6 Декември, 2017 19:00 2 792 12

Тайните престъпления на НКВД срещу поляците

  • хенрик глембоцки-
  • нквд-
  • поляци

Хората трябва да знаят за престъпленията на НКВД срещу поляците през 1937- 1938 г., казва в интервю за "Дойче веле" полският историк Хенрик Глембоцки. Той беше изгонен от Русия заради проучване върху политическите репресии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2017 година се навършват 80 години от началото на Големия терор на НКВД. В последно време се занимавах с малко познатата на обществото тема за "полската операция" през 1937 и 1938 година. Тази операция е само част от сталинистките репресии, когато биват избити руснаци, украинци, беларуси, евреи и хора от други националности. Историята на живеещите тогава в Съветския съюз поляци е много особена.

По заповед на шефа на НКВД Николай Ежов, срещу тях е проведена специална операция. Според данните на правозащитната организация "Мемориал", са били разстреляни най-малко 111 000 от общо 140 000 репресирани поляци. Тоест на всеки 100 арестувани поляци са били разстреляни 80 души. Според други данни, броят на жертвите достига до 200 000, тъй като НКВД разстрелва поляци и при други операции в рамките на Големия терор, като кулаци например. Други са загинали по време на депортациите към Казахстан и Сибир или са умрели в ГУЛАГ.

Повечето разстреляни поляци са били мъже на възраст над 16 години, обикновени хора - работници, селяни. НКВД не обявява присъдите пред семействата им и не съобщава къде са били погребани. А оцелелите по чудо са криели своята националност, престанали са да говорят на полски и са забранили и на децата си да говорят майчиния си език. Това е било чудовищно престъпление. Но "полската операция" просто е била скрита и забравена. Тя е неизвестна в Полша и до днес. За нея знаем само неколцина историци.

След 1956 година, когато беше развенчан култа към личността на Сталин, властите в Полската народна република за жертви бяха обявени само дейците на местната компартия, убити по времето на сталинизма, а самият сталинистки терор беше окачествен като "период на грешки". В Полша нямаше никаква информация за полските свещеници, които са били избити почти до един. Нито за хилядите избити поляци, много от които дори не се умеели да пишат. Те просто са нямали свой Солженицин или своя Ахматова, които да разкажат за престъпленията на сталинизма. В Полша има паметник на жертвите от Катин. Но няма такъв, който да почита паметта на жертвите на "полската операция", при която НКВД ликвидира много повечи поляци, отколкото в Катин. За тези престъпления не се говори и в учебниците. След Кръглата маса през 1989 година и идването на власт на опозицията, властите също неохотно се занимаваха с престъпленията на комунистическия режим. Защото много полски комунисти не само са издавали присъди за затвор на опозиционери, но и са участвали в репресиите по сталинско време.

Първите информации за "полската операция" са дело на Николай Иванов от Беларус, който през 1991 година издаде в Полша книга за съдбата на две автономни полски области в довоенния Съветски съюз. Но навремето Иванов не е имал достъп до секретни документи. През 1993 година сътрудникът на правозащитната организация "Мемориал" Никита Петров публикува доклади на НКВД, открити в архивите на Лубянка. Тези доклади изясняват целите на операцията срещу поляците и свидетелстват за нейните мащаби.

Преди да ме изгонят от Русия, изнесох две лекции в бюрото на "Мемориал" и в Полския институт в Санкт Петербург. В навечерието на Втората световна война в Ленинград се живели около 50 000 поляци. Сталинистките репресии там са били особено мащабни. Американският изследовател Тери Мартин привежда следната статистика: през 1937 година НКВД разстрелва 31 пъти по-често лениградски поляци, отколкото руснаци и даже още по-често отколкото германци. Връзката на сталинистките престъпления с полската етническа група е силно изразена. Днешните руски власти не отричат времето на Големия терор.

Дори издигат кръстове на местата, където са били убивани хора. Не съм чувал нищо и за официална забрана за изследване или публикуване на материали за "полската операция". През септември във Варшава се проведе конференция за Големия терор, в която участваха и руски учени. Но в същото време трябва да кажа, че в Русия се завръща култа към личността на Сталин. Виждам много книги с името на Сталин на обложката, но по принцип думите "престъпления" и "Голям терор" не се споменават. Това показва, че се променят възприятията за тези събития и сега политиката се стреми да приглуши обсъждането на темата за отговорността за Големия терор. Още повече, че много представители на руската власт са били тясно свързани с тайните служби.

Следствието, което провежда Институтът има символичен характер и в исторически план се занимава със събирането на документи и свидетелства, които един ден да послужат за написването на истинската история на събитията. Подобни разследвания вече бяха проведени по отношение на Холокоста, разстрелите в Катин, военното положение в Полша през 1981 година и други събития. Но обвиненията на разследващите от IPN на практика нямат юридическа сила. Досега нито в Полша, нито в Русия престъпниците са изправяни дори пред символичен съд. Вместо това получаваха награди и пожизнени постове. А после ги погребваха в най-добрите парцели в гробищата.

Както например сталинисткият палач Василий Блохин, който лично е разстрелял между 10 и 15 000 души по време на Големия терор. През 1940 година той организира и разстрелите в Катин. Понастоящем в IPN се занимаваме с изследване на 20-те и 30-те години от миналия век. Заедно с колегите - историци подготвихме материал за полските средни училища за Големия терор и специалната операция на Сталин срещу поляците. Иска ни се тази трагедия да намери място в самосъзнанието на поляци и руснаци, макар и със закъснение. Мисля, че трябва да използваме шанса, защото все още можем да получим информации от последните останали живи свидетели на онова време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefko 88

    15 8 Отговор
    Хайде русофилите вие сте коментирайте моля

    Коментиран от #10

  • 2 Kcaniba

    8 11 Отговор
    Зверствата на паляците, те не са важни нали!??
    Въпросът е не само към фобите и платените!!
    Въпросът е и към авторите .

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Зъл

    13 5 Отговор
    Зверства винаги е имало в историята. Не е нужно да надничаме в чуждата история, като можем да погледнем в нашата. Все пак сме били с приятелско османско "присъствие" цели 500 години. Много по добре е да помислим за настоящите зверства на родните политици и българите от ромски произход. Да помислим и за бъдещето, което въобще не е розово. Изобщо не ме интересуват поляците, НКВД и този, и онзи. Интересува ме да има България, българи и бъдеще за нашите деца. М..ната му на останалите.
  • 4 стоян георгиев

    14 5 Отговор
    убииствата на огромен брои поляци в ссср е отмъщението на сталин срещу унижението което му нанася полската бяла армия разбиваики го пред варшава и вкарваики го в риска да излети от съветското управление.тва веднъж.освен това поляците си оправят държавата много бързо и в пъти по-успешно от ссср.когато влизат в полша руснаците установяват че са бедни мръсни и нецивилизовани.тва второ.и накрая поляците се съпротивляват жестоко и до краи.те всъщност бутнаха ссср .неспряха да се бунтуват въпреки репресиите през цялата съветска окупация и особено през 80 те скапаха системата.реално те не искаха да чуят за ссср още през 80 те и всеки имал достъп с поляци знаеше това щото те не го криеха.наи-гадното е че днешното руско ръководство иска да скрие кво са правили съветите в полша,което реално показва кои управлява днес в русия!
  • 5 Справедлив

    7 4 Отговор
    Който иска да знае подробности по темата нека да потърси "Империята на злото" от Дейвид Ремник."Златото на Партията" от Игор Бунич.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЕЛИ

    6 2 Отговор
    за мен,поляците са изключително приятелски и достоен народ.през цялата история винаги са имали най доброжелателни отношения и чувства към нас
  • 8 начо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    майка ти рускиня ли е.

    Коментиран от #12

  • 9 Шаран БГ

    5 4 Отговор
    Колкото пъти сьм контактувал с поляци, толкова пъти съм останал възхитен от тяхната политическа ангажираност!!
    Един към Лондон, друг към Париж, трети към Вашингтон - дружно обаче всичките плюят Москва. Явно между двата народа съществува "братска любов" с вековна давност.
    Пановете учат и знаят чужди язици. По-вече поляци има по света - отколкото на територията на Полша!
    Когато им спомена нещо за германците и ВСВ, за годините от есента на 1939 год. до есента на 1945 год., млъкват като риби !!! Естествено отново ругаят руснаците, че не са им помогнали при т.н. Варшавско въстание, инициирано от Лондонското задгранично полско правителство!! ??
    Поляците вечно са / и ще са/ недоволни от нещо. И винаги си патят - било от Австро-унгария, Германия , Русия....
    Сега пак са недоволни, ама /поне за сега/ няма накъде да шават и ровят за старите грехове на съседите си.
    Бъдете сигурни - няма да се обърнат срещу Запада !!
  • 10 Е ще ти кажем

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Stefko 88":

    Малко им е на пановете...малко им е..

    Коментиран от #11

  • 11 Stefko 88

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Е ще ти кажем":

    Като българин ли го казваш или като русофил. Защото като българин не виждам какво толкова имаш срещу този народ , който нито ни е съсед, нито има нещо обща с нас "работа" ,че да я мъти , нито ти се натрапва по някакъв начин....живеят си хората там накъде и си гледат ябълките. Виж вече като русофил (разбирай не българин (обясних защо)) да ,все пак ти само телом си тук , а духом там (знам че не знаеш защо фактът , че си русофил обяснява тази духовна деградация) разбира се,че щом е за славата на любимите ти кпсс цялата европейска общност (към която като българин принадлежш) трябва да изчезне.... според мракобесието , което наричаш логика
  • 12 Kcaniba

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "начо":

    Баща ми е, а твоята полякиня ли е.