Last news in Fakti

9 Декември, 2017 09:59 1 257 7

Д-р Йохана Даймел: Прецедент е държава под мониторинг на ЕК да председателства ЕС

  • ес-
  • ек-
  • председателство-
  • българия

Политологът се съмнява, че страната ни ще разпознае важните въпроси за Съюза, заради липсата на правосъдие и влошена медийна среда

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прецедент е, че европредседателството поема страна, която се намира под наблюдението на ЕС по силата на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. Това казва в интервю за Дойче Веле политологът д-р Йохана Даймел, която е заместник-председател на германското Дружество за Югоизточна Европа. Тя отбелязва, че последният доклад на Еврокомисията за напредъка на България "бе изтълкуван като един от най-положителните, но лично за мен е крайно притеснително, че 10 години след присъединяването на страната към ЕС във въпросния доклад се говори за посегателства срещу независимостта на правосъдието, за подкопаване на независимостта на съдиите, говори се дори за противоконституционни закони".

"В това отношение България няма как да бъде пример за подражание. При положение, че страната, която председателства ЕС, има да се бори с такива сериозни дефицити, как тогава страните от Западните Балкани да бъдат мотивирани за реформи в правосъдието и за решителна борба срещу корупцията и организираната престъпност", казва тя. По думите й страната ни не е пример за демократична, правова държава и по отношение на "медийната свобода, за която знаем, че постоянно се влошава". Даймел отбелязва обаче, че в същото време не бива да забравяме, че и други страни, като Полша и Унгария например, също поставят под въпрос ценностната система на ЕС.

"Това на свой ред изправя Брюксел пред необходимостта да търси начини за противодействие, чрез конкретни санкции например. Иначе има сериозна заплаха за европейския проект", смята тя.

"Дали на фона на всичко това България може да бъде разглеждана като страна, която по време на европредседателството си ще е в състояние да разпознае истински важните въпроси и да ги постави на дневен ред", пита политологът и заключава: "Леко се съмнявам". На въпрос за присъствието на националистите във властта Даймел отбелязва, че България трябва да е щастлива, че принадлежи към страните, в които проевропейски настроените хора са много повече от евроскептиците.

"Да, за съжаление през последните години национализмът си проби път навсякъде - и то не само в политическия дебат, но и в парламентите. Така че България не прави изключение. Вижте например Австрия, където десните популисти също ще влязат в управлението. С такива партньори ще бъде много трудно да се постигне консенсус по бежанския въпрос", констатира тя.

"България беше и продължава да е изложена на бежански натиск и затова на европейско равнище трябва да намери не само необходимите политически инструменти, но и политически консенсус (за решаване на кризата с бежанците - бел.ред.). Но с оглед на националистите в българското управление и в правителствата на други страни от ЕС тази задача изглежда нерешима", твърди още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    12 0 Отговор
    Казано накратко ..всеки да си знае мястото си в хранителната верига на Европа!...някои са си акули,други антилопи
  • 2 Георг Георгиев

    4 6 Отговор
    Защо Йохана не си гледа работата в сивата и грозна Виена?

    Коментиран от #3

  • 3 ПРАВИЛА И ЗАКОННОСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Георг Георгиев":

    Точно това и прави, това е и нейната работа. Или искаш някой хамелеон на гн. Прасето ???
    При тях няма шест пет , или си в играта с правила, или си извън без правила. Сега се нахранихме , и се опитваме с нашенски маниери на балканско хитруване. Но едвали ще мине номерът, дори ще ни следят още по сериозно. И без това имат проблеми с полша, унгария и чехия. Ако може да гепим , и който ни забележи бум с тоягата.
  • 4 БАЛКАНСКИ ТЮФЛЕК

    4 3 Отговор
    Абе все някък ще ги метнем тези шваби, оти ние знаем две и двеста.
    Ще ги съсипем и тях, кой се е хванал с нас Не е прокопсал.
    Айди наздраве.
  • 5 Кака Гинка

    8 1 Отговор
    Пълна демагогия!Сякаш от почти десет години не поддържат на власт хора,които са им послушни и служат на техните интереси,вместо на собствената си държава,а и се "притесняват",че тази държава е в застой и разруха.Приеха ни само защото им трябват слуги и васали и сега ще се измъкнат с "оправяйте се сами,ние ви помогнахме достатъчно." От тяхната помощ вече сме на изчезване,ама и никой не ни е крив - сами ги поканихме да се разпореждат у дома ни - прост народ...
  • 6 Румяна Костова

    5 1 Отговор
    Защо ли се притеснява дамата.Та нашите марионетки в Брюксел са послушковци.Има такава категория хора,четеш даже мислите на началника и се ослушваш за всеки негов полутон и жест.Изненади при нашето управление няма да има.Това е България,а не Унгария,Чехия,Полша.Тук нямаме еврочиновници,които да мислят за български интереси.Само малко се е объркала Даймел, повечето българи не поддържат евроценностите относно толерастията към емигрантите
  • 7 Гого

    6 0 Отговор
    И аз мисля така не трябваше на такава корумпирана държава като България да се дава Европрецедателството няма секто в който да не смърди на корупция и картели!