Last news in Fakti

9 Декември, 2017 13:08 4 438 10

Гордите господари от Източна Европа

  • ес-
  • ек-
  • русия-
  • бежанци

Новите страни-членки на ЕС съвсем наскоро извоюваха свободата си, която дори още не е напълно сигурна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да, трябва да проявим разбиране към Полша, Чехия и Унгария заради страховете им от бежанците. Но те на свой ред би следвало да са наясно, че в ЕС или членуваш изцяло, или изобщо не членуваш, коментира ФАЦ.

Длъжни сме да проявим разбиране към Полша, Чехия и Унгария, които не желаят да следват бежанската политика на Германия. Никой не може да ги принуди да се обявят за общества, които са отворени за всекиго. И точно на тези стари европейски страни не бива тепърва да им се обяснява какво точно представлява свободата и какво - собствените им нации. Защото Варшава, Прага и Будапеща все още добре помнят онова, което някои други може би са забравили. Новите страни-членки на ЕС съвсем наскоро извоюваха свободата си, която дори още не е напълно сигурна - та нали тъкмо те са „фронтовите държави" в новата конфронтация с Русия. Точно на тези държави няма нужда да се припомня, че тъкмо страните-членки са господарите на европейските договори, които бранят собствената им национална идентичност.

Или всичко, или нищо

Но тези горди господари са длъжни да усвоят въпросните договори в тяхната цялост. Главният принцип гласи: в ЕС или членуваш изцяло, или изобщо не членуваш. Общите решения трябва да се изпълняват. Включително и решението за разпределението на бежанците, което беше потвърдено от Европейския съд. Човек може да го критикува, но то е валидно. И кой ли може да възрази срещу констатацията, че общоевропейска задача е не само подсигуряването на външните граници, но също така приемането и разпределянето на бежанци? Да не говорим, че отвъд конкретните правила съществува и такова нещо като „европейска солидарност". Още повече, че броят на бежанците, които трябваше да бъдат приети от източноевропейските държави, е незначителен.

Това не е концерт по желание

Омразата и насилието срещу чужденци тъй или инак нямат място в една общност от правови държави. Впрочем, една такава общност се дефинира и със способността си да приема неприятни решения. А и политиката към бежанците и без това вече се промени - включително и под влиянието на Варшава, Прага и Будапеща.

Райнхард Мюлер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    27 14 Отговор
    Свърши медения месец...драги източноевропейци ,добре дошли в англосаксонския свят..сега ще разберем къде сме в хранителната верига на Европа

    Коментиран от #9

  • 2 Янките ВЪН

    31 5 Отговор
    Няма да стане на тяхната. И да приемат бежанци, ще ги принудет да си ходят. Какво си мислят някои оядени политици, че ще им свирим по гайдата? Бежанците са бежанци за да бягат по далече от нас.
  • 3 ттков

    31 5 Отговор
    ЕС е дори по-зле от СИВ!
    По времето на соца работата беше разпространена между държавите и всички бяха равнопоставени с един лидер СССР. В момента много са ни шефчетата. Изперкел кани бежанците и после ги разпределя в другите държави и няма не искам няма недей. Французите и те си налагат мнението, англичаните и те се правеха на шефаве, но напускат, а най-големият шеф отвъд океана, като пръдне в гейропа се насираме. А регионалният ни шеф пуйката със султана ердухан хептен ни оърква системата. Вече и ние не знаем на кого да се кланяме и на кого да лижем задника. По времето на соца ной-малкото бяхме защитени и спокойни. Имахме държава, армия и траници през които и пиле не прехвръкваше. Никой не искаше да се закача с нас и султана щеше да прави, както вьтъра, ако все ощу имахме държава и армия, а не както сега ибрикчията Суджука да ближе султанският задник. Ей ви демокрацията на сленихме една тирания с дрга още по-гобяма.

    Коментиран от #6

  • 4 Българин

    33 5 Отговор
    дойче веле е арабска медия, защитава само бежанци и палестинци.
  • 5 евродебил

    20 0 Отговор
    Само да питам за кое "общо решение" става дума!?!? Да не би да е за едноличната любезна покана на Меркел към канибалите и касапите от по света и у нас да посетят Германия и да се чувстват като у дома си.
  • 6 Бесен Язовец

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "ттков":

    Е добре де, къде отиде твоя СИВ щом беше толкова хубав ?
    Твоите русняци го създадоха и те му е...а мамата и хвърлиха всички на върбата. !
    "Аз помня последната сесия на СИВ през 1990 година в София. Съветската делегация се възглавяваше от Николай Рижков. Той спокойно заяви, че търговията с рубли между страните членки се прекратява. Валута за разплащането трябва да бъде американски долар, а цената на всяка една стока не трябва да бъде по ниска от световната. Хората в залата бяха силно смутени. Изненаданата чехословшка делегация заяви : "Но в такъв случай ние ще напуснем СИВ" А Рижков им отговори : "Ми напускайте, моля ви " С други думи, прав ви път ! Минаха няколко години от разпадането на източноевропейския блок, България се превърна в разграден двор.
    Валери Найденов. ) Та викаш за СИВ ти домъчняло?
  • 7 трион

    7 0 Отговор
    „Не е концерт по желание“. Това не излиза ли малко извън границите на добрия тон?
  • 8 ГОСТ 1

    4 0 Отговор
    Този изпълнен с манипулации и лъжи псевдокоментар ме накара да се замисля дали всички автори и жулналя в това подобие на вестник са пълни идиоти,като тоя мюлер или са само идиоти.Преди доста години четях този вестник и тогава сякаш не беше така,но това беше преди 1989 г. След като прочетох и други материали от последните месеци в faz,макар и с отвращение за мене вече е ясно, че драскачите в този вестник са добре платени и зомбирани идиоти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 no name no face no number

    0 0 Отговор
    ЕС е кошмар