13 958 34

Великолепна черна дупка

Васил Божков владее живота на хиляди, ако не и милиони вече, българи

Любослава Русева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изложбата от иманярски находки в частната колекция на хазартния бос Васил Божков, представена в Европейския парламент само седмица след приемането ни в ЕС през 2007 г., наистина заслужаваше да се нарича така. Великолепна беше метафората да се представим, първо, чрез криминално придобити ценности, които, второ, не са дело на самите българи, а трето – в крайна сметка не принадлежат и на държавата. И четвърто – цялата тази съмнителна и бутафорна конструкция да мине под патронажа на министъра на културата, който иначе всяка вечер ни убеждаваше, че „Пиратството ограбва!”, и с любезното съдействие на тогавашния шеф на НИМ Божидар Димитров, призван да пази тъкмо културно-историческото наследство на „великолепната България”.

В резултат: пиратското знаме на Черепа, също като Веселия Роджър, весело се развя в Брюксел от името на държавата. Съвсем правилно – тъкмо тя легализира тежко престъпление (защото избушването на могили е точно такова). И не просто легитимира, а съвсем официално постави над закона една персона, която беше наречена „номер едно сред българските престъпни босове” в репортаж на Би Би Си, цитиращ при това поверителен списък на Европейската комисия от декември 2005 г.

По ирония, точно тогава колекцията на Божков подлежеше на прокурорска проверка. Или поне така твърдеше главният прокурор по онова време – Борис Велчев. После, разбира се, беше внесено уточнението, че се проверяват най-вече регионалните музеи, а Министерство на културата изтъкна факта, че частната сбирка е законно регистрирана по действащата наредба за деклариране на движими паметници, собственост на юридически и физически лица. Самият притежател на мраморни статуи, уникални кратери и златен венец на тракийски владетел обаче не криеше техния произход. Нещо повече, в интервю за в. „Труд" той обяви: „Купувам от хора, които купуват от иманяри“. Божков, с други думи, призна, че не го е грижа за Наказателния кодекс, според който продаването и дори само предлагането за продажба на такива предмети се наказва със затвор и тежки глоби. Но никой, естествено, не попита кои са тези хора, които купуват от иманяри.

Когато ГЕРБ дойде на власт, една от първите им грижи беше да внесат нов законопроект с доста по-либерални изисквания към частните колекционери. В същото време – какво странно съвпадение! – Конституционният съд узакони техните колекции. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в Закона за културното наследство, според които притежателят трябва да доказва произхода на антиките си…

Десет години по-късно Васил Божков е още по-богат – обстоятелство, което със сигурност се е отразило и на сбирката му. Но въпреки че бизнесменът има разрешение за частен музей, не се е чуло да е осигурил публичен достъп до експозицията си в сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“. Напротив, той всячески избягва публичността, макар да присъства в нея постоянно.

Интересен оксиморон, ще признаете, но това си е самата истина. Той (не единствено, но основно) владее живота на хиляди, ако не и милиони вече, българи. На всички тези, които търкат с обезумял поглед „Златните пирамиди“; на всички онези, които трескаво попълват талони с числа. Фабриката му за щастие работи на пълни обороти, за да прибере и последните левчета на бедните глупаци, които не си дават сметка, че по същество се самоограбват. И всичко това се случва с любезното съдействие на държавата, която не просто си затваря очите, а полага нарочни усилия зарибяването да добие чудовищни размери.

Точно така: когато си купувате билетче от „Националната лотария“, вие пълните сметките на хазартния бос. И това е сторено съвсем умишлено. Първото усилие в тази посока беше направено през 2011 г., когато, под предтекст, че държавната лотария има скромни приходи, тя беше слята със спортния тотализатор. Година по-късно, при първия кабинет на Бойко Борисов, влязоха в сила и промени в Закона за хазарта, с които се разреши лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове. Афишираната цел беше да се даде шанс на тотото да стане още по-достъпно, като излезе от тото пунктовете и влезе в кафенета, ресторанти и павилиони. Тогава започна и промяната на системата за приемане на фишове, за да може терминали да се разполагат навсякъде. Почти веднага след това обаче стартира и въпросната частна „Национална лотария“, която първоначално се разпространяваше през пунктовете на контролирания от Васил Божков „Еврофутбол“. А големият ръст дойде през 2013 и 2014 г., когато и „Национална лотария“, и създадената малко по-късно „Лотария България“, проникнаха във веригите бензиностанции, големите хранителни вериги, обикновените хранителни магазини, пощите, „Лафка“ и т.н.

Така за няколко години частните игри на късмета успяха ударно да се превърнат в достъпна стока, включително за деца. Макар в закона да е записано, че всяка моментна лотария е хазарт, а в хазартните игри могат да участват само пълнолетни лица, на практика контрол изобщо нямаше и няма. Обротното: през пет минути телевизиите бълват клипчета как еди кой си от Тутракан или село Голямо Ново спечелил 100 000 лв., което представлява пряка реклама, а все пак такава е изрично забранена.

Към днешна дата този бизнес е най-бързорастящият в страната. Благодарение на държавата, билетчетата се продават напълно легално, което навежда на мисълта, че хазартът вече се е превърнал в приоритетен отрасъл на българската икономика. Изтрещяването е масово, и то при положение, че всеки трети живее под прага на бедността, всеки четвърти безработен е млад човек, а около 3 милиона и половина са с доходи около 500 лева. Същите тези хора нямат възможност да си намерят работа с по-добро заплащане, защото не развиват полезни професионални умения, а търкат билетчета. На тях непрекъснато им се внушава, че „да си оправиш живота“, е достатъчен само късмет и те купуват ли, купуват талони с мизерните пенсии и социални помощи. Някои вече са развили и хазартна зависимост, обикаляйки магазини, пощенски клонове, будки за цигари и алкохол, подлези, кафенета. Огромен разход на енергия, за да си доставят петминутната тръпка от очакването с поредния „Зодиак“ или „Американско бинго“!

Колкото по-отчаяни, толкова по-усърдно ще търкат – това е целта на циничната операция, в която участват доброволно, водени от голямата мечта на българина да спечели милиони без да е полагал труд. Неслучайно едно проучване от март 2016 г. установи, че само 10% у нас играят за забавление, докато 40 на сто вярват, че могат да забогатеят единствено от хазартни игри и в никакъв случай с предприемчивост, знания и работа. И без проучване обаче е ясно – същото казват и ужким спечелилите, които се показват щастливи на телевизора. „Като продавачка никога нямаше да спестя за кола и собствено жилище“, разправя Гинка от Елин Пелин, а Цветомир от Малко Търново пожелава на зрителите „да изпитат тази невероятна емоция“…

Преди десет (всъщност скоро ще станат 11) години всички ние си въобразявахме, че и членството в ЕС означава бърза печалба и автоматично оправяне на живота. А когато през 2009 г. художникът Давид Черни откри инсталацията си „Ентропа“ по случай чешкото европредседателство, даже много се обидихме, че страната ни е изобразена като „турска тоалетна“. Още по-голяма обаче беше подигравката, че българският модул не беше свален от композицията, а покрит с черен чаршаф. По този начин изчезна не просто „кенефът“ и циркулиращите в него сини и червени тръби – изчезна самата България. Погълна я една черна дупка – не, тя, държавата, се превърна в черна дупка – барабар с цялото си великолепие.

Тъй като тази черна дупка скоро ще поеме председателството на Съвета на ЕС, хрумна ми, че за откриването може пак да се използва колекцията на Божков. Но не златни тракийски находки, разбира се, а същинското постижение от българското пребиваване в Европейския съюз: „Китайски дракон“, „Околосветско пътешествие“, „Карибско съкровище“, „Златните пирамиди“, „Златното съкровище“, „Перфектният подарък“, „Монте Карло рулетка“, „Двойно кафе“, „Коледен календар“, „Лото зодиак“ и т.н., и т.н. Добре ще е също така да се направят пърформанси с участието на спечелили от Долни Богров, Неделкова гращица, Мало конаре, Щръклево и прочие великолепни населени места, още повече, че церемонията по откриването ще е в Народния театър. За да сме максимално честни обаче, церемонията би трябвало свеовременно да се премести пред някоя „Лафка“ – нека високите гости видят как хората от земите, населявани някога от траки, с празни погледи вадят 60 лв. за играта „Кеш кръстословици“, за да я изшкурят с последната си стотинка. Това би било едно правдиво обяснение защо траки са бързали да изчезнат завинаги от тук, но и по какви причини българите също ще се унищожат поради собственото си малоумие…

В Брюксел, между другото, ще разберат какво се е случило с нас. Ето защо:

По време на експедиция по река Конго, оглавявана от Хенри Мортън Станли (1874 – 1877 г.), белгийският крал Леополд ІІ разбрал, че в проучваните земи има огромни залежи от диаманти, цинк и каучук. Леополд се амбицирал да присвои тези богатства и решил да финансира втора експедиция. „Възнамерявам да създам една нова държава, колкото е възможно по-голяма“, написал кралят на Станли. „Кралят, като частно лице, иска да притежава недвижими имоти в Африка. Следователно мистър Станли трябва да купува земи или да прави така, че да му ги отстъпват.“

През 1885 г. един американски пътешественик твърди, че Леополд вече притежава Конго „по същия начин, по който „Стандарт ойл“ е притежание на Рокфелер“. Конго е признато за частно владение на белгийския крал и на Берлинската конференция от 1884-1885 г. Оттам нататък Леополд започва да управлява абсолютно безконтролно чрез назначени губернатори, а името, което дава на личната си собственост, е… Свободната държава Конго.

Тя, както виждате, е била толкова свободна, колкото България може да се нарече великолепна. Отново като Конго, и нашата държава е частно притежание, с тази разлика обаче, че там хората са били насилвани да се подчиняват, докато тук с радост се подлагат на самоунижение. Никой не ги кара, никой не ги притиска – правят го от чиста глупост. И Божков, а и подобните му, следователно са прави да се възползват от нея. Така, както крал Леополд ІІ се е разпореждал с Конго като с бащиния повече от 20 години. Чак до 1908 г., когато парламентът в Брюксел, след продължителен международен натиск, най-сетне го принудил да предаде африканското си имение на белгийската държава.

Който ми каже, че аналогията е пресилена, веднага съм готова да се извинява. На Конго. България, съгласна съм, изглежда далеч по-цинично. Частната държава, освен за правова, т.е. за демократична, от 11 години вече минава и за европейска, а това я прави изключително отблъскваща. Наистина великолепна в своята несъстоятелност. Великолепна черна дупка.

Източник: Редута

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Не знам ама
  Отговор
  1 15:49  11.12.17
  Не са здравословни тези ст
 • БОБИ КОЧА
  Отговор
  2 15:56  11.12.17
  Браво прекрасна статия, жалко само че зарибените търкачи надали ще я прочетът
 • Брат ми
  Отговор
  3 16:02  11.12.17
  Това си е истината.
 • jambazina
  Отговор
  4 16:36  11.12.17
  Талони за чегъртане, Биг брадър и чалга. И гласуване на 4 години. В това се превърна България.

 • Извън закона
  Отговор
  5 17:19  11.12.17
  Вдигаше барирата на един паркинг в началото на 90те а сега милярдер.Евала Васко,сърце се иска за всяко нещо...същото се отнася и за Главния можем ли да бъдем толкова безкруполни като него пак трябва сърце...какво ни спира да сме милионери ? Куките ли,законите ли,това че сме ревностни християни : сърце,смелост,сила от зората на света е едно и също или си от добрите или от лошите тези по средата го ядат големия хахаха
 • Гад
  Отговор
  6 19:15  11.12.17
  Адмирации, смела жена сте Русева!
 • ksarax
  Отговор
  7 19:32  11.12.17
  Тъпичка статия. Насила ли ги карат да си купуват и търкат. Щом може ще печели
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  8 20:06  11.12.17
  Съвсем добронамерено и приятелски съветвам редакцията на факти да не чегъртат по Васил Божков.

  Коментиран от #12

 • ИСТИНАТА
  Отговор
  9 20:36  11.12.17
  На последните избори 25% от бюлетините били невалидни, защото на номера за конкретна партия имало следи от търкано със стотинка.
 • Гост
  Отговор
  10 20:37  11.12.17
  Тъжната истина!!! За съжаление Божков не е частен случай. На държавата и трябва бомба или диктатура, но не като тази упражнявана до момента!!! Прост народ сме!
 • ИШИ
  Отговор
  11 21:20  11.12.17
  Такива тъпотии продават по цял свят.Въпрос на личен избор е дали да си изтъркаш обяда или вечерята.

  Коментиран от #31

 • Антон 1
  Отговор
  12 21:23  11.12.17

  До коментар #8 от "Пазарен Либерализатор":

  Що ? Тя статията е в услуга на конкуренцията по принцип . Дано не е нарочно !! Иначе евала за смелостта , ако е спонтанна ! Дано в прочетат повече хора и се сезира прокуратурата за контрола при продажбата !
 • Браво
  Отговор
  13 21:26  11.12.17
  Браво за статията. Евреите казват ,че ще хитруваш толкова колкото господ ти позволи и после няма прошка.....колкото и да ги трупа и да си мисли ,че е голяма работа нито в Сърбия ,нито в Търция ,нито в Румъния им пука за него...там има и по-богати. За останалите държави също....местен тарикат минал 50те...нищо особенно. Тук обаче се мислят за безсмърти.....Императори, владели половин свят са умирали ,никой не е излъгал смъртта.
 • 14 21:31  11.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дон Кихот
  Отговор
  15 21:48  11.12.17

  До коментар #14 от "Виолета":

  Ти добре ли си? Да не си адвокат на Божков? Или нещо друго?Безкористно? Сериозно?
 • Снайпериста
  Отговор
  16 23:57  11.12.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • хакера
  Отговор
  17 00:06  12.12.17
  Евала череп ли какъв е там и той ще си умре по реда си.
 • ГГГГГ
  Отговор
  18 00:07  12.12.17
  Много лошо скалъпен материал в часта за хазартните игри. На Божков са Еврофутбол, ефбет, еврошанс, а споменатите билети "търка-мърка" са на ню геймс/национална лотария/. За НЛ са говори, че е на шиши депесара

  Коментиран от #25

 • ГГГГГ
  Отговор
  19 00:17  12.12.17
  И в допълнение, когато ставаха тези промени в тотото шеф беше....... на майката на шиши
 • гощо
  Отговор
  20 07:23  12.12.17
  Тия дето се търкат и в Лафка нещо там се тегли не са ли на детето чудо?!?!?
 • Джак
  Отговор
  21 08:42  12.12.17
  Само с едно не съм съгласен - "номер 1 бг босове". Иначе да, смела статия!
 • Ердоган
  Отговор
  22 09:14  12.12.17
  Българското робство е най страшно
 • Ядеитн
  Отговор
  23 09:37  12.12.17
  Завиждате на големио човек, може - прави го! А мишоците тайно и страхливо църкат...
 • SDEЧЕВ
  Отговор
  24 11:16  12.12.17
  ПЪРВО БРАВО НА ЖУРНАЛИСТКАТА - ТОВА Е ПЪРВОТО НЕ АНОНИМНО ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА РАЗКРИВАНЕТО НА НАЙ ГОЛЕМИЯ ОБИР В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.ВТОРО БАНДИТА СИ Е БАНДИТ ТОЙ СИ Е ПРОГРАМИРАН ДА ГРАБИ, НО ДЪРЖАВАТА КЪДЕ Е ? ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ОСИГУРЕНА ЗАЩИТА НА ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА ЗАЩОТО РЪЦЕТЕ НА БАНДИТА СА КЪРВАВИ.ТРЕТО НАЙ ГОЛЕМИЯ СЪУЧАСТНИК В ГРАБЕЖА НА ВЕКА СА- НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ-САМОПРОВЪЗГЛАСИЛА СЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЯВИЛА ХАЗАРТНАТА СХЕМА НА БАНДИТА ЗА НАЦИОНАЛНА-ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА СЕ ДОПУСНЕ ЕДНА МЕДИЯ ДА СЕ НАРЕЧЕ НАЦИОНАЛНА И ДА ОБЯВИ ЧИСТА ХАЗАРТНА ИГРА ЗА НАЦИОНАЛНА-ФАКТИЧЕСКИ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В КАЗИНО КОЕТО ИЗПОЛЗВА ЦЕЛИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ ДА СКЛОНЯВА БГ НАРОДА КЪМ ХАЗАРТ. ЧЕТВЪРТО -ЗА ДА БЪДЕ ЕДНО НЕЩО ЛОТАРИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА Е СЪС ИДЕАЛНА ЦЕЛ И ДА СЕ ПРОВЕЖДА ПРЕЗ ПО ГОЛЯМ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ Т.Е. ПАРИТЕ КОИТО ОСТАВАТ В СМЕТКАТА НА ЛОТАРИЯТА ДА СА ЗА КАУЗА–ТОТО Е ЗА СПОРТ ПРИМЕРНО. НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ Е ЧИСТА ПРОБА ХАЗАРТ ПОРАДИ ЧЕСТОТАТА НА ТИРАЖИТЕ И ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ИДЕАЛНА ЦЕЛ. В ОНЛАЙН ВЕРСИЯТА ПРИСЪСТВАТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ХАЗАРТ -РУЛЕТКИ ,РОТАТИВНИ. И ПРОЧИЕ. ПЕТО-СЕМ Е ДИРЕКТНО КУПЕНА С ОГРОМНИЯ КАПИТАЛ ОГРАБЕН ОТ НАРОДА ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ. СЛЕД СПРАВКА В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР МОЖЕТЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ СМЕТКА КАКВА СУМА Е ИЗВАДЕНА ОТ ИКОНОМИКАТА НА БГ-НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС.ШЕСТО - РЕАЛНО БАНДИТА Е НЕВИНЕН ТОЙ СИ ЯДЕ ОТ БАНИЦАТА ПРЕДОСТАВЕНА МУ ОТ ДЪРЖАВАТА И ГРАБИ НА ДЕБЕЛО ,НО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ТАЗИ КОЯТО ТРЯБВА ДА ОТНЕСЕ ХУРКАТА ,ЗАЩОТО

  Коментиран от #26

 • SDEЧЕВ
  Отговор
  25 11:31  12.12.17

  До коментар #18 от "ГГГГГ":

  СПРАВКА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР НА КОЙ Е КАЗИНОТО НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ-ВБ. СПРАВКА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР НА КОЙ Е НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ. - НА ЧАСТНИ ЛИЦА. СЪБРАЛИ СЕ ОТБОР АЙДУЦИ И СЕ ОБЯВИЛИ ЗА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ КУПИЛИ СИ СЕМ И СИ ПОРЪЧАЛИ ШАМПАНСКО ОТ 50000 ДОЛАРА БУТИЛКАТА- ТОВА И ГОЛАТА ИСТИНА. ПРОБЕМА Е ЧЕ СА ОТКЛОНЕНИ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ОТ БГ ИКОНОМИКАТА ДО МОМЕНТА ,ЧЕ МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ УСТАТА НА ВСЕКИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН- ПРЕМИНАТА Е ВСЯКАКВА ГРАНИЦА И ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ТОВА ДА СПРЕ Е НОВА ДА СИ ПОРЪСЯТ ПЕПЕЛ ПО ГЛАВАТА И ДА ГО СПРАТ ОТ РАЗ ,ПРОСТО РАЗМЕРА НА ГРАБЕЖА Е ЧУДОВИЩЕН НЕ ПОДЛЕЖИ НА САНКЦИЯ ТОЛКОВА Е ДЕБЕЛА РАБОТАТА

  Коментиран от #27

 • ЪРП
  Отговор
  26 12:20  12.12.17

  До коментар #24 от "SDEЧЕВ":

  АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА!!!!! ГРАБЕЖА НА ОТЧАНЯНИЯ НАРОД Е ТОТАЛЕН И ПОГОЛОВЕН!!!!! НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ВСЯКА ЕДНА ДУМИЧКА КАЗАНА ОТ SDЕЧЕВ!!! ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЕ КЪМ ЕДНА ИСТИНСКА И ДОСТОЙНА И ДОБЛЕСТНА ЖУРНАЛИСТКА - ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА!!!!!!!!!! НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, НО ДОБЛЕСТНИ И ДОСТОЙНИ ЖУРНАЛИСТИ КАТО НЕЯ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!! ДРУГА ТАКАВА ЖУРНАЛИСТКА Е ВЕСЕЛИНА ТОМОВА!!!!!
 • ГГГГГ
  Отговор
  27 13:58  12.12.17

  До коментар #25 от "SDEЧЕВ":

  Това не го знаех..... и какво излиза, че и тук/хазарта/ има почти пълен монопол.
 • SDEЧЕВ
  Отговор
  28 14:26  12.12.17
  ДО ЕКИПА НА ФАКТИ , ИЗПЪЛНИХТЕ МИ ДУШАТА СЪС СМЕЛОСТТА СИ ДА ОСВЕТИТЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ В БГ ИСТОРИЯТА. СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ АКО СПРЕ ИНТЕРВЕНЦИЯТА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ БГ НАРОДА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ,НЕ Е ТОЛКОВА ТЪП И ВСИЧКО ЩЕ ЗАМРЕ. ГЬОБЕЛСКОТО ПОВТОРЕНИЕ НА ДУМАТА НАЦИОНАЛНА МОЖЕ ДА ВЪВЛЕЧЕ И НЕ ТОЛКОВА ГЛУПАВИ ХОРА-ПРИМЕР ВСВ. МОЛЯ СПРЕТЕ НОВА ДА ПРОИЗНАСЯ ДУМАТА НАЦИОНАЛНА ПО ХИЛЯДИ ПЪТИ НА ДЕН. ХАЗАРТА НЕ Е ОТ ВЧЕРА ,НО ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ С НАЦИОНАЛЕН ЕФИР ЗА НУЖДИТЕ НА ХАЗАРТНИЯ БИЗНЕС Е НЕЩО НОВО И СТРАШНО-МОЖЕ БИ НЯМА АНАЛОГ В ДРУГА ДЪРЖАВА. ИЗПОЛЗВАЙТЕ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СИ КОНТАКТИ И СПРЕТЕ ЛАМЯТА.ВСЕКИ ЛЕВ ИЗТЕКЪЛ В ЧЕРНАТА ДУПКА Е МОГЪЛ ДА БЪДЕ ИЗХАРЧЕН ЗА КНИГА,ТЕАТЪР,БАНИЧКА И Т.Н. , НО ДА СЕ РАЗМЕНЯ МЕЖДУ ХОРАТА. ОСВЕН,ЧЕ СЕ ЗАГРАБВАТ ОГРОМНИ СРЕДСТВА ЧРЕЗ ПРОПАГАНДА РАЗРЕШЕНА ОТ СЕМ ОТКЛОНЯВАНЕТО НА ТАКЪВ ОГРОМЕН КАПИТАЛ ОТ НАРОДА ИМА И ДЪЛГОТРАЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ СЪСИПВАНЕ НА МАЛКИЯ БИЗНЕС И КУЛТУРА, ЗАЩОТО ПАРИТЕ ПОТЪНАЛИ В ХАЗАРТА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В ОБЩЕСТВОТО. а СЕГА СЕЗИРАЙТЕ СЕМ ЗА НОВА И ПУБЛИКУВАЙТЕ ВХОДЯЩИЯ НОМЕР. ПОСЛЕ ДО http://www.epra.org/ . ВРЕМЕ Е ЗА GAME OVER
 • дедо Шишарко
  Отговор
  29 09:01  13.12.17
  80% от американските долари имат следи от дрога ,а по българските монети има сто процента следи от национална лотария!
 • Бай Иван
  Отговор
  30 22:28  18.12.17
  Ако всички са като мен този ще фалира досега не съм си купил нито едно талонче събуди се народе

 • Гостенин
  Отговор
  31 11:53  21.12.17

  До коментар #11 от "ИШИ":

  В много страни хазарта е забранен Турция , Гърция и Израел са първите за който се сещам.
 • МТВ
  Отговор
  32 14:29  21.12.17
  До коментар #10 ИШИ; Не си в час ама никак..! Подобни мошенически лотарии са забранени в много арабски страни включително и във вечният им враг Израел!! Нещо по въпроса...
 • Свети Петър
  Отговор
  33 14:44  21.12.17
  Скоро по БНТ1 показваха филма Черните ангели по случай 75 годишния юбилей на Стефан Данаилов. Точно по този начин трябва да се постъпва с подобни индивиди!!!
 • Бай
  Отговор
  34 16:13  21.12.17
  Прост народ - слаба държава! Ама народа е много прост.... Следователно държавата е много слаба..........

Напиши коментар:


Публикувай