3 794 18

Путин, вражеският Запад и пушката на Чехов

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва подсилва с военна мощ западната си граница, приема планове за мобилизация, готви се за военновременни действия, а президентът Путин все по-често си позволява военна реторика. Готви ли се Русия за война?

В края на ноември някои руски медии, сред които и либералния московски вестник "Новая газета", гадаеха какво се крие зад изявлението на Путин, че Русия трябвало да се готви за война. Преди това две други събития също дадоха повод за размисъл: първо Путин заяви, анализирайки резултатите от военното учение "Запад 2017", че държавните и частните предприятия трябвало да бъдат готови бързо да увеличат производството си в случай на война. Няколко дни по-късно в социалните мрежи се появи указание към училищата в Красноярска област, Сибир, да се подготвят за работа във военновременни условия. И макар властите да определиха това като "рутинна информация", такъв документ все пак съществува.

Всичко е заради изборите?

Военната реторика не е нищо ново в днешна Русия, която се чувства застрашена от Запада. Въпреки това много са изненадани.

"Новая газета" свързва изявлението на шефа на Кремъл с предстоящите през март президентски избори в страната. Дълго време се пазеше в тайна, че Путин се кандидатира за четвърти мандат, докато самият той не обяви намеренията си на 6 декември.

Експертите също виждат в изборите разковничето: "Не вярвам, че Русия се готви за война. Всъщност, това стои в центъра на легитимационен наратив на Путин: той тръби, че външният свят е настроен враждебно към Русия, и че се налага да бъдат използвани всички ресурси за защитата на родината", казва британският историк Марк Галеоти. Той смята, че с наближаването на изборите Москва ще набляга все повече на този аргумент, за да мобилизира избирателите.

Военният експерт от Американския съвет за външна политика във Вашингтон Стивън Бланк споделя същото мнение, но поставя въпроса в още по-голям мащаб: "От години руското правителство смята, че е в състояние на война със Запада", казва той. Според него, мобилизацията играе важна роля в руската стратегия за национална сигурност.

Така мисли и руският военен експерт Алексадър Голц: "Представянето на Русия като "обсадена крепост" създава идеални условия за президентската кампания. Лошото е, че след изборите няма да изчезне нито реториката, нито военното планиране", казва той. Според Голц, двете неща ще останат задълго приоритети на руското ръководство.

Анексията на Крим - повратен момент

"В Русия се наложи виждането, че е възможно да има война, и че страната трябва да се готви сериозно за нея", продължава Голц. Решаваща роля в това отношение, според него, е изиграла анексията на Крим през 2014 и руското участие в "тайната война в Донбас". Русия отрича каквато и да е военна помощ за сепаратистите в Луганск и Донецк.

"Русия се готви за война - също както навремето това правеше и Съветският съюз - и провежда мобилизационна подготовка. Възможно е в секретната част от указанията за училищата да е записано, че в случай на война там трябва да бъдат създадени сборни пунктове, а после - да бъдат превърнати в лазарети", казва експертът.

По думите му руснаците са убедени, че техен противник в една възможна бъдеща война ще бъде Западът. Русия прехвърля сега военна сила основно на запад и югозапад. В момента се сформират три нови дивизии - между Смоленск и Ростов. Освен това в западната част на страната е напълно възстановена и танковата армия. Стивън Бланк предполага, че Русия разглежда и Украйна като "част от Запада".

Хляб и бункери

След анексията на Крим, Русия ускори модернизирането на армията си. Още преди това, в края на 2013 година, в Москва започна изграждането на Национален център за управление на отбраната, който във военно време ще изпълнява ролята на "Главна квартира на върховното командване". Още тогава руски журналисти гадаеха какво стои зад тази стъпка - дали не започва подготовката за война. Националният център беше изграден за рекордно кратко време и започна дейността си през 2014 година.

Но и много други обществени сфери също изглежда се подготвят за работа във военновременно положение: вече е тествана устойчивостта на финансовата система и комуникационните връзки; проигран е сценарият, при който военни поемат дейността на ключови административни служби; в Санкт Петербург са утвърдени плановете за военновременните запаси с хранителни продукти и дневните дажби от хляб; в Москва пък са готови с плановете за приемане на хора в бомбоубежищата.

През февруари 2017 година руският парламент промени Закона за мобилизацията и прехвърли изцяло на регионите отговорностите за изпълненнието на мерките. Не е ясно дали това е свързано по някакъв начин с масовите евакуации от тази есен, когато цяла Русия гадаеше защо десетки хиляди души биват евакуирани от училища, търговски обекти и киносалони на безопасно място. Властите тогава се аргументираха с постъпили анонимни предупреждения за поставени взривни устройства.

"Агресивна форма на защита"

Марк Галеоти смята действията на Русия за "част от модернизацията" в сферата на сигурността. "Когато разговарям с хора от силовите структури в Москва, виждам как те искрено вярват, че Русия е в опасност, че Западът (Америка) иска да отслаби великата сила Русия и да предизвика мека смяна на режима. Те наистина вярват на тази глупост", казва Марк Галеоти. Според него става дума за "агресивна форма на защита", което е обезпокоително.

В тази връзка либералният московски вестник "Новая газета" припомня крилатата мисъл на Антон Чехов, че ако в първото действие на една пиеса на стената има окачена пушка, то до края тя непременно ще гръмне. "В Русия тържествено окачиха оръжието на стената", написа изданието по повод военната реторика на Путин. Посланието гласи: ако се готвиш за война, може и да се стигне до война.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • tost
  Отговор
  1 14:04  12.12.17
  Aко искаш мир,готови се за война.
 • Пеньо
  Отговор
  2 14:11  12.12.17
  Има ли достатъчно луд да нападне Русия? Малкият орк също знае, че няма, но външният враг сплотява, когато другите методи са изчерпани, особено когато съсипваш икономиката и хората обедняват.
 • Снайпериста
  Отговор
  3 14:17  12.12.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Червен интернационал
  Отговор
  4 14:19  12.12.17
  Каква война,какъв Путин,какъв Тръмп,като и двамата са назначени от червения еврейски интернационал.

 • вярващ
  Отговор
  5 14:21  12.12.17
  дойче веле е радикална ислямска медия, защитава само араби, афганистанци и джихадисти.
 • Anonimus
  Отговор
  6 14:23  12.12.17
  Въпрос към редакцията: Защо има само мненията на някакви Алексадъри Голцове, които се хранят с не руски пари? Трябва ли да приемем, че той е патриот? Бла-бла-бла...А това че спомоща на Русията , Сирия е освободена - това не е ли добра новина.
 • Ох Бабачко
  Отговор
  7 14:26  12.12.17
  Нека се опита дребосъка, та да види как ще му тропнат сандалките (с високите токчета)!!!
 • даммм
  Отговор
  8 15:59  12.12.17
  Е.аси.. Мислех си, че съм толерантен. В случая съм дълбоко разочарован от себе си - видях, че статията е на DW и си казах : "Ясно, пак ще оригат на чесън" Няма да се чете.
 • Гост
  Отговор
  9 16:22  12.12.17
  Когато цял свят е насочил оръжия срещу теб , за какво трябва да се готвиш ?

  Коментиран от #10

 • onq s konq
  Отговор
  10 16:28  12.12.17

  До коментар #9 от "Гост":

  Ами за абс същото,след като ти самият си насочил оръжие към целия свят.

  Коментиран от #11

 • Гост
  Отговор
  11 16:40  12.12.17

  До коментар #10 от "onq s konq":

  Колко военни бази има Русия по света и колко САЩ ? Кой спря ИД в Сирия ? Кой настоява за мирно решение в С.Корея ? И последно кой разпали войната в Йерусалим ?

  Коментиран от #12

 • o&k
  Отговор
  12 21:10  12.12.17

  До коментар #11 от "Гост":

  Ако не беше бягал от часовете в училище,сега нямаше да питаш кат глупав
 • Plovdivski turbo tarikat
  Отговор
  13 22:03  12.12.17
  Долара великите американски щати се борят се световен мир.Нахалните руснаци планират да ги нападнат мръснишки в гръб.

  Коментиран от #14

 • Симеон
  Отговор
  14 08:14  13.12.17

  До коментар #13 от "Plovdivski turbo tarikat":

  Само с една малка подробност.Великия долар е.... таолетна хартия. Той даже не отговаря на понятието валута , защото не е обезпечен със нищо. Още през 1974 год, Никсън и Конъли изваждат долара от т.н. златен стандарт.От тогава зад него няма нищо.Казват стояла американскат икономика.Браво.А как се нарича икономика ,която трупа всяка година 1.2 трилиона долара дефицит и има 20 трилиона външен дълг и 100 трилиона вътрешен? Нарича се фалирала икономика. САЩ се крепят на глупостта и страха на съюзниците си.Те знаят какво са ги изтропали и умират от страх че собствените им народи ще им потърсят сметка.Най малкото за златото от резервите дадено на "съхранение" в САЩ.Няма да го видят повече.

 • стоян георгиев
  Отговор
  15 12:22  13.12.17
  тва е съветската стратегия.целия свят иска да ни окупира и затова ще мрем в калта и ла..ата!!!истината обаче е много по-прозаична,а именно поредния руски диктатор иска да поравда озурпацията на властта пред крепостните си селяни!
 • Кравария се усра
  Отговор
  16 20:36  13.12.17
  Тази терористична страна беше силна докато бившия полковник-КГБ не прескочи прага на Кремъл, и от този момент до сега се дави в собствените си лай*а.Остават до края на дните си в будна кома. Бог никога да не им прости милионите невинни жертви по света.Амин.
 • Мамка ви
  Отговор
  17 20:45  13.12.17
  За 200г от съществуването си, тази напаст и държава съдадена от престъпници е избила цял континент с индианци и милиони други по цял свят.Фашизма се прикрива под тяхната така наречена демокрация.Унищожението на здравите наций е тяхно задължение,но просто за пореден път ще сгрешат с Русия.Вероятно ще бъде печален край за тази бандитска терористична пасмина.
 • Х амеррррика
  Отговор
  18 20:50  13.12.17
  Да найстина това Световно ЗЛО няма аналог в света.Дори чумата и холерата.

Напиши коментар:


Публикувай