Last news in Fakti

14 Декември, 2017 09:20 6 904 25

Der Spiegel: Премълчаните жертви на руската операция в Сирия

  • сирия-
  • русия-
  • военни-
  • путин-
  • башар асад

Министерството на отбраната в Москва досега е предоставило данни само за смъртта на 41 войници

Der Spiegel: Премълчаните жертви на руската операция в Сирия - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисията на руските военнослужещи в Сирия е представена в родината им като "блестяща победа". Според официалните данни в операцията, която бе стартирана в края на септември 2015 г., са убити 41 руски войници. Но броят им в действителност може да е много по-голям. Москва разгръща в Сирия служители на "охранителната фирма на Вагнер" - частна армия, чиито членове са воювали на предни позиции. Предполага се, че около хиляда души са изпратени от "фирмата", за която се твърди, че е финансирана от един от олигарсите, близки до лидера на Кремъл Владимир Путин, пише германското издание Der Spiegel.

Александър Нарашев търси думи. Свещеникът, нисък мъж с дълга кафява брада, мисли дълго време, преди да отговори. Темата на разговора с него е мъчителна. Става дума за Константин Садорошний, който воюва с бойния псевдоним "Москал". Младият мъж - едва 22-годишен, е дошъл при свещеника преди повече от година - в църква, разположена на оживен булевард в западната част на руската столица. Тогава, през месец януари, на път за дома си, Сандорошний се е изповядал. За последен път, както станало ясно по-късно. "За мен той беше повече от познат, аз бях негов духовен баща", разказва свещеникът. Садорошний е израснал с майка си - благочестива жена, както я описва отецът. Именно тя му съобщава новината: "Константин е мъртъв".

На 14 февруари 2017 г. именно Нарашев отслужва погребалната служба на младия мъж. На нея присъстват шепа хора. По-късно, в памет на Садорошний, свещеникът публикува в социалната мрежа "Фейсбук" песен. Тя не е избрана случайно - песента е много популярна сред "частната охранителна фирма на Вагнер", командвана от Дмитрий Уткин, бивш подполковник от руската армия с боен псевдоним "Вагнер".

Садорошний, който публикува записи в интернет пространството, е един от бойците на единицата "Вагнер" - частна руска армия, която официално не съществува. Младият мъж е изпратен в Сирия - и не се е завърнал у дома жив. Точно както още между 100 и 200 други негови съратници. Това поне твърдят активисти от Conflict Intelligence Team (CIT), чиито оценки са базирани на публично достъпни в интернет източници и изявления на бойни другари от единицата "Вагнер", които са разкрили своите имена, адреси, данни за членове на семействата им. Много от тях все още отказват да говорят публично заради подпис, с който обещават поверителност в замяна на хиляди евро, изплатени като обезщетение за загубата на близките им. Всички тези млади мъже - като Садороший, не фигурират в нито една официална статистика.

Официалната и неофициалната руска армия

Откакто в края на септември 2015 г. Москва обяви намесата си в сирийския конфликт, руската власт и държавните медии в страната упорито се опитват да обрисуват картина на "чиста война" с едва неколцина паднали войници. Вероятно причините за това са основателни. Все още е твърде дълбока травмата от войната в Афганистан през 80-те години на XX век, когато руснаците видяха хиляди руски войници, които бяха върнати в родината им в ковчези.

В Сирия е и трябва да бъде различно. Министерството на отбраната в Москва досега е предоставило данни само за смъртта на 41 войници. Надеждни цифри така или иначе няма, тъй като армията ги възприема като държавна тайна.

Към днешна дата няма дори информация за това колко войници Русия е изпратила в Сирия. Данните варират между 4400-7000 души, които са изпълнявали службата си в базите в Тартус и в Латакия. В рамките на изненадващо посещение във военновъздушната база "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия, руският президент Владимир Путин обяви оттеглянето на "голяма част" от изпратените там войници. "Родината ви очаква, приятели. Завръщате се като победители", бяха думите, с които лидерът на Кремъл се обърна към военнослужещите.

Колко обаче от тях наистина ще се завърнат у дома си? Вестник "Ведомости" приведе данни за изтеглянето на между 30-50% от войниците, а РБК - за две трети от тях. Русия трябва и ще остане в Сирия. Без нея властта на Башар Асад ще се срине.

Путин се представи като миротворец - все пак през март 2018 г. са президентски избори в страната. В борбата срещу противниците на Асад обаче няма място за миротворчество - руската армия бомбардира неколкократно жилищни райони в Алепо например. Стотици цивилни загинаха, а безразсъдният подход многократно бе критикуван от международната общност, дори от федералното правителство в Берлин.

Руската държавна телевизия показа кадри на войници, които кацнаха в Иваново в североизточната част на Москва и в Махачкала в Дагестан. Те бяха посрещнати с медали и музика. Мисията на Сирия в Русия е чествана като голяма победа: ние сме тези, които сразиха терористичната групировка "Ислямска държава". Това е простичкото послание. Версията на Кремъл отразява и вестник "Известия", който публикува статия под заглавие "Блестящо изпълнена мисия", а правителственият вестник "Российская газета" на свой ред написа "У дома - с победа".

В челните редици

За жертвите от единицата "Вагнер" не се споменава нито дума. Но тези мъже са се борили в челните редици при сраженията в Сирия. Например в Палмира, където е трябвало да влязат първи, да установят контрол и да задържат позициите. Това са изключително рискови задачи, отбелязват активистите от CIT.

За първи път критично настроени към Москва руски медии съобщиха за наемниците преди повече от две години. По онова време те са се сражавали в Донбас. Садорошний също е участвал в боевете в Източна Украйна. В зависимост от опита им, тези наемници получават между 1200 и 2000 евро месечно, плюс големи бонуси при успешно изпълнена задача. Преди да бъдат изпратени на фронта, те са преминавали обучение в база в Краснодар, Южна Русия, твърдя от CIT.

В Сирия в единицата "Вагнер" са изпратени от 500 до 1000 войници. Те са попълвали редиците на частната армия на ротационен принцип, като са били връщани за отпуск в родината си след два или три месеца. Интернет сайтът Fontanka.ru привежда данни за около три хиляди наемни войници, които са се били в Сирия. Единицата очевидно се финансира от олигарха Евгений Пригожин, наричан "готвача на Путин", тъй като е собственик на едни от най-елитните ресторанти в Москва и Санкт Петербург. Според Fontanka.ru компанията "Евро Полис" на Пригожин е подписала договор за добива на една четвърт от нефта и газа на ключови находища в Сирия срещу задължението да ги освободи от "Ислямска държава" и да ги охранява. А "мръсната работа" вършат наемниците от "частната охранителна фирма Вагнер".

Руското правителство отрича съществуването на частната армия и до днес. Наказателният кодекс на страната забранява използването на наемници в чужбина. Удобното извинение на Кремъл е, че ако има доброволци в Сирия, то те нямат нищо общо с Министерството на отбраната.

Поръчката в Кремъл

Въпреки това в интернет циркулира снимка, която показва командира на групата "Вагнер", Уткин, на прием в Кремъл. Кадърът е заснет на 9 декември 2016 г. , в Деня на героите на Отечеството, когато Путин награждава с медали военнослужещите.

Какво точно Сандорошкий е правил в Сирия, свещеникът не пожелава да разкрие. В крайна сметка, това е "тайната на изповедта", припомня Нарашев. Момчето не е направило нищо незаконно, подчертава духовникът няколко пъти. Частните армии има и в други държави, например в САЩ. "Константин се бори за страната си, за Русия, няма нищо лошо в това", обобщава свещеникът.

Превод и редакция: Тереза Герова/ Агенция „Фокус“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    58 30 Отговор
    Четеш кой е източникът, авторът и ти става ясно: Ислямска република Германистан.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ъки

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "южюцжймжюмгймйцгюцгйцг":

    Всъщност дооооста ветерани от Донбас взеха участие в боевете в Сирия. Казват, че в Ирак американците също се сражавали за страната си. Да се чудиш вече кой от къде е...
  • 4 Петко

    22 22 Отговор
    Да дадеш живота за страната си в Сирия! Промити мозъци колкото искаш!
  • 5 Хасан

    15 21 Отговор
    Всички немци,англичани,руснаци и американци трябва да се изметат от Близкия изток и да има мир и благоденствие в тоя район..
  • 6 БОБИ КОЧА

    21 6 Отговор
    Аха значи това "Вагнер "е еквивалент на хамерската "Блеклотар"
  • 7 Пеньо

    15 31 Отговор
    На малкият орк не му дреме за убитите. Нали той си е добре!

    Коментиран от #11

  • 8 Русчуклия

    36 6 Отговор
    Колко драматично! Трагикомедия, на която бих аплодирал, ако бях го гледал като театър в " Иван Вазов"! За какво говоря? Нека започна отначало, за да се изясни същността! Може би сте чували за бившият "руски" олигарх Ходорковски. Накратко казано, това е един от тези хора на "създателите на новият световен ред", на които беше възложена задачата да приватизират, или по-точно казано " приХватизират" ключови активи в Елциновска Русия. Отговаряше за сектора нефт и газ, регион Западен Сибир. С благоволението на високопоставени "служители" около вечнопияният Елцин си прибра най-големите находища в региона Сургут, Нефтеюганск, Уренгой. С идването на Путин на власт, нещата се промениха коренно и Ходорковски беше един от тези, които не можаха да избягат. Та каква е връзката на тази предистория със статията? Conflict intellegence team е създаден от Ходорковски, който не е трудно да се сетим какво цели! Така както не е трудно да се сетим за истинските причини за войните в богатите на петрол Ирак и Сирия. Като важността на Сирия е и от точка на зрение на логистиката на петрола от северен Ирак където според планана "създателите на новият световен ред" трябваше да се създаде Кюрдистан, където не случайно се развяваха израелски знамена.
    https://www.khodorkovsky.com/the-conflict-intelligence-team-versus-the-kremlin/
    Та всичко това ако беше театъра, щях да аплодирам, но за съжаление е действителност, а това е страшно и непредсказуемо!
  • 9 Различен

    31 7 Отговор
    Що не напишете нещо и за българските жертви по света??
    Тези дето са в Афганистан и загиват за "България" там? Или по различни военни учения?
    Що не напишете и за жертвите на Англия в Ирак? Те за коя държава умряха там? Или за жертвите на ФАЩ пак там?? За Израел, Турция, Иран и т.н.н.
    Да де, ама за тях не е интересно! Трябва да се плюе и насажда мнението, че от Русия по- гадна държава няма!
    А дали е така??
  • 10 гцйгмйвжймкймгймгймгйгм

    11 17 Отговор
    ПРИЯТЕЛЮ 8. ....НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО КАЗВАШ НЕ Е ВЕРНО. ...СИРИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ ИМА МАЛКО ПЕТРОЛ ...КОЙТО ГО ДЪРЖАТ БЕДУИНСКИ ....ПЛЕМЕНА ДО ИРАКСКО СИРИЙСКАТА ГРАНИЦА. ...ИСТИНСКИЯ ПЕТРОЛ И ГАЗ Е В НАХОДИЩЕТО ...ЛЕВИТАН. ...В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ..ВЛИЗАЩО В ОБСЕГА НА ИЗРАЕЛ, ЛИВАН СИРИЯ. ТУРЦИЯ. ....ЗАТОВА РУСНАЦИТЕ СИ ОСТАВИХА 2 БАЗИ ОТСРЕЩА. .....ОТНОСНО ВОЙНАТА. ...ПРИЧИНАТА Е КАТАР И САУДИТСКА АРАБИЯ ДА НЕ ПУСНАТ ТРЪБИ ЗА ГАЗ И ПЕТРОЛ ПРЕЗ СИРИЯ И ТУРЦИЯ ЗА ЕВРОПА И ТАКА ДА НАВРЕДЯТ НА РУСКИЯ. ; ТУРСКИ ПОТОК; ТАЗИ ЗАДАЧА ...ПОНЕ ЗА СЕГА БЕШЕ ИСПЪЛНЕНА ...БЛЕСТЯЩО. .....А ЧЕ УМРЯХА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДУШИ И СЕ РАЗРУШИ СИРИЯ .....ДА ОСТАНЕ НА СЪВЕСТА НА АРАБСКИТЕ ЧАРШАФИ ОТ КАТАР , САУДИТСКА АРАБИЯ И РУСКИТЕ ЕВРЕИ ОЛИГАРСИ. .....А МОЖЕШЕ ВСИЧКО ДА СЕ РЕШИ С ПРЕГОВОРИ И ЕДНА .....ПИСАЛКА И ЛИСТ ХАРТИЯ. .....

    Коментиран от #12

  • 11 дремещ

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    На теб пък защо ти дреме, да не би загиналите руснаци да са ти роднини?
  • 12 Стиви Уондър

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "гцйгмйвжймкймгймгймгйгм":

    Интересна гледна точка на КЬОРАВ.
  • 13 стоян георгиев

    3 21 Отговор
    частна фирма вагнер!!!!пълни глупости.тва са държавни формирования управлявани от руските служби ,напълно подчинени на тях.тва е трик в хибридната воина подобно на добровоците в донбас.служителите в тези частни фирми са абсолитно адекватни с руските воиници като права и задължения както и като управление.просто руското външно министерство когато им е удобно ги обявява за редовни руски части когато не за наемници,но реално няма никаква разлика!

    Коментиран от #14

  • 14 Конфуций

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Щото частните военни американски формирования изобщо нямат контакт с техните служби за сигурност и въобще не са използвани от държавата! В Ирак бяха на ексурзия, не съгласуваха действията си с американските военни и просто се разхождаха там без цел и посока!

    Коментиран от #16

  • 15 Стършел

    9 0 Отговор
    На 22 години с дълга кафява брада????
  • 16 стоян георгиев

    3 20 Отговор

    До коментар #14 от "Конфуций":

    да сравняваш руската вагнер със западните частни фирми в ирак или където и да е е напълно неадекватно.частните фирми на запад са отделени от държавата и изпълняват предимно охранителни мисии с ясен бюджет и правила.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Конфуций

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Хахаххаха..., май имаш уроци за учене и домашни за писане!
  • 19 Хасан

    10 5 Отговор
    Всички тия жертви умират не за родината си а за благото и печалбата на една шепа акционери на петролни и оръжейни компании..толкова много разбити съдби,невинни жертви и всичко това баланса на няколко фирми да е с печалба..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 onq

    9 1 Отговор
    Тази схема е измислена от САЩ. Във войната в ирак , беше абсолютно същото. Името на частната "армия" - black water. Имаше всякаква паплач, вкл. много българи. Убитите пилоти на Ми-8 бяха именно наемници. всичко се премълча, но някой знаем ...
  • 22 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    25 / двадесет и пет / са държавите ,в т.ч. и РБ, участвали в инвазията в Ирак през 2003 год.
    Без санкция на ООН !! Хосе Луис Сапатеро /премиер-министър на Испания/ я заклейми като една от " най-големите и непростими престъпления срещу човечеството "
    САЩ дава над 4400 жертви, коалицията - над 340. И забележете как воюват янките. Жертвите само сред цивилното население - жени,деца, старци е около /а може и над / един милион ! Тях кой ги брои за хора- колкото Труман брои японците през 1945 година!
    Това е според официалната статистика за "Пустинна буря"2003 г!
    Хубаво е да знаем кой ни е " съюзник и пазител" !!
    !

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    статистиката не ти е силната страна маи.лъжеш за цивилните жертви във воината на сащ с ирак.цифрата е веднъж 10 пъти по-ниска втори път тва не са жертви само вследствие на американците ,а основно на терористични групи воюващи срещу тях.за япония също лъжеш.само се замисли що японците са ниа- големия американски съюзник въпреки бомбандировките?при хирушима и нагасаки загиват около 300 хил.човека ,но ако американите и руснаците бяха влезли в япония щеше да загинат милиони и то доста милиони, а япония щеше да е разделена подобно на свенерна корея.та такива ми ти работи!
  • 24 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Статистика - стъкмистика !
    Уикипедия - Войната в Ирак - 2003 г. Жертви и загуби от страна на Ирак.
    "45 000 убити / докато Садам е още на власт/, между 55 и 80 000 бунтовници / след 2003/, между 200 и 500 кюрди /ПКК/, между 200 000 и 1 350 000 цивилни жертви !!
    Не съм светил кой кого убива и да ги водя на робош. АКО не бяха нахълтали братята- янки там -- що ми се струва, че тези жертви нямаше да ги има !
    Като че ли грешиш / не лъжеш- в никакъв случай/ цифрата на жертвите в Хирошима и Нагасаки от 6 и 9 август 1945 год. А пък колкото до "АКО " тези и онези в Япония ТОГАВА , разбираш, че си остава АКО.
    Какви японци съюзници на САЩ ? НИЕ СМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЪЮЗНИЦИ!!!

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Шаран БГ":

    между 200 и 1,2 млн. ха,ха,ха...и къв е източника ?във викито източниците са посочени,а този е една хуманитарна агенция.ето ти данните .
    https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War
    има на всички организации свързани с темата.може да прочетеш и как са смятали данните си двете хуманитарни организации които ги изкарват 1,2 млн. ,а другите 600 хиляди.става въпрос за статистика нямаща нищо общо с реалната деиствителност.останалите организации дават цифри между 100 и 200 хиляди и то за периода до 2012 .демек далеч след края на военните деиствия на сащ срещу иракската армия и държава.казах ти да не лъжкаш че ще те хвана .и не пиши неподготвен.преди американското нахлуване в ирак за 20 години загиват над милион човека.мога и там да ти дам статистика.убиват се хора на няколко вълни,кюрди,шиити както и загиналите във воината с иран.
    и кво искаш да ми кажеш че при нахлуването на сащ в япония жертвите щеше да са пд 300 хиляди?ние не сме никакъв съюзник на сащ щото в българия е пълно с хора като теб.глупави соцносталгици.в япония такива няма.