Last news in Fakti

16 Декември, 2017 10:17 1 494 8

Нужни ли са експерти на такъв парламент

  • борисов-
  • парламент-
  • експерти-
  • мораториум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не мина и ден след като депутатите отхвърлиха ветото на президента върху мораториума за нови лекарства и ни пуснаха стария филм. "Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата", побърза да смени курса Борисов, след като обществената реакция срещу парламентарното решение бе светкавична и бурна. Нали не се съмнявате, че това ще се случи и премиерът пак ще демонстрира бащинска загриженост към всички онеправдани. Схемата е една и съща. Лошите депутати не дават, но добрият Бойко се отърсва от вуду магията - като Индиана Джоунс в оня филм за храма на обречените. И пак става готин и щедър.

Същото се случи и с парите за ремонт на манастирите - защо не минаха заедно с бюджета, какво пречеше? Това, че щяха да бъдат отпуснати без фанфари. А така Борисов ги "дава" отделно и лично, на специална церемония. Дядо поп му дойде на крака, донесе му икона, благодари му с поклон доземи. Нормален ритуал за човек, гален от "три папи". Иначе е скучно - всички цифри отиват анблок в "Държавен вестник". А там и кьорава снимка не пускат.

Дано поне премиерът не се докара дотам, болни хора да му целуват ръката, като на баба Ванга, защото филмът ще стане много пошъл. А той не само бил готов да преразгледа мораториума, а дори да направи още по-голяма жертва - това да стане след разговор с "любимия" му президент. Онзи със скъпото хоби от групата на "безотговорните" пилоти, които винаги могат да катапултират, ако стане напечено. Преразглеждането по вече утвърдена традиция бе обявено в единствено число. С един царствен жест се обезсмисли всичко сторено по веригата до момента - от работата на експертите в комисиите, през обсъжданията по парламентарни групи, до дебатите и гласуването.

Безумието е пълно. Първо имахме мораториум, после президентско вето върху него, след това отхвърляне на ветото и за капак - преразглеждане на мораториума. Нещо като реплика на дупликата на предишната дуплика на репликата на по-предната дуплика. Ум да ти зайде. За какво са експерти на подобен парламент? Депутати с образование, подготовка и опит. Сега трябва да си посипят главата с пепел и да признаят, че ден по-рано са сгрешили жестоко. Нещо им е станало. Експерти или кученца на каишка са те? Как се чувстват в подобна среда? За какво са среднощни заседания и дебати? Подигравката е за всички депутати. Но най-сериозна към тези от управляващата коалиция. Едно е да спазваш партийна и коалиционна дисциплина, друго е да те унижават. Но, те си знаят.

Нашата система е много по-проста от онази, за която пееше Кали - управляващите решават нещо и ако хората се размърморят - Бойко го отменя. Родна модификация на демокрацията. Какво се оплакваме - щом се съобразяват с народа...

Цвета Караянчева си мечтаела парламентът да стане храм на ползотворните дебати. Че кому са нужни те при очертаната схема на управление. Всеки закон трябва да завършва с член последен и точка единствена - настоящият закон важи, докато г-н Борисов не го отмени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    23 1 Отговор
    Милен Ганев пак уцели в десетката.
    Де да имахме поне 240 миленганевци...
  • 2 Кумчо Вълчо

    17 0 Отговор
    Имаме, не само 240 ами и много повече, ама нали сме си дебили избираме дебили.Никой не ни е виновен сами се докарахме дотук.Навремето не вярвах че има по прост от бай Тошо ама съм грешал.

    Коментиран от #3

  • 3 Анонимен

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Кумчо Вълчо":

    Свестните са или заврени в ъгъла на ъгъла, или прокудени в чужбина. Новото поколение на ДС е добре обучено от старото в това как да елиминират опонентите си. С опреснителни курсове в Москва.
  • 4 Да затворим НС

    14 0 Отговор
    Изводът е: да затворим НС (и без това са ненужни) и да клонираме Бойко: един да отиде да прегръща и целува Меркел; един да утешава Мей; един да пие сливовица по Западните Балкани; един да укротява арабите, един да нагъва суджук с бира, един да опрасква каките и един ще сложим на БНБ да раздава парите на народа. Ако народът се изнесе на запад, може и повече един да санира, а друг да живее в санираното
  • 5 Да затворим НС

    5 0 Отговор
    Изводът е: да затворим НС (и без това са ненужни) и да клонираме Бойко: един да отиде да прегръща и целува Меркел; един да утешава Мей; един да пие сливовица по Западните Балкани; един да укротява арабите, един да нагъва суджук с бира, един да опрасква каките и един ще сложим на БНБ да раздава парите на народа. Ако народът се изнесе на запад, може и повече един да санира, а друг да живее в санираното
  • 6 Факт

    16 0 Отговор
    На този Парламент му е нужно само едно--калашник със няколко пълнителя..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 whitenoise

    0 0 Отговор
    Нашата система е отиграна отдавна. От ниво
    политика, предприятие,изпълнител.... успешно
    се приложи и частната сфера. Как приключим с
    фондовете ша светим кат ламба у балкана.. на ваглен! ;)