926 8

Нужни ли са експерти на такъв парламент

Милен Ганев Главен редактор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не мина и ден след като депутатите отхвърлиха ветото на президента върху мораториума за нови лекарства и ни пуснаха стария филм. "Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата", побърза да смени курса Борисов, след като обществената реакция срещу парламентарното решение бе светкавична и бурна. Нали не се съмнявате, че това ще се случи и премиерът пак ще демонстрира бащинска загриженост към всички онеправдани. Схемата е една и съща. Лошите депутати не дават, но добрият Бойко се отърсва от вуду магията - като Индиана Джоунс в оня филм за храма на обречените. И пак става готин и щедър.

Същото се случи и с парите за ремонт на манастирите - защо не минаха заедно с бюджета, какво пречеше? Това, че щяха да бъдат отпуснати без фанфари. А така Борисов ги "дава" отделно и лично, на специална церемония. Дядо поп му дойде на крака, донесе му икона, благодари му с поклон доземи. Нормален ритуал за човек, гален от "три папи". Иначе е скучно - всички цифри отиват анблок в "Държавен вестник". А там и кьорава снимка не пускат.

Дано поне премиерът не се докара дотам, болни хора да му целуват ръката, като на баба Ванга, защото филмът ще стане много пошъл. А той не само бил готов да преразгледа мораториума, а дори да направи още по-голяма жертва - това да стане след разговор с "любимия" му президент. Онзи със скъпото хоби от групата на "безотговорните" пилоти, които винаги могат да катапултират, ако стане напечено. Преразглеждането по вече утвърдена традиция бе обявено в единствено число. С един царствен жест се обезсмисли всичко сторено по веригата до момента - от работата на експертите в комисиите, през обсъжданията по парламентарни групи, до дебатите и гласуването.

Безумието е пълно. Първо имахме мораториум, после президентско вето върху него, след това отхвърляне на ветото и за капак - преразглеждане на мораториума. Нещо като реплика на дупликата на предишната дуплика на репликата на по-предната дуплика. Ум да ти зайде. За какво са експерти на подобен парламент? Депутати с образование, подготовка и опит. Сега трябва да си посипят главата с пепел и да признаят, че ден по-рано са сгрешили жестоко. Нещо им е станало. Експерти или кученца на каишка са те? Как се чувстват в подобна среда? За какво са среднощни заседания и дебати? Подигравката е за всички депутати. Но най-сериозна към тези от управляващата коалиция. Едно е да спазваш партийна и коалиционна дисциплина, друго е да те унижават. Но, те си знаят.

Нашата система е много по-проста от онази, за която пееше Кали - управляващите решават нещо и ако хората се размърморят - Бойко го отменя. Родна модификация на демокрацията. Какво се оплакваме - щом се съобразяват с народа...

Цвета Караянчева си мечтаела парламентът да стане храм на ползотворните дебати. Че кому са нужни те при очертаната схема на управление. Всеки закон трябва да завършва с член последен и точка единствена - настоящият закон важи, докато г-н Борисов не го отмени.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лопатата
  Отговор
  1 11:25  16.12.17
  Милен Ганев пак уцели в десетката. Де да имахме поне 240 миленганевци...
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  2 12:13  16.12.17
  Имаме, не само 240 ами и много повече, ама нали сме си дебили избираме дебили.Никой не ни е виновен сами се докарахме дотук.Навремето не вярвах че има по прост от бай Тошо ама съм грешал.

  Коментиран от #3

 • Анонимен
  Отговор
  3 12:23  16.12.17

  До коментар #2 от "Кумчо Вълчо":

  Свестните са или заврени в ъгъла на ъгъла, или прокудени в чужбина. Новото поколение на ДС е добре обучено от старото в това как да елиминират опонентите си. С опреснителни курсове в Москва.
 • Да затворим НС
  Отговор
  4 14:01  16.12.17
  Изводът е: да затворим НС (и без това са ненужни) и да клонираме Бойко: един да отиде да прегръща и целува Меркел; един да утешава Мей; един да пие сливовица по Западните Балкани; един да укротява арабите, един да нагъва суджук с бира, един да опрасква каките и един ще сложим на БНБ да раздава парите на народа. Ако народът се изнесе на запад, може и повече един да санира, а друг да живее в санираното

 • Да затворим НС
  Отговор
  5 14:07  16.12.17
  Изводът е: да затворим НС (и без това са ненужни) и да клонираме Бойко: един да отиде да прегръща и целува Меркел; един да утешава Мей; един да пие сливовица по Западните Балкани; един да укротява арабите, един да нагъва суджук с бира, един да опрасква каките и един ще сложим на БНБ да раздава парите на народа. Ако народът се изнесе на запад, може и повече един да санира, а друг да живее в санираното
 • Факт
  Отговор
  6 14:07  16.12.17
  На този Парламент му е нужно само едно--калашник със няколко пълнителя..
 • 7 12:23  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • whitenoise
  Отговор
  8 22:03  25.12.17
  Нашата система е отиграна отдавна. От ниво политика, предприятие,изпълнител.... успешно се приложи и частната сфера. Как приключим с фондовете ша светим кат ламба у балкана.. на ваглен! ;)

Напиши коментар:


Публикувай