1 641 13

Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава

Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт

Снимка: СБА
Снимка: СБА
Десислава Любомирова

Поредното журналистическо разследване със скрита камера разкри как се правят масово технически прегледи на автомобили у нас. Проформа.

Заради пропуск в системата за годни се обявяват коли без платен данък, без документи и дори с технически повреди. И това не прави впечатление на никоя институция, пише Десислава Любомирова за Actualno. Трябва медия да прояви самоинициатива или някой да я "светне" - наш човек или обикновен зрител, да осветли поредната порочна практика, за да започнат хрантутниците чантаджии, които издържаме, да се разтичат и да започнат уж да мислят за решаване на проблема.

Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт. В интерес на истината държавата не е виновна за това, че родните шофьори нямат самосъзнание да спазват правилата, че са със самочувствие на по-знаещи и можещи и че решават ежедневно да избиват комплекси на пътя. Виновна е обаче, когато не изпълнява собствените си отговорности - да развива и поддържа безопасна инфраструктура, както и да оформя нормативна уредба и да следи за спазването ѝ.

В случая с техническите прегледи вината е на държавата. У нас, за съжаление, по презумпция винаги трябва да се счита, че ще има едни много, много тарикати, които ще се опитат и ще успеят да заобиколят системата и закона. И институциите постоянно трябва да са нащрек, за да парират подобни опити.

Защото в момента това, което се случва, поставя всички ни в опасност. Всеки ден по българските пътища излизат технически неизправни коли, които утре могат да убият някого.

И проблемът е, че отговорните органи умишлено отказват да се занимават. Те бездействат или от мързел, или от интерес. Защото схемата с фиктивните технически прегледи не е тайна. В интернет форумите шофьори на драго сърце обменят координати на сервизи и пунктове, правещи лесни, бързи и мними проверки. Дори често потребители се ядосват на тази открита комуникация и предпочитат да обменят опит чрез лични съобщения, защото се опасяват, че "куките" могат да влязат, да прочетат постовете им, да проверят въпросните сервизи и така да ги лишат от удобната услуга "фиктивен преглед".

Форумите са пълни с подобни казуси - ударен автомобил, с проблем със скоростната кутия и без документ за платен данък, след дружните усилия на многобройната общност успява по живо, по здраво да мине технически преглед.

На мнозина изобщо не им минава през ума екзотичната идея да карат технически изправна кола. Това струва пари и време, а в живота има къде-къде по-важни неща за купуване и правене. Само че въпреки скорошната статистика, че българинът дава повече пари за колата си, отколкото за дома си, психологията на тарикатлъка застрашава освен всички останали, и сами тарикати. Застрашава живота не техните близки, на техните семейства, на децата им. И на децата на други.

Явно е обаче, че това е устойчива психология и трудно ще се превъзпита от само себе си. Ето защо е време институциите да се задействат. Повече жертви на пътя не са ни нужни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  1 18:49  20.12.17
  Във всеки пети пункт е така а е и по евтино.Някъде дават и пиле на грил ако минеш при тях.
 • 2 18:56  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост (гост)
  Отговор
  3 19:26  20.12.17
  Ми то тия убииствени данъци плащат ли се? Пари за газ няма, а камо ли нови коли да купуваме и данаци да плащаме
 • факт (гост)
  Отговор
  4 19:26  20.12.17
  ФОЛКСВАГЕН НАПРИМЕР КАК ГИ ПРОИЗВЕЖДА
 • Plovdivski turbo tarikat (гост)
  Отговор
  5 20:45  20.12.17
  Специални поздрави за Деси и всичките и роднини.
 • Майчице (гост)
  Отговор
  6 21:47  20.12.17
  За милиони няма закони,за кокошка няма прошка.
 • Съвестен (гост)
  Отговор
  7 22:29  20.12.17
  ФАКТИ също трябва да се присъедини към безобразието на системата , взимайки пари и рекламирайки сайтове които изкупуват стари(премахнати) катализатори!!! ДАААА ама паричките са сладки, а въздуха и здравето на хората ЕЕЕЕ като Прокопиев- вода ненапита
 • РАМБО (гост)
  Отговор
  8 04:44  21.12.17
  Деси
  Колко човека са пострадали при катастрофа след като колата им е минала фиктивен преглед и причината за катастрофата е фиктивния преглед ?!?!?!
 • Stoich (гост)
  Отговор
  9 08:56  21.12.17
  Интересно, какво определящо за техническото състояние на автомобила има данъкът?
 • Гошко (гост)
  Отговор
  10 09:09  21.12.17
  Мдаа, много е лесно, но никога няма да се направи щото ще бутнат правителството с протести. Автомобили евро 4, до 10 години и край.
  Другите за скраб. Бонус за покупка на нов и те така. Топлата вода е открита. И онези от храстите ще могат даже да смятат годинките на колата ;-)

  Коментиран от #11

 • МАК (гост)
  Отговор
  11 22:19  21.12.17

  До коментар #10 от "Гошко":

  Колите до 10 години си ги карай ти!! Аз ще си карам 25 годишната кошница с в пъти по голяма надеждност и лесна за ремонт от 10 годишната ти издухала баракА!
 • Глупчов (гост)
  Отговор
  12 16:20  22.12.17
  Ей, глупак съм бил, що не съм си взел една нова кола и готово, ами карам старата? Добре ме светнахте. Още утре ще мина през вносителите, кеф ми седан, кеф ми миниван, кеф ми друго.
 • Чурулик чурулик (гост)
  Отговор
  13 17:52  22.12.17
  Стига с тея глупости че скороста убивала и че колата като минела фиктивно била технически негодна и че като данакът е платен щели сме шфеицария да станем.....

Напиши коментар:


Публикувай