14 975 30

Ученикът, който разгневи Русия

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Със своята реч пред Бундестага в Берлин руският ученик Николай Десятниченко разгневи родната си Русия. Сега депутати от руската Дума упрекват една германска фондация, че е написала текста на десетокласника.

През последните седмици Николай Десятниченко, който и без друго е слабичък, е свалил цели седем килограма. Скандалите около едно негово изказване в Берлин буквално са го стопили. Всъщност, младежът от сибирския град Нови Уренгой искал просто да се обяви в защита на мира и за помирение между бившите врагове. В своята близо триминутна реч пред Бундестага в Берлин той разказал колко го развълнувала съдбата на един войник от Вермахта. В рамките на германо-руски ученически проект, в който участвал и Николай, бил открит гробът на германския войник Йохан Рау, загинал по време на Втората световна война. "Бях много тъжен и развълнуван, защото видях гробове на невинно загинали хора, голяма част от които преди това са живеели в мир и не са искали да воюват", гласи част от речта на младежа.

Тези негови думи обаче били възприети в Русия като "непатриотично съчувствие", "предателство" и непознаване на историята на "татковината". Ученикът бил засипан от обиди и заплахи в социалните мрежи. Много известни руски личности също разкритикували изказването на младежа. Нещо повече: гимназията, в която учи десетокласникът, била подложена на административна проверка, директорката получила писмено предупреждение, а на учителката на Николай по немски език било предложено да подаде молба за напускане.

Фондация "Фридрих Еберт" под натиск

В руските медии се твърди, че германската фондация "Фридрих Еберт" е финансирала ученическия проект, в който участвал Николай. Депутатът от руската Дума Евгений Фьодоров например заяви, че фондацията е подучила безброй руски ученици да омаловажават победата на Червената армия. Фьодоров твърди също така, че текстът на изказването на Николай е бил написан от германската фондация.

Поради това руският депутат настоява въпросната фондация да бъде включена в списъка на "нежеланите организации". Фьодоров вече е подал молба до руската прокуратура за провеждане на съответната проверка. Ако решението на прокуратурата, което се очаква до седмица, съвпадне с гледната точка на депутата, това би било равнозначно със забрана на фондацията на германските социалдемократи на територията на Русия.

Председателят на тази фондация Курт Бек, бивш министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц, междувременно заяви, че неговата фондация няма нищо общо с въпросния ученически проект. "Фондация "Фридрих Еберт" няма нито финансово, нито организационно и логистично или каквото и да е друго участие в изказването на младия руснак Николай Десятниченко, направено на 19 ноември 2017 пред германския Бундестаг", заяви Бек.

Какво казва Берлин?

Призивът на депутати от Думата за включването на фондация "Фридрих Еберт" в списъка с "нежеланите организации" предизвиква загриженост в германското Министерство на външните работи. Повод за тревога са и "радикалните упреци и острата реторика срещу фондацията по този въпрос".

Райнер Бройл от външното министерство заяви пред ДВ, че правителството в Берлин поздравява програмите за младежки обмен и съвместното изучаване на историята на двете страни, защото ги смята за важен елемент от германо-руските отношения. А тук особено важна била и ролята на Германския съюз, грижещ се за военните гробове.

Факт е, че не фондация "Фридрих Еберт", а именно този съюз е бил инициатор на проекта, по който съвместно са работили групи от руски и германски ученици. От дълги години насам въпросната организация подкрепя проекти за проучването на биографиите на войници от различни страни, убити по времето на Втората световна война.

Целите разноски по пътуването на учениците и на един учител от Нови Уренгой до Берлин са били поети от Германския съюз, грижещ се за военните гробове.

Текстът на речта си пред Бундестага Николай написал сам, с помощта на майка си. "Ние не диктуваме нито на германските, нито на руските ученици, пристигащи по линия на младежкия обмен в Германия, какво да говорят", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"Идеологически и расистки мотивираната унищожителна война беше подета от Германия. Тази война донесе на хората неизмерими страдания, ужаси и разрушения – това е безспорно. Мероприятия като възпоменателното тържество в Бундестага, на което е участвал руският ученик, си поставят тъкмо тази цел – въпросните престъпления никога да не бъдат забравени", изясни още Зайберт.

Германското правителство изобщо не може да проумее как така московското бюро на фондация "Фридрих Еберт" се е оказало замесено в тази история. Натискът на руските власти над действащи в Русия германски фондации обаче не е нещо ново. Представителството на фондацията в Москва беше претърсено за първи път още през март 2013. Същото се случи и с московското бюро на близката до християндемократите фондация "Конрад Аденауер". Навремето обаче тези действия останаха без последствия.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТОА НЕМСКИ ВОЙНИК
  Отговор
  1 19:17  23.12.17
  КОЙ ЗНАЙ КОЛКО КЪЩИ Е ПОДПАЛИЛ КОЛКО ЦИВИЛНИ Е РАЗСТРЕЛЯЛ .

  Коментиран от #27

 • киро
  Отговор
  2 19:22  23.12.17
  Предател от малък.Ще си намери мястото като пие кафе.
 • ССС
  Отговор
  3 19:37  23.12.17
  Към №1 и №2.За кво се палите?Сякаш вие сте били нейде там.Ако не са били едните, щели да са другите.Дефакто нападнатите си го връщат с лихвите.
 • DW-Меркел пропаганден машинен
  Отговор
  4 19:40  23.12.17
  Ясно е че германците са го обработили, явно школата на Гьобелс не е умряла ? А малкия келеш дори не е осъзнал, че е станал тяхно оръжие заради едната екскурзийка в дойчланд !

 • Kcaniba
  Отговор
  5 20:22  23.12.17
  За съжаление така е в Алкашия,не може да имаш собствено мнение...трябва да се повтаря каквото е казал бащицата вожд Жуже1!

  Коментиран от #6

 • 6 20:29  23.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 23:44  23.12.17
  детето сега да се разстреля на площада заедно с маика му щото не може да се интернира.то е жител на региона дето са затворниците и живее в мизерия на каторжник,та остава само да го убият ,друго наказание няма как да му наложат задето има мнение различно от гаварит масква!сега другарите ще набълват една торба с лъжи ,че било платено ,че е геи или че е обработено лично от сорос!!та другари ватенките и мизерията си ги заслужавате на 100%!
 • МАТРОСОВ
  Отговор
  8 23:47  23.12.17
  Свобода на мнение , има да чакате още много . Сибир не любит свободу мнениий . Шат на .атката .лавата . Тва да не е юръп бе ?
 • СС дивизия
  Отговор
  9 23:47  23.12.17
  Хитлер е жив в сърцата ни !
 • сори сорос
  Отговор
  10 23:48  23.12.17
  лелее,шорошките идеолози и на децата не прощават. отврат!
 • Трапер
  Отговор
  11 05:30  24.12.17
  Айде от тук нататък всеки руснак с Mercedes,AUDI,BMW да се счита за предател!
 • Людмила
  Отговор
  12 07:14  24.12.17
  До Ксаниба. Целият свят се съобрязава с така наречения Алкашия от вас. А къде е трезвата България? ! Не ли в краката на щатите и европа? Само се злобите, ничтожества като вас. И другото , м алко ли се наливате? България е на 1 място по пяни и пушущи ученици! Гладен народ не може бъде добър!!!

  Коментиран от #13, #19, #20, #24

 • СссереМ
  Отговор
  13 08:12  24.12.17

  До коментар #12 от "Людмила":

  Ако на налагането на санкции е съобразяване,значи още много ще ги съобразяват,докато си сварят и галошите в самовара от глад.А и научи се да пишеш че плиличаш на циганка от 2-клас,па може и да ди знам ли?
 • 14 08:39  24.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Симеон
  Отговор
  15 08:52  24.12.17
  Германския войник Йохан Рау е ефрейтор от ПВО на Германия участвал в сражението при Сталинград.Попада в плен, където и умира в лагера с. Бекетовка от раните си и е погребан в братска могила заеднос 2006 други войници.Йохан Рау е един от тези войници избили стотици мирни граждани стреляйки със своето 88мм ФЛАК оръдие по мирните села в Русия. Едва ли е толкова невинен колкото се опитват да го изкарат.Нали не е бил на екскурзия в Сталинград и никой не го е канил. Иначе бил мирен човек.Странно.Същото нещо сме чували от разказите за Менгеле. Според затворниците бил много кротък и благ човек, добър баща и много грижовен. Само дето си е бил изверг, садист и изрод, който си е правил експерименти с деца и със живи хора изобщо ,като ги е подлагал на умопомрачаващи изтезания.Включително висекции (аутопсии на живо).Мил човек.

  Коментиран от #17, #29

 • Путкин
  Отговор
  16 09:10  24.12.17
  Ма много са Прости тея руснаци...
 • mediator37
  Отговор
  17 09:27  24.12.17

  До коментар #15 от "Симеон":

  От гроба на немски войник, че на доктор Менгеле . Нерде Ямбол, нерде Стамбул ? Забрави за сапуните от човешка мас и абажурите от човешка кожа с татуировки. Виж... там допълни.
 • кольо
  Отговор
  18 09:54  24.12.17
  немат никой у главата теа руснаци
 • Биг Дик
  Отговор
  19 10:41  24.12.17

  До коментар #12 от "Людмила":

  Абсолютно никой не се съобразява,а се отвращава от вечно пияни все оше крепостни . Пак ще ядете ръждавите пушки/ Рейгън/ това е сигурно.
 • 20 11:02  24.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хитър Петър
  Отговор
  21 11:34  24.12.17
  Руски полуидиоти, всяка вечер се напиват до безпаметност в чест на "великата" победа, която никога не забравят, ама факта, че великия им вожд Сталин изби повече руснаци от Хитлер не помнят. Крепостни селяни с промити мозъци след дългите десетилетия на соц пропаганда, въздух под налягане зад фасадата на "велика нация". Ако пияните и надрусани ватенки не изнасяха нефт и природен газ, досега щяха да са измрели от глад. Какво може да се очаква от територия, начело на която от години седи комунистически диктатор, вдъхновил за "подвизи" не някой друг, а самия турски султан Педердоган. И какво точно е казало момчето - че е най-хубаво когато хората се разбират, че е най-хубаво да няма повече въоръжени конфликти. Защото и от едната, и от другата страна на конфликта има хора. Много от които повече няма да се завърнат в къщи. Ако тези думи на мир обиждат прогнилото руско общество изниква въпроса - с какво са по-добри ушанките от рязаните мюслита, които съществуват, за да се конфронтират с целия свят.
 • Бай хой
  Отговор
  22 14:10  24.12.17
  Най вероятно цитирания откъс е с най шекото съдържание. И аФтора е категоричен че точно за тези думи е критикуван. Почему бе демоФкрати не понссяте критика? Пропагандната еврронацистка машина се е възползвала от един непълнолетен. Това е ансолютно престъпно да въвличаш непълнолетни във политически интриги и като жив щит при хибридни войни.

  Коментиран от #23

 • стоян георгиев
  Отговор
  23 22:52  24.12.17

  До коментар #22 от "Бай хой":

  поне да бе прочел статията бе другарю!!!!там немците ясно са казали за кво се борят,а именно да се знае и помни как боклучарски са постъпили като са застанали на страната на хитлер.всъщност идеята е именно тва да се помни, че нацизма е зло .русначето въобще не е манипулирано,то просто е младо и вижда нещата точно както трябва да се виждат след 70 години,а именно да се търси помирението ,а не конфронтацията.само че в масква знаят че мира им е слабата дисциплина и затова търсят разправията ,та да могат да обясняват на крепостните там що са бедни гладни и нещастни!
 • 24 18:34  25.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 25 06:53  30.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Сико
  Отговор
  26 03:08  31.12.17
  За руснаците това е много деликатна тема! Един познат по Живково време случайно се запознава в един хотел в София с две рускини и един руснак, и след няколко питиета в бара са го поканили горе в стаята! Но моя познат, като подпийне го избива - вдигнал ръка и е казал Хаел Хитлер! В този момент руснаците са млъкнали за секунди, след което двете жени са го хванали за дрехите и са го изхвърлили от стаята, били са много ядосани! Руснаците са дали 20милиона жертви заради Хитлер!

  Коментиран от #28


 • ass
  Отговор
  27 15:04  31.12.17

  До коментар #1 от "ТОА НЕМСКИ ВОЙНИК":

  Със сигурност точно толкова, колкото и всеки руски (съветски!) войник, влязъл на територията на Европа на запад от Урал!
 • Капут медведев
  Отговор
  28 19:57  01.01.18

  До коментар #26 от "Сико":

  А сталин колко е избил в полша руските боклуци колко народ са изтрапали най голямото зло на света е русия
 • Берия
  Отговор
  29 19:59  01.01.18

  До коментар #15 от "Симеон":

  Невинен руснак няма това са паразити които трябва да бъдат изтребени до крак
 • sorospii
  Отговор
  30 05:02  02.01.18
  kolko ste oprosteli stalin e evrein cionist prez negovoto upravlenie 99,999% ot upravata na rusiq sa evrei chetete wikileaks, anonimous bulgaria: za prosvetlenie na promiti mozuci da ne govorqt gluposti po adres na bratska rusiq edinstveniq vrag i svetoven satrap sa evreite cioni eto i dve ot familiite glavni deistvashti lica za vsichko zlo sluchvashto se po sveta smurt na hora voini grabezhi i robstvo familii rokfeler i rotshild

Напиши коментар:


Публикувай