24 Декември, 2017 11:31 2 159 15

Проф. Димитър Иванов: КГБ не се бъркаше в нашата работа

  • проф. димитър иванов-
  • кгб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Съветските съветници при ДС не са се бъркали в нашата работа и нашите началници бяха абсолютно суверенни да работят и да вземат управленски решения."

Това заявява в интервю на Димитрина Гергова от в. „Русия днес – Россия сегодня” проф. Димитър Иванов, експерт по национална сигурност и директор на Института по лидерство при УниБИТ, пише epicenter.bg.

"Да, вършили сме общи операции", казва проф. Иванов. И обяснява: "Например когато генерал полковник Лебедев дойде в България през 1986 г. – беше след аварията в Чернобил. Той тогава беше подполковник и началник на отдела за сигурността в областта на ядрената енергетика. Руските специалисти и специалните служби бяха много разтревожени за екологичната защита на нашата територия, за състоянието на АЕЦ „Козлодуй” и пр. Доста време стояха в България, ние им оказвахме съдействие по интересуващи ги въпроси. Сътрудничество сме имали и в борбата с тероризма, и с подривната антидържавна дейност с антисоциалистическа насоченост от страна на техни пребиваващи тук специалисти, включително кореспонденти. Някои си позволяваха да разпространяват невярна информация, засягаща отношенията между българското и съветското държавно ръководство, между Тодор Живков и Михаил Горбачов. Работехме с руските колеги и по сигнали за терор - например във връзка с преминаването на Карлос Чакала през България, по случая Али Агджа и папата, изяснявали сме дейности, свързани с евентуална съпричастност към терор и контрабанда на граждани на СССР – мюсюлмани."

Висши служители на ФБР и ЦРУ признаха: Голяма грешка бе, че разрушихме специалните служби в държавите от Източна Европа, казва още проф. Иванов.

Димитър Иванов е първият чужденец, който получава Почетен знак във връзка със 100-годишния юбилей на КГБ.

Ето и цялото интервю на проф. Димитър Иванов за „Русия днес – Россия сегодня”:

- Професор Иванов, поводът за срещата ни е приятен - получихте Почетен знак във връзка със 100-годишния юбилей на КГБ. Какво представлява наградата, кой ви я връчи?
- Това е юбилеен почетен знак от Съюза на ветераните на КГБ-ФСБ по случай 100-годишнината от създаването на службите за сигурност на съветската държава. На 20 декември 1917 г., само месец и десет дни след революцията, Ленин подписва декрет, с който възлага на Феликс Едмундович Дзержински – стар болшевик от полско-литовски произход, да създаде ВЧК - Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията. Това е първият държавен орган на новата съветска държава за защита на националната сигурност. По-късно, през тези 100 години организацията няколко пъти променя името си.

- Какво налага тези промени?
- Развитието на самата служба, нейното разрастване, диференцирането на задачите, а и най-вероятно личните предпочитания на съветските лидери. Най-известните названия на службата след ВЧК са НКВД - Народен комисариат по вътрешни работи, и КГБ – Комитет за държавна сигурност. След 1993 г. той се разпадна на няколко държавни служби – за контраразузнаване - ФСБ, Национална служба за охрана, Служба за външно разузнаване и пр.
Така че на този почетен знак пише „100 години ВЧК – КГБ - ФСБ” и той се връчва по решение на ръководството на Съюза на ветераните - чекисти. На мен ми беше връчен от председателя на Съюза генерал-полковник Валентин Алексеевич Соболев, който посети България през октомври т. г. за участие в международна конференция по проблемите на тероризма, която се проведе в София. На официална среща, в присъствието на руския посланик, ми беше връчен този знак, като се подчерта, че съм първият чужденец, който го получава. Между другото, с генерал-полковник Соболев сме колеги и се познаваме още от 1986 г.

- Работили сте вероятно и с други руски професионалисти. Какви спомени сте запазили?
- Конкретика не бих могъл да разкажа, защото спомените са от задачи по съвместна ни дейност, свързани със сигурността на тяхната и нашата държава. Практиката беше такава, че взаимоотношенията между КГБ и българските органи за сигурност почиваха на петгодишни планове. Въз основа на тези планове двете страни си разменяха свои постоянни представителства. Така че едното ниво на взаимодействие беше с техните представители в България. Представителството се оглавяваше от много интересни хора. По време на моята служба си спомням първия главен съветник – генерал-лейтенант Савченко, следващият, с когото съм работил, е генерал-лейтенант Владилен Фьодоров. Негов заместник беше генерал Коваленко - кабинетите ни бяха съседни в сградата на министерството, беше много интересен човек, китаист. Между другото и двамата бяха високоинтелектуални хора – кандидати на науките, любители на поезията. С тях беше много интересно да се разговаря. Голямо влияние ми оказа познанството с дългогодишния началник на Пето управление на КГБ, а след това и първи зам.-председател на КГБ, армейски генерал Филип Денисович Бобков, с когото ме запознаха в Москва по време на Олимпиадата през 1980 г. Генералът е жив и здрав, вече е на 93 години. Изключително интересна личност – доброволец фронтовак от 17-годишен, воювал до Берлин, след това работил в органите на СМЕРШ (Смърт на шпионите). От генерал Бобков имам подарък – наградно оръжие. За съжаление, това стана само два месеца преди 10 ноември и преди моето освобождаване от органите, но така или иначе имам награда боен пистолет.
Да, вършили сме общи операции. Например когато генерал полковник Лебедев дойде в България през 1986 г. – беше след аварията в Чернобил. Той тогава беше подполковник и началник на отдела за сигурността в областта на ядрената енергетика. Руските специалисти и специалните служби бяха много разтревожени за екологичната защита на нашата територия, за състоянието на АЕЦ „Козлодуй” и пр. Доста време стояха в България, ние им оказвахме съдействие по интересуващи ги въпроси. Сътрудничество сме имали и в борбата с тероризма, и с подривната антидържавна дейност с антисоциалистическа насоченост от страна на техни пребиваващи тук специалисти, включително кореспонденти. Някои си позволяваха да разпространяват невярна информация, засягаща отношенията между българското и съветското държавно ръководство, между Тодор Живков и Михаил Горбачов. Работехме с руските колеги и по сигнали за терор - например във връзка с преминаването на Карлос Чакала през България, по случая Али Агджа и папата, изяснявали сме дейности, свързани с евентуална съпричастност към терор и контрабанда на граждани на СССР – мюсюлмани.

- Има ли основания да се нарича ДС придатък на КГБ?
- Лично аз, макар с небогатия си опит, който имам в сътрудничеството с колеги от КГБ, нямам такива впечатления. Даже напротив – години наред съм работил на един етаж с представителите на КГБ в министерството и те нямаха практика да разпитват и да подпитват наши служители кой какво работи, дори като че ли имаха някаква негласна забрана да влизат в нашите работни кабинети. Срещахме се в коридорите и разменяхме чисто практична информация – да речем, като някой от тях пътува в провинцията, на кого би могъл да разчита за съдействие. Не, не са се бъркали в нашата работа и нашите началници бяха абсолютно суверенни да вземат каквито и да било решения. Моите контакти не бяха на високо ниво и не зная какво са си говорили на ниво министри и зам.-министри, но принципът беше такъв – те не се намесваха в работата, предпазваха се да дават съвети. Даже по-скоро създаваха впечатление, че са тук, в България, за протоколна работа и за отдих, съветници бяха офицери, които са били дълги години на отговорна и тежка работа и в края на кариерата им ги изпращаха тук. Всяко управление в ДС имаше един съветник и една секретарка (българка с руски език). Последният съветник в Шесто управление например се казваше Леван Вартанович Галустов – много интересна фигура, бивш председател на КГБ в автономната република Абхазия. Баща му беше арменец, майка му - грузинка, а той - от Абхазия. Беше изключителен другар, много весел, възпитан и обичаше да разказва случки, но никога по оперативни въпроси. Можеше да говори за футбол, интересуваше се от театър, от концерти. Той почина, а семейството му остана в България. Принципно всички много обичаха България и се привързваха към нея. Не сме имали проблеми с руските колеги.

- Понеже изтъквате, господин Иванов, качествата на руските специалисти - интелигентни, начетени, професионалисти, бихте ли казали трябва ли човек да има някакви специални качества, за да работи в системата на националната сигурност?
- Всеки занаят се научава, а това си е нормална човешка професия. Има един съветски класически филм „Офицери”, в който се казва: „Има такава професия – защитник на Родината”. По-особеното в нашия занаят е, че трябва да имаш някои вродени качества, които да благоприятстват овладяването на тази професия. Трябва например да си любознателен, с широко отворени очи, трябва да си отговорен, да си човек на дълга, да обичаш родината, да можеш да работиш в екип, да уважаваш колегите си и най-важното – трябва да си лоялен към службата. Ако човек има тези качества и склонност да ги развие, останалото се научава.

- В Беларус и в Русия широко се отбелязва вековният юбилей на КГБ – публично и с гордост. А защо за мнозинството българи като че ли ДС и КГБ са нещо като плашило?
- Не споделям точно този възглед, че мнозинството ги възприема така. От личен опит го зная. Отношението към службите за сигурност е силно идеологизирано, политизирано и е подвластно на новата ценностна система, която западните ни покровители се опитват да ни вменят през последните десетилетия. В смисъл такъв – тъй като социалистическият обществен строй загуби битката с капиталистическия, причината за това е, че той бил не само несъвършен, но и неморален. Субект на този строй е комунистическата партия, а служителите на службите за сигурност са крепители на тази социалистическа държава. Ето по тази логика се опитват да ни внушат, че службите за сигурност са били нещо лошо. А това е абсолютно невярно като тезис. Може да се намерят достатъчно много примери в историята, че откакто съществува централизирана държавност в Европа – винаги е имало щатни национални служби за сигурност. Сигурността е на държавата. Основата, главната функция, главното направление на дейността на специалните служби е защитата на националната сигурност, държавния суверенитет и спокойствието и благоденствието на гражданите. Навсякъде е така, само че ние не го признаваме, макар че „демократичните” служби не вършат нищо по-различно от това, което вършехме ние, само че на по-ниско професионално равнище. И затова състоянието им е повече от плачевно – депрофесионализация, разрушени структури, липса на дисциплина, на отговорност, на лоялност и в края на краищата се оказва, че държавната територия и обществото ни са като разграден двор – няма защита нито от външни противници, нито от вътрешни противници на държавността.

- Възможно ли е в нашето съвремие сътрудничество между разузнавателните служби?
- Ще отговоря с кратък разказ. Когато трябваше да се хабилитирам за професор, ме посъветваха, за да мина през Висшата атестационна комисия и да не ме върнат като политически неблагонадежден за демокрацията, да потърся рецензии от чужденци – ако може от един американец и един руснак. Руснакът беше академик Евгений Примаков, бивш директор на външното разузнаване, а американецът беше Брайън Дженкинс от „Ранд корпорейшън” (водеща организация в САЩ, която работи по поръчки на американското правителство и изработва консултации и анализи в сферите на националната сигурност, глобалната политика и икономика – бел. ред.), бивш служител на специалните части на САЩ, бил на мисии във Виетнам, в Камбоджа и пр. Та той ми изпрати писмена рецензия, в която казваше, че ако някой му бил казал преди промените, че ще бъде рецензент на Иванов, би си помислил това за невъзможно, защото ние бяхме от двете страни на барикадата. Но понеже вече нямало барикада си направил труда да прочете резюмето на английски на моята книга и открил много общи неща с мен: и двамата сме офицери, хора на честта, и двамата сме патриоти – всеки на своята родина, и двамата се възмущаваме от безобразията на политиците, и двамата не сме съгласни с много от заповедите, които ни се отдават, но понеже сме хора на дълга, ги изпълняваме. „Така че аз намирам, че сега вече ние с Иванов можем да бъдем дори приятели”, пише Дженкис. Та и моят отговор е такъв – даже нещо повече.

Майкъл Сулик се казва един от предишните зам.-директори на ЦРУ по операциите, т. е. най-професионалният човек в ЦРУ. На среща в България през 2006 година той ми каза: голямата грешка, която направихме ние, е, че разрушихме специалните служби в държавите от Източна Европа. Това, от една страна, активизира организираната престъпност, която се почувства безконтролна, и от друга – няма с кого квалифицирано да си сътрудничим. И в тази връзка ме посъветва: не признавайте вина нито за папата, нито за Георги Марков. Никой от нас няма достоверни данни, че сте участници в тези неща, а вие като патриоти сте длъжни да защитите родината си. Това ми казва американец, който два пъти е бил резидент в Москва – по съветско време и в Русия, и два пъти зам.-директор на ЦРУ.
И това ако не е пример за колегиално и честно отношение, здраве му кажи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тото

    7 7 Отговор
    Този е фалшив - друго е да разговаряш със истински генерали от КГБ.
  • 2 пешо

    10 7 Отговор
    Такива играчи ,като тоя глиган дърпат конците в държавата.Фалити на банки,преврати,групировки всичко е тяхно дело.Не са рекли ,не са бутнали правителството.Не им изнася просто в момента,че нямат друга алтернатива.Иначе знаем как бързо го качиха Бойко Борисов на шейната!
  • 3 панов

    10 6 Отговор
    лъже
  • 4 Вили

    12 3 Отговор
    От КГБ не са се месели, защото ДС са спазвали инструкциите.
  • 5 момчилов

    10 1 Отговор
    шифрограмите от българските посолства от чужбина първо постъпваха в посолството на ссср в софия и след това в нашето външно министерство. не само е фалшив а нагъл до безкрай
  • 6 Али Бабата

    7 5 Отговор
    Държавна сигурност:
    ДС е имало и по царско време , само, че се е казвало ОБ - Обществена безопасност. ДС става през 1925,а не през 1944.ДС не е само политическа полиция. Всяка държава има такава служба ,но не всяка я осветява ,както направи Желю Желев. Едно от "малките" предимства на Държавна сигурност е,че държавата беше сигурна.Турците нямаха своя партия и не ни задължаваха да им строим магистрали за връзка на Анадола с Европа.Не ни определяха енергийните проекти за България.Тежки престъпления просто нямаше.Ученичките не проституираха.Дрогата беше непозната.Без агентурен апарат,нито една служба по света не може да работи ефективно. Една от главните причини за лошите резултати от борбата с престъпността сега, е липсата на такъв. Той просто бе унищожен. А методите за вербуване са най-различни, и са общо взето еднакви за всички служби по света.

    Всъщност какво е ДС.
    -борба със организираната престъпност и търговците на наркотици
    -борба с международният тероризъм. В последствие е бил обособен специален отдел и за борба с турските терористи действащи на територията на БГ.
    -борба със сектите, различни от традиционните вероизповедания
    -борба с престъпленията извършвани във висшите етажи на властта, или в самите служби. Да не се бърка с икономическата милиция, която се занимаваше с друго.
    -военно контраразузнаване
    -промишлен шпионаж и контра шпионаж
    -борба със престъпления извършвани на психопатна основа
    Тава са само някои. Кое от тях не е обществено

    Коментиран от #11

  • 7 Али Бабата

    6 2 Отговор
    Тава са само някои. Кое от тях не е обществено полезно. Риторичен въпрос.

    Манипулаторите се концентрират само и единствено на шесто управление, занимаващо се с антикомунистическата дейност, като и тука лъжите са много повече от това, което действително е ставало.

    Все едно в днешно време да се упреква ДАНС , че води политика самостоятелна и различна от това , което и възлагало правителството. ДС е институция , пряко подчинена на определени висши институции и дейности. Била е такава , каквато е била определена със закон . Накратко - институция , която е ДЛЪЖНА да оказва ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ , каквото и да означава това . Както е в момента ДАНС.

    Коментиран от #13

  • 8 Европеец

    7 2 Отговор
    КГБ и до днес държи службите ви в подчинение!Точно този,каквато и лъжа да каже има обратен ефект!Господ ще го съди!:)
  • 9 трион

    5 2 Отговор
    Това някаква реклама на убийците чекисти, КГБ и СМЕРШ ли е? Този „професор“ доказва убедително, че на мястото на главата си има бетонобъркачка.
  • 10 Абу Талиб

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Сигурността е на държавата кавза професор Иванов. А къде остана сигурността на Републиката? Оказа се, че БКП вместо авангард на рабочническата класа както тряваше да е по тероия, се оказа негов робовладелец, а самата тя- анангард на БКП.Социалистическия строй загубил срещу капиталистическия. тук вече професорът е в абсолютна заблуда. Наложеният социален експеримент в Россия през 1917 г. е допуснат със знанието и помощта на корифеите от Запада, със задачата този експеримент да им покаже на практика как ще вървят нещата при ДЪРЖАВНО-монополистическия капитализъм, тази втора фаза на капитализма. Първата е частно-монополистически капитализъм. И се оказа в крайна сметка, че никаква ръководна роля не бива да се делегира на партията, защото тя наспори камара от комунистически свини. А че ДС не бива придатък на КГБ е малко спорно, при това самият професор ни казва точно обратното-били са в една и съща сграда, кабинет до кабинет.
  • 11 Абу Талиб

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Али Бабата":

    Али бабата.Ако си учел нейде, то трябва да познаваш теорията, че след вземането на властта, се РАЗБИВа стария апарат.Разбиха ли ДС на 09.09.44 г.Точно обратното. Беше престижно да си агент или служител на ДС. Като покажеха каптата си, и сервитьорите веднага им даваха най-хубавата маса и много често не плащаха, а пиянстваха за сметка на бюджета. Имаше и съвестни служители на ДС, които лично познавам, но се броят на пръсти. И след 10.11. си останаха същите идеалисти, какви бяха и преди.
  • 12 Абу Талиб

    2 0 Отговор
    https://fakti.bg/life/277118-raina-pokaza-potresavashto-dupe-snimka -ей такива като Райна и другите чалгарки са заплаха за националната сигурност.На първо място по опасност.За това- както в Китай - https://www.vbox7.com/play%3A2394cac3 -две години служба!!
  • 13 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Али Бабата":

    да сравняваш държавна сигурност и то 6 ти отдел с някаква служба в демократичните държави е все едно да сравняваш жив с умрял.през комунизма държавна сигурност бе безконтролен орган намиращ се над закона в българия.да те убият от тази служба или да те накажат с лагер или изселване не бе неободимо да бъде удобрено ни от съд ни от никои!реално те бяха мафиотска организация пряко подчинена на москва.дори не бяха подчинени на живков ,а директно на москва,квото и да говори този ненормалник дето дава интервюто!и никаква сигурност не е имало през соца ,лъжецо.там през 15 години се делигираше колективна вина на цели групи хора ,които се малтретираха независимо дали бяха виновни или невинни.избираха се жертви,дали македонските българи,дали мюсулманите,дали слушащите метал ,дали разните неформални групи .те се атакуваха и малтретираха ,което бе постоянен процес от 1944 до 1989 година.всеки които бе несъгласен с режима се атакуваше,но се атакуваха и малтретираха и хора лоялни на режима ,но неудобни заради някаква конюнктура,дори и партиици заплашили властта на някои местен конкурент или излязли от моментната париина линия.реално комунизма целия бе един концентрационен лагер.обграден с телени мрежи и с правила точно на концлагер.
  • 14 факт

    0 0 Отговор
    А СЪВЕТНИКА В СИМЕОНОВО КАКВО ПРАВЕШЕ
  • 15 1234

    0 0 Отговор
    Сега кой ви се бърка? САЩ или Турция?Ако е така има радио,телевизия,интернет,има записващи устройства,огласете го да го чуе целия свят,нищо че всеки го знае,нека и да го чуят на живо.От това по зле няма как да станем,така и така сме на дъното