Last news in Fakti

24 Декември, 2017 13:01 3 072 29

Как заграбиха икономиката на България

  • икономика-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ранното утро на 23 декември 1947 г. комунистическата власт национализира всички индустриални и минни предприятия в България. На 27 декември са одържавени и последните 50 частни банки.

След национализацията номенклатурата пристъпва към ударно изграждане на тежка индустрия, която не е съобразена с никакви пазарни правила и механизми

За значението и поуките от извършеното преди 70 г. насилствено завладяване на българската икономика и финанси Николай Цеков разговаря с историците Михаил Груев и Даниел Вачков.

„Макар още законът за национализацията на индустрията да не е приет от Народното събрание, ще се реши и пристъпи към завземане на предприятията непосредствено след заседанието на Министерския съвет“. Тези редове от тайното решение на Политбюро на ЦК на БРП (комунисти) от 22 декември 1947 г. разкриват замисъла на управляващия режим да изненада и постави пред свършен факт сoбствениците и персонала на повече от 7000 все още съществуващи частни предприятия, мини, мелници, мандри и занаятчийски работилници. Целта е да се осуети каквато и да е защитна реакция на потърпевшите. В 6 часа сутринта под дулата на пистолети и шмайзери те трябва да предадат ключовете и шифрите на фирмените сейфове с наличните пари и ценните книжа и да напуснат бившите си предприятия, вземайки единствено палтата си, гласи инструкцията на Политбюро към сформираните за всяко предприятие групи по завземането му.

Шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев коментира: "Бандитският начин на заграбване на индустриалните предприятия и банките е ярък пример за безпределното беззаконие и насилие на вече унищожилия политическите си опоненти комунистически режим. Всъщност случилото се между 23-ти и 27-ми декември 1947 г. е само брънка от веригата от събития, довели до пълното присвояване на частната собственост от комунистическата номенклатура“. Според Груев, заграбването започва още с присъдите на „Народния съд“, където редом с постановените съдебни убийства и дълги години тъмничен затвор за политици и индустриалци се прибягва до пълна конфискация на имуществото им. Известни предприемачи и банкери като Губиделников, Буров, Балабанов, Димитър Савов и много други се разделят със свободата, с цялата си собственост, а в крайна сметка и с живота си.

Грабителски актове

Още преди масовите убийства в края на 1944 г. и началото на 1945 г. над 200 от най-големите и печеливши индустриални предприятия вече са конфискувани от окупационната Червена армия като „военни трофеи“, защото част от акциите им били притежание на предприемачи от Германия и Унгария. Към поредицата от грабителски актове Груев добавя Закона за конфискация на имущество, придобито чрез спекула, който веднага е превърнат в политическа бухалка срещу все още съществуващата парламентарна опозиция. А Законът за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост, приет през април 1948 г., довежда до края пълното обсебване на собствеността в градовете от комунистическия режим. С него тоталитарната държава конфискува не само хотелите и болниците, но и вилите, много частни жилища, магазини, бакалници, пекарни и ателиета, от които зависи прехраната на работещите в тях семейства.

Историците Михаил Груев и Даниел Вачков са категорични, че марионетният режим в София, който е изцяло подчинен на Москва, дори се престарава в изпълнението на указанията. Първоначално той обсебва само частната собственост в градовете, но през 50-те години одържавява и собствеността в селата. Указанията за това дава московското Коминформбюро по време на среща между ръководствата на „братските“ партии през септември 1947 г. Незабавно по линия на казионните профсъюзи започва подготовка на подбраните от всяко предприятие другари, които ще заместят отстранените собственици и технолози след планирания за края на декември грабеж. Там, където подготвени кадри не са намерени, компартията изпраща свои апаратчици, които по правило нямат никакви професионални умения и често са полуграмотни, свидетелства Михаил Груев.

Закрепостяване на българите

Отнемането на средствата за производство и стопанската инициатива е част от плана за пълно закрепостяване на българите от комунистическата номенклатура. Даниел Вачков посочва, че национализацията променя изцяло социалната структура на българското общество, като целта на новите властници е да не остане нито една независима социална прослойка. С изключение на СССР, в нито една страна от съветския лагер национализацията не е толкова масова, колкото в България. Само в НРБ се стига до конфискуването на много малки фирми и работни помещения, от които зависи хлябът на работещите в тях техни притежатели. В същото време в страни като Полша и Унгария малките предприятия продължават съществуването си през целия комунистически период. В Полша прокомунистическият режим не посмява да посегне на земята, което е сред причините за жизнеспособността на съвременните полски села в сравнение със селата в България или Румъния.

С национализацията комунистическата номенклатура установява контрол над големи парични и стокови потоци, които ѝ развързват ръцете и за осъществяването на една от ключовите догми на марксизма-ленинизма – ударното изграждане на тежка индустрия, която не е съобразена с никакви пазарни правила, механизми и елементарно счетоводство. Тя е базирана върху остарели съветски технологии от 30-те години на миналия век. Финансовото и трудовото обезпечаване на силно замърсяващите природата мегаломански проекти в металургията, енергетиката, тежката химия, машиностроенето и минното дело е за сметка на безогледното изземване на средства и човешки капитал от леката промишленост и селското стопанство. „Евтините" съветски кредити водят до първия фалит на НРБ в края на 50-те години. Тогава целият златен резерв на страната отива в трезора на съветската Госбанк като обезпечение, и то завинаги. Но БКП продължава с политиката да строи абсурдни като икономическа логика предприятия. Стига се дотам, че лично съветският премиер Алексей Косигин през 1978 г. предупреждава ЦК на БКП да „не се строят повече заводи, за чиято продукция няма купувачи“, пише в „История на външния дълг на НРБ“ Даниел Вачков.

Неспособна да продава срещу твърда валута некачествените си машини и оборудване, „плановата“ българска икономика на дефицита бързо възприема колониалния монокултурен модел на съветската икономика, разчитаща почти изключително на валутата от износа на нефт и газ. Така през 70-те години платежният баланс на НРБ успява да се крепи единствено благодарение на реекспорта на съветски нефт, твърди Вачков. И добавя, че тъкмо това всъщност е в основата на подготвяното присъединяване на НРБ към СССР през периода 1963-1973 г. Защото тази българска икономика, изцяло контролирана от номенклатурата, не е в състояние да оцелее самостоятелно поради тоталната си зависимост от съветските кредити и суровини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    44 14 Отговор
    Историята я знаем!Дойче веле да каже как заграбиха икономиката сегашните "демократи",където Германия взема активно участие!

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Варна

    20 16 Отговор
    Омръзнало ми е от пропаганда!
    - Вземете да се образовате малко повече относно икономиката на страната от преди и след военно то време!

    Като вземете да говорите за великите над 7000 предприятия...

    Драги! - През 2013 година регистрираните и работещи подчертавам, Частни фирми и то само по ДДС са 362 677 (към 15 януари)

    Само тази съпоставка говори, че икономиката на страната след войната е катастрофална! - Хайде да говорим на тази основа? 7000 / 362 000 ... За какви глупости ми говорите!
    Ако не знаете, довоенната икономика на страната не е в особено цветущо здраве! - Населението продължава да бъде основно селско и неграмотно.
    След Втората Национална Катастрофа, България освен че губи земи е осъдена да плати непосилни репарации 2,25млрд. златни франка за около 40 години. Сиреч щяхме да ги плащаме до към 1960 година, които така и не плащаме след като Руснаците се намесват.
    Сигурно е редно да говорим, че ръст на Българската икономика има само до Великата Депресия, която в крайна сметка приключва с Втората Световна Война!
    Да! - Имаше предприятия недомислени като икономически замисъл и едно от тях бе Кремиковци, които бяха създадени за да може тъпото шопско население да има къде да работи .
    Защо не казвате, че икономиката на съседните капиталистически страни като Гърция и Турция до 80 години е пълна катастрофа?
    - Когато се разглеждат подобни периоди е редно да се сравнява не самостоятелно а с бази които обхващат региона и световната икономи

    Коментиран от #11

  • 4 Европеец

    15 22 Отговор
    Всеки идиотизъм е обречен на провал,а комунистическия е без аналог!:)И досега Русия разчита само на нефт и газ за да върже бюджета!:)Обречени са всички престъпни комунистически режими и най-вече Путинския!:)
  • 5 незнайко

    16 8 Отговор
    Заграбват икономиката и започва строителството на тежка индустрия !!! Каква икономика сме имали преди 1944 година, защо не се казва ??? Всичко БЕЗ ПАРИ ли се е внасяло от Германия ??? Колко големи ЧАСТНИ фабрики имаше ??? Сега кономиката ни на по високо ниво ли е ??? Тя почти липсва . Ако има промишлени предприятия, те работят за износ и са ЧАСТНИ !!! Върнаха ни 70 години назад !!!

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Сега Ви прочетох коментара и разбрах едно. Не вярвайте на това което се пише след 1989г. Сталин е ГАД, Хитлер е "вода ненапита", Чълчил милее за Европа . Да пиша ли още простотии ??? Когато е създаден Кремиковци на балканите няма такъв завод !!! Когато построяват алеминиев комбинат в Шумен на балканите такъв не съществува . Сега Кремиковци е фалирало а алуминиевия завод продаден на ТУРЦИТЕ !!! Какво мислите по тези въпроси ???
  • 7 МОЖЕ И ДА СА ГИ ЗАГРАБИЛИ ВРЕМЕННО

    17 3 Отговор
    Но ВСИЧКО БЕ ЗАПАЗЕНО И РАЗШИРЕНО А СЕГА КО СТАНА СИЧКО БЕ УНИЩОЖЕНО..... ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПОТДРЪЖНИЦИТЕ.
  • 8 Аааа

    23 0 Отговор
    А някоя статия , със заглавие
    " Как окрадоха държавата след 1990 г ". , няма ли да има ?
  • 9 Али Бабата

    18 3 Отговор
    Прочетете "Доклад за Световното Развитие" от ООН издание 1990 г. и издание 2016 г. Там подробно са описани количествените и качествените индикатори, които разкриват действителните измерения по тази тема. Нито един от тези индикатори не е споменат в този бездарен пасквил. Един низ от идеологеми не задоволява стандартите на формалните научни анализи, а това е всичко с което разполагат интелектуалните бранители на либералната демокрация. Просто серия аксиоматични схващания, които произхождат от предразсъдъците на управляващата класа, а не от систематиката на научният метод. Съветският икономически модел превръща България в една от 30 най-развити държави на планетата. Трансформацията в Русия е още по-драматична. Любознателните и свобомислещите ще прочетат двете издания на доклада и ако са честни ще признаят, че носталгията по съветският тоталитаризъм има много солидна основа. В никакъв случай не защитавам СССР, защитавам истина разбрана според наука, а не според догма.

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 10 Абу Талиб

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    Носталгия има, защото има експлоатация. Равенството съществува, защото съществува неравенството. поставяха се много високи идеали и критерии, за това експериментът се провали.Но...категорично предпочитам да живея като съветофил, отколкото като русофоб сега.
  • 11 Иван

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Как по точно руснаците са помогнали да не плащаме репарации след ПСВ?
  • 12 Иван

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    За вас ушанките няма ли почивен ден?Чичко Путин много ви експлоатира,жив капиталист!
  • 13 Европеец

    8 8 Отговор
    А защо Герги Димитров подари Македония на Югославия?Защо комунистите искаха България да е 16-та Република на СССР?Защото всички Комунисти са Национални Предатели и Продажници !:):):)

    Коментиран от #14

  • 14 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    Защото са интернационалисти :),те не са българи.Примерно Д.Благоев се отрича от българският си род и се пише македонеч още 20-те год.А тука в нета други „ушанки,чебурашки и матрьошки “ хвалят комунистите :) !
  • 15 Учуден

    2 1 Отговор
    "Златото на Партията"- Игор Бунич. "Утопията на власт"- Некрич и Гелер. "Номенклатурата"- Восленски. Хайде да четем изворите. Стига с тези заклинания!
  • 16 стоян георгиев

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    много правилно си си сложил името али баба и снимката.лъжеш точно като али баба!излъга в предната си поява с несъществуваща реч на чърчил за сталин сега лъжеш и тук.тва което твърдя аз в стотиците си постове тук са го дали и тези двама български историци и икономисти.комунизма разкатава българската икономика ,общество и нация.при нас в българия пораженията бяха наи-сериозни щото бяхме наи-усърдни в прилагането на московските инструкции.парадокса на българската комунистическа икономика го помни всеки живял в онова време.заводите работеха и бяха много ,а магазините празни и държавата през 15 години фалираше.проблема е в структурирането ни като промишленост и селско стопанство както и кадрово.особена заслуга за провала ни имат двамата велики вожда ,димитров и живков.на живков му се присмиват дори ръководителите на другите соцстрани приемаики го за кръгъл идиот,къво всъщност тои и беше!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Али Бабата

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    стоян георгиев
    Публикувано във факти.бг: излъга в предната си поява с несъществуваща реч на чърчил за сталин сега лъжеш и тук.
    ****
    Ето тук, как съм "излъгал" за несъществуваща реч на Чърчил за Сталин:
    https://www.book.store.bg/p213923/stalin-satrap-shaman-ili-genij-grigorij-palmah.html
    А,тук където "лъжа" сега:
    HUMAN DEVELOPMENT REPORT 1990
    http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/219/hdr_1990_en_complete_nostats.pdf
    Human Development Report 2016
    http://hdr.undp.org/sites/default/files/2016_human_development_report.pdf
    И какво излиза? Когато обвиняваш в лъжа, лъжеш.

    Коментиран от #24, #25

  • 19 gost

    5 0 Отговор
    Не виждам каква е разликата сега.Няколко кръга национализират под прикритието на свободен пазар и закрепостяват.Средствата,които използват са същите,резултата и той.
  • 20 Дон Тони

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Всъщност Историята НЕ я знаем, Израстнали сме като по калъп в панелки рамо до рамо интелектуал и материал, а в другите страни като се родиш имаш нещо от дедите си - Я фабрика, я кръчма, Я къща с проституки, затова не сме добре, щот през 89 почнахме от "0"
  • 21 The TRAPPER

    1 1 Отговор
    Доколкото знам ВСВ беше до 1945г. И през 1947 в България е имало 50 частни банки ? Откъде са се пръкнали ? И 7000 предприятия ? Може би всички тези са откраднали и после държавата им го е конфискувала ? Толкова ли е лесно да се отвори банка ? и то 2 год. след война ?
  • 22 Патето Яки

    2 0 Отговор
    цървули и каруци - заграбената индустрия
  • 23 гост

    4 0 Отговор
    В момента децата ,внуците , шофьорите и прислугата на тези които ограбиха хората през 1945-1947 , управляват и грабят България .Тези хора им е вродено и друго не могат да правят . Могат да грабят , да измъчват и да убиват . Българския народ сега живее под най тежкото робство,диктатура и геноцид от всякога . Никога нацията не е била заплашена от подобно физическо изчезване . Тези хора 1989 си направиха много партии (СДС,ОДС,БСП,ДПС,АТАКА,ПФ,........)по план да заграбят целия държавен финансов и материален актив . За НАРОДА не им пука , да мрат, да емигрират , да се ..... ... . Тези "хора" са изключително тежки престъпници и национални предатели . Едвали има адекватно наказание за тях .

    Коментиран от #26

  • 24 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Али Бабата":

    няма ме един ден и пак си почнал!!!кво си ми пратил бе убавец?пасквил писан от маисторите на лъжата!!!тва трябвало да докаже че чърчил е държал реч в англииския парламент 1959 година по случаи 80 годишниата на сталин.само че прочете ли предния ми пост?чърчил не е ходил в англииския парламент след 1955 година!!!та как чете въпросната реч без да ходи там,а?руски историци и немски са се заинтерасували точно от този случаи и са го описали в руското вики.ето чети има ги и имената на изследователите които ясно казват че това е лъжа.даже са обявили и кои са лъжците.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BB%D1%8C,_%D0%A3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD#%D0%A7%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BB%D1%8C_%D0%BE_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5
    ти обаче не се отказваш.четеш пасквили и пишеш лъжи!!!няма пробем аз затова съм тук да ги разобличавам!лъжлата се нарича нина андреева ,използвала е реч на някакъв евреин и я преработила за да може другарите като теб да я бълват като лъжа наляво и надясно.ако искаш обаче да разберш кво е мислил чърчил за сталин може да прочетеш мемоарите му.там езика му по повод грузинеца е доста цветущ и няма нищо общо с хвалебствията дето сте натворили!
  • 25 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Али Бабата":

    сега по другата тема .кво искаш да ми покажеш с тези два доклада на тази хуманитарна организация?кво трябва да гледам ?не е вярно че в този доклад се твърди че българия е сред 30 те наи-развити страни на планетата.обаче има статистики и не само статистики.българия фалира през соца 3 пъти .по веднъж през 15 години.в българия хронично имаше недостиг на стоки от първа необходимост ,а луксозни такива никога не са се предлагали с малки изключения на част от управляващите.нямаше ток,хляб,мляко,месо в дълги периоди от време и до самия краи на комунизма.през въпросната 1990 дето твърдиш че сме били в триисете наи магазините бяха абсолютно празни.в българия през соца освен стоки нямаше и право на придвижване ,право на собствено мнение или икономическа инициатива.ако някои искаше такова беше наказван включително и със смърт и тва до падането на комунизма.липсваха елементарни неща като телевизори,автомобили ,маратонки ,дънки,шоколади,луканки и.т.н. и т.н.тва ли бе наи-развитата страна????смяххх!дори безплатното здравеопазване дето толкова го хвалите бе пълен смях.тва да искаш избор на екип или да протестирш срещу лекарски грешки бе в зоната на фантастиката.технологиите в медицината бяха на нивото на 20-30 години на останалия свят.единствено образованието до 11 клас и спорта в некомерсиалните дисциплини бяха на някакво ниво.другото бе смях.уневирситети дето бълваха псевдоспециалисти дето за 45 години една свястна крушка не успяха да измислят .

    Коментиран от #27, #28

  • 26 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    За съжаление на новите ни съюзници, също не им пука. Те знаят що за стока са управниците ни, но за тях е важно те да слушат и изпълняват, каквото им наредят новите колонизатори. Така, че както е казал великият комбинатор: Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Али Бабата

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Много си забавен!
    Колкото и словесни шпагати да правиш, не ще промениш доклада на ООН.
    А,речта на Чърчил я публикуват няколко издателства.И, ако не съществува,то толкова по-лошо за техните автори.

    Коментиран от #29

  • 29 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Али Бабата":

    радвам се че съм ти забавен,а че руските издателства публикуват несъществуващи речи не би трябвало да те учудва ,особено ако си прочел статията за сталин и лъжата.там в много издателства нищо не се е променило.та за да стана още по забавен само ще ти кажа да не публикуваш лъжи ,както обикновенно правиш щото те чакат нови забавни срещи с истината ,като последните !и никви шпагати не правя ,просто не ми се налага,щото истината е една и тя е в моя подкрепа.доклад на оон в които българия е 30 тата по развитие страна в света през 1990 няма.българия през соца бе страна с огромни икономически,социални и политически проблеми което в оон се е знаело и се знае.