2 821 25

Джордж Сорос - „спасителят“ на Европа

Сложен пъзел с картата на Европа

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
a-specto
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички”.

(„Спасителят в ръжта”, Дж. Селинджър)

През 2014 г. американският милиардер и финансов спекулант Джордж Сорос обяви Русия за основна заплаха за съществуването на Европейския съюз. Две години по-късно през юни 2016 г. Сорос предрече разпада на ЕС след евентуалния изход на Великобритания, като заяви, че започналият вече процес на разпад е необратим. На 1 юни 2017 г. в Брюксел Джордж Сорос проведе срещи с редица еврокомисари, включително и с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, споделяйки с тях идеите си за един „по-единен” Европейски съюз и призова за диалог с Русия.

От тези три кратки сюжета човек би си помислил, че някой страда от параноидна шизофрения или пък, може би, това са просто части от един много по-сложен пъзел с картата на Европа, който обаче вместо да се реди, се разваля...

Именно през последните няколко години все по-очевидни стават опитите на фондации и организации, свързани и финансирани от Джордж Сорос, за дестабилизация на редица европейски държави. Последен пример за подобна намеса е случващото се през последните месеци в испанската автономна област Каталуния. Редица факти водят до връзки между каталунските лидери и организации, финансирани от американския „филантроп”. Непосредствено преди провеждането на референдума за независимост на 1 октомври значителни суми са преведени към Барселона от организации на територията на Европа, контролирани от американския лобист.

„Топлата” връзка между сепаратистите и Джордж Сорос създава бившият каталунски премиер Артур Мас, който иска подкрепа от влиятелния американец. Ключова роля в плановете играе организацията „Независим дипломат”, основана от бившия английски дипломат Карн Рос и финансирана от Сорос, която е натоварена със задачата да използва международните си контакти за създаване на лоби на каталунската независимост в ООН и Европейската комисия, да организира консултации, публикации в редица влиятелни медии, да въздейства върху общественото мнение. Впрочем „Независим дипломат” е намесена директно в борбите за независимост на новосъздадени държавни образования като Косово и сепаратистки настроени области в Африка. От 2013 г. организацията подпомага и „умерената фракция” на сирийските бунтовници. Най-актуалната ѝ инициатива е свързана с подпомагането Каталуния в борбата ѝ за независимост. Само за две години „Независим дипломат” е получила 1,6 милиона евро от каталунските власти за „консултантските си услуги”.

През 2016 г. сепаратистки настроеният лидер на испанската провинция Карлес Пучдемон ангажира приближения до Сорос социолог Джеръми Рифкин като съветник по публичните си прояви. За своите услуги Рифкин получава хонорар от над 50 000 евро. Един от най-приближените хора на Сорос в Каталуния е регионалният директор на фондацията „Отворено общество” Жорди Вакуер, бивш директор на един от най-влиятелните мозъчни тръстове в Европа - Център за международни изследвания, базиран в Барселона. И той получава значителни суми за налагане на идеите на каталунската независимост в последните години. Фондацията „Инициатива за Европа” на Джордж Сорос от 2014 г. директно финансира редица организации, които се борят за отделянето на Каталуния от Испания. Известни са трансфери от фондацията към Съвета за публична дипломация в Каталуния и към споменатия Център за международни изследвания. Непосредствено преди референдума каталунски мозъчни тръстове получават трансфери от сродни организации, базирани в далечна Румъния – друга страна, в която мрежите на Сорос се чувстват като у дома си.

Внезапно избуялите сепаратистки настроения в редица страни станаха предпоставка за искането на шестима конгресмени на САЩ за започване на разследване срещу Джордж Сорос за намесата му в политиката на няколко европейски държави. Очевидно действията на лобиста започват да стават сериозен проблем за външната политика на САЩ. В резултат на започналото разследване срещу него и поради опасността от започване на наказателно производство в САЩ, наскоро Сорос прехвърли личното си състояние от около 18 милиарда долара на свързаната с него фондация „Отворено общество”.

Проблемите на лобиста рефлектират сериозно и върху приближените до него висши държавни служители в Румъния, които в последно време правят отчаяни опити да се дистанцират от незаконните си действия, извършени под външно давление през годините. Вследствие от тази „политика” през последните десет години политическата власт в страната изгуби контрола върху държавните институции. Паралелно действащи структури изградени в ключовите министерства и служби, контролирани от няколко човека, успяха да завземат контрола в тях - независимо от официалната власт.

Същите хора действат под влиянието на чужди интереси, в това число и на Сорос, както и за собствена сметка. Всичко това стана възможно, след като генерал Флориан Колдя - доскорошен оперативен директор на Румънската разузнавателна служба (СРИ), и Лаура Кьовеши - ръководител на Националната агенция „Антикорупция” (ДНА), успяха еднолично да овладеят двата най-важни репресивни органа в държавата. Използвайки ръководените от тях структури и контролирайки съдебната система, през последните години двамата успяха да елиминират всички свои опоненти и неудобни лица чрез поръчкови дела, манипулирани сересета и фалшиви свидетелски показания. В резултат от дейността на паралелния държавен модел, стотици са осъдени без доказателства, десетки хиляди са с по няколко висящи дела, бизнесът е в ступор, а румънската икономика се диктува от влиянието на чужди корпоративни интереси.

Доказателство за гореизложеното са многобройните и шокиращи разкрития, през последните месеци от лица, които са били част от този престъпен механизъм. Един от тях е полковник Даниел Драгомир, доскорошен ръководител на Дирекция „Антитерор” в СРИ. Същият в момента е свидетел пред парламентарната комисия за контрол върху дейността на специалните служби. През последните седмици Драгомир разкри множество данни и предостави засекретени документи за създаването на механизъм за контрол на съдебната система, медиите и бизнеса чрез политически шантаж и изнудвания. Лично Лаура Кьовеши и генерал Думбрава – началник на юридическия отдел в СРИ, са решавали срещу кого да бъде образувано дело и на кой съд да бъде възложено разглеждането му с цел постигане на желания от тях резултат. Според Драгомир тези решения са били вземани под влиянието на чужда държава „отвъд океана”, като предварително са били съгласувани.

Друг притеснителен факт относно независимостта на румънската правораздавателна система е, че при всеки опит за промяна в Наказателния кодекс, американският посланик в Букурещ Ханс Клемм лично посещава министъра на правосъдието и налага интересите на икономическите и политически кръгове, които защитава, спирайки намеренията на управляващите за важни промени. В израз на съпротива срещу изфабрикуваните дела от ДНА срещу лидера на управляващата социалдемократическа партия Ливиу Драгня, парламентът наскоро блокира държавна поръчка за закупуване на ракетни комплекси „Пейтриът” от САЩ за около 4 милиарда евро, а групата на ПСД умишлено „пропусна” пленарното заседание. Още същата нощ американският държавен секретар Рекс Тилърсън кацна извънредно в Букурещ. На следващия ден парламентът одобри сделката.

Смущаващ е и фактът, че шефката на ДНА Кьовеши четири пъти отказва да се яви на разпит пред специално създадената парламентарна комисия за разследване манипулирането на президентските избори през 2009 г. Нещо, което е задължена да направи след изрично решение на Конституционния съд. Кьовеши трябва да даде показания какво е правила на тайна среща в нощта на изборите в частен имот заедно с шефовете на СРИ, политици и висши държавни служители и какво са договаряли. Поради незачитане решението на Конституционния съд, парламентарната комисия изпрати искане до министъра на правосъдието прокурор Кьовеши да бъде отстранена от длъжност. Но въпреки многобройните скандали, в които е замесена в последните месеци, Кьовеши беше поканена да представи в Европарламента „успехите” в румънската борба срещу корупцията. Зад отчаяния ход да бъде полиран нейният имидж стои приближената до Джордж Сорос германска евродепутатка от партията на зелените Ребека Хармс, която стана инициатор на събитието, завършило със скандал между участниците в него.

Така за пореден път стана ясно, че липсата на единна европейска политика по ключови въпроси, свързани с общата интеграция на държавите – членки на ЕС, дава възможност на влиятелни международни лобисти като Джордж Сорос да прокарват собствени идеи с цел налагане на чужди за Европа икономически и политически интереси. За постигането им не се пестят средства, дори ако се налага прибягване до картата „сепаратизъм”. Две от най-засегнатите страни от външните лобистките интереси са именно Испания и Румъния, които очевидно не успяват да се справят сами, а Европейската комисия остава пасивна, дори критична към подложените на външни въздействия правителства. Ако тази пасивност, инертност и разединение продължат, то със сигурност съвсем скоро „пъзелът” ще бъде разглобен, а частите му безвъзвратно загубени...

Николай Иванов, списание „Аспекто“.

Авторът е специалист в сферата на сигурността.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • tost
  Отговор
  1 19:02  25.12.17
  Пратеник на дявола,със специална ложа в а Ада.
 • someone
  Отговор
  2 19:05  25.12.17
  гробокопачът на Европа е точното заглавие.
 • Споко
  Отговор
  3 19:09  25.12.17
  Чакаме го да се гътне дядката
 • филантропия
  Отговор
  4 19:50  25.12.17
  Не знам защо в статията се говори основно за Румъния? В България фондациите също оказват голямо влияние - подмяна на историята, налагане на гей-модата, създаване и финансиране на неправителствени организации с опредлена политическа цел и много други. Всички тези действия би трябвало да се преследват и наказват от държавата. Но, понеже са с благословията на политици от САЩ и ЕС, свързани с фондациите на Сорос, всички мълчат. Единствено в Унгария, Виктор Орбан се опита да прекрати тази вредна за страната му дейност, но от ЕС веднага скочиха срещу него. Дори се появи понятие "соросоид" - човек получаващ пари от фондациите му с определена цел, или които е под влияние на неговите "филантропски" идеи. (например, идеите за третия пол се прокарват точно от тази личност)

 • Европеец
  Отговор
  5 19:51  25.12.17
  Респект и уважение към Виктор Орбан.Само така се усмирява бясно куче!
 • Брат ми
  Отговор
  6 19:52  25.12.17
  От еврейн какво друго освен некоя мизерия и мръсна далавера.Нищо ново под слънцето.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 19:59  25.12.17
  Браво Джорджи, истината казваш и от тази истина рублерастите беснеят яко и получават нервни тикове !
 • любопитен
  Отговор
  8 20:01  25.12.17
  Публикувано във факти.бг: Редица факти водят до връзки между каталунските лидери и организации, финансирани от американския „филантроп”. Непосредствено преди провеждането на референдума за независимост на 1 октомври значителни суми са преведени към Барселона от организации на територията на Европа, контролирани от американския лобист. Спомням си, че се обвиняваха руснаците в намеса в изборите. К'о праим ся?

  Коментиран от #11

 • факт
  Отговор
  9 20:59  25.12.17
  скоро ще се гътне
 • Воиводата от Чавдар
  Отговор
  10 20:59  25.12.17
  Соросоидите и те ще умрат ама защо да е така.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  11 20:59  25.12.17

  До коментар #8 от "любопитен":

  Къси са им ръчичкити на твоити русняци, да се месят в чужди избори и референдуми !

  Коментиран от #12

 • 12 21:22  25.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ХАСАН
  Отговор
  13 21:33  25.12.17
  Като пример за това е Турция или това което се случва през последните няколко години- Гезипарк,опити за корупция,терористични бомби,обвиняване в диктатура или ислямизъм,опит за преврат...и всичко това е да сломят националната идентичност на държавата! В Европа с други средства-гейпаради,еднополови бракове,корумпирани политици и бежанци!...а каква е целта??? Краят на националните държави!!!...преди сто години беше края на империите...
 • whitenoise
  Отговор
  14 22:08  25.12.17
  Предполагам никоя няма да има нищо против гадина с 16 редово латинско име да го изтормози в последните му дни ;)
 • Plovdiv
  Отговор
  15 22:17  25.12.17
  Сатана в (под)човешки образ. Орбан FOREVER!
 • Али Бабата
  Отговор
  16 22:51  25.12.17
  Николай Хайтов В-к „Стандарт” – 5.2.1995 – Вие считате ли, че фондация „Отворено общество” е вредна за България? – Ще ви цитирам Кони Брук, един от най-добрите познавачи на Сорос. „ Както Сорос ми каза – фондациите му имали подривен арактер. Истинските мотиви за тяхното възникване налагали да бъдат прикрити – особено докато страните, в които се намирали, били на различен етап от своето политическо развитие… С падането на комунизма сега може да бъде завладяно всичко. Основна задача на „Отворено общество” е завладяването на освободеното от комунизма пространство в духовен план. А по-късно в икономически. Но всичко това – завоалирано с филантропска маска. Главното оръжие в случая – корупцията. Най-изненадващо за мен беше участието на Сорос в разпалването на помашкия сепаратизъм и обявяването на българите мохамедани за малцинство. В доклада на Антонина Желязкова(съветничка на президента по етническите въпроси) черно на бяло можете да прочетете изрядните отчети на „Отворено общество” с колко пари е била подпомогната фондацията „Фридрих Науман” , за да организира семинари, изследвания, публикации и прочие за изясняване на уж етническата принадлежност на българите мохамедани. Посветеният на същата цел игрален филм „ Гори, гори огънче” бе направен главно с парите на „Отворено общество” . Въпросната фондация скрито и явно даваше пари, за да превърне най-южните предели на страната ни в огнище на бъдещи етнически междуособици.

  Коментиран от #20

 • до прокурора
  Отговор
  17 23:31  25.12.17
  Искам обявяване на фондация ,,Отворено общество,,за подривна и конфискация на имуществото и,а служителите на съд за антидържавна дейност.
 • no name no face no number
  Отговор
  18 01:25  26.12.17
  Подъл индивид
 • usa = джудже
  Отговор
  19 04:37  26.12.17
  Едва ли е малко ,има ,и щеимапо гну*сно нещо от капитализмът.

  Коментиран от #22

 • ХАСАН
  Отговор
  20 09:16  26.12.17

  До коментар #16 от "Али Бабата":

  Преди 150 години решиха да приключат с империите! Както сега с помаците или каталонците тогава също почнаха с правата на българите,сърбите,гърците,македонците,кюрдите,арабите и т.н. Целта беше разлеляй и владей...посяха омразата между турци и българи,сърби и българи,кюрди и турци....сега е същото още повече-да раздробят....и накрая ще направят една европейска държава с централно бюрократично управлене...идва края на етносите,националната култура и държава
 • 21 09:22  26.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 09:43  26.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • The TRAPPER
  Отговор
  23 11:07  26.12.17
  Първо- богат и добър човек-няма. И второ- някога имаше едно много сериозно обвинение- изменник на родината. Няма ли най-после да се екзекутират някои ?
 • волен сидеров
  Отговор
  24 19:13  26.12.17
  проверете го дали не е мюсюлманин-защото дестабилизацията на европата със сигурност ще доведе до мюсюлманизацията на тази европа-ами честито.мюсюлманската религия е същата като християнската-но-и при тях като ей тоа образ християнин има извратеняци и като тръмп -и-накрая зад всичко стои алчност за пари и власт -така се изопачават религиите и се всява чрез тях омраза и самоизяждане между хората-а те си правят пачки... ама ми е интересно къде ще избягат-земята е една покрай сухото гори и мокрото..... ДАНО СА РАЗУМНИ дай им Боже разум както на алчните така и на обикновените нормални хора-АМИН
 • незнайко
  Отговор
  25 10:50  28.12.17
  САЩ са твърдо против ЕС ! Колкото по слаб е ЕС, толкова са по силни САЩ. Затова сега се страхуват от "дружбата" на Русия и Китай !

Напиши коментар:


Публикувай