7 Януари, 2018 06:32 2 226 6

Лифт

  • лифт-
  • банско-
  • боровец-
  • ски

Всеки, който кара ски, знае, че на Боровец е в пъти по-добре от Банско

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 81-а година за първи път в Боровец имаше кръг от Световната купа по ски. Беше събитие, излизане от изолацията, най-вече заради семейство Попангелови и младия Петър Попангелов, влязъл с взлом в елита на ските.

Това коментира в профила си във Фейсбук Георги Даскалов.

По този случай на Боровец беше построен първият кабинков лифт. „Помагалски“. Нямаше протести, загрижени екозащитници, всички се радваха.

Пътят от Боровец до Мусала се съкрати с няколко часа. Природата си остана все такава, величествена, рилска. Хиляди хора са се качили на най-високия връх в България благодарение на този лифт.

Качвал съм се на Мусала и преди това. Беше зима, много сняг, но излязохме по пътеката от Боровец, а после пак по нея слязохме надолу.

Четвърт век по-късно Боровец сякаш е изпуснал първото място за сметка на Банско. Направих бегъл анализ на публикациите. Банско се споменава 10 пъти повече от Боровец.

Заради втория лифт.

Всеки, който кара ски, знае, че на Боровец е в пъти по-добре от Банско. Но рекламата и приличният мениджмънт направиха от пиринското градче това, което е.

Сега на хората в Банско им трябва втори лифт, а някои в София са против. Повечето от тези, дето са против, не са и стъпвали в Банско, не са ходили в Пирин, не са се качвали на Мусала, а ако са – са го направили с лифта. Не са са качвали и на Витоша от години, ски не карат, обаче държат в къщи велосипед и се тревожат за мръсния въздух в София.

„Грийнпийс“, еко, зелен, рийш ли.

И са против.

Повечето от тези хора ги познавам, по-възрастните, разбира се. Някои даже и харесвам.

Зеленото движение в Европа набра сила в края на 70-те години, а към края на 90-те прерасна в политическа сила най-вече в Германия, донякъде в Холандия и Белгия. В България екопротестите за Рила-Места бяха част от процеса на падането на комунистическия режим, но това беше формално проявление.

Разбира се, не трябва да се пропуска фактът, че първият некомунистически министър-председател на България след 1944 – Филип Димитров, беше от Зелената партия, както и първият кмет на София извън БКП, макар по произход да си беше напълно червен – Сашо Каракачанов.

Но това са по-скоро флуктуации, случайности, инструментално използване на политическа платформа за друго, не за което е създадена.

Сегашните протести срещу – евентуално – втори лифт в Банско са същото нещо. Смесица от политика, пърформанс, идеи за начин на живот, които приличат на тези в Холандия и Германия, хора, които се чувстват повече европейци, отколкото българи. Или поне биха искали да е така.

Но тук все още не е като в Германия. Извън нещата, които бихме искали да се по-германски, природата ни е запазена, красива, извън, а и вътре във всеки по-голям град (с изключение на Перник, но Перник по принцип е изключение) е зелено, относително чисто и екофундаментализмът е по-скоро отблъскващ, отколкото кауза.

Доброто е, че българинът по принцип не подкрепя екстремистите. Били те зелени, червени, други.

Затова и ще има още лифтове, не само в Банско. И светът няма да свърши с това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владайски полъх

    2 2 Отговор
    Изглежда че авторът никога не е стъпвал в Перник.
  • 2 Затвор за Белев и Сандов

    6 2 Отговор
    Българинът е торлерантен ама колко българи са чакали часове на опашката в Банско ? А сега да си платят саботьорите Белев, Сандов и който още е участвал
  • 3 Morgoth

    6 0 Отговор
    Качвал съм Мусала от Боровец. Спахме на хижата. Не всеки обаче има желанието и времето да спи на хижа, да не говорим да издържи 12 часов преход отиване и връщане. Лифта отваря Мусала за много повече хора. Последния път когато ходих беше гмеж - имаше повече хора отколкото в Южния парк в София. Но за целите Рила и Пирин има точно три такива места - езерата, Мусала и Вихрен. Три масови туристически маршрута с лифтове не разрушават планините. Напротив показват тяхната красота на много повече хора, които след това може да обикнат планината и българската природа.
  • 4 РАСО

    1 0 Отговор
    Стъпвал е в Перник, но преди години, самия той уточни че "макар и по възрастните" ....преди време Перник ,барабар с Радомир бълваха стотици хиляди тонове газове.....
  • 5 гощо

    1 0 Отговор
    Пуснете лифта бе! Няма да висИм по опашки като прани гащи с часове!

    Коментиран от #6

  • 6 Капацитет

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "гощо":

    На Баско съм ходил един път през зимния сезон и се возих на този лифт (сегашния). Подобно и в Боровец и в Пампорово. Не съм запален скиор, не съм и зелен, червен или друг цвят. Проблемът с лифта на Боровец и на Баско е в следното: Този на Боровец е направен по времето, когато що-годе са се спазвали закони. Не е имало протести, но със сигурност е имало много мисъл как да се направи. Сега мисъл няма, закони не се спазват. Днес едни политици ще разрешат едно нещо, след няколко месеца ще го променят и Баско и планината ще заприличат на морето - грозно и безмислено застрояване. Като няма капацитет за 100000 туристи, ще се направи за 10000. Нямам доверие на сегашните бивши комсомолци в управлението от Борисов, Симеонов да Нинова (която не е по-различна).