Last news in Fakti

7 Януари, 2018 14:00 4 465 70

ТАСС: Досие на Далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Русия

  • русия-
  • бомбардировач-
  • досие
ТАСС: Досие на Далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 1 август 2015 година далечната авиация (ДА) на Военновъздушните сили на Русия влиза в състава на Въздушно-космическите сили (ВКС) на страната. Тя е стратегически резерв на Върховното главно командване и е една от трите (заедно с Ракетните войски със стратегическо назначение и морските стратегически сили) компонента на стратегическите ядрени сили на Русия, отбелязва агенция "Фокус".

Командващият на далечната авиация е генерал-лейтенант Сергей Кобилаш (на 16 септември 2016 година смени на този пост генерал-лейтенант Анатоли Жихарев).

Техника и въоръжение

В строя на ДА влизат:

• Стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-160 (16 единици) и Ту-95МС (повече от 30 единици).

• Далечни свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3 (не по-малко от 14 единици)

• Далечни самолети-разузнавачи Ту-22МР и самолети-горивозареждачи Ил-78

Основното въоръжение са авиационните крилати ракети с голяма далекобойност и ракети с оперативно-тактическо назначение в ядрено и обикновено изпълнение, както и авиобомби с различно назначение и калибър.

През ноември 2017 година в Казанския авиационен завод демонстрираха опитен образец на Ту-160М2, построен в рамките на възобновеното производство на този стратегически бомбардировач-ракетоносец. Неговият първи изпитателен полет е планиран за началото на 2018 година. Министерството на отбраната на Русия очаква повишаване на бойната ефективност на модифицирания вариант с повече от 2,5 пъти в сравнение с базовия модел.

Според състоянието от 2017 година, в състава на ДА влизат управлението на командването на Далечната авиация, две тежки бомбардировъчни дивизии, Центърът за боева подготовка и преподготовка на летателния състав, както и свързочни военни тилни и осигуряващи части. Според информация от руското военно ведомство, през 2017 година общият показател за летателни часове в ДА е преминал 20 хиляди часа, а средният показател за отделните екипажи е 120 часа.

Далечната авиация на Русия е взела участие в съвместните военни учения „Запад 2017“, „Бойно съдружество 2017“, учения на страните от ОДКБ, показ на авиационната техника по плана на Международния военно-технически форум „Армия 2017“, както и в конкурса за въздушни умения на летателните екипажи от обединенията на ВВС на Русия „Авиодартс 2017“ (заключителният му етап се проведе в Китай, в рамките на „Международните армейски игри“, когато руските и китайските екипажи показаха еднакви резултати по точки).

На едно от летателно-тактическите учения, далечните бомбардировачи Ту-22М3 изпълниха задачи в акваторията на Берингово море, като полетите в арктическите райони са се осъществявали с кацане на летището Анадир. През декември 2017 година два стратегически ракетоносеца Ту-95МС са извършили полети с презареждане в далечни райони на Азиатско-тихоокеанския регион и за първи път са се приземили на летището Биак в Индонезия. В течение на годината, екипажите на ДА са извършвали въздушно патрулиране в акваториите на Черно, Балтийско, Каспийско и Баренцово морета, Северния ледовит , Атлантическия и Тихия океани.

Бойно използване

Самолети от далечната авиация са участвали във Втората световна война 1941-1945 година, в бойните действия в Афганистан през 80-те, в Северен Кавказ през 90-те и в операцията по принуждаване на Грузия към мир през 2008 година.

На 17 ноември руските стратегически и далечни бомбардировачи, излетели от летищата в Русия, нанесоха масирани удари с нови крилати ракети Х-101 и авиобомби по обекти на терористите от „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

По данни от медиите, това е било първото използване в бой на Ту-160 и самолети от семейството на Ту-95. През 2015-2017 година самолетите на ДА нееднократно нанасяха удари по обекти на терористите в Сирия. В зоната на ударите влизаха защитени командни пунктове на джихадистите, оръжейни складове и др. Високоточното оръжие се е използвано с максимална дължина – след пускането, ракетите са преминавали по няколко хиляди километра. Според оценки на медиите, в рамките на сирийската кампания, ВС на Русия са задействали общо шест ракетоносци Ту-160, до шест Ту-95МС и до 14 Ту-22М3.

План за развитие

В момента в Русия се разработва перспективният авиационен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА). Очаква се, че към началото на 2020-те години ще бъде готов проекта и ще бъде събран първият летателен прототип. Освен това, се води дълбока модернизация на намиращите се в състава на ДА самолети: замяна на въоръжението, радиоелектронното оборудване и двигателите.

Историята

• На 23 декември 1913 година е извършен първият полет на най-големия (в този момент) самолет в света – четиримоторният тежък бомбардировач „Иля Муромец“ на конструктора Игор Сикорски.

• На 23 декември 1914 година по указ на император Николай II е сформирана първата в света ескадра такива самолети. Прието е тази дата да се счита за деня на създаване на руската далечна (стратегическа) авиация. Началникът на ескадрата е Михаил Шидловский (генерал-майор, председател на съвета на акционерите на Руско-балтийския вагонен завод, на който са се строили бомбардировачите „Иля Муромец“.

• През 30-те години на XX век сред военните на много страни става популярна т.нар. „доктрина Дуе“, наречена на името на нейния автор, италианският генерал Джулио Дуе и предполагаща даването на приоритет на „въздушното настъпления“ и най-вече на действията на стратегическата бомбардировъчна авиация. Във Военновъздушните сили на Работническо-селската червена армия (РККА) са създадени отначало тежки бомбардировъчни авиационни корпуси, а след това авиационни армии със специално назначение. На въоръжение в тях са самолетите ТБ-3 и ДБ-3.

• В годините на Втората световна война, Авиацията с далечно действие, командвана от Александър Голованов, е подчинена непосресдтвено на Ставката на Върховното Главнокомандване. Основните бойни самолети в този период са бомбардировачите Ил-4, Ер-2 и Пе-8.

• През 1946 година в СССР е създадена Далечната авиация, състояща се от три въздушни армии (впоследствие – корпуси). Стратегическите бомбардировачи ставата носители на ядрено оръжие. На въоръжение в ДА постъпват отначало Ту-4, след това турбиновинтовите (Ту-95) и реактивните (Ту-16, М-4, 3М, различни модификации на Ту-22 и Ту-160) самолети.

• През 1998 година ДА е преобразувана в 37-а въздушна армия на Върховното Главнокомандване (със стратегическо назначение).

• На 17 август 2007 година по заповед на президента на Русия и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия Владимир Путин за първи път от 1992 година са възобновени бойните дежурства на стратегическата авиация – редовни полети в региони на активно мореплаване и икономческа дейност на Руската Федерация.

• През 2009 година отново е създадено Командване на Далечната авиация на руските ВВС, на което е предадена ракетоносната авиация на Военноморския флот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братя Райт

    22 64 Отговор
    Обичайна цел на МКС са сирийски болници, родили домове, училища, пазари и жилищни квартали. При отсъствие на противникова авиация и ПВО соколите на Путин постигат високи резултати - за по-малко от две години са убили над 6000 сирийски жени и деца.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    40 17 Отговор
    Едно време като чуеха в НАТО за Ту- 160 Блек Джек и пълнеха гащите! 2 ки самолети зарезени с ядрени бомби постоянно парулираха по- границата на СССР готови веднага да поемат на мисия.

    Коментиран от #13, #25

  • 4 Бесен Язовец

    41 13 Отговор

    До коментар #1 от "Братя Райт":

    Това са бройките на САЩ дето изброяваш те се целят в цивилни

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Братя Райт

    12 41 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Жертви на руските космически убийци са, недей са изопачаване истината!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    15 38 Отговор
    Първия самолет Ту-4, всъщност е копие едно към едно на американския Б-29 Суперфортрес. Копирането е станало по изрична заповед на другаря Сталин, който не е искал повече издънки от руските авиоинженери. Другите Ту-та продължават традициите за кражба на идеи.

    Коментиран от #10, #55

  • 9 Истината

    12 36 Отговор
    Първия самолет Ту-4, всъщност е копие едно към едно на американския Б-29 Суперфортрес. Копирането е станало по изрична заповед на другаря Сталин, който не е искал повече издънки от руските авиоинженери. Другите Ту-та продължават традициите за кражба на идеи.
  • 10 Скорпион29

    35 12 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Една лъжа написана 3 пъти не става истина ако това ти е целта!
  • 11 Братя Райт

    14 29 Отговор

    До коментар #7 от "Скорпион29":

    Верността ли, че руснаците вместо памперси използвали русофили? Вършели прекрасно същата работа, излизали им много по-евтино и изпитвали удоволствие от "работата" си?

    Коментиран от #12

  • 12 Скорпион29

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "Братя Райт":

    Така значи казвате вие соросите, А брат Райт? Хаха ха-ха-ха

    Коментиран от #14

  • 13 Перо

    12 23 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    По скоро са смеели като видят кофти изкопиран американси В1В. Само на "великата" руска промишленост и стигнаха силите за 16 бройки. Няма как другото отива за водка и бояришник. Ту 95 от самолета до двигателите му НК 12 всичко е разработка на немските инженери от Юнкерс, които като военно-пленици 10 години работят и създават самолети за СССР. Т.е. единия разработен от немците другия копиран (като всичко руско ) а третия е пълен болкук Ту 22 М3. Ем Три, да не по помислите че се казва Ем Зе!
  • 14 Братя Райт

    10 21 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    Това го казват руснаците, много били доволни от идеята да позволят на русофилите да им служат и като памперси.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Братя Райт

    12 22 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    По принцип руските памперси сте тънко обидни. А през 1941-45 руска далечна авиация просто не е имало. Германия и Япония са бомбардиран и от Великобритания и САЩ.

    Коментиран от #18, #64

  • 17 Юда

    39 10 Отговор
    Добре, че бяха рашките в Сирия, та сложиха край на този фарс. Ако света чакаше на Донълд Дък и гей дружинката около него, в Сирия все още щяха да изнасилват деца и да режат глави. А къде са братята американци при разминирането на Алепо и Палмира? Гадни долни нещастници. Няма ги разбира се, търсят си нова държавица, дето да й съсипят живота. В източната половина на Германия и там даже не им се радват на тия женчовци от us army. Ще дойде ден, ще останат самички срещу целия свят. А най откъсани в целия филм са японците, дето им лижат задните части на янките, забравиха за Хирошима и Нагазаки! Няма да е все така, колелото се върти от пармак на пармак.........

    Коментиран от #20

  • 18 Скорпион29

    28 6 Отговор

    До коментар #16 от "Братя Райт":

    И София да не си забравил?!

    Коментиран от #19

  • 19 Братя Райт

    10 21 Отговор

    До коментар #18 от "Скорпион29":

    Обявили сме им война - бомбардирали са ни. Руснаците са ни бомбили първи и без да ни обявят война. В периода 12-13 септември 1941 го има нощни руски бомбардировки над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица, ама русофилите не протестирате срещу тях. Както и за хвърлени те с парашути или превозвани те с подводници терористи. Прочети положение, че до 5 септември 1944 година. поддържаме дипломатически отношения с тях.

    Коментиран от #22

  • 20 Българин

    11 11 Отговор

    До коментар #17 от "Юда":

    Много точен ник за русофил!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Юда

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Да, но тези които ще предам за тридесет сребърника няма да са руснаците, повярвай ми!

    Коментиран от #43

  • 22 Бесен Язовец

    14 10 Отговор

    До коментар #19 от "Братя Райт":

    Да точно така бг.е била на страната на фашиска Германия и е логично след като сме загубили Русия да ни окупира ! Виждаш ли и ти можеш да мислиш.И Германия е била окупирана

    Коментиран от #45

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Скорпион29

    23 7 Отговор
    Точно българските русофобите ни забъркаха в две световни войни и се наложи русофилите да вадят бг.от л...та втория път успешно и трети ще има

    Коментиран от #40, #66

  • 25 Емил

    11 21 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    На какво се радваш?! Това въоръжение е срещу България или ти не си българин? Русия е съсипвала България няколко пъти. Ти очакваш с нетърпение следващия ли?

    Коментиран от #26, #27, #70

  • 26 Бесен Язовец

    22 11 Отговор

    До коментар #25 от "Емил":

    На Русия бг.не и е нужна на а БГ.има нужда от Русия и БГ.не е заплаха за Русия щото Русия от абуригенска армия въоръжена с 3 самолета не би се оплашила

    Коментиран от #28

  • 27 Льонеберя

    21 8 Отговор

    До коментар #25 от "Емил":

    А от САЩ какво хубаво сме видели? Две световни воини сме с Германия и сме губещи!

    Коментиран от #30

  • 28 Емил

    12 19 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    Прав си! На Русия не и трябва България, затгова гледа да я затрие от картата още от времето на Светослав!
  • 29 Бесен Язовец

    26 13 Отговор
    Бг не е НАТО аз не съм разписвал членството в както още 5 000 000 бг.русофили нас никой не ни е питал дали искаме да сме членове в Агресивни Организации! Мен не ме касае външната политика на САЩ Б.Б и Плевнелиев да ходят да воюват сещу РУСИЯ

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Емил

    4 19 Отговор

    До коментар #27 от "Льонеберя":

    Няма разлика между САЩ и Русия - две държави под властта на евреите, които съсипват народите си. Имат общи цели и поддържат световна игра на добро и лошо ченге, за да хвърлят прах в очите на слепите!
  • 31 Емил

    11 17 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    С удоволствие чета постовете ти - обичам да виждам колко тъпи са русофилите!

    Коментиран от #33

  • 32 Бесен Язовец

    17 10 Отговор
    Русофобите се опитват последните 10 г.да скъсат дружбата с Русия самоче това никога няма да стане на бг.народа пъпа е вързан с руския

    Коментиран от #35

  • 33 Бесен Язовец

    17 7 Отговор

    До коментар #31 от "Емил":

    Чети чети пък дано нещо ти влезе в ограниченото ти съзнание и се научиш на една мн.ценна дума БЛГОДАРНОСТ

    Коментиран от #39

  • 34 Българин

    8 18 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    5 000 000 русофили???? Айде бе? Тогава какво спите ами не съберете 500 000 подписа и да иницииран референдум за излизане от ЕС и НАТО? Слаба ракия сте и си го знаете, само говоренето ви е много. А вождовете ви са обикновени, алчни рубладжии.

    Коментиран от #37

  • 35 Емил

    9 17 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен Язовец":

    За коя дружба говориш?! За оная между стотиците изнасилени българки и руско-съветските войници ли? Или за хилядите заробени българи от Добруджа и заведени в крепосничество?

    Коментиран от #38, #69

  • 36 Гудьо

    8 6 Отговор
    Те и германските още въздишат по тия руски солдати......
  • 37 Бесен Язовец

    17 7 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    И тва ше стане скоро най- големия кяр от ЕС има Б.Б и компания народа само изравнява цените а доходите като в Бамгладеш!
  • 38 Бесен Язовец

    14 9 Отговор

    До коментар #35 от "Емил":

    Е ти тогава трябва да си 50% руснак що плюваш дедо си тогава? Ха-ха хаХаха
  • 39 Емил

    10 12 Отговор

    До коментар #33 от "Бесен Язовец":

    Благодарност за кое??? За помоща на Светослав на ромеите? За съсипана Добруджа 1830 г.? За далаверата "освобождение" платена с милиони златни френски франкове и защитена от българите не само на Шипка? За съсипият на 9 септември и ограбеното богатство на България пре следващите пет години?
  • 40 Българин

    10 16 Отговор

    До коментар #24 от "Скорпион29":

    Посочи ми поне един русофил, който да е направил нещо добро да България. Водели от калта!!! И натикали в кочината. Руската. И продължавате да ни тикате натам. Ама няма да ви стане играта, българофоби порусначени.

    Коментиран от #42, #61

  • 41 Българин

    7 19 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    Евтини продажниците сте единствено русофилите!
  • 42 Бесен Язовец

    19 9 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Т.Живков построи ви държава и ви направи граждани осигури ви топла вода и парно ,работа евтина храна е лукс нямаше ама е така като почнеш да градиш държава от (0) е така
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Юда

    11 6 Отговор
    Ти за мен не се притеснявай. Но теб с удоволствие бих предал, даже бих ти ритнал столчето под краката, ако те бесят. Хайде със здраве. Хихихи

    Коментиран от #48

  • 45 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Забравяш, че когато България отива на страната на Германия, нацистка Германия е Русия са първи приятели. Русия изнася за приятелите си руди, жито, месо и други стратегически стоки. А Германия е окупирана цяла Европа и само Великобритания и отстоява. А българските комунисти -
    русофили провеждат акции за присъединяването на България към Тристранна пакт.

    Коментиран от #47

  • 46 Бесен Язовец

    21 8 Отговор
    БГ е била 500 г.под робство хората по света през това време са завладявали др.светове а българите са били слуги на простите турци.После 60 г.се хващат със З.Е което води до две нац.катастрофи и стигаме до икономика 1945 г.от 5 цеха за вълна и занаятчийство и някакво гола вода селско стопанство живели сме в Керпичените къщи с кандила за оветление .Идва 1945 г.и бума на икономиката средата на 70 г.е видим имаме вече промишленост тежка и лека всички отрадли са в подем. Идва 1989 г.и бг.отново в калта заради русофобите та чак до наши дни икономика на Мукавей

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    9 19 Отговор

    До коментар #44 от "Юда":

    Най-съкровената мечта на русофила е да се върнат времената, когато безнаказано избивахте българи. Но да се сбъдне мечтата ти трябва трето "Освобождение". Но няма да стане, ще си умрете с мечтата си.

    Коментиран от #51

  • 49 Българин

    6 19 Отговор

    До коментар #46 от "Бесен Язовец":

    Русофилите сте още роби. 140 години сте руски роби и антибългари.

    Коментиран от #52

  • 50 Българин

    9 11 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен Язовец":

    Кои партизани от 1923 г. бе умник? Такива като разбойника Митьо Ганев ли?
  • 51 Юда

    18 5 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Споко, българите ще ги избият ромите, дето си ги размножаваме тук. Новите българи ще говорят цигански, ще празнуват Банго Васил и България ще е най чистата държава, защото всички ще работят в чистотата. В предвид, че циганите масово приемат исляма и се турчеят, значи пътя на Ердоган към България ще е отворен, като ключалката ще е отключена отвътре. На вас червената армия не ви трябва, вие сами ще се унищожите като народ.

    Коментиран от #54

  • 52 Бесен Язовец

    17 7 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Знаеш ли що Унгария и Чехия са по - добре от бг.? Щото не са продажници не са си продали нац.интерес на З.Е и ЕС а в бг.има такива като тебЕ мн.продажници и затова е на дъното по- всички класации за това !

    Коментиран от #53

  • 53 Българин

    6 13 Отговор

    До коментар #52 от "Бесен Язовец":

    По-добре са защото ядоха попарата на руските агресори през 1956 и 1968 година. И поради това те нямат продажба русофилска пета колона, която да спъва развитието им и да ги продава на Москва. Това е причината.
  • 54 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #51 от "Юда":

    Ти руснак ли си та говориш за българите като за "вие"? Или от толкова години русофилстване се чувстваш като "московец"?

    Коментиран от #56

  • 55 Франс

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Като цяло в бюрото на Тупулев са работили Мясищев и Сухой и много други коструктури.Някой конструктивни елементи например са приложени в Ту 16 от ил 54който не е приет на въоръжение.Факт е че Ту 16 Ту 22 Ту 95 Ту160 са действително уникални самолети които продължават да са на въоръжение и непрекъснато се модернизират.Като конструкции са здрави надежни и не са имали проблеми.Виж двигателите са друга работа.Като цяло са приложили най-доброто от инжинерния опит на САЩ,Германия,Англия иФранция затова са сполучливи в коструктивно отношение.
  • 56 Юда

    19 4 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Не съм нито българин, нито руснак. Но това няма никакво значение. Женен съм за българка и живея тук от много години заради нея. Държавата ви е страхотна, но сами ще я унищожите.

    Коментиран от #57

  • 57 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #56 от "Юда":

    Щом пишеш, че няма да са руснаците, които ще продадеш за 30 сребърника а визираш българите за вероятната продажба, значи си русофил и антибългарин. Жена ти трябва да ти даде пътя. как може да живееш в страна, на която мразиш населението?
  • 58 Юда

    12 5 Отговор
    Че то за обичане ли е? Колко стойностни хора са останали тук. Мен също ме мразят заради произхода ми, аз защо да ги обичам? Аз не съм антибългарин, както съм тук, утре си хващам пътя и си тръгвам. АНТИБЪЛГАРИ са вашите УПРАВНИЦИ. Но вие нищо не правите за това. Обичам руснаците и Русия, защото лично аз съм видял само хубаво от тях, както и семейството ми на времето. Не мога да се обърна и да хвърля камък срещу ръката, която ми е била протегната. Лека вечер от мен, в някой друга дискусия ще продължим дебата.

    Коментиран от #59

  • 59 Българин

    8 14 Отговор

    До коментар #58 от "Юда":

    Значи признаваш, че си руско мекере и българофоб! Защо тогава не взе рускиня и да живееш на спокойствие при руснаците? Ама там заради произхода ти може и да те убият.

    Коментиран от #60

  • 60 Юда

    14 6 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Приятел, дръж се възпитано и спазвайте добрия тон, защото почваш да ме дразниш. Знаеш ли какви мекерета ще ти дам. Не си ти този, дето ще ми държи сметка какво и защо. Май си типичен Ганьо, държиш се нагло и обиждаш. Не се чуди, че никой не ви обича.

    Коментиран от #63

  • 61 Възход и падение

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Петко Каравелов-Министър Председател на Княжество България подготвил политическата обстановка по Съединението и много други. И един русофоб Стамболов , искал да ни върне отново под властта на султана , само и само алъш-вериша да върви.
  • 62 СссереМ

    5 10 Отговор
    Руските въздушно-космическо-галактическо-вселенско и махленски сили,защо забравят да споменат и 100 магарета и 120 пощенски гълъба които са гръбнака на допотопната им армия?
  • 63 Дони

    5 5 Отговор

    До коментар #60 от "Юда":

    Много си ербап , само се чудя как разбра, че никой не обича българите.В голяма грешка си.Питай , поляци , чехи , словаци , унгарци , грузинци и т.н. да ти кажат кой не обичат.И не заплашвай!
  • 64 бончо

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Братя Райт":

    България през втората световна война е бомбардирана от авиацията на САЩ и Великобритания. При нахлуването на германците в Югославия, последните бомбардират няколко погранични района. Няма никъде данни СССР да са бомбардирали България през ВСВ
  • 65 чукча

    6 10 Отговор
    Абе защо няма руски самолети в гражданската авиация....Защото няма малоумни да се качат на летящи ковчези.Колко от рубладжиите пишещи тук са се возили на руско корито.Ами те самите руснаци не ползват вече руски самолети. Скоро ще останат само в музеите ,за да се смеят децата каква техника са измисляли дебилите от Азия.

    Коментиран от #67

  • 66 чебурашка

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "Скорпион29":

    Гладна кокошка,просо сънувала.Мечтите са безплатни..Мечтай си копейкаджия..
  • 67 Франс

    4 8 Отговор

    До коментар #65 от "чукча":

    Защото повечето граждански самолети са произвеждсни в заводи които вече не са в Русия.А практически всички двигатели се произвеждат от Украйна.Проблемите на руските самолети са в междуремонтния ресурс на двигателя и разходът на гориво. Заради недостиг на технологии винаги са имали този проблем.Заради техните управляващи и корупция повече от 2/3 от авиониката не е руско производство.Сега се връщат към собствено такова .Но никой няма да ги допусне до пазара на такаеа техника.Иначе имат отлични транспортни машини като Ил 76 иИл96.През 90 американски компании купуваха Ту 154В на който след смяна на двигателите с Прайт енд Утни резултатите са отлични.Поради естеството си руската техника е проектирана като дуракоустойчива.Основното е непретециозност и издържливост.Но това се отнася само за тези конструирани в СССР.
  • 68 йорик

    5 5 Отговор
    "Значи признаваш, че си руско мекере и българофоб! Защо тогава не взе рускиня..." ...хахаха...призракът на юристката броди из форума :)
  • 69 Ттт

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "Емил":

    Дружбата към расия която даде Македония на сърбите, да сме и по благодарни за освобожденито на полувин БГ. Нападение в Добруджа и спънки за нашето обединени.
  • 70 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Емил":

    Според мен Русия си има други главоболия на дневен ред.Да вземе на мушката България защо?Хайде малко логика,а не чешане на езика.