997 3

Безглави пилета

Карикатура: Редута
Карикатура: Редута
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Радостно е, че още в началото на новата 2018 година бяха разгласени две важни открития. Това пише за сайта „Редута“ Любослава Русева.

Първо. Американски учени се натъкнаха на странно създание на дъното на Мексиканския залив, което нарекоха „Безглавото пиле“. Особеното при него е, че няма мозък, а само излизащи от тялото израстъци, подобни на крила. С тях то реагира на допир и на светлина, пак с тях се храни. По-голямата част от времето си необичайното създание прекарва на морското дъно, но може и да плува. То всъщност е морска краставица с поетичното име Enypniastes eximia, или Мечтателят.

Второ. След като правителството прие (забележете!) проект за решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, будни политици и граждани откриха, че конвенцията узаконява „третия пол“. Тъй като в документа няма нищо подобно, това свое откритие те направиха единствено благодарение на неосезаемата си способност за възприятие, т. нар. шесто чувство. И така доказаха, че наистина съществува „трето око“, което се намира в междинния мозък, по-точно в епифизната жлеза между веждите. Доколкото същите успяха да провидят в конвенцията и намерение за узаконяване на хомосексуалните бракове, без съмнение ще се окаже вярно, че „третото око усилва интуицията и човек съумява да предвижда развоя на събитията, без да се замисля“…

Най-радостно е обаче, че и двете открития водят до един важен извод: спокойно може да се живее без мозък. При това не е задължително да сте морска краставица на дъното на океана – достатъчно е да реагирате на допир, т.е. на манипулация. Желателно е още към пипалцата ви постоянно да се подхвърля храна, в която да се фокусирате, за да могат хищниците необезпокоявано да си плячкосват. А най-добре е плячкосването да бъде представяно като мечта – например как в океана се излива бетон, тъй щото в него да се влеят реки от туристи. Enypniastes eximia неслучайно е наречена Мечтателят – докато хрупа водорасли, тя си представя лифтове, хотели, спа-центрове и прочие хубавини, за да заживее най-сетне като хората, пардон, морска краставица!

Впрочем грешката не е чак толкова сериозна, като се има предвид как още преди години реномираният в. „Атака“ успокои читателите си, че няма противоречие в това да се мислиш за човек, а всъщност да си морска краставица:

„Професорът по неврология от университета в Шефийлд Джон Лорбър прави проучвания по един много интересен въпрос – дали на човек му е нужен мозък. Неговите изследвания започват случайно, след като университетски лекар в Шефийлд му пратил студент по математика по повод на незначително заболяване. Професор Лорбър забелязва, че главата на момчето е малко по-голяма от нормалното.

Когато преглежда главата на пациента на скенер, Лорбър открива, че в нея практически няма мозък. Вместо двете полукълба, запълващи черепната кухина, студентът имал по-малко от един милиметър мозъчна тъкан, покриваща върха на гръбначния стълб.“

Според органа на един от днешните обединени патриоти и съуправленци „никой не може да обясни как хора без видим мозък изобщо са живи“. От друга страна обаче, именно това би могло да послужи за обяснение защо такива не реагират, когато става дума за безобразия, засягащи живота им. Като не са живи, какво тогава да бранят, нали?

Но има и още една добра новина: от случая с 52-годишния французин Матю Р. стигаме до заключението, че не само може да се кара без мозък, а и никой да не забележи. По време на изследване през 2007 г. в неговата черепна кутия е открито толкова незначително количество мозъчно вещество, че на практика Матю е „безглаво пиле“. Както информира научното списание Lancet обаче: „Той живее съвсем нормално и нервно-психичното му развитие е в норма, като в продължение на дълги години дори е женен и има две деца. Единственото, което може да бъде прието за някакъв проблем при него, е по-ниският му коефициент на интелигентност. Но дори това не му попречва да постъпи на работа като държавен служител“…

Любопитното е, че ако Матю беше от „третия пол“, това със сигурност щеше да направи впечатление, докато фактът, че е живял и вземал решения за другите без наличието на мозък, не е притеснявал никого. Още по-любопитно е, че по същия начин стои въпросът с даден политик или буден гражданин с „трето око“ – хората с лекота му се връзват, без да забелязват, че става дума за глупости или направо за лъжи. „Ужас, притискат ни да признаем третия пол!“, провикват се съответно манипулаторите, за да притиснат в ъгъла някой жизненоважен проблем, да затрупат всеки разговор под камара от невидими заплахи.

Разбира се, те имат всички основания да го правят, защото отдавна са стигнали до следното просто откритие:

Дайте ни само един лост от небивалици и опорна точка от измишльотини, за да ви спуснем още по-надолу! На следващото дъно, на по-следващото дъно, сетне на по-по-следващото и така нататък. Пък ако някой ден в дълбините американските учени се натъкнат на някакви странни създания, нека се чудят имат ли си те глави. И живи ли са изобщо?

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емил
  Отговор
  1 19:43  07.01.18
  Толкова словоизлияния (със сатиричен напън), за да кажеш, че едни хора са марионетки и знаеш КОЙ им дърпа конците?!
 • Morgoth
  Отговор
  2 23:11  07.01.18
  Гледах по телевизията един от редовните коментатори дето не му знам името и той каза нещо много интересно. Каза че имаме странни либерали които са много либерални по отношение на трети, четеърти и прочее полове, много либерални по отношение на малцинствата, но дойде ли до бизнес и развитие изведнъж стават най-големите консерватори. И още по-интересно имаме партиоти, които пък нормално са консерватори, но пък точно те радетелстват за либерализация на бизнеса.
 • Различен
  Отговор
  3 18:10  08.01.18
  Афторката са е изхвърлил, като знаете какво! Патетика, риторика, слюнчене, плюнчене, вместо да си признае, без бой, че тя е съществото без мозък и има ли КОЙ да и подхвърля трошици от нЕкое НПО, то на нея не и трЕбе мозък в главата, и се самозадоволява с трохите и е свободна да гледа с краварско овлажнени очи, умно в огледалото и да се самозадоволява с оргазмени звуци и овчо блеене, от високите оценки получени за роболепието и слугинажа и! Ма кво да праИШ, Съдба!

Напиши коментар:


Публикувай