365 1

За управляващите европредседателството ще мине по план

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Стефанаки Йоанис
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов на 11 януари ще бъде открито председателството на Съвета на Европейския съюз.

Като ръководител на Съвета страната ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, както и да се опита да привлече вниманието към въпроси, които смята за важни. Това коментира за сайта „Актуално“ Ивайло Анев.

България ще посрещне 2018 в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

За мото на председателството България избра националния си девиз "Съединението прави силата".

До колко обаче то отговаря на състоянието на страната ни в момента?

Анализът на вътрешнополитическата обстановка показва, че управляващите не очакват опозицията сериозно да се ангажира с това да "събаря" кабинета. Първата половин година на "Борисов" 3 беше обилно гарнирана със скандали и с оставките на влиятелни фигури от лагера на управляващите (Делян Добрев, Антон Тодоров, Димитър Главчев). Това обаче не означава, че БСП или някои от останалите опозиционни сили ще опитат сериозно да оспорят лидерската роля на ГЕРБ. Ако има вот на недоверие, към момента изглежда, че той ще бъде обречен на неуспех.

И към момента има достатъчно поводи за предсрочни избори, но при това съотношение на силите, което изглежда устойчиво, такъв вот изглежда безсмислено упражнение. Разходката до урните ще възпроизведе същата картина или нейни вариации.

Хипотезата, че ГЕРБ може да загуби подкрепата на Европейската народна партия и оттам да настъпи някакъв катаклизъм за властта, изглежда малко вероятна. Скандалите с представителите на управляващите у нас са игнорирани от европейските партньори на Борисов – виждаме в действие операция "широко затворени очи".

Тук няма да поглеждам към протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, тъй като управляващите не обръщат внимание на протестиращите природозащитници и служители на МВР. Най-вероятно мразовитите януари и февруари ще погълнат протестите и напрежението ще намалее - точно по плана на ГЕРБ и компания.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 14:23  10.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай