972 16

Национализмът е третият пол

Национализмът е третият пол
Георги Лозанов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ратифицирането на тъй наречената Истанбулска конвенция местните националисти видяха поредния си шанс за „сплотяване на редиците”. Посочват враг и търсят „негативна солидарност” в омразата към него. В случая се ползват и от допълнителен бонус, защото изглежда, че като са срещу конвенцията са срещу управляващите, нищо че са част от тях и далеч нямат намерение да се откажат от тази си привилегия, пише Георги Лозанов за OFFNews.

След спадането на бежанската вълна и почти пълното унищожаване на Ислямска държава, борбата с традиционните им врагове на етническа и религиозна основа за момента е затихнала. Така че добре им идва разправата с враг на сексуална основа. Конвенцията е представена едва ли не като налагане „със закон” на хомосексуализма, на „третия пол”, независимо че в нея за такъв въобще не се говори. Както се вижда още от наименованието ѝ, тя е за съвсем друго – „за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие”. Както се казва, „Нерде Ямбол, нерде Станбул”.

Заблуждението се постига с разработения вече механизъм на фалшивите новини: казваш каквото ти е угодно, като разчиташ, че малцина ще проверят какво е в действителност. Така излезе, че конвенцията изисква образованието да включи не ролите на мъжа и жената в семейството и исторически наложилите се предразсъдъци спрямо тях, а знания за нетрадиционните сексуални ориентации. Просто няма такова нещо! Но и да имаше, какво от това? Ако си възпитан в толерантност към хомосексуалистите, това не те прави хомосексуалист, но със сигурност прави далеч по-малък риска да биеш жена си.

Обрастването на конвенцията с фалшиви новини унищожи и възможността тя да провокира истински дебат за ценностите в днешното българско общество, които определят отношенията между половете. А силната потребност от него личи дори само от факта, че и културни наглед хора свеждат пола до физически белези и отказват да мислят социалните му измерения. За по-простите да не говорим – за тях най-големият комплимент, който са готови да направят на жена си, си остава да я плеснат по задника.

Авторът на текстовете на „Последен валс”, „Развод ми дай” и „Утре започва от днес”, поетът Александър Петров създаде две нови песни в същия дух със стремежа да събуди онази воля за съпротива и участие, която с носталгия помним от големите сини митинги. Не само той – и мнозина други се питат днес къде изчезна гражданската енергия оттогава. Включително и такива, които са виновни за разпиляването ѝ с прибързани заклинания, че антикомунизмът е остарял, че трябва да бъде забравен и дори подложен на морална санкция. А всъщност той беше единственият мотив от много десетилетия насам, който успя да обедини българите срещу авторитарната власт и липсата на свобода. Друг не се е появил и едва ли ще се появи скоро, защото не е въпрос на политика или риторика, а на история. На „звезден миг”, който не се повтаря.

Песните на Сашо Петров от началото на прехода се превърнаха в граждански химни, именно защото искаха „развод” с Комунистическата партия. А редките изблици на посткомунистическа съпротива, като протестите през 1997-а или 2013-а, бяха срещу правителства подкрепяни пак от нейните наследници.

С риск да бъда обявен за „полезен идиот” ще кажа, че нашата общност така и не разполага с друг граждански ресурс. Целенасоченото му отричане ни превърна в лица, подредили се за снимка пред витрината на българското европредседателство. Без значение дали засмени или сърдити.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:04  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 11:14  11.01.18
  Публикувано във факти.бг: С риск да бъда обявен за „полезен идиот” ще кажа Съжалявам "господин" Лозанов, но сте безполезен такъв.
 • 3 11:39  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 11:43  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Сталин е бил прав
  Отговор
  5 12:16  11.01.18
  Разстрел...
 • Янков
  Отговор
  6 13:17  11.01.18
  Този човек, не беше ли някакъв във СЕМ? И като такъв, има ли право, да дава становища ,по толкова наболял проблем? Тръгна от Патриотите- опраска ги , и завърши с "Последен валс". Явно е прекалено умен, за нас - обикновените хора, които му плащаме заплатата, че да не го разберем. Както казват в някои части на България - и он се изока!!!
 • Ние сме на всеки километър☭
  Отговор
  7 13:43  11.01.18
  Наскоро намерих една плоча с песен на Фактор "Как да стане сън войната" Тя е все така актуална двайсет и косур години по-късно... Ех... Пусти надежди: Как да стане сън войната, от която се страхувам, от която всички бягат, но която съществува Все отнякъде наднича октоподната и сянка, а мирът страхливо срича в ученическа читанка Ти, човечество, което помниш толкова уроци, ти, което се задъхваш от лекарства и от сроци Направи така, че утре да е слънцето без облак, да не се взриви земята, а да си остане обла
 • 8 14:26  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Трифонов
  Отговор
  9 15:20  11.01.18
  Изключително точен е анализът на Лозанов по въпроса с Истанбулската конвенция. Не виждам защо го плюете. Вероятно, защото не сте разбрали почти нищо от написаното. Което пък е 100% сигурно.
 • Али Бабата
  Отговор
  10 18:41  11.01.18
  И с какво точно му е изключителен анализът на Лозанов?! С това,че изопачава написаното в конвенцията,или с това,че не я е чел?! Освен овластяването на жените в Конвенцията има и по-лошо …злоупотребата с деца,вече и на тях посягат. Член 3 — Определения „пол“ ОЗНАЧАВА СОЦИАЛНО ИЗГРАДЕНИ РОЛИ, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете; -------- Т.е. излиза,че… „Полът е социална категория, а не биологична. Не е важно какви гениталии, хромозоми, хормони и физиологични характеристики имаш - полът се определя от чисто вътрешно-психологически фактори. Тоест, човек с пенис, адамова ябълка, "X и Y" структура на хромозомите, високо ниво на тестостерон и т.н., който обаче се чувства "жена" е точно толкова жена, колкото и човек с вагина, "X и X" структура на хромозомите и високо ниво на естроген“ И това е от прогресивната „Либерална джендър теория“…и Конвенцията стъпва на джендърната теория като основа. Глава III —Член 12 1 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на СТЕРЕОТИПНИ РОЛИ ЗА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ. Член 14 — Образование 1 Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен мат
 • Али Бабата
  Отговор
  11 18:43  11.01.18
  учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, НЕСТЕРЕОТИПНИ РОЛИ НА ПОЛА…в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. ---------- Стереотипните представи за пола включват ,и ролята на мъжа(това с XY хромозомата) и жената(това с ХХ хромозомата) като съпрузи, бащи и майки. Стереотипни роли, когато полът е социално, а не биологично явление означава, че да си мъж, жена или трети и т.н., е въпрос на избор. Което означава, че учиш детето, че не е нито мъж, нито жена, ами каквото си реши в момента.Задължаваме се да обучаваме децата си на нестереотипни роли. Защо трябва да се задължаваме да разбиваме стереотипите на религията и на българската общност? Превеждам - стереотипи означава да уважаваш традициите,обичаите, българщината, нормалността. Ние като приемане тази конвенция се задължаваме да не ги уважаваме и да ги разбиваме. ЗАЩО?С какви стереотипи ги заменяме? Не виждам никаква причина България с международен договор да се задължава да се откаже от културата, православието и традициите си и да се задължава да възпитава децата си, че не са нито момченца, нито момиченца, че не трябва да мислят за себе си като за бъдещи бащи и майки, че могат да си сменят пола, когато си решат. Ако някой вижда причина, нека я посочи. “Това премахване на полови стереотипи се осъществява например в детски градини и училища чрез използване на "полово неутрални местоимения", "полово неутрални униформи", "полово неутрални и
 • Али Бабата
  Отговор
  12 18:45  11.01.18
  "полово неутрални униформи", "полово неутрални играчки и занимания" (б.р. примерно момчетата да си играят с кукли барби и да се обличат като принцеси). Всичко това вече започва постепенно да се случва в любимото експериментално поле на прогресивистите - Швеция. По-интересен ще е следващият етап. Този, в който трябва да се изкоренят "насилствено налаганите социални полови стереотипи" ВЪТРЕ В СЕМЕЙСТВАТА. Защото кел файда, че в детската градина и училища използват "полово неутрални местоимения", ако вътре в семейството бащата и майката налагат на детето "патриархални полови стереотипи”. С други думи, финалният етап на прогресивната либерална джендър антиутопия е този, в който държава пряко ще се меси в личния и интимен живот на семействата. Ще администрира как майката и бащата да си възпитават детето и ще налага санкции. Всичко това, разбира се, в интерес на "равенството", "свободата" и "борбата с неправдата"
 • Кака Гинка
  Отговор
  13 00:34  12.01.18
  Не е нужно да бъдеш "полово неутрален" за да проумееш,че хората преди всичко са разумни същества и личности. Също така, не е нормално малцинството ("различните" са около 10% ако вярваме на статистиката), да прекроява мнозинството по свой вкус,а точно това се случва! Демонична гавра с всичко нормално и човешко,замаскирана като гаранция за равнопоставеност.Нали си имаме конституция,която регламентира и защитава правата на отделната личност,тя вече не е ли достатъчна? А страните,които не желаят да подпишат прословутата конвенция,те какви са? Диваци и насилници ли живеят там,според еврочиновниците с "флуидна" ориентация?!

  Коментиран от #16

 • Апокалипсис
  Отговор
  14 11:39  12.01.18
  Разплетената дамаджана се опитва да ни убеди,че в Библията са описани като творение на Бога, три пола.Мъжки,женски и на змията(змийски) Змийският е универсален и ще замести другите вече излишни два пола.Добре дошли в Бъдещето!!!!
 • Север
  Отговор
  15 11:48  14.01.18
  Лозанов, кой ти даде дипломата, човече? Аз не бих те пуснал в 4 клас да минеш, с това твое разбиране.... Трети пол няма, никъде в природата, да го знаеш! Дори и заради факта, че ти ученият човек признаваш, "трети пол", това е признание, че ти си абсолютно некомпетентна личност и напразно за тоя народ си лапал много паризи - като стотици хилядите номенклатури на постове тук.... Ако бях на ДАНС щях да те арестувам заради лобирането на несъществуващо природно явление, което от гледна точка дори на науката факти е престъпление срещу човечеството и понеже ДАНС е редно да защитят нас българският народ от враждебни актове, както и БА и МВР и ГДБОП и останалите, Главна Прокуратура, ВАС, САС, СГС.... то е учудващото защо ви търпят такива като теб и на политически административни постове да сеете разрухата ни и да лапате милиончета. Затова няма да оцелеем българите защото такива като теб са живи и ни манипулират, ограбват и пречат. Дори и с изказването си, ти признаваш нещо, което никъде го няма - "ТРЕТИ ПОЛ". Има оперирали се индивиди, има генни мутации, има какво ли не, но няма физическо родено тяло от трети пол. Защото винаги двойката правят детето, по разните начини в природата. А това говори, че си тотална нула като компетенция. Отвратителна държава е това отдавна....
 • Пустин
  Отговор
  16 11:54  14.01.18

  До коментар #13 от "Кака Гинка":

  За еврогейовете и разните Соросоидни НПОта е редно да се приложи Содом и Гомор...! Такива са вредни за човешкият род, а този е част от вредните.... Такива не трябва да остават живи - те сеят престъпления, както и терористите от ДАЕШ, както и разните вуду банди и други пакостници.... Този е готов за огъня в казаните.... Но дали Сатанаил ще го повика или да го изпратим ние нормалните човеци в света, е въпроса? А такива са на лидерски позиции къде ли не.

Напиши коментар:


Публикувай