Last news in Fakti

14 Януари, 2018 17:15 4 474 44

Северозападът отказва да умре

  • северозапад-
  • регион-
  • икономика

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса

Северозападът отказва да умре - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Вера Денизова и Огнян Георгиев за "Капитал"

Тайни комитети, подписки, автономия, независимост, отцепване. Българските медии развихриха докрай и без това невъздържаната си фантазия тази седмица покрай изказването на един възрастен човек от Монтана, който съобщи, че иска Северозападна България да се отдели от страната и да се присъедини към Румъния.

Борислав Каменов вероятно е доволен от вниманието към него, което предизвика. Но неговото сравнително безопасно избухване надали е последният проблем, който България ще има със своя северозапад. Очевидният факт е, че регионът е рана, която десетилетия наред се инфектира и гангрената е на път да изстиска живителните сили на тази част от страната. Това не може да остане без последствия.

Западането на градове и региони не е нито ново, нито непознато явление. По същия начин, по който някогашните търговски центрове в Балкана са отстъпили мястото си на новите градове, някогашните центрове на индустрия западнаха след затварянето на заводи. Това не е процес, който се случва само в България. Всички страни от постсъветското пространство страдат от него, както и доста страни на Запад. Всъщност в последния кохезионен доклад на Европейската комисия се казва, че има сериозна заплаха от обезлюдяващи се и неконкурентни центрове, чието население изтича към мегаполисите.

Проблемите в трите области, които формират Северозападна България - Видин, Враца и Монтана, са подсилени от факта, че населението на България така или иначе намалява и изтича - към София и на Запад, а стандартът на живот се срина на много ниско ниво, от което започна да се възстановява и ефектите от това не се усещат почти никак там. Ако цялото население на страната е намаляло с 4% спрямо 2007 г. и с 10% спрямо 2001 г., то за Монтана тези стойности са съответно 6,5% и 8%, за Враца 11% и 22%, а за Видин - цели 12% и 24%. Най-големият спад е в работоспособното и образованото население, което се отразява логично и на икономическите способности на региона.

БВП на човек от населението в Северозападна България е с една трета по-нисък от средния в страната, като от 2000 г. насам ножицата се разтваря с всяка изминала година. Средната заплата е с 20% по-ниска спрямо средната стойност за страната, безработицата е по-висока, а инвеститорите по правило заобикалят региона. Най-зле е област Видин, където бедните достигат близо 50% от населението, а средното брутно възнаграждение от години е най-ниското в България.

Това затваря омагьосан кръг - липса на население, липса на инвестиции, които да създават заетост и да вдигат доходите и отново влошаване на демографията. Това, което би трябвало да притеснява много, много сериозно политиците, е дългосрочното влошаване на способностите на този регион. И в трите области – Враца, Монтана и Видин, делът на хората с висше образование е под 20% от населението в работоспособна възраст. За сравнение - в област Пловдив една четвърт от хората са завършили университет. Представител на компания от аутсорсинг сектора разказва, че при разкриването на офис в Монтана лесно са намерили хора с чужд език, но се оказало, че те по-трудно се нагаждат към типа работа в сравнение със служителите в софийския и търновския им офис. Тези проблеми само ще се задълбочават.

Парадоксално, част от проблема на Северозапада е свързан с неговата география – въпреки че се намира между най-пълноводната река в Европа и на границата с две държави, регионът остава "заключен". Това важи за доста градове по дунавската равнина, както и граничните региони - анализ на ИПИ показва, че със сходен проблем са и Силистра и Кърджали.

Основното решение на тази спънка е инфраструктурата. Дунав мост 2 беше най-голямото и важно парче от липсващия транспортен пъзел на тази част на България, но сам по себе си той не може да реши нищо. С кола 200 км до Видин от София се взимат за между 3 и 4 часа. За сравнение - 230 км до Стара Загора се взимат за малко над 2 ч. С автобус за времето до дунавския град може да се стигне до Бургас, а за влакове няма и смисъл да се говори. Изключително трудно е да видиш конкурентните предимства на дадено място, ако не можеш да стигнеш лесно до него.

"Наличието на добра инфраструктура влияе на решението на даден инвеститор накъде да се насочи", казва Зорница Славова от ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    27 38 Отговор
    Оправянето на северозапада е работа само и единствено на северозападняците. Ако ще и към Германия да се присъединят, няма да получат особена помощ от държавата. Трябва да се запитат защо бизнесът бяга от северозапада. Защото това е регионът с най-байганьовски манталитет в страната, заедно с всички негативи, произлизащи от този манталитет - корупция, мързел, пиянстване, невежество и т.н. За това държавата не може да им помогне, те сами трябва да си помогнат.

    Коментиран от #6, #17, #22, #23, #25, #37

  • 2 Айде-айде

    22 25 Отговор
    Като отказва да умре да се хване на работа и току виж чудото станало и се позамогнат...
    Цоциализма отдавна умре. Който го мързи ще го последва, а който има акъл и е работлив ще живее добре...
    Тия песнички, че трябва някой да ги почеше дето ги сърби, и някой все да им дава, я заплата, я работа им мина модата. Да хващат мотиките и да бачкат!
  • 3 видин

    25 2 Отговор
    Когато бях студент, пътувах с влак от Мездра до Видин за същото време като от Варна до Мездра.
  • 4 Тошко

    24 7 Отговор
    Дали някой не е намислил да си вземе парче замя от България и сега са започнали да ни подготвят за тази абсурдна идея?
  • 5 Варна

    46 4 Отговор
    Причината за това е тъпата и безочлива политика на София.
    София продължава да е гола вода и да се издържа от вътрешно потребление с огромен по мащаб персонал на бюджетна издръжка.
    Знам, че шопите ще пискат след тези думи но е на практика истина!
    Ако шопите не харчат парите на страната основно за себе си ще умрат от глад защото единствената причина за съществуването им е вътрешното потребление на държавни и общински средства. Бизнеса на София е освен точенето на пари от държавата е какво? - Наеми?
    Ако на чело на транспортно министерство например не стоеше тъп селяндур като Московски, щеше да помисли как да не затрие пристанищата по Дунав. Вместо да дава корабният бизнес на гърците като типичен селски бек, щеше да мисли как да развие проекта от прези 40 години Река- Море. А Ломското, Видинското, Русенкото и др. пристанища да транспортират товари от и за Западна Европа.

    Коментиран от #7, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    9 33 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    София е 40% от икономиката на България и е с 2.5 пъти по-висок БВП на глава от населението в сравнение с България, а това се постига с бизнес, а не с чиновнически структури. София има огромен износ, големи национални и международни компании имат седалища там, София е на практика родното място на IT сектора (индустрията с най-висок стандарт на живот в България).

    Коментиран от #11, #16

  • 8 ГОСТ

    6 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: от което започна да се възстановява
    да де ама не живеем по 500 години да се възстановим
    а искаме веднага тоест ставаме чужденци(румънци)
    след 500 г пак референдум и се връщаме в БГ
    маи сме го правили?
  • 9 Гошо

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "ГМО продукт":

    Баце, ние ти говорим с цел да ти помогнем, а не да те обиждаме.
  • 10 пешо

    16 4 Отговор
    Предлагам Видин да стане столица.
  • 11 Варна

    33 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Ти наясно ли си как се създава БВП и какви са неговите елементи?
    Ще ти дам един тъп пример:
    - За тази година само за тъпото метро правителството влага около 350 млн. от общо 1,1 млрд. лева, от които столична община има Северозападдял от 16 млн. Сега те питам когато правителството вложи 350 млн. в метрополитена прехвърляйки го през честни фирми това формира ли БВП или не? Какво се случва с потреблението когато фирмите получат 350 млн. А да напомня колко още проекти на държавата минават през подобни сделки? Това формира ли БВП или не? - М? А като вземете да ми навирате въпросното IT леко почвам да се дразня! В целият сектор работят около 50 хил- души които драги не са само в тъпата София! Общият оборот е 2млрд. лева за цялата страна! Дай не ми пробутваш простоии. Чуждите фирми които са в София сформират основно заплати, което не е малко, но парите драги се изнасят в централите им! В София индустрия нямате! Индустрията е в другите градове! 500 хил. търтея в София работят на бюджетна издръжка! Нямате нищо! -Вътрешно потребление!

    Коментиран от #12

  • 12 Гошо

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "Варна":

    Щях да ти предоставям конкретни аргументи, но виждам, че говориш наизуст, така че няма смисъл.

    Коментиран от #13

  • 13 Варна

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    Не се пъни! - Истината я знаем всички!
    Нищо не произвеждате и нищо не изнасяте! -Харчите нашите пари!
    Ако поназнайваш от икономика би могъл да се пробваш да оспориш но, ... - Нямаш никакъв шанс!
    Не произвеждате нищо! Произвеждат Пловдив, Стара Загора, Златна Панега, Варна, Бургас, а вие ... нищо!
    Нямате структуроопределящ отрасъл който да храни тъпият град!
    Химията е във Варна, Бургас, Димитровград, Земеделието е в Добруджата и Пловдивско. Туризма основната му част е по морето. - Така показва статистиката! Енергетиката е в Стара Загора, а вие там сте гола вода! - Едно структуроопределящо предприятие за страната нямате!
    Само кърлежи и държавни поръчки! Аутсорсинга и IT-то драги не са само в София и както ти споменах сумата която произвеждат заедно са общо 2 млрд. А аутсорсинга драги не носи нещо освен заплати. Ако с общо 50-60 хил. души оправдаваш бизнеса на София ... - Не го прави! Не ставай смешен! Само цървули сте събрани там! Събери всички най големи компании в София и ще установиш, че не можеш да събереш повече от 20 000 души.
    Нито НР, Кока Кола, и която и да е от 5те най- големи IT компании в София могат да дадат достатъчно, че да поддържат столицата.
    Всичко останало драги идва от обществените поръчки и съпътстващите бизнеси които излизат от това! Изнасяли... Не ставай смешен! Най- големият дял в износа на страната продължават да бъдат цветните метали. Като на първо място е производството на мед. - Не помня да имате Завод за произ

    Коментиран от #14, #33

  • 14 тралала

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    варненски като на някой не му изнася се прави референдум за автономия и живота продължава.

    Коментиран от #15

  • 15 Варна

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "тралала":

    Чудесна идея! - Бих бил най- щастливия ако има такъв шанс!
    Хубавото е че не съм единствения и рано или късно ще има набрала критична маса.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 fcb

    12 0 Отговор
    софиянци като толко реват , нека се отделят от бг.
  • 19 дивака

    5 0 Отговор
    наказани хора да живеят по чужди кърища
  • 20 София

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Варна":

    Ей сепаратист от такива икономисти като тебе държавата ни се е разпокъсвала и отслабвала през годините.
    Тимаджиите ви прибират парите, а ти обвиняваш софиянците.
  • 21 Някой

    10 1 Отговор
    Стиха с тези тимаджии, дайте автономията с умни хора начело и ела да видиш кво ще се получи от Варна:) По цял свят пристанищата са най-богатите места, но за съжаление варненското не е развивано 40 и повече години. Виж едни холандци с пристанища кво правят... А произвеждат само лалета и гауда. Ама то на шопите не им увира, че най-големите пари са са в корабостроене, корабоплване и кораборемонт. То откъде да знаят, то по техните реки и лодки няма:) Изтървана е работата вече каквото и да се прави, колкото и добри идеи да има няма хора да ги изпълнят - можещите заминаха, а младите не могат да пишат в 12 клас. Матряла е проблема.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    тва дето го пишеш е същото и за варна бе убавец .в софия местните кореняци едва ли са и 10 % от така наречените шопи .хората са дошли от всякъде заради препитанието ,същото е и във варна.тва че има пристанище с което се пъчиш е щото има нужда страната от такова.ако варна си бяха само варненци кореняци ,къвто и ти не си щото във варна е нямало пукнат българин преди 100-150 години ,а и града е бил малък спрямо сега пристанище нямаше да има .опростенските ти щуротии да делиш шопи на варненци и други са смешни та смешни.тва е сега да ти кажат от пристанищния регион на варна на теб дето живееш до парка ,че парите като ги изкарват те ти нямаш право да ги харчиш и парка във варна заедно с всички екстри ще трябва да е в региона на пристанището !!!!северозапада има основно един проблем проблема се нарича посткомунизъм.които не е бил там тои не го е усетил.югозапада и родопите са в много по-неизгодна позиция от северозапада ,а в много по-добро състояние ,нищо че и на тях им вземат пари за правенето на софииското метро!и немога да разбера що само ревеш.варна е един от градовете на българия с наи-висок стандарт и доходи.

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 нерде север нерде запад

    1 2 Отговор
    Много глупости в тия коментари, откъде се намериха толкова малоумници в тая държава не знам. Всеки с нелепи теории, всеки с някакви недоклатени разсъждения, такъв клюкарник е станало тук, че си плаче за психиатрична помощ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Лост":

    ха хахахаха!!!ами опонираи бе!!наи-срамно е импотентен да ти прави децата в случая да налага безответно мнение.и не сменяи ника няма да ти помогне!
  • 29 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    Това ,че е научил наизуст буквите и порядъка в който влизат в определените думи не прави произнасянето им говорене на български език. МНОГО НАПРЕГНАТО ТРЯБВАШЕ ДА СЛУША ЧОВЕК, ЗА ДА МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ КАКВО ТОЧНО КАЗВА ГОВОРЕЩИЯТ ТУСК. Трябва да се престане с превъзнасянето по случилото се на откриването. По-добре коментирайте как възприехте "речта" на човека който представлява организацията на събитието от страна на държавата домакин. Не се ли срамувате? Не изпитвате ли желание да крещите от възмущение. Не се ли питате кому беше нужно появата на тази жалка особа. Не бяха ли достатъчни прекрасните думи на президента от името на страната домакин?
  • 30 ИВАН ЛЕЧЕВ ПЕТЕЛА

    4 0 Отговор
    „Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция, и след това да започнем да се караме какво точно сме подписали“. Това заяви в студиото на БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова. Тя подерта, че Конвенциятта защитава всички права на психополово различните, че ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в Конституцията. Попова нарече „глупост“ внушенията, които се правят от наши министри (Захарииева -б.р.), че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България. С изключителна аргументация Попова разказа до какви изменения в живота ни ще доведе ратификацията на Истанбулската конвенция. .... "Лековато твърдение, самонадеяност, която граници с глупост, е да кажеш в днешния ден, че няма да се наложи да се променя Конституцията, преди да видиш целия пакет от нормативни актове, които ще изисква Конвенцията", заяви Попова. Не се казва, че тази Конвенция предвижда създаване на международна група – орган към Съвета на Европа, който на всеки две години ще идва и ще ни мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси”, разкри Попова.. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълнението на Конвенцията. Еди
  • 31 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Стояне....,
    Както винаги нищо не си разбрал. Не противопоставям Варна срещу София. Противопоставям зялата страна срещу София заради тъпотията и безхаберието на шепа идиоти и по- конкретно настоящите управляващи, които от 10 години тотално съсипват всичко. Дадох елементарни примери, разбираеми за всички, но както винаги неразбираеми за теб... - Не за пръв път ти давам съвет да четеш , а не да се правиш на остроумен!
    Северозапада е беден заради София, не поради някаква друга причина, а София е богата защото правителството е като втори кметски екип на София и харчи всяка година 32 млрд. лева основно за да си оправят собственият двор. Цялата страна е в тежка състояние с изключение на няколко по- големи градове. Има един куп министри, които трябва да подпомагат регионите вместо да се занимават с простотии и да подпомагат чужди държави. Щото както споменах ако онзи циганин Московски имаше поне малко акъл и онзи селяндур от Банкя също, то северозапада вероятно нямаше да е толкова зле.

    Коментиран от #35

  • 32 бай. ГАНЯ селендура с големата пенсия

    1 6 Отговор
    Айдееее бегайте в румъния, там ше ви стегне Дракула яко. Ше ва научат и да работите , а не само далавери и кражби . Изчезвайте по бързо дрееееми ми.
  • 33 Plovdiv

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Така е, но навсякъде нещата стоят по същия начин. Просто във всяка държава, и най-вече в бедните, като България, в столичния град се поддържа изкуствено висок жизнен стандарт. За да може хората, които живеят под носа на държавните институции да са сити, угоени и да не им се протестира. Защото ако софиянци имаха жизнения стандарт на Видин, Враца или Фердинанд, щяха досега хиляда пъти да са запалили парламента и МС.

    Коментиран от #34

  • 34 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Plovdiv":

    :-)
    За това трябва да решим въпроса! - Ако оставим нещата така София ще продължава да мисли, че всички са им длъжни и че са нещо повече.
    Предвид на казаното от теб виждам, че едва ли би се се гласил да продължаваме по същият начин. При средно 3 млрд. ,които Пловдив вкарва в Държавният бюджет да му връщат 100-150 млн. в общинския ... - Някак не се вързват нещата!
    А иначе например в САЩ има изискване разходите за столицата да са толкова, колкото да стигат за издръжката на персонала. За това Вашингтон не е най- големия нито е най- богатият град. В Турция анкара е по същият начин. Само в бедните държави с крадлив държавен апарат нещата стоят по същият начин. - До колкото познавам пловдивчани с радост биха го набили на София ако могат да си вземат парите. Някак е ненормално да ти връщат 5% от приходите и да им се молиш да ти върнат част от парите за да можеш да закърпиш някоя улица... - Хайде стига! - Трябва им на шопите сурвакница а не молби и кандърми.
    Поздрави от Варна!
  • 35 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Варна":

    тая история с шопите и вие варненците или другите е пееш не в първи твои пост.особено смешно е твърдението ти ,че софия ощетява северозапада и примерите дето даваш.ами и варна по същия начин ощетява северозапада.няма никаква разлика.взеха от северозпада и североизтока за да ви направят инвфраструктурата на варна ,цялата такава като почнеш от морската градина та стигнеш до пристанището.навсякъде са играли държавни пари и то много.много повече от много други места и ся кво?тия от родопите да те псуват теб щото нямат пристанище или летище?северозапада е зле варна заради хората там.тва дали го прочете?в северозапада са червените крепости с население неподвластно на еволюция.отиваш във враца ,видин или монтана и се връщаш 1995 година при големия сняг.затова ти дадох пример с родопите.дето живеят на 1200 метра без пукнат завод и въпреки това са в пъти по-добре от северозапада.в северозапада имаше огромен брои заводи през соца.от там бе половината политбюро.при падането на соца местните не оставиха камък върху камък от повечето заводи.в пиринския краи да речем напротив хората спасиха всичко по-читаво ,изградиха и нови .сравни да речем благоевград с враца или петрич с брусарци.не е вярно че сега не се дават пари .дават се особено за средните и малките общини ,но в северозапада тези пари се крадат на 100 %,докато на юг се краде ама и много се прави и остава.иди в банско, гоце делчев или западните родопи.да видиш инфраструктура и нови пътища .може да тръгнеш към до

    Коментиран от #38

  • 36 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    иди в банско, гоце делчев или западните родопи.да видиш инфраструктура и нови пътища .може да тръгнеш към доспат и после към смолян.навсякъде се асвалтира ,селата са осветени големи ,богати.и после иди в ново село или смоляновци или бързия да видиш там как се е полагал асвалт.софия дето ревеш че толкова е била устроена е много зле инфаструктурно.много по-зле от варна.половината софия няма канализация ,няма асвалтирани пътища в повечето уж баровски квартали.проблеми има със сметосъбирането междублоковите пространства и т.н. и т.н..много е лесно да сипваш еи така моабет да става ама не на мен.бая съм ти набивал канчето ама не прихващаш и не щото не виждаш че съм прав ,а щото не ти оттърва!децентрализацията за която обясняваш не е лошо нещо ама и то си има специфика,а за малка страна като нашата е трудноприложимо.щото ако парите за северозапада си ги разпределяха тия от северозапада щеше да е още по-зле,а и щеше да става тва дето ти искаш богатите региони като варна и бургас да стават все по-богати ,а бедните да ги няма в календара.всеки български регион дето има сериозен посткомунистически манталитет е зле.там където народа е по-отворен вече се е ориентирал и си е намерил мястото.тва което трябва да се направи е да се вдигнат доходите на населението по места за да няма тази сериозна вътрешна миграция към големите градове ,както и тази извън страната ,но за съжаление тази политическа класа неможе да се надскочи и процесите се бавят .
  • 37 некойси

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Не си прав. За сегашното дередже на северозапада са пряко отговорни управляващите на прехода, като не на последно място слагам управляващата ни партия, която 5 пари не е давала никога за никого, освен тесните приятелски бизнес-мутренски кръгове.
  • 38 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    За пореден път ти казвам, че нищо не си разбрал! - Безсмислено де ти се обяснява! - За това си вечният "-".
    - Моля те не си мисли, че си диамант сред пясък... - Бога ми далеч си от истината!
    Пак ще ти повторя! - Чети и разсъждавай но не тук... - Обречен си да получаваш неодобрението на четящите поради факта, че си далеч от реалността. Нямаш представа как функционира системата и това, дори не подлежи на доказване! Имаш много, много да четеш и учиш. - Образованието ти е крайно недостатъчно!

    Коментиран от #43

  • 39 Различен

    3 0 Отговор
    Нещо което писах няколко пъти!
    Не само северозапада трябва да се отцепи! Трябва цяла Северна България да се отдели! И за няма и 10 години ще изпревари южна!
    Не може в Южна България инвестициите да са 20 пъти по-големи, отколкото в Северна!
    Освен това трябва да има самостоятелна политика на общините!
    И всички фирми на територията на дадена община да са регистрирани ТАМ и да плащат данъци там! Да видим тогава, какви ще са постъпленията в София. Освен това половината от ДДС-то трябва да остава за общините, половината от акцизите, както и половината от данък печалба и корпоративния данък!
    Тогава общините ще имат независимост и ще провеждат самостоятелна политика, а няма да чакат благоволението на софийските цървули, за някой леФ!

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Различен":

    И аз от доста време за това говоря!
    София връща 5% от приходите като заедно с местните данъци и такси бюджета на общината трябва да е около 10% от събраните пари в Централният Бюджет.
    Варна внася окол2,5 -3 млрд. - Бюджетът и е 250 млн. от тях 150 са местни данъци, а остатъка се връща от централният бюджет. - Сиреч още 100 млн.
    Пловндив внася същите пари - Бюджета горе долу пак е там...
    Бургас внася към 1,8 млрд., но понеже се разбира с тиквата бюджета е към 200млн.
    Стара Загора също бюджета е около 200млн.
    В същото време на София бюджета за тази година е 1,43млрд. лева без да смятаме държавните субсидии под формата на финансиране за различни проекти на министерствата. - Съвсем последно е шосето, което направиха от летището към центъра за да облекчат европейските депутати в трафика... - Камо че вместо да се финансира от общината, парите идват от Министерството на транспорта...
    Същото време в Северната част има места, които са буквално откъснати от страната...
    - За това на пролет... - Дърво!
    Аз лично съм готов да се разходя до София при необходимост да подкрепя подобен проект.
    Шопите просто трябва да спрат с наглостта си, като визирам в случая настоящите управляващи.

    Коментиран от #44

  • 41 Джурилово

    2 0 Отговор
    Какво умиране, какви пет лева. Ние в Борован в момента сме в краен стадии на космическата си програма, скоро очаквайте изстрелване на общинския спътник :)
  • 42 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Различен":

    задаи си въпроса що инвестициите в южна българия са по-големи от северна?може да ти просветне след като си го зададеш!!!!основната причина е мениджмента на двете части на българия.та и да се отцепите тва няма да се промени.не може град като видин на две граници с огромна инфраструктура изградена още от соца и с пристанище да се скапе до тва положение при други обстоятелства.неможе златията да пустее и освен житни култури там да не се сее нищо друго .не навсякъде на север обаче е така .да речем в търново или ловеч е друго.хората са други и резултатите съответно.троян ,габрово също се позакрепиха трявна също,варна и региона също са добре добрич последните години се стабилизира русе също.там обаче където комунизма е смазал вътака на хората няма оправия .северозапада е наи-зле,после е югоизтока.та отцепваите се .
  • 43 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Варна":

    ти няма кво да ми обясниш варна.шопите в софия са същите като тия дето се пишете варненци.дядо ти сигурно е от някъде на 300 км от варна ама сега ти биеш г.з къв си кореняк.същото е тук .софия само за 25 години се удвои .за варна ти казах към 1900 година във варна българи няма та си прави сметката колко си кореняк и ти.тва по отношение за шопите.сега за финансирането.тия щуротии дето ги пишеш как варна вкарвала 3 млрд. в бюджета ,а ползвала 150 млн. ,а що не писа софия колко вкарва в националния бюджет?софия дава 46 от бвп демек и близо 50% от данъците се събират в софия.освен това леко подмина тва дето съм писал за лъжите ти.та скъпи варна софия е мн огопо-зле устроена от варна инфраструктурно и с по-малки инвестици от разните фондове .в софия все още няма масово саниране на блокове ,изостава асвалтирането,канализацията за които писах.единствено дето изпреварва е че се увеличава метрото,а софия има огромни проблеми в пъти по-големи от тези във вашия град,нали прочете в пъти.и да ревеш ти от варна че си ощетен за сметка на софия е неадекватно.
  • 44 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Варна":

    Истината е че всички ние сме потърпевши от "скромните" игри на нашите управници на местно, повсеместно, известно и неизвестно ниво. Съжалявам, че град София е наша столица. Надявам се моите желания да се сбъднат и в един чудесен ден - Варна, Пловдив или Велико Търново да сбъднат своите мечти..............столицааааааа. С радост бих Ви отстъпил невероятните задръствания, отстъпвам Ви цялата уникална инфраструктура - платена както разбирам с Вашите пари, отстъпвам Ви всички държавни структури с прилежащите екстри, отстъпвам Ви квартали без глътка въздух, отстъпвам Ви липса на паркоместа, отстъпвам Ви всичко, отстъпвам Ви невъзможност да паркирате, отстъпвам Ви "радостта" от всякакви Евро прояви, ограничаващи каквото и да си помислите, в момента когато си го пожелаете - кефи ли Ви.... ????? Внимавайте какво си пожелавате, може и да се сбъдне........(силно се надявам) P.S. Относно шосето, което желаеш да посетиш. Бих ти спестил някой лев, но ако желаеш да се увериш в неговата нужда и функционалност, то заповядай. Надявам се да оцелееш в градът ограбващ цяла България.