8 929 39

Каква беше престъпността по Бай Тошово време

Мария Атанасова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Множеството убийства, с които България започна новата година, станаха причина за поредната серия паралели между нивата на престъпност по време на управлението на БКП и днес. По този повод препубликуваме един популярен текст за престъпността по соца:

Най-доброто, което може да се каже за социализма е липсата на страх от бандити. Днес, през 2014-та година, престъпността в България е ужасяваща. Медиите с радост ни заливат с престъпления, наказанията стават все по-леки, а престъпниците все по-нагли. В годините преди 1989-та година гражданите преживяваха много несгоди, но всеки българин ще признае, че се страхуваше от Държавата, а не от престъпници.

Живях 25 години в социалистическа България. Помня, че никой в нашата кооперация не заключваше дома си ако си е вкъщи. Никой не се страхуваше, че крадец може да нахлуе в дома му и да открадне каквото може. Да, имаше кражби, но те бяха извършени или от близки на семейството, или обираха домове на хора, които имаха „нетрудови доходи”. Нямаше кражби на банки, офиси, магазини или заведения. Нямаше обири по селата. Нямаше нападения над хора по улиците. Престъпността по време на социализма беше толкова ниска, че днешните охранители и полицаи, които са над 50 годишни не могат да разберат какво се случва сега в България.

Преди 30 години в София имаше няколко обира на магазини по време на обедната почивка. В новините не споменаха за нито един обир, но търговците чуха от познати милиционери и ревизори как са извършени. Скоро неутрализираха крадеца, а търговците започнаха да крият оборота за да отидат на обяд.

Защо при Социализма нямаше висока престъпност ?

Защото българите крадяха от Държавата. Хората се пазеха да не ги хванат, че крадат от частни лица, но крадяха спокойно от държавата. Селяните крадяха от ТКЗС-то. Гражданите крадяха от Предприятията. Някои крадяха повече и имаха повече. Съдебната система не се занимаваше с кражби от домове, а с кражби от Държавата. Стотици къщи около София са построени с откраднат бетон при строежа на НДК, други стотици къщи са строени с бетон от Националните обекти.

Така беше и в провинцията. Всеки крадеше. За да не ги хванат правеха услуги. Услуга е думата, която обгръща всяка кражба в България. Всеки, който има някаква власт прави услуги и получава в замяна нещо, което някой е откраднал от Държавата. Този вид ПРЕСТЪПНОСТ беше с ужасяващи размери ! Системата беше толкова прогнила, че Стопанска милиция очакваше всеки управител на магазин или заведение при ревизия да отчита „плюс”, а не 0 . Всеки, който отчиташе „плюс” можеше да спи спокойно, все едно е бил толкова глупав, че не си е направил ревизия и не е усвоил парите. Да, беше забранено да правите ревизия !!! Представяте ли си да имате стока за 100 000 лева, 16 души персонал и не можете да направите ревизия. Представете си го. Така беше.

Персоналът крадеше безмилостно, но те бяха защитени от ПрофПредседателя, а управителите, които отговарят за успехите на Търговията и Туризма в България нямаха никакви права. Забраната за ревизия и слабата култура на хиляди управители им осигуряваше присъди по една година затвор за всеки 1000 лева откраднати от Държавата.

Познавам живота на екипа в добри столични ресторанти. Оборотът на НАЙ-големият ресторант в България – 1500 човека всяка вечер – се пренасяше от управителя без охрана. Всяка нощ г-н Бушев заедно със съпругата и дъщеричката си пренасяше огромни суми. Управителите на заведения носеха парите в дома си, а на другата сутрин се отчитаха в касата. Келнерите в този ресторант събираха бакшишите в рибарски ботуш. Тези, които са виждали високите мъжки ботуши за рибари си представят колко пари са се събирали. Когато ботушът се напълни го изсипваха на маса и разделяха. Никой не опита да обере ресторанта. Не, всъщност, един Народен артист, комик, шоп, ЗЛО-употреби с властта си на Партиен секретар на Района и открадна Целия ресторант Лебеда – Панчарево. Изгони всички и постави семейство кафеджии да управляват НАЙ-големият ресторант в София. Това престъпление остана скрито от медиите. Един Враг на Народа бе изгонен. Няма значение, че същата Партия е избрала Бушев като най-подходящ за управление на ресторант с 32 / тридесет и двама / сервитьори .

Имаше обири на търговци, но не от крадци, а от близки на семейството, което е друг вид престъпление. Хиляди управители на магазини и заведения бяха осъдени с тежки присъди за „нетрудови доходи”, но имаше малко обири на къщи и апартаменти. Присъдите на тези хора бяха на база на намерените в дома им пари в брой, злато или диаманти. В София се говореше за обири. Информацията беше малко и защото обраните не можеха да се оплачат, че са ограбени за да не ги питат откъде са откраднатите пари и бижута.

Познавах бай Добрян от село Долни Богров. Бай Добрян беше голям производител на моркови и зеле. Той продаваше в София три качества моркови. С 1-во качество зареждаше добри ресторанти, 2-рото качество моркови продаваше на столове, а 3-то качество продаваше в Зоопарка. Зелето продаваше по същия начин. Та, този човек нито веднъж не беше обран. Парите си съхраняваше в стара къща, край магистралата. Синът му беше комарджия и често отиваха в дома на бай Добрян за да изплати дълговете на сина си. Запознаха ме с бай Добрян и той ме водеше в Зоопарка да храня слоновете със зеле и моркови. Страхотно удоволствие… Много пъти сме говорили за Системата.

Бях близък със семейство от село до Дупница. Имаха автоработилница в двора. Зад къщата винаги чакаха няколко автомобила. Много работа и сериозни „нетрудови доходи”. Нито веднъж не ги обраха, а къщата им не се заключваше.

Виждал съм зеленчукови градина по селата. Никой не смееше да обере бахчата / зеленчукова градина / в което и да е българско село. В село Маринка, до Бургас е имало кражба на тикви от бостана. Видели крадеца и кмета го качил на каруца с откраднатите тикви и минал няколко пъти по улиците крещейки да видят крадеца в селото.

Преди 1989-та година циганите не крадяха така, както го правят днес. Защото бяха много, ама много по-малко и работеха. Ходеха на училище, плащаха данъци и осигуровки. Да, плащаха.

Циганските кланове имаха невероятни права и отговаряха за събиране на валута. Да, циганите събираха необходимата валута за функциониране на Държавата България. БНБ разчиташе на Циганските кланове за покупка и продажба на валута, така както днес разчита на Чейндж бюрата из цяла България. Циганите управляваха Черната борса, валутните сделки, цветята, наркотиците, продажбата в чужбина на откраднатото от иманярите. Тази всеобхватна дейност даваше огромна власт на циганските царе и барони и те държаха мирни дори най-откачените мангали, които биха нарушили Етническия мир. След 1989-та година циганските кланове загубиха „легалния” бизнес и затова станаха престъпници. Хора от СДС осъзнаха чак след 1994-та година какво става и потърсиха помощ от хора, които познават Циганската организация. Срещнах се с няколко човека, но не посмяха да се възползват от съветите ми. Така циганската престъпност стана това, което виждаме днес. За годините на Преход циганите са се увеличили поне двойно. Това ги прави Фактор в живота ни. Никой не знае колко от напусналите Родината над 2 000 000 българи се спасяват от тях и колко от страхливите политици и слаба икономика.

По време на социализма нямаше имотни измами, поне не в тези размери, както е сега. Говореше се за измамени хора и откраднати имоти, обаче това бяха близки роднини, любовници, деца, внуци. Този вид измами нямат нищо общо с имотната мафия, която ограби десетки хиляди българи. Да, имаше кражби на имоти, но кражбите бяха облечени със законни думи. Законът не разрешаваше гражданите да имат повече от един апартамент и така верни на Партията се сдобиваха законно с откраднати имоти. Престъпление е, но беше узаконено и хиляди семейства загубиха наследени имоти. Преди 30-35 години имаше банда, която обираше скъпи вили в Бояна. Нито дума в медиите. След обира на няколко къщи на хора с власт се заговори, че ги напада ДС. Може би този слух принуди Властта да прави засади и да застреля крадците при поредния обир.

По време на социализма можеше спокойно да пътувате из страната. Ако не ви спре милиция нямаше от кого да се страхувате. Пътувал съм и денем, и нощем. Никога не сме изпитвали страх. Често с приятели сме ходили на Кемера за да пазаруваме валута и никога не сме се страхували от кражба, а от Милицията. МВР и ДС бяха най-страшните неща след Смъртта !

Израснал съм в семейство с малък бизнес. Апартаментът ни беше и работилница. Нито веднъж не сме били обирани. Да, идвали са от МВР и са ни „страхували”, но след 1950-1960 не е имало обири на служители на МВР или ДС „В името на Народа”. В годините след Девети септември е имало опасност да нахлуят във всеки дом и да вземат всичко, което им хареса. Написват „Разписка” за конфискация „В името на Народа” и си отиват с плячката. След 1962-ра не е имало такива посещения. Поне не са били масови, както е било преди това.

Хиляди семейства в центъра на София пазят разписки от крадци с оръжие и лента на ръкава…

След 1962-ра година в чрез престъпността се управляваше лесно европейска държава Народна република България. Не е нужно да се притиска населението с тежко въоръжени войници, лагери, масови убийства, както правят други режими. Партията е разполагала с умни и способни кадри, които да са убедили Властта да остави Народа да краде Държавата за да няма опозиция.

Почти всеки българин имаше в дома си нещо откраднато от Държавата. Нямаше как да няма. Нямаше откъде да купите важни за живота неща. Така всеки, добре, почти всеки българин притежаваше полезни предмети, които са обект на „престъпление”. Ако носите дънки или маратонки – сте прескочили Закона, защото сте ги купили на черно. Ако имате касетофон ще е купен с валута, която е купена на черно. Ако имате вила сте я построили с крадени материали, защото няма откъде да си купите законно. Да, ако имате кола и не сте чакали за нея поне 10 години значи сте платили за да прередите няколко хиляди чакащи. За ремонта на колата си ползвате крадени части.

Няма как да изброя всичко, което би ви потрябвало и като няма откъде да го купите прескачате Закона. Така Властта държеше в напрежение хората и те не се занимаваха с политика за да не ги попитат откъде са чорапите, сутиена, дамските превръзки, памперсите, макиажа, блузките, палтото, ризите, обувките и …

Учениците и студентите разбираха как работи Системата и се включваха доброволно за да ползват Държавните блага. Партията управляваше усещанията на българите чрез посочване на различни врагове. Управителите на магазини и заведения бяха врагове. Келнерите бяха врагове. Имащите роднини в чужбина бяха врагове. Бягащите от Родината бяха врагове.

НО, артистите бяха Герои.

Артистите оцветяваха PRопагандата и затова на тях беше позволено повече, много повече. Те също купуваха от Черната борса и прескачаха Закона, но не ги наричаха престъпници, а творци. Истината е, че артистите, децата на властимащите, децата и любовниците на хора от Кариерата, барманите, управителите на хотели и заведения, частниците, келнерите и готвачите имаха неписано право да получават подаръци от чужбина или да купуват „глезотии” от Черната борса.

Системата работи и днес. Всеки, който се оплаква от НЕработещата Съдебна система трябва да осъзнае, че проблемът не е създаден днес, а по време на Отечествения фронт. Партията определяше кой може да стане следовател, прокурор и съдия. Партията създаде анонимните юристи. Следователи, прокурори и съдии се ДОпитваха до Партийният секретар, ДС, ЦК и други фактори в Държавата за да обвинят и осъдят правилните хора с правилната присъда. Законът няма никакво значение. Българите не знаеха подробности, но съзнаваха, че Системата няма нищо общо с Темида. Всеки, който е с добри връзки и/или пари може да осъди когото и да било без никакви проблеми. Така се преразпределяше голяма част от БВП и се създаваше корупция в Системата, която трябва да се бори с престъпността.

Тези, които са планирали живота след 1989-та година са знаели, че за да намразят хората Прехода трябва да ги стреснат с престъпност. Затова още през 1987-1988 създадоха магистрални банди. Те тихо обираха преминаващите транзитно турци и натрупваха огромни състояния. С тези пари и връзки след 1990-та година бригадите PRевзеха ума на частниците и блокирраха Българската икономиката завинаги.

Това е друг разказ…

Статията е на Владимир Йосифов и BriagNews.
Със съкращения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Компира
  Отговор
  1 22:08  14.01.18
  Като бройка убийствата бяха повече. И то в провинцията. Но бяха т.нар. битови. Нямаше поръчкови. Сега тези намаляха петкратно, но се увеличиха в София и в други клоаки, за сметка на поръчковите. Така че все така си е като количество, но се вдигна качеството.
 • Диоген
  Отговор
  2 22:09  14.01.18
  Тогава кражбата беше и си остана държавна политика.

  Коментиран от #29

 • Гост
  Отговор
  3 22:15  14.01.18
  Интересно и реалистично. Хареса ми.
 • Георг Георгиев
  Отговор
  4 22:20  14.01.18
  Сега е само лицемерие и кражбите са официални.Съдът е немощен пред законовите кражби и лъжи.Та това е същността на световния капитализъм-кражбата и лицемерието!

 • Duk
  Отговор
  5 22:31  14.01.18
  Няма разлика от преди и сега.И тогава имаше, наши и ваши и тогава и ДС и Милицията бяха подкупни,общо взето нищо не се промени по тези въпроси.

  Коментиран от #12

 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 22:36  14.01.18
  Имало е два случая по- известни Жоро Павето и стрелеца от студентски град
 • Уууууу
  Отговор
  7 22:42  14.01.18
  Циганбите продавали откраднатото от иманярите ....и от кого е откраднато бе драги ,,,защо откраднато е само в българия ...да не би някой да си го е заровил и иманярите са го проследили и откраднали много неща са изопачени с цел да неси проличи разликата на живота преди демокрацията и сега ....Всичко крадяло на поразия ...значи е имало и хората са живели по добре.За да бъдеш по правдив напиши една статия как е било преди в другите соц. страни и как е сега при тях можеш да вземеш за пример и Румъ....ния ....и защо всички дръпнаха напред а ние назад
 • Ирник
  Отговор
  8 22:46  14.01.18
  И тогава и сега няма разлика между безродния психопат.
 • onq s konq
  Отговор
  9 22:49  14.01.18
  Азбучна истина е,че при една СИЛНА ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА престъпността силно намалява,а дори и може да изчезне.В Хитлерова Германия ли ще има престъпност,след като разстрела е веднага и на място дори само по съмнение?А в Близкия изток ли ще се краде злато от сергиите на улицата,след като се режат ръце и глави за това?В Живкова България обаче си е било най-предприемчиво и практично,защото човекът се хвърля на прасетата в Белене или Скравена...за да не става зян!И понеже махалото на историята се движи непрекъснато от единия полюс към другия т.е. от абсолютна диктатура към демократична слободия и обратно,тук е и деликатния проблем да се намери приемливото съотношение "ограничения-свободи",като напоследък се забелязва все по отчетливо тенденцията обществото доброволно да се отказва от някои демокр. свободи в полза на ежедневната си сигурност в живота.
 • 10 22:51  14.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 23:03  14.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  12 23:04  14.01.18

  До коментар #5 от "Duk":

  Как ще има разлика като те никога не са изпускали властта.
 • Гроб
  Отговор
  13 23:04  14.01.18
  Може да с е крадяло но е имало и хората и за държавата.Сега се краде безогледно от построеното от народа, съдебната власт я няма никаква,а и тя краде от всички.
 • Консерватор
  Отговор
  14 23:14  14.01.18
  За младо момиче като Мария, много добре и абсолютно вярно е написаното. Точно тук е проблема при соца държавата е била силна с активи за милярди, сега всичко това е преминало в частни ръце, а повечето от хората продължават да карат по стар навик да крадат от държавата. Продължават с корупцията насочена срещу държавата, а тя е слаба и не може да я поеме, затова не може да ни се получи демокрацията.
 • Бивш комсомолец
  Отговор
  15 23:19  14.01.18
  Имаше много простотии при соца, но имаше и много положителни неща. Не случайно носталгията по това време у по възрастните не изчезва, а дори напротив се засилва. Като цяло статията е обективна, особено относно циганската престъпност. Като юноша минавайки край циганската махала съм виждал САМ милиционер да се кара за нещо на група цигани, а те го слушаха и стояха мирно строени в редица. Еееех младост.

  Коментиран от #18

 • Ние помним
  Отговор
  16 23:30  14.01.18
  Още приживе бай Тошо беше казал като умре да го погребат със задника нагоре, за ни е по лесно да го целуваме след първите 5 - 10 години демокрация.
 • Ристьо
  Отговор
  17 23:50  14.01.18
  Г-н Владимир Йосифов ги смаза със статия! Не съм чел по качествен материал до момента.
 • Антон 1
  Отговор
  18 23:52  14.01.18

  До коментар #15 от "Бивш комсомолец":

  Носталгията не е по времето или по строя , а единствено и само по младостта ! По младостаааааа !!
 • Митко
  Отговор
  19 23:55  14.01.18
  Искам да кажа на авторката, че имаше много хора, като нас моряците, тираджиите, и др., които работехме по тежка работа, но имахме възможност с валутата която печелехме да си купим автомобили напълно законно, без да чакаме ред по 10г.
 • Али Бабата
  Отговор
  20 23:56  14.01.18
  Лелее, по-голяма глупост не бях чел. Памперси? Че то тогава нямаше памперси. Карали ги да имат излишък, да отчита „плюс”, ако ти направеха ревизия и имаше излишък се носеше наказателна отговорност. Има стотици с глоби,или лежали по затворите затова! Просто някой трябва да извади делата – ама няма кой, защото не е изгодно. Държавата разчитала на циганите да събира валута – само малоумник може да повярва на тая изцепка. Бандитите били натрупали пари с магистрални кражби. Че тия турци милиарди долари ли прекарват транзитно? И в никакъв случай не е вярно, че всички българи били крадци. Пълен кретенизъм.
 • Али Бабата
  Отговор
  21 23:59  14.01.18
  1. Тогава не можеше да има кражби чрез приватизация на обществена или кооперативна собственост, чрез външната търговия, банките и застрахoването които бяха държавен монопол. А това са главните канали за кражба сега. 2. Кражбата на обществена собственост беше престъпление и доста директори и министри бяха осъдени за такива кражби. 3. Битовата престъпност беше ниска защото нямаше безработни, бездомни и социално изключени. Сега по-официални данни 50 % от населението е под границата на социално изключване. 4. Основните политически и криминални престъпници бяха разкривани бързо и неутрализирани навреме с адекватни на заплахата мерки – от предупредителни беседи до реални присъди.Това днес го няма.
 • СссереМ
  Отговор
  22 00:07  15.01.18
  Ааа супер си беше,най вече по времето на народния съд когато диви и комплексирани индивиди избиваха без съд и присъда стотици хиляди българи - цвета на обществото,духовници,журналисти и учени,генерали (като Луков) и герои от войните.Така ни клаха,както ни византиец,ни турчин ни е клал ... Абе "супер" си беше нали...
 • 23 00:13  15.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • бай Тодор
  Отговор
  24 00:44  15.01.18
  Нищо вярно няма в тая статия!Целта и е,да се омаскари миналия строй,при който живееха добре и да се хвали сегашния,при който хората живеят зле!Какво се е крадяло?Някой работник да вземе една гайка или в ТКЗС-етата,някой да вземе едно кило ябълки!Сега държавните служители крадат милиарди!

  Коментиран от #27

 • Vasik Atanasova
  Отговор
  25 00:57  15.01.18
  ИМАШЕ ПРЕСТЪПНОСТ НО НЕ Е ПРОВЪЗГЛАСЯВАХА ХОРАТА ИМАХА СТРАХ ОТ ПОЛИЦИЯТА НО ХОРАТА БЯХА ЩАСТЛИВИ ВРАТИТЕ СЕ ЗАКЛЮЧВАХА НО ВСЕКИ ЗНАЕШЕ ЧЕ КЛЮЧЪТ Е ПОД ИЗТРИВАЛКАТА ИМАШЕ СПОКОЙСТВИЕ И ТО ГОЛЯМО

  Коментиран от #26

 • Антон 1
  Отговор
  26 01:22  15.01.18

  До коментар #25 от "Vasik Atanasova":

  И как разбра ,че хората бяха щастливи ? Кои по-точно ? Тия които крадяха , или тези които не се примиряваха , че правата им са тотално ограничени ! Права на свободно придвижване , избор на работно място и т.н ! И всичко “по втория начин “! Така се казваше тогава ! Няма как всички да сме равни и тогава и сега !
 • Антон 1
  Отговор
  27 01:25  15.01.18

  До коментар #24 от "бай Тодор":

  Каква една гайка ? Стоковеда до нас направи къща ма три етажа , а доктора с по три планови операции не можеше да си купи Лада ! Смехория ! Овце сме българите , глупави овце !
 • Антон 1
  Отговор
  28 03:37  15.01.18
  Един селски хитрец от Правец , поколения напред увреди тотално ! Ама вие 80 % , няма как да го разберете това ! Надеждата е в младите образовани хора ! Дано вземат само най -доброто от ценностите на успелите / там където спират на пешеходна пътека и не те изчакват с досада / и се върнат по родните си места !
 • 681
  Отговор
  29 06:18  15.01.18

  До коментар #2 от "Диоген":

  Обраха ни през 44-45, живяхме като Ленинчета 45г, а после през 89 пак започна големият обир

  Коментиран от #36

 • ончо
  Отговор
  30 08:30  15.01.18
  През така лошият соц работих в завода и взимах 300 лева заплата които се равняват на сегашните 3000 тъй че автора пуска залъгалки за пуберите!Колкото до кражби не съм чувал такива освен една обрана лавка пред кино тракия!Хората живееха добре и заможно!На село пък веднъж попитах баба ми колко пилета и кокошки има в двора а тя ми каза де да знам баба!Къщите пращяха от ядене и пиене!А сега разруха мизерия и вилнеещи цигански банди!
 • Център дясно
  Отговор
  31 08:34  15.01.18
  Трябва да се отбележи, че изкривеното мислене от Тошово време всичко да се решава по втория начин продължава и до днес. Какъвто и проблем да възникне всеки се пробва да го реши не определения с правила начин, а със връзки подкупи, слагачество лизачество и т.н. Това е най големия проблем на държавата, назначават се некадърници на важни държавни постове на корупционен принцип, които генерират милярди загуби публични средства. През 2009 г. ГЕРБ бяха избрани да се справят с това но както виждаме проблема се задълбочава но не се решава, защото мисленето на по голямата част от тях е точно такова, каквото е описано погоре в статията.
 • asdf
  Отговор
  32 09:24  15.01.18
  Преди малко повече хора са имали ценности, като: уважение, срам и тн. Сега няма такова нещо, всеки псува, скача на бой, дрогират се наляво и надясно, а не струва и стотинка. Повечето хора не стават за нищо, не могат да се преборят с живота и си го изкарват на околните, като се опитват да се наложат едни над други, защото са жалки. Вместо да помогнат се опитват да направят мръсно. Това е измет. Законите и сега са същите, като и преди само дето сега дебелите от управлението мислят, че ще ги влачат в гроба и крадат без да им дреме за хората. Играе се театър по телевизията после ядат и пият на една маса, а в новините е една пародия страшна. Направо е нещо страшно. Всеки върти сделки, продава животи на малки и големи само и само да може да има статус, като се започне от парцалите, аксесоарите и колите. Никой не се замисля, какви са последствията от това, какво страдание се причинява. Големи хора и деца се борят за оцеляване, а други се чудят къде да хвърлят пари и как да ги изхарчат. Малко нормални хора останаха, повечето от тях са бедни и пак помагат, като отделят от залъка си. За съжаление нормалните с възможности и желание за помощ са още по-малко.
 • Бай Благой
  Отговор
  33 09:41  15.01.18
  Коментирали сме за държавния бензин като се съберем на мас. В един момент се оказва, че бензиностанциите имат много малко продажби..почти никакви. Държавата се принуждава да оцветява държавния бензин в червено мисля беше...и така...спират те....и ти проверяват бензина с лакмус, ако се окаже червен...лошо. Друг пример е при строежа на НДК(и други обекти) - разправяха ми как ЗИЛ-вете се спират до някоя шахта и бензина се източва...защото иначе като се отчетат ще се окаже, че ЗИЛ-а гори 30/100 а не 50/100 и няма да може да се краде бензин.
 • Николаев
  Отговор
  34 10:00  15.01.18
  Браво на автора - право куме в очи........
 • ПОЛУИСТИНИ
  Отговор
  35 10:13  15.01.18
  Субективна оценка на социализма- истини и повече полуистини.

 • Диоген
  Отговор
  36 11:09  15.01.18

  До коментар #29 от "681":

  Съгласен съм.Особено ми хареса, че сте забелязал, че едни и същи ни обраха- червените и техните деца и внуци.
 • niki
  Отговор
  37 13:33  15.01.18
  Доста реалистично. Евала!
 • Шаран БГ
  Отговор
  38 09:34  16.01.18
  Написано е хубаво - в съзвучие със сегашното мислене и стремежа на политиците ни да лъжат простолюдието. Преплетени са истината и лъжата - много внимателно , много нежно. Една разходка из вилната зона на кое-да е селище в страната ще покаже, че много малко трудови хорица имаха и имат вилни имоти. Крадяха и продължават да крадат властимащите, интелегентните, знаещите !! Особено ако са "наши"хора,от нашата партия ....... На обикновения селянин и работник се "набиваше", че всичко е народно, т.е. негово и не бива да се краде, и той не смееше"да приватизира". Като цяло всички му "пуснаха края" едва след 1984-1985 год, когато "активните борци против фашизма и капитализма" и членовете на БКП станаха по-вече от мравките и именно те безогледно крадяха. За жестоките престъпления против личността бих повярвал само ако данните се изнесат от ДСИ и Архивите на МВР. Сега всеки си ги " смучи от пръстите" както му е кеф!
 • Гост
  Отговор
  39 08:14  17.01.18
  И аз да ви се оплача. През соца ми откраднаха колелото.Отписахме го и купихме следващият модел от по модерните, и в полицията не съобщихме. След месец спира пред къщи полицейска кола. Изтръпнахме , не беше на хубаво да те търси милиция. Добър ден , вие ли сте еди кой си , елате с нас до полицията . Влизаме в полицията и в коридора виждам възкликвам -Я моето колело.В стаята седи мой приятел , забил глава надолу , пише на един голям лист, мутрата му надута от шамари.И аз щях да му я донадуя но ме спряха. Откраднал го разбойника и го закарал на неговото село. Там го спира милиционер и му търси документите , нямал документи , бил го взел за малко да го покара.

Напиши коментар:


Публикувай