Last news in Fakti

16 Януари, 2018 13:04 2 022 4

Ако имаш пари, винаги можеш да станеш европеец

  • гражданство-
  • пари-
  • европа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много държави от ЕС, включително и Великобритания, продават гражданство на чужденци - посредством най-различни програми. Клиентите обикновено са китайци, руснаци, араби. Общото между тях е, че притежават паспорти, с които трудно пътуват до Европа или САЩ - тъй като се нуждаят от визи, чието издаване отнема време и създава неприятности. За да си спестят всичко това, те са готови да платят висока цена, пише Борис Калноки, автор на статията в "Ди Велт".

Почти 1 милион за малтийски паспорт

Затова на редица места по света бизнесът с гражданство процъфтява. Близо 40 страни предлагат подобни програми, с които привличат чужд капитал - и то само срещу издаването на къс хартия. Малта например продава своето гражданство от 2014 година насам - срещу 650 хиляди евро. Към тези разходи се добавят между 25.000 и 50.000 евро за всеки член на семейството или роднина на кандидата. Допълнителното изискване е да се закупи или наеме недвижим имот в страната - за поне пет години. Досега правителството е отказвало да обяви публично имената на кандидатите за гражданство, но списъкът на хората, които през 2016 са станали малтийски граждани, сочи, че близо половината от тях са закупили паспортите си именно по този начин - и това са предимно араби и руснаци. Онези, които пък не желаят гражданство, но биха искали да получат т.нар. "златна виза" (трайно разрешително за престой), са длъжни да платят 250 хиляди евро и допълнителна такса от 30 хиляди евро. В сила остава и изискването да се закупи или наеме недвижим имот, чиято стойност, впрочем, трябва да е поне 320 хиляди евро. Предполага се, че Малта е продала близо 1000 паспорта по този начин.

В статията на "Ди Велт" са изброени и други държави, които развиват подобна търговия с гражданство. Сред тях е и България, както и Португалия, Гърция, Испания, Великобритания. В Гърция например е достатъчно да се закупи недвижим имот за 250 хиляди евро. От 2013 година насам по този начин там са били издадени над 2000 "златни визи". 43% от притежателите им са китайци, 18,6% - руснаци и 8,4% - турци.

Китайците са първенци по "златни визи" и в Португалия: 80% от притежателите на трайното разрешително за престой са китайски граждани. Досега там са продадени над 5 200 такива визи, като условието за получаването им гласи: кандидатът трябва да закупи недвижим имот на стойност между 350.000 и 500.000 евро (в зависимост от вида на имота). В съседна Испания пък изискването е да се инвестират поне 500.000 евро в недвижим имот или държавни ценни книжа.

Кризата ги принуди да продават паспорти

Условията в отделните държави, продаващи гражданство, са различни, но пазарът на "златни визи" като цяло е следствие от световната икономическа криза през 2009. Много правителства по онова време спешно се нуждаеха от пари и същевременно се опитваха да стабилизират сриващите се пазари на недвижими имоти, посочва Борис Калноки. Авторът изтъква, че почти всяка една от споменатите програми обаче е придружавана от тежки обвинения в корупция. Някои критични гласове твърдят освен това, че продажбите на визи и гражданство отварят врата за навлизането на богати престъпници или дори терористични организации в ЕС, се казва още в статията на "Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    Тука е достатъчно да инвестираш в джоба на държавния служител и си готов.
  • 2 газ 53

    3 2 Отговор
    В калната дупка дадоха и без пари паспорти на двама трима "патриоти", но те си биха камшика като разбраха за какво става дума.
  • 3 име

    8 1 Отговор
    Ако имаш сирийски или афганистански паспорт направо си роден европеец. Само трябва да минеш границата, дори и в нарушение.
  • 4 Юбряяяяяя

    7 1 Отговор
    Ехххх... ако имах пари, вече да не ми трябва български паспорт!