1 227 16

Радев трябваше да е „несистемен играч“. Но не е.

След година на „Дондуков“ 2 е пределно ясно, че Румен Радев само ще симулира антисистемност

Полина Паунова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическата му кариера тръгна от един телефонен разговор, започващ с “Добър ден, казвам се Корнелия Нинова и искам да Ви поканя за кандидат-президент на БСП”. Промотиран от левицата като “несистемен играч”, нямащ нищо общо с родната политическа действителност, Румен Радев влезе на "Дондуков" 2 с висок рейтинг и с очакването да се противопостави, така да се каже, на политическия картел.

Това, че в предизборната кампания беше обещал разследване за “кемтрейлс”, не разколеба избирателите му, а победата му маркира първата изборна загуба на ГЕРБ и доведе до оставката на кабинета "Борисов 2".

В началото на мандата му наблюдателите предрекоха, че президентът ще бъде равно отдалечен от партиите и, образно казано, ще избере страната на народа без да се бои от конфликти с издигналата го БСП - защото е самостоятелен и независим играч.

Но случи ли се тази прогноза? За да си отговорим на въпроса нека си припомним думите на заместничката му Илияна Йотова, която - още по време на кампанията - го беше предупредила, че “и най-малкото движение срещу партията (БСП – бел.авт.) няма да му бъде простено”. Дали заради тази закана или по друга причина, президентът не просто не изглежда равно отдалечен от политическите партии, но и показва ясни пристрастия. Което не е нищо ново - в средата на мандата си неговият предшественик Росен Плевнелиев призна, че симпатизира на ГЕРБ.

Лесните му битки

Сигурно ще кажете, че изразяването на симпатии е проява на дребнавост. Но има и други неща около Радев, които трябва да ни смущават. Те дори не са свързани толкова със скандала около бойната авиация, който е откровено лобистки. Два ясни проблема можем да изведем покрай свадата между Радев и Цветанов: избирайки за свой вербален противник заместника на Бойко Борисов, а не самия Борисов, президентът - без да иска - легитимира премиера като държавник и обединител от ранга на президента. Защото именно Борисов призоваваше (поне за пред обществото) да няма конфронтация между партията му и президентската институция.

От друга страна Радев уж демонстрира безкомпромисност и готовност да влезе в сблъсък с т.нар. силни политически фигури, с което създаде очакването, че тръгва срещу политическата омерта, а не само срещу Цветанов. Той обаче не просто не го стори, а дори подкрепи омертата. В същото време държавният глава дотук се възползва от правото си на президентско вето само над закони, които не се харесват на БСП.

Несъстоялите се битки

Скандалните промени в НПК и ЗСВ Радев подмина разсеяно - впрочем както разсеяно се отнесе и БСП. Основните възражения срещу промените в НПК бяха, че прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта към Специализирания наказателен съд го превръща в някакъв извънреден съд, какъвто конституцията забранява. Освен това няма нито един издържан аргумент и за целесъобразността на тези промени, които обаче дават възможност въпросният Специализиран съд и спецпрокуратурата да се превърнат в инструмент за политическа саморазправа.

В ЗСВ пък бяха въведени кариерни бонуси за членовете на предишния ВСС, който доказа нееднократно, че служи вярно на главния прокурор, и който следваше безропотно всички команди, издавани през изданията на Делян Пеевски. Радев не просто не уважи аргументите на редица юристи, той ги подмина тихо и с мълчание, възприемайки поведението на БСП, ДПС и ГЕРБ по тези теми.

Че няма да бъде антисистемен играч, а напротив - ще подкрепя системата на главния прокурор, премиера и Пеевски стана ясно още в началото на мандата му. В предизборната си кампания Радев се беше обявил за смела съдебна реформа, но по-късно се “поправи”, че тя трябвало да бъде съобразена с мнението на главния прокурор.

Думите в случая обаче са по-малката беда. По-голямата са действията на президента. Така например той отказа да подпише указа за избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС) с аргумента, че “новият съдебен съвет трябва да препотвърди избора на Чолаков”, с което Радев бетонира избора на статуквото.

Системният президент

Ето защо първата година от мандата на Румен Радев очерта безкомпромисно профила на президента – симулация на антисистемност и поредица институционални услуги за социалистите. Ако към това прибавим и странните назначения на свързаните с БСП Петър Кичашки и Борислав Цеков, които бяха глобени за злоупотреба с лични данни покрай подписки за референдуми, а също и подчертаните симпатии на държавния глава към Русия, става ясно, че Румен Радев ще се придържа стриктно към заръките на партията.

По-големият проблем обаче е симулацията на антисистемност, с каквато заявка той се качи на високия държавен пост. А тази симулация ясно си личи от лесните противници и битки, които президентът си избира, за да поддържа легендата за себе си. Дълбоките води на родното задкулисие – явната обвързаност между управляващи, медиите на Пеевски и репресивния апарат - изглежда няма да бъдат битка на антисистемния Радев. Което го прави част от системата.

България


Още по темата

 • Първата година на петия президент

  Първата година на петия президент

  Петият президент встъпи в длъжност точно преди година. Двойката Румен Радев и Илияна Йотова беше избрана с гласовете на 2 063 032 българи. Радев ...
  22.01.2018
  852
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • gost
  Отговор
  1 13:43  19.01.18
  Прекрасна поръчкова статия :) Някой изглежда се притеснява от високия му рейтинг ....
 • панов
  Отговор
  2 13:45  19.01.18
  мунчо е най безличният президент и вероятно за това ще изкара и втори мандат като гоцето
 • Иванчо
  Отговор
  3 13:53  19.01.18
  Най-мало**ният президент от `89 година насам. Много е пр*ст. МНОГО!
 • ЗЛОСТОРНИК
  Отговор
  4 13:57  19.01.18
  Какви закони какви пет лева.Всички закони се приемат от гроб дпс президента да си мълчи ли.Стига стия фалшиви статий.Тези хора никога не са били от бсп.

 • ДСБ
  Отговор
  5 14:02  19.01.18
  Паунова имах по добро мнение за теб.Но ти нали си от умните и красиви .Ще си коригирам мнението.
 • личи от километър
  Отговор
  6 14:42  19.01.18
  Поли, не си мъчи мозъчето и без това е миниатюрно ;)
 • пфуууу
  Отговор
  7 15:03  19.01.18
  В конкурс за най-противни физиономии сред политиците-мутри на този ще му дадат цялата почетна стълбичка.
 • ЦРУ
  Отговор
  8 15:10  19.01.18
  Радев не е номинация на Нинова и БСП-Сергей,а на АБВ-Първанов!/:)А кой го е наложил на първанката?:)ДС-КГБ и директива от Путин!:)
 • 9 15:33  19.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 15:35  19.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Българофил
  Отговор
  11 16:49  19.01.18
  Фаталното на нашия преход е фактът, че високоинтелигентни хора останаха в т.нар. ляво. С нищо не помогнаха на Родината. И през 1990 и сега. Радев е типичен пример за това. На България е нужен читав десен преход. Защото при нас в България нещата трудно се случват.А всички държави, от които се възхищаваме са твърдо десни и консервативни...

  Коментиран от #13

 • Боримир
  Отговор
  12 17:52  19.01.18
  Поли много поръчкова статия си написала.Кой ти плаща?На кой се кланяш?Ти това не можеш го измисли сама.И представа си нямаш за възможностите на ген.Радев.
 • onq s konq
  Отговор
  13 18:24  19.01.18

  До коментар #11 от "Българофил":

  И колко "твърдодясна и консервативна" е РУСИЯ,ОТ КОЯТО НАЙ-МНОГО СЕ ВЪЗХИЩАВАМЕ?
 • Българофил
  Отговор
  14 19:01  19.01.18
  За това иде реч. Огледайте се вкъщи и пребройте колко руски предмети ползвате освен книгите. Надникнете в гаража си. Вижте накъде е емигрантския поток...Чувал ли сте за руска мечта? А за американска? С цялото ми уважение към руснаците, защото и те са като нас.

  Коментиран от #15

 • тоя пък
  Отговор
  15 19:45  19.01.18

  До коментар #14 от "Българофил":

  А ти огледа ли се в твоята къща да видиш колко американски стоки имаш? Найка на краката ти е виетнамски, фланелката Рийбок ти е от Индонезия а ако имаш Айфон-Чина братко!

  Коментиран от #16

 • стоян георгиев
  Отговор
  16 01:13  21.01.18

  До коментар #15 от "тоя пък":

  и кво като е сглобено в чина?всичко на чина му е докарано по американска система от конците през кроиката до плата и емблемата.тва че ползват работници в чина не значи че продукта не е американски.от 50 лева за наика в китаи отиват едва 3.

Напиши коментар:


Публикувай