Last news in Fakti

22 Януари, 2018 19:42 1 551 5

Първата година на петия президент

  • румен радев-
  • президент-
  • българия

Двойката Румен Радев и Илияна Йотова беше избрана с гласовете на 2 063 032 българи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петият президент встъпи в длъжност точно преди година. Двойката Румен Радев и Илияна Йотова беше избрана с гласовете на 2 063 032 българи.

Радев пет пъти налага вето и три пъти свиква КСНС, като две от темите са свързани с отбраната и веднъж за корупцията. По тези теми са и най-големите различия между него и управляващите, припомня бТВ.

За една година Радев посети 29 населени места в страната и направи 22 визити извън България. 4 са в Белгия и по два пъти в Германия Франция, Малта и Полша, в Италия три пъти – като два пъти имаше аудиенция при папата. Радев посети 7 срещи на върха на НАТО, Европейски съюз и ООН и бе патрон на три бизнес форума в чужбина.

Още от първия ден на Радев се наложи да действа и като премиер, защото трябваше да назначи служебен кабинет.

Във външен план на Европейски съвет поиска ревизия на Дъблинското споразумение за мигрантите и настояваше за оперативен план при мигрантски натиск. Промяната на постановлението за разселване на бежанците предизвика скандал.

Радев опита чред служебното правителство да прокара поправка за уседналост в изборния закон, което засегна много българи зад граница, но целта беше да се ограничи външната намеса в изборите особено от южната ни съседка. Тогава от Турция президентът Ердоган обяви, че върху турците у нас се оказва натиск, отговорът не закъсня.

„България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона”, каза в отговор тогава президентът Радев.

Във вътрешен план Радев ясно показа, че проблемите за армията са му приоритет, първото си посещение зад граница осъществи с военен самолет „Спартан”, а после на два пъти пилотира изтребители – американски и френски. В България обаче конкурсът за нов изтребител беше блокиран от парламентарна комисия и взаимни обвинения в лобизъм. Модернизацията на армията и темата за корупцията ярко го противопоставиха на управляващите.

Така Радев наложи пет пъти вето на законодателни инициативи на мнозинството. Всеки път то беше преборено, с изключение на ветото му върху закона за лекарствата, което не мина, но доведе до промени в лекарствената политика.

Сблъсъкът му с мнозинството обаче породи и заплахи за отстраняване.

Във втората година от мандата анализаторите очакват Радев като олицетворяващ единството на нацията да представи голяма стратегическа цел, което до момента не се е случило. Плановете и отчета на президента ще бъдат представени пред медиите след два дни.

Попитахме двама влиятелни анализатори по няколко ключови въпроса свързани с личността на президента по оста ГЕРБ и БСП, както и за значимите предизвикателства пред него.

Личността на президента

Според професор Александър Маринов от Софийския университет българите уважават президента Радев, защото виждат в него олицетворение на достойнството на нацията.

„Смел и решителен, с една дума, държавник с достойнство и характер. Рядък вид в българската политическа джунгла”, категоричен е Маринов.

Според него във външен план достойнство е това, че Радев е запазил текста за кохезионната политика в римската декларация на ЕС (става дума за фондовете, които подпомагат на по-икономически изостаналите страни в ЕС да наваксат спрямо големите европейски икономики).

Във вътрешен план Маринов смята, че най-големият гаф на президента е служебното правителство.

„Много неудачен избор на служебно правителство, те просто го подведоха и си избърсаха ръцете с него, оправдаха се за гафовете, които бяха натворили”, смята Маринов.

Той коментира,че Радев не си е изпускал нервите в първата година от мандата, защото професията му изисква да се владее отлично.

„Той не започна пръв нито веднъж, отговаряше, но така се извоюва доверие и неговите политически противници са предпазливи когато решат да го атакуват”, смята анализаторът.

Според социолога Първан Симеонов, Радев е отбелязал силен президентски старт.

„Най- силният президентски старт от времената на Петър Стоянов насам. Грешките бяха в лесните неща, нямаше грешка в трудните. Нямаше грешка в правителството, то беше балансирано и не беше безлично”, смята Симеонов. Има скърцане разбира се но по имиджови въпроси, но няма грешка при съществени решения.

За влиянието на БСП

Според Първан Симеонов това, че БСП използва инерцията на Радев е добре за партията, но не е добре за президента .

„Ударите идват от партията ГЕРБ, а лидерът Борисов опитва да го приобщава, той прави така с всеки, от който се бои”, категоричен е Симеонов. Той вижда желание на Радев да прави жестове към извънпарламентарната опозиция с разсекретяването на стенограмата за КТБ и ветото, свързано с мораториума за лекарствата.

Успя ли да се отърси от опеката на своята майка в политическия смисъл Корнелия Нинова

„Имам основание да мисля, че той не е бил никога под опека – първо, ако БСП не беше го издигнала, той нямаше да се кандидатира, но той даде на БСП нещо, което тя нямаше –

кандидат, който дори отчасти да се доближи до постижението на Радев. Той винаги беше независим и остава независим. Това е дежурно обвинение, но според мен е обратното – БСП опитва да се включи към неговите инициативи”, допълва Симеонов..

За отношенията с Борисов и ГЕРБ

Първан Симеонов смята, че статистиката показва, че в международен план Радев е бил изключително активен. Според социолога Радев и Борисов са еднакво умерени във външнополитически план и звучат в една тоналност. Във вътрешен план обаче ГЕРБ ще продължи да подкопава позициите на Радев, за да е удобен за помирителя Борисов, смята Симеонов.

Александър Маринов пък смята, че Радев губи битките, които са в полето на изпълнителната власт, но вижда друга мисия пред президента.

„Преимущество, което Радев още не развива – да е президент със стратегическа визия за България. Ако той привлече тази обществена енергия, никакво правителство и парламентарно мнозинство не могат да го спрат. Това би дало и отговор на въпроса какво би могло да привлече повече хора зад каузата на Радев, ако един ден той тръгне да се занимава с партийно строителство”, уточнява Маринов.

„До момента такива стъпки няма, но не значи, че няма и да има – целият въпрос е как и защо би могло да се случи. Радев е личност, която може да увлече след себе си. Тук е нужна голяма кауза”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 7 Отговор
    2 063 032 от около 5 млн с право на глас прави към 41%. Е значи не е бил прав оня измислен червен професор. Само 41% са дебилите. Има надежда!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фандъков

    3 3 Отговор
    Ал Бънди...
  • 4 ф16 vs Грипен

    3 3 Отговор
    Дрънка там някакви простотии и не изпълни нищо от предизборните си обещания. Щеше да ходи в Румъния да види , как осъждат олигарси и висши политици, но не отиде, щеше да иска реформи, но НЕ ПОИСКА, не инициира нищо, само пообиколи Европа щото етикета го изисква, иначе е цар на общите приказки и голямото дрънкане. Ще го запомним с безуспешното му лобиране в полза на Грипените.
    Румен Грипена, човека на Р.Овч и на К.Нин.
    Иначе да е жив и здрав!
  • 5 Почтен гражданин

    2 1 Отговор
    "Който на младини не е бил комунист-той няма душа, но който и на старини е комунист- той няма глава!" Джордж Бърнард Шоу.