23 Януари, 2018 14:00 18 191 39

Корнелия Нинова беше дотук. Но това не е добра новина

  • бсп-
  • корнелия нинова

Лидерът на БСП тръгна с летящ старт, но стигна до политическо фиаско

Корнелия Нинова беше дотук. Но това не е добра новина - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С кариерата на Корнелия Нинова като лидер на БСП е приключено. Трендът върви надолу и няма изгледи да се върне нагоре. Това обаче не е добра новина - както за Нинова и нейните симпатизанти, така и за всички български граждани. Дори за онези, които ненавиждат БСП. Това пише в коментар за ClubZ Любен Обретенов.

Вътрешнополитическите процеси в столетницата са изключително интересни. Дори най-големите опоненти на БСП не могат да отрекат, че тя е единствената демократично устроена партия от тези, които са в настоящия парламент. В този смисъл случващото се в БСП е показателно за това доколко демокрацията може да вирее на родна почва.

Нинова започна председателстването си с летящ старт. И досега тя е единственият лидер на БСП, който е успял да победи ГЕРБ на национални избори, а именно на последния президентски вот. Успехът бе зашеметяващ. Мнозина в БСП, които в началото потриваха ръце и чакаха изборната нощ, за да се саморазправят с Нинова, се видяха принудени гузно и мазно да се присламчват към нея.

Малко след това Нинова решително реформира БСП, като прокара текст в устава, чрез който разкара старите втръснали на всички лица от парламента. Политиците у нас много обичат да говорят за обновяване, но Нинова е комай единственият партиен лидер, който направи реални крачки към такова.

В началото на своето председателстване Нинова почти убеди, че е опозиция на ГЕРБ. Публично тя категорично отхвърли опитите на управляващата партия за някакъв вид колаборация. В блестяща реч от парламентарната трибуна лидерът на БСП обясни на герберите, че по този начин тя брани не само интересите на своите избиратели, но и на избирателите на ГЕРБ, които също са против подобни колаборации.

Продължението обаче не бе чак толкова добро, колкото началото. Още преди последните парламентарни избори Нинова допусна сериозни издънки. С непремерената си реплика за това какво ни е отнела демокрацията и с изявленията, че ако стане премиер, ще работи за отпадане на санкциите срещу Русия, Нинова добави около 300 000 гласа в полза на ГЕРБ в деня на вота. В много случаи Нинова се показваше не като принципен политик с визия, а като политик, който само се чуди как да яхне една или друга вълна. И в крайна сметка точно това й поведение логично доведе до нейния политически провал.

Залитането на Нинова към разследването на приватизацията със задна дата доведе до един-единствен резултат - публичното оповестяване на факта, че и тя самата е участвала в тази приватизация. При това е част от нейните най-лоши образци - напълно законни, но съмнителни от морална гледна точка. По този начин Нинова вдигна топката на всички свои врагове - във и извън БСП. И не може да им се сърди, че те се възползваха, за да забият воле в мрежата й.

Докато Нинова използваше влиянието си в Националния съвет на БСП, за да прокарва уставни текстове с цел обновлението на партията, всичко беше идеално. На последното заседание на съвета обаче Нинова употреби това влияние, за да убеди съпартийците си да не подкрепят Истанбулската конвенция. И получи не просто едно воле, а неспасяеми шутове от всички страни.

Простичкият въпрос как е възможно социалистическа партия да не подкрепя конвенция, чиято основна цел е равенството между половете, всъщност е огромна критика към Нинова. В момента Сергей Станишев, човекът, който самолично наложи на БСП Делян Пеевски за шеф на ДАНС, изглежда по-симпатичен от Нинова. По-симпатична изглежда и Цецка Цачева, която бе размазана от БСП на последните президентски избори. Защото и Станишев, и Цачева, застъпват европейската позиция, че Истанбулската конвенция трябва да бъде подкрепена.

Политическото фиаско на Нинова обаче не е добра новина. На първо място ГЕРБ очевидно скоро няма да имат никаква алтернатива на прокламираната от тях политическа стабилност. А параметрите на тази стабилност са ни до болка познати: процъфтяваща корупция и липса на върховенство на закона във вътрешен план, както и безсрамно навеждане във всички посоки - и на Изток, и на Запад - по отношение на външната политика.

Другата причина е по-дългосрочна. България, в която социалното неравенство е с размерите на пропаст, отчаяно се нуждае от истинска лява партия, която да защитава интересите на огромното мнознство онеправдани от криминалния преход, който доведе дотам, че мутрите станаха елит. Грижата за бедните не е комунизъм. Напротив - отказът от такава грижа е най-прекият път към комунизма. Единственият начин неравенствата да се преодолеят е онеправданите да поискат това достатъчно категорично. Западният капитализъм е придобил човешко лице не поради друго, а поради страха на тамошния елит, че и на Запад може да се случи нещо като Октомврийска революция.

Конфликтът, който може да доведе до преодоляването на неравенствата у нас, вече е налице. Българинът няма склонност към революции, но не обича да се минава, както е известно. Затова една голяма част от българите емигрираха, а друга част предпочитат да не работят, вместо да го правят за смешно заплащане. В резултат мнозина работодатели се оплакват, че им липсва работна ръка. Голямата част отказват да назоват истинския проблем и търсят какви ли не обяснения. Сблъсъкът на позиции обаче е достатъчно силен и със сигурност - рано или късно, от него резултат ще има.

Процесът на култивиране на дивашкия български капитализъм ще е далеч по-бърз и ефективен, ако в България има истинска лява партия. Провалът на Нинова обаче за пореден път отлага превръщането на БСП в такава. А може би истинската лява партия у нас тепърва трябва да се създаде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    60 65 Отговор
    Добър и изчерпателен коментар,нещо все по рядко срещано в бг журналистиката
  • 2 Я изкарай Гано

    57 16 Отговор
    Изводът от статията: Не купувайте климатици "Хайер" от "Технополис" - боклуци са, нулев сервиз т.е. чиста измама!!!!
  • 3 555

    62 30 Отговор
    Браво на автора .Е дна пържолка от Боко Т.
  • 4 София възмутена

    94 43 Отговор
    Корнелия Нинова смело съобщи з а нагла корупция ограбваща БЪлгария с десетки милиарди живи кървави левове годишно.
    Бойко Борисов или е съучастник на крадците на милиарди перяши милионите през оперативни програми и еврофондове или е МАЛОУМЕН не е е за МИНИСТЕР

    Коментиран от #35

  • 5 ИМа надежда

    80 32 Отговор
    Корнелия Нинова даде НАДЕЖДИ за почистване на БПС от доказани престъпници участници в ограбването на БЪлгарския народ
  • 6 goni

    83 26 Отговор
    Хи-хи-хи! Голям майтап! Дамата е изключително добра и ще изкара БСП от бурната вода! Едва ли някой може да каже до кога ще остане начело на Партията, но е изключително добър политик! Колкото до Истанбулската конвенция:" Стой та гледай мача! Съдиата гол ще вкара!":)
  • 7 Нема смена на власта

    53 29 Отговор
    Винаги да се отчита че КОМУНЯГИТЕ Ограбващи БЪлгарския народ преди 10.11.1989 със милиарди живи левове за НАгло Ненужни обекти останаха на власт и досега.
    БАчкат си кротко в нагло престъпни министерства и ведомства и лъжат и мажат ту станишев ту виденов ту борисов ту иванчо Костовия
  • 8 крадат милиарди

    56 7 Отговор
    Примерно като отличен математик със стаж като генерален директор пресмятам че сегапна ограбена БЪлгария с ликвидирана индустрия може да издържа смело до 2900 чиновници..
    Вижте ги по списъци поне 600 000 получават заплати с ограбени от народа милиарди годишно.Сравнете списъчния състав на Българско министерство с турско министерство..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българофил

    47 15 Отговор
    В началото ...бе БКП! Те направиха държавната собственост частна и неволно ограбиха народа.Нямаше друга схема.Поне да се бяха извинили.И продължават да са нагли.Начело на капитала, но лъжат нагло обикновените хора и им говорят мантри за социална справедливост.Калпава левица и оттам няма свястна десница.Малшанс!..
  • 11 соросоидни кърлежи

    47 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Простичкият въпрос как е възможно социалистическа партия да не подкрепя конвенция.. И добре че не подкрепя, утре ще искат от Брюксел да подкрепим и педафилия, сигурно не вярвате че може и това да поискат, моля ви са, натам вървят нещата..Ще искат сигурно и квоти за такива хора в детски градини..пак не вярвате, но уви след като може Трети пол да признаем, значи всичко е възможно. Кой ли представял че в София ще има гей парад, има ли го -има ..
  • 12 Morgoth

    44 34 Отговор
    Нека не се лъжем - БСП не победи на президентските избори, ГЕРБ ги загубиха. Колкото по-зле е БСП, толкова по-добре. Нейното място е при СДС - трябва да бъде със същите размери.
  • 13 Мууууу хахахаха

    33 18 Отговор
    Боли ма фара за КУРнелия също и за бсп то
  • 14 Пеньо

    21 11 Отговор
    Демократичен устав, но на практика пълна липса на идеи и зависимост от враждебни на България сили, а махленската риторика на мазната издава интелектуална немощ! Как да преборят герберската мафия?
  • 15 кой е наред

    18 10 Отговор
    Бе нема кадри , бе , не ви ли го казаха. Матряла слаб. Кой ше сложите на нейно място ? Що пишете така, надежда никаква. Кой ще се изправи сега срещу банкянския грой, кой ? Демокрацията отиде в канала , вечно остана ГЕРБ диктатурата. Аман от не дипломатични писания !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ончо

    27 23 Отговор
    На следващите избори ще гласувам за БСП!
  • 18 ИВАН

    23 1 Отговор
    МОЛЯ ВСИЧКИТЕ ДЕМОКРАТИ В ТОЯ САЙТ НАМЕРЯТ В НЕТА КОЙ УЗАКОНИ ДПС!!!

    Коментиран от #27, #36

  • 19 тоя се е объркал нещо

    23 11 Отговор
    Че живеем в педе...тка държава в смисъл,че ни управляват педали е вярно.НО::::
    Нинова хората я знаят коя е,а този Любен Обретенов не.
  • 20 Мууууу хахахаха

    19 12 Отговор
    Ужас и хаус по улиците на бг заради КУРнелка ...тая опропасти партията си поне не и стана работата да закопае и даржавата
  • 21 Напишете кода

    11 1 Отговор
    тарикати и мошеници само в тая политика
  • 22 ссс

    16 2 Отговор
    Поредната смешна маймуна, която може само да размята банана. Празни приказки, празни закани, а народа си отива и то доста бързо.
  • 23 гост

    13 5 Отговор
    БСП е първо поколение политическа класа. Вече хората нямат търпимост към такава. Доказаха го с измитането на правителството на Орешарски и тоталната им политическа изолация.
    ГЕРБ е второ поколение. Пак са си очевидни престъпници, но вече се дъжат по-деликатно, гледат да се покажат с някакъв резултат.
    И тяхното време ще отмине скоро и току виж народа изискал правосъдие от следващите, кой знае...
  • 24 МАРИЯ

    1 2 Отговор
    ПАРТИЯТА МАЙКА,ИВАНЕ.
  • 25 един

    2 3 Отговор
    Значи е точно обратното, :D
  • 26 Абу Талиб

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Простичкият въпрос как е възможно социалистическа партия да не подкрепя конвенция, чиято основна цел е равенството между половете, всъщност е огромна критика към Нинова
    решението е: въвеждане на именуване на българските гражгдани по името на майката и по името на нейната майка/бабата/.
  • 27 Руски тролак

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "ИВАН":

    Без да ровя в нета : КГБ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цар Вул

    9 5 Отговор
    Не познавам Корнелия Нинова!Но познавам много добре Цецка Цачева!От Плевен съм!Виждал съм я в свекъра и Данговски/много слаб като адвокат/и свекърва и Дучевска/юрист консул/на Ангел Московски/бивш н-к отдел Кадри в Окръжния комитет на БКП и директор на дирекция изграждане на селищни системи/баща на Ивайло-познай-те кой?Московски сегашен министър при ГЕРБ?!?!Същата Цачева имаше при Зеления горски/Зеленогорски-кмета на Плевен и известен Садовски пе.ал/заведени ЧЕТИРИ дела за престъпления по служба?!?!Всички те са от едно котило барабар с Бойко Тиквата!Чух я тази тъпунгерка да се"изхожда"по въпроса за тази прословута Истанбулска конвенция!Пълна тъпотия!Трети пол?Това си е педерастия от класа и отвличане на вниманието!Но няма как да се оттървем от тези кърлежи дето ни пият кръвчицата освен с
    революция или избори!Т.е.да ги изметем на бунището на историята!
    Стига вече!Правил съм СДС!Иван Костов му е.а м...та!Направи си партия и т.н. простотии!Награби се!Оправи си любовници и близки и
    сега си"тупа топката"-богат,успял....но все така прозд като галош!Е всички са такива!Появи се малко светлинка при Корнелия и сега този
    тук "драскач"бърза да я окаля и очерни с катран и да я овъргаля в перушина!И да вика"Дръжте крадеца"!,а сам краде, лъже и маже в интернет като м....л от Джуварган махала!Никога не съм бил комунист!Баща концлагерист!Майка-основателка на ТКЗС!Помня как с каруците ни караха пшеница,сирене,захар,олио!Имаше всичко и за всички!Завърших два пъти след

    Коментиран от #38

  • 30 lava

    7 2 Отговор
    Като очистим статията от плявата - очевидните неща - оставам с впечатлението, че скритото послание е, че ш..аната конвенция непременно трябва да бъде подкрепена иначе не си човек. Както и други вече отбелязаха, в закона темата за насилието от всякакъв вид е достатъчно добре застъпена (проблема е прилагането), така че аз лично не виждам какъв е смисъла от тази конвенция, освен да прокара нещо скрито между редовете, което в подходящия момент заинтересованите да представят като тълкувание.
  • 31 Чичо

    11 3 Отговор
    Ето на това му се вика поръчков материал! С добър стил, голям набор от правилно подбрани факти, заинтригуващ увод и.... Изводи, съобразени с целта на поръчката. Не съм фен на Нинова, но реакцията и срещу тая джендъросана конвенция покрива мнението на поне 90% от хората в България. Разбира се, кресливата групичка на безродните хомогрантаджии сега ще се надпреварва с такива статийки , но.....За съжаление в момента Нинова е единственият шеф на партия, който има доблестта да изрази ясна и съобразена с националните ни интереси и исторически традиции позиция. От нас самите зависи дали ще допуснем разващаването на децата ни и превръщането на народа ни в лесно манипулируеми джендър- маса!
  • 32 Читател

    3 3 Отговор
    "Златото на Партията"-Игор Бунич. Все още изд."Прозорец" я издава. Колкото пъти я препрочитам, се убеждавам колко е вярна и ценна. Все едно я писана за всички Корнелии.Има я и в Интернет.Третата глава се казва "Бягство с плячката" или как червените разграбиха националното богатство...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 един

    4 4 Отговор
    Много писания за госпожата без никакъв смисъл и съдържание. Не зная как точно се лансира в редиците на партията си, но дейността й навсякъде - вътрешна и външна, си е провал. Не ми е известно колко хора я приемат сериозно. В момента тя е въплъщение на партията си. Арогантна, злобна, без задръжки, забравила отдавна, че е дама все пак, а не каруцар, говоренето й е скандално, целящо очерняне без доказателства, изнервящо и будещо отчаяние, липса на доблест и съвест. Губене на време в парламента с разисквания за несъществуващи престъпления, вместо с истинските проблеми на държавата. Защото човек неволно си спомня ентусиазма след падането на Живков, надеждите на обществото, еуфорията и след толкова време Нинова демонстрира целта на тази злокобна партия - връщане към миналото, включително и влиянието на Путинова Русия. Някак нещата са трудни за осмисляне и приемане. Изборът на Нинова има едно предимство - той показа истинското лице на тази уж социална партия!
  • 35 ТнТ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "София възмутена":

    Пич, приватизаторката не го съобщи, съобщи го същия човек който преди 20 години с нея работи като адвокат в Техноимпекс, с този човечец да не го назовавам да му правя реклама заедно са в кюпа от толкова време и изведнъж забележете отиват в телевизията и изнасят "грандиозната" информация че нещо се укрива в митниците, вместо да отидат в прокуратурата и там да докажат твърденията си.
    Просто искам да ти стане ясно кой го снася, кой го оповествява и за какво е цялата работа - още един измислен "+" в графата - ЗАЩО трябва да си отидат ГЕРБ за да седнеме ние че ни се папка още!
  • 36 ултра

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИВАН":

    Отговарям - КДС! А тези, дето ги крепят днес живеят малко по на североизток от Ч. море!
  • 37 Пешо

    0 0 Отговор
    Има много неверни и неточни констатации. Но Нинова най-вече се издъни, може би умишлено с вота на доверие
  • 38 iv nik

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цар Вул":

    Еѝ, голем лъжец си (Бря) ... ти наистина си Цял Вурткин !!! Ха, Ха, Ха
    Русовидин неден ........................
  • 39 koko4ko

    1 0 Отговор
    И тихо мъртвия казал - НЕ комунист
    Питали радио Ереван : Защо КУРнелия не извика СерГЕЙ да се разберат отвън "по мъжки"
    Радиото отговорило : Защото нито Сергей е мъж, нито Курнелия е жена.