Last news in Fakti

24 Януари, 2018 11:00 2 194 23

Кой може да пише за комунизма?

  • комунизъм-
  • урок-
  • училище

Пред очите ви се готвят да направят поредната си шашма – с урока за комунизма за десети клас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Храненик на чуждестранна фондация?

Ренегат-Храненик на комунистическата върхушка?

Ударник от крадливия Преход?

Пред очите ви се готвят да направят поредната си шашма – с урока за комунизма за десети клас. Това пише в профила си във Фейсбук Кеворк Кеворкян.

Ще имате ли доверие на онзи, който е специализант на „Фулбрайт“ в САЩ, гост-преподавател в калифорнийския университет „Ървайн“, преподавател в Американския университет в България?

Ами на някой от хранениците на Крадливия Преход, които още сто години ще оправдават собствения си провал с комунизма – бездарници жалки, случайници некадърни?

Какъв трябва да е авторът на Урока за комунизма?

Най-напред: да не е комплексар-завистник.

Да не е някоя мишка, която си отмъщава сега заради своята обикновеност и бездарност преди 1989 година.

Учи децата - и си отмъщава заради собствената си незначителност.

Да не е човек, който и досега се хвали, че е слушал тайно по радиото Георги Марков.

Да иска орден „Стара планина“ от Плевнелиев, но да не пише уроци.

Да не е човек, който и досега страда, че не е можел да си купува дънки от „Кореком“ - пък минава за най-големия днешен писател.

Да не е бил послушник-стипендиант-еничар на БКП, който се е събудил, чак когато е забила новата камбана.

Да не е някой хитрец като Станишев, как да не се сетиш за него – той пък грамотен, с дипломна работа за съветската военна униформа, храненик от самата сърцевина на Номенклатурата - но и досега една дума не е казал, как изглежда комунизма в неговите очи.

Да не е някой храбрец от западна радиостанция, някой Ботуш Каишев, такъв дървар. Дървари, които се изпотрепаха помежду си.

Да не е нахалник, който казва че „клишетата за сигурността и безплатното здравеопазване тровят въздуха днес“ - и го казва сега, когато сме на челно място в света по смъртност.

Хем сте живели отвратително-несвободно-полуживи – хем сте били по-здрави от сега, когато сте свободно-щастливи.

Да не е отрепка-отцеругател от болшевишка фамилия, пък сега - шеф на „дясна“ партия, 100 карата фалшив антикомунист.

Авторът на Урока не е нужно да е патил от комунистическия режим.

Достатъчно е да има куража да погледне истината в очите – и онази, и днешната.

А и истинските страдалци отдавна ги няма – и това беше номерът: да си отидат, за да пишат сега историята някакви глухарчета.

Най-важното: Урокът за комунизма трябва да се напише едновременно с Урока за Прехода.

Но него хитреците ще го оставят за след 30 години – за да се забрави всичко.

Идея: Урока за комунизма да го напишат ония, които ще напишат и урока за Прехода.

Това ще е нечовешко изтезание за хитреците-фалшифци.

Понеже „товарът на помненето“ пак носите вие - докато ви има, напомняйте вашата истина на децата и внуците си - всеки ден.

Всеки ден им разказвайте за всичко, преживяно от вас.

Това ще е най-ценният урок за тях.

Разказвайте им най-вече за лошото, за да го съпоставят със случващото се днес.

Добре: ще набутат на децата биберона с фалшивото мляко.

Ами сетне - как ще им обясняват Днешният Разгул?

Урокът за комунизма трябва/ще се превърне в

алиби-параван-прикритие за провала на Прехода.

Това ще е най-голямата шашма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    21 5 Отговор
    Ами, без да го коментирам, какъв е този лично, в случая е прав!
  • 2 Мунчо

    17 6 Отговор
    Прав е! Всяка кражба, всяко издевателство над народа след 1989 г. дежурно се оправдава със силно размитото понятие "комунистите". Удобно и на практика ненаказуемо. Хич не ми дреме кой какъв е бил преди стига сега да си върши честно и съвестно работата пък била тя и зад струга или в министерско кресло. Да ама тези зад струговете я вършат, а онези в креслата се оправдават за това, което не са свършили.
    А ние изтриваме клавиатурите по форумите и ... до там.

    Коментиран от #8

  • 3 Българофил

    9 6 Отговор
    Кеворк е голям скептик и насажда нихилизъм. Това вече е правено в Чехия, Германия и т.н. Руснаците го направиха чрез видни представители на висшата номенклатура на КПСС- Дмитрий Волкогонов ("Ленин", "Сталин" ,"Троцки");Александър Яковлев-"Здрач"). А нима тук Стефан Цанев не публикува Български хроники"? Какво още се мотаем. На тази тема трябва най-ценни да са сведенията, които дават хора, живели и в двете епохи. Достатъчно ерудирани и смели. Следвоенната подялба на света, красивата утопия, унищожаването на интелектуалния и стопански елит на нацията и най-важното-ликвидацията на частната собственост, която води до ликвидация на пазарната икономика. Въпреки ентусиазма и добрите намерения, стигаме до финансов банкрут.Доказателство за това е , че от 1989г.се стремим да коригираме всичко изброено по-горе.Авторски колектив би се справил отлично в сбита форма.

    Коментиран от #12

  • 4 Българин

    8 10 Отговор
    Във всеки случай доносник като Кеворк Кеворкян , сътрудник на комунистическата ДС няма морално право да учи кой има и кой няма право да пише за комунизъм!!!!!!
    Най-добре е никой да не пише, а историята да се учи по документи. За предложението за 16 република, за създаването на лагерите, за спецснабдяването на комунистическата върхушка и много други, които съществуват в архивите.Учениците сами ще си правят изводите

    Коментиран от #5

  • 5 Българофил

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Абсолютно сте прав. Димните завеси на Кеворкян са отново отвличане на общественото мнение. Но за децата трябва да е нещо в кратък формат, защото документите ще им изглеждат на места абсурдни и няма да повярват как може да има деспотии в 20- ти век.И същевременно да им е интересно. Те са от друго поколение, което търси сбитите и кратки форми.Много важно е да се цитират исторически извори, а който има значим интерес, сам ще задълбае в темата..
  • 6 Детето ще пита

    12 5 Отговор
    И като попита утре това дете Защо живеем още в къщата на дядо и баба, строена тогава, а вие мамо и татко едва свързвате двата края. Защо имам вуйни и лели, а нямам братче или сестриче. Защо дядо и баба са силни и здрави , а вие мамо и тате сте постоянно по болници, и лекарства. Защо ме учите на английски и ми повтаряте ,че тук живот няма , и да заминавам в чужди държави. Защо ми продават на всеки ъгъл наркотици, а казват че уж е забранено. Защо постоянно ми говорят за лошото минало , и чудесното настояще , като аз до сега от него нищо хубаво не съм видяло.

    Коментиран от #9

  • 7 Справедлив

    7 5 Отговор
    Питайте БСП защо свалиха Тодор Живков? Защо си смениха името на Партията? Защо и досега крият как държавното стана лично? Ако още през 1990 обясниха защо спряхме да плащаме външния дълг...Защо фалирахме през 1996г.? Ето това сега са лихвите, другари! Но продължаваме със стари спомени и постоянно си губим времето. С две думи-шизофрения на обществото.
  • 8 aaaaaaaa

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо":

    а кражбите и издевателствата преди 1989?

    Коментиран от #11, #17

  • 9 отговор

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Детето ще пита":

    ние живеем в къщата строена от тати, в новото време, защото къщата на дядо са я взели комунистите в онова време.

    Коментиран от #10

  • 10 и още

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "отговор":

    дали са обезщетение право да си купиш апартамент в панелка, ако имаш пари. ако нямаш това си е твой проблем.
  • 11 Възмутен от социализма

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "aaaaaaaa":

    А така браво , и им кажи как на мен преди 1988г. ми откраднаха колелото.

    Коментиран от #13

  • 12 Различен

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българофил":

    Я пак???
    Публикувано във факти.бг: Доказателство за това е , че от 1989г.се стремим да коригираме всичко изброено по-горе.Авторски колектив би се справил отлично в сбита форма. "
    Кое се опитвате да коригирате??
    Да режете на скрап предприятия?? Без да сте построили ни едно!
    Да разпродавате България на безценица и всеки да краде от богатствата и? Да променяте етническия състав? До 89 година имаше 30-50 хиляди цигани, сега са над 1,5 милиона! Сериозна корекция! 89 година мечтаехме за 9 милионният българин, сега сме под 7 милиона, без да е водена война или да е имало мор!
    Какво точно коригирате, или това е новата думичка за кражби, корупция, разграбване, дискриминация на БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #14

  • 13 Възмутен от социализма

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Възмутен от социализма":

    И отделно издевателстваха над крадеца в полицията , надуха го от шамари, и сълзите му капеха по листа в които описваше кражбата. Е на такива разбойници бяха тогава.
  • 14 Българофил

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Различен":

    Да продаваш за скрап- това е резултатът от антипазарната икономика.Казано по-нежно-от липсата на рентабилност.Да грабят богатствата на държавата имаха и имат определени хора. Всички бяхме равни, но някои бяха по- равни.Този манталитет си остана и сега. Трябва трезв анализ , а не излишни емоции, защото Енгелс е писал,че
    "икономическите закони са всеобщи, обективни и съществуват извън нашето съзнание". Който грубо погазва икономическите закони, той рано или късно фалира. Изводът е , че комунистите не са чели дори своите класици. А после размахват пръст! Странно нали!..

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Учуден

    5 0 Отговор
    Напишете в Гугъл:" Как Петър Младенов оцени управлението на Живков и състоянието на държавата". Това е човекът наследил Тодор Живков. Целият доклад е публикуван в" Работническо дело" на 12.12.1989 г. Това дайте на децата и на дядовците и бабите им. От извора!

    Коментиран от #18

  • 16 someone

    9 2 Отговор
    абсолютно прав е, никакъв урок за комунизма докато не се разкаже за гигантския грабеж,мръсните капитали и терора над народа след 89та.
  • 17 Мунчо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "aaaaaaaa":

    Да, прав си, но правосъдието също е в ръцете на тези, които ни крадат след 1989 г. и от година на година стават все по-млади и нагли. След около 15 г. май отново ще пеем "45 години стигат, времето е наше" и ще трябва да се пренаписват учебниците по история с нов мракобесен период. Ама споко, и тогава ще са виновни "комунистите" и ще има празни тикви, за които това оправдание ще е логично.
  • 18 Съвременник

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Учуден":

    Сигурно знаеш ,че от 1988г. Петко-Дамаджанката смени руската водка и българската ракия с американско уиски.

    Коментиран от #22

  • 19 Различен

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българофил":

    Каква анти пазарна икономика, какъв Бай Иван, какви пет лева?
    Значи до 89 има икономика, и БВП-то на 89 година, още не можем го стигна, след 28 години "демокраДция"! Но идва 10 ноември и икономиката изчезва с магическа пръчка???
    Ми как няма да изчезне, като първото нещо на Правителството на Ф. Димитров бе да обяви Русия за враг номер 1 за България!
    А нашата икономика бе ориентирана за там основно! Което е било грешка, но времената са били такива!
    И вместо да продължим БИЗНЕС взаимоотношенията с Русия, икономиката ни да продължи да съществува, и постепенно да се преориентира към други държави и пазари, то по-лесно бе да нарежем предприятията, съкратим работниците и обречем българина на мизерия и миграция, като съответно освободим създадените с много труд пазарни ниши без бой на западните ни нови "братя"!
    Това ли са законите на икономиката, да запитам??

    Коментиран от #23

  • 20 Различен

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българофил":

    Следващата икономическа глупост създадена от нашите бивши управляващи бе да ликвидират междинните звена между заводите и местния пазар, а именно търговиите на ЕДРО във всеки окръжен град, чиято задача бе да доставят стоки от производителите до магазините навсякъде!
    И какъв бе гениалният икономически план? Да се доунищожи, това което не бе унищожено!
    Резултатът: Магазините ПРАЗНИ, хората на безкрайни опашки, а в същото време заводите ПЪЛНИ с продукция, но без междинните звена, как точно да стане пласмента?
    И това ли е икономически закон, или икономическо съзнателно убиване на България и бизнеса и, за да остане една пустиня тук и западняците да дойдат, като инвеститори, изкупят всичко на безценица, направят си веригите магазини и складове и започнат да си продават ниско качествената изхвърлена от запада и Русия стока!
    А каквото имаше оцеляло да се дообезкости!
    Да ви имам икономическите закони, предатели!
  • 21 Българофил

    1 4 Отговор
    А до 13.10.1991? Нещо за Първа частна банка? Синьо-червена мъгла! Но става трудно за учебник за 10-ти клас.Да не говорим за назначените бизнесмени. Достоевски би казал- "Бесове". Затова яките младежи отидоха на Запад, защото усетиха, че комунистите минаха в кръгова отбрана и промени няма да има...
  • 22 Учуден

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Съвременник":

    Петър Младенов беше алкохолик, но това беше лицето на Партията.Това не е наше решение. А уискито най -вече е шотландско или ирландско.
  • 23 Ехооо

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Различен":

    Филип Димитров стана премиер след изборите на 13 октомври 1991г.От 10 ноември 1989 до 12октомври 1991г. Станаха най-големите шашми. Тогава почистиха досиетата и ДС взе икономическата власт. Ехото!