26 Януари, 2018 18:55 2 527 25

Митът за „джендъра“ е българският отговор на американския мит за „руския хакер“

  • джендър-
  • домашно насилие-
  • истанбулска конвенция

Никой не го е виждал, всички се боят от него

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Валентин Хаджийски за "Гласове":

Отново дойде време за мъчителната рубрика What’s wrong with Bulgaria? („Какво й е на България?“).

Докато левицата ловеше джендърни вещици из киберпространството:

Вотът на недоверие срещу Борисов-3 пропадна, без никой да го чуе, без никой да протестира. Без така необходимата широка дискусия и за корупцията на ГЕРБ, и за некадърността им. Пропуснат бе шансът да се привлече вниманието на ЕС в момента на председателството;

БСП предложи абсурден референдум, залагащ на реакционния популизъм и социалния консерватизъм на масите – нещо диаметрално противоположно на социалистическия идеал и светоусещане;

Както съобщи във фейсбук Ваня Григорова, парламентарната комисия по труда и социалната политика тихомълком – без нито едно изказване на депутат, без дискусия в Тристранния съвет – гласува промяна в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с която ще бъде премахнат задължителния характер на обсъждането със социалните партньори в случаите, в които местен работодател е изпратил искане за внос на работници от трети държави, когато броят им надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани.

Антиработническа промяна, благодарение на която, по остроумната забележка на Даниела Пенкова във фейсбук, уволнените български работници ще могат да обяснят на децата си пред празната трапеза, че поне са ги защитили от третия пол;

Премиерът се позиционира като защитник на жените (и децата) от насилие и сега при всеки повод ще може да натяква на БСП, че бият жените си. А някога социалистките създадоха женското движение у нас;

Олигархичната синя преса доби възможност да пише и истината, критикувайки БСП, и така получи незаслужена глътка въздух;

От безпартийните журналисти се чуха, но съвсем малко трезви и разумни гласове – направиха ми впечатление във фейсбук Биляна Господарска и Валери Найденов. Но много иначе умни и обективни колеги по един или друг начин си купиха баснята за „змийските яйца“ в Истанбулската конвенция.

Наболелите въпроси на класовата политика за пореден път бяха изтласкани от най-вулгарната identity политика.

Опозиционните сили, вместо да се обединят срещу ГЕРБ, отново се разделиха – тоя път на прави и обратни – и си издраха взаимно очите. Левицата се взе подръка с религиозни обскурантисти от различни конфесии и вместо олигарсите щурмува феминистките и ЛГБТИ.

За отбелязване е, че в истерията срещу конвенцията, коварните либерасти, феминистките и ЛГБТИ няма нищо християнско. Това си е чист „хейт спийч“, намирисващ на Третия райх.

Заплахите с отлъчване от църквата на политици за техни суверенни политически действия са достойни за пясъците на Саудитската монархия. Претенциите на изповеданията за ролята на идеологически член първи в държавата по въпросите на морала и семейството са достойни за Ислямската република.

Създаде се мракобесна атмосфера на войнстващо невежество и нетърпимост към либералната интелигенция. Стъписващ брой иначе образовани и умни хора категорично отказаха да приемат доводите на разума и на правилния превод от английски.

Хора с претенции на общественици, на „здрави сили в БСП“ и на глас и съвест на епохата не знаят и не искат да знаят елементарните съвременни научни представи за биологичните причини за хомосексуализма. Според съвременната биологическа наука между другото последният не се „пропагандира“ или „възпитава“ и не се „лекува“.

Тези хора упорито отричат и фактите за ендемичното домашно насилие срещу жените в България. Насилието срещу жените обаче расте и ще расте, защото, както помним у Вапцаров,

„Да кажеме, ти се завръщаш,
намръщен се връщаш
във къщи.
В душата – горчилка.
Сърцето ти болка притиска.
Набиваш жена си,
а онзи ге гледа изниско
под своите вежди,
гледа във тебе
и пита:
„Комай не достигат парите
за хлеба?““

Да добавим и домашния алкохолизъм, и общото подивяване/чалгизация на нравите, и обстоятелството, че жените се справят по-добре с предизвикателствата на „прехода“ от мъжете.

Зловещ джендър на стената

Във въпросната конвенция, посветена изключително на борбата с насилието срещу жените (на английски violence against women е почти пълен синоним на gender-based violence) изрично е посочено, че gender значи „социални роли, които дадено общество смята за присъщи на жените и мъжете“.

Нищо, абсолютно нищо в текста на конвенцията не дава основание за друго тълкуване на gender – като „трети пол“, „свободноизбираем“ пол, пропаганда на хомосексуализъм и транссексуализъм в училище и т.н.

Терминът „сексуална ориентация“ се споменава само веднъж в конвенцията – в общ параграф, според който разпоредбите на конвенцията се прилагат без каквато и да е дискриминация на основата на раса, етнос, религия и т.н., т.е. стандартният списък, в който присъства и сексуалната ориентация.

Смисълът на тази клауза e, че конвенцията защитава от насилие и жените, които имат различен от нашия цвят на кожата, от друг етнос и религия са, или дори се привличат сексуално от жени, а не от мъже.

Думата gender се съдържа във всички документи на ООН по въпросите на жените поне от 70-те години на ХХ век насам, като например Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените (CEDAW) от 1979 г., по която България е страна, или Декларацията за премахване насилието срещу жените от 1993 г. Думата gender се съдържа и във всички подобни документи на ЕС от последните десетилетия. Тя е добре известна у нас на поколения експерти.

Наистина, на български имаме траен проблем с превода й, отдето произлизат недоразумения. Като млад дипломат превеждах gender issues с „половоспецифични социални въпроси“, сега превеждам заглавия като Women and Justice като „Жените и правосъдието“ – именно това и значи.

Наистина, на английски език има от десетилетия насам развитие на терминологията от sex към gender, което първоначално означава „граматичен род“, и чиято цел е да се дебиологизира терминологията, да се фокусират надбиологичните, социологическите характеристики на пола.

Чиста спекулация са приказките за „свободата да си избираме пола“.

Те са отглас от френския екзистенциализъм на Сартр, който по време на немската окупация пишеше, че сме свободни да избираме какви да сме, дори и да сме оковани във вериги – силата на духа надмогва безсилието на плътта. Сартр всъщност въобще не беше във вериги и дори пиесите му се играеха пред пълни салони и се гледаха с интерес и от немците, а след войната идеите му станаха за известно време общ идиом на образованата френска и немска младеж.

Но докато социалната ни „персона“, включително и социалните ни роли, обичайно свързани с пола ни (като например да гледаме мача или да поднасяме на гледащите мача ракийка и мезе), е безспорно социален конструкт, който подлежи на развитие и на субективна преоценка, биологичният ни пол е обективна даденост – поне така е за 96% или повече от жителите на земята, които не спадат към ЛГБТИ.

А и у последните необичайностите на пола се дължат почти изключително на обективни фактори, независещи от прищевките на хората – на комбинации от гени и в много по-малка степен на физически събития във вътреутробния живот или в първите часове след раждането им.

И във всеки случай това няма абсолютно никаква връзка с текста на Истанбулската конвенция. Тя, за стотен път, се отнася само за насилието срещу жените.

Българите, разбира се, не са някакви троглодити, които много държат да бият спокойно жените си, непритеснявани от Съвета на Европа, а просто изразяват недоволството си от ГЕРБ и европейските наднационални организации, които с основание смятат отговорни за бедността, корупцията, беззконието, кризата в семейството и демографския колапс в родината си.

Но го изразяват в злокачествено превърната форма – лов на вещици.

Често сме отбелязвали такива изкривявания на общественото съзнание у нас – например че българите гледат с увлечение турски сериали за величието на Османската империя, слушат чалга и хвърлят гьобеци, а след това за компенсация най-харесват филма „Време разделно“ и пълнят хоротеките.

Българите днес не се борят с ГЕРБ, нашата родна олигархия, ЕНП, брюкселската бюрократична върхушка и недъзите на глобалния турбокапитализъм, от които страдат всички, а с коварните либерасти-соросоиди, феминистки, гейове и „трети полове“.

Чувството на упадък, разпад и нещастие на българите иде от засилващото се неравенство и икономическа несигурност.

Но в главите им се гонят призраците на джендъра и содомията, инцеста и скотоложството.

Това е първобитно магическо мислене. Оръжие за масово баламосване (weapon of mass distraction), което умело се имплантира в мозъците от пропагандната машина на олигархията.

Аналогично в САЩ олигархията държи в мъртва хватка бялата работническа класа и rednecks (селяните) чрез умело раздухване на социален консерватизъм – расизма и ксенофобията, мачизма и идеологията на gods and guns (богове и пушкала). Ние успешно следваме примера им и създаваме свои rednecks.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петканов

    38 2 Отговор
    Вчера гледах в някакъв сайт над 200 са НПО-тата в защита на Конвенцията над 200в България и евентуално чакащи да им се напълни копанката е какво да се коментира повече ?!В Университета имаше истински дебат аргументиран и против бяха сигурно на 80-90 %но баба Цеца и Мая мигаха на парцали нали и те са юристки или пишман такива защо не обориха ни едно изказване и то с аргументи ?
  • 2 САП

    25 0 Отговор
    Член 6 — Политики, отчитащи особеностите на пола
    Страните се ангажират да включват перспектива, основана на пола, в изпълнението и
    оценката на въздействието на разпоредбите на настоящата Конвенция, както и да
    насърчават и ефективно да внедряват политики за равнопоставеност между жените и
    мъжете и за овластяване на жените.

    Не знам превода ли не струва или ......

    Но на мен ми звучи първо изравняваме двата пола. Което е добре.

    След, което даваме повече власт на жените. Демек пращаме постигнатото равновесие по-дяволите. И подлагаме на дискриминация мъжете.
    Това ми звучи, като феминистка мокра мечта жените да са на власт.

    Има още доста такива заровени умрели кучета в текста. Ако е превода да го оправят. Но ако е записано това което се разбира, тази конвенция не трябва да се приема.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Жалки хора

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "САП":

    Удобно е да се прехвърля всичко на БСП, но истината е, че БСП не представлява българския народ, така както и ГЕРБ и ОП не го представляват. Всички партийци (бивши комсомолци) преследват своите користни цели. В случая Борисов ни е продал и под мотото не на насилието над жените, прокарва държавата на обратните. Нека Борисов стане и каже: има ли сега закони против насилието в България? Защо не се прилагат? Защо не може да накара МВР да си вършат работата при такъв огромент бюджет? АМи защото Бойко не е тук да ги накара, а да се облагодеталства от нещастието на хората. И какво ще се промени в това отношение след евентуалното приемане на конвенцията? Нищо! Бойко пак ще свиква някакви заседания като това с КАТ миналата година и пак от тях нищо няма да последва като миналата година. Но за сметка на това обратните, гейове, лесбийки и други ще скочат да си бранят правата. Тогава Бойко ще излезе до магнолията и ще закърши реце и нищо. Толкова му е силата.
  • 4 ГЕРБ лъже и ни мисли за наивници

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "САП":

    Разбира се, че конвенцията е пълна с подводни камъни. Затова менторите на Борисов иска да я прокара в България. Той вече не един път е продавал българския интерес и сега иска същото. Но се прави на благодетел все едно БСП нещо си иска. Много бърка, ако мисли, че на хората им пука за БСП
  • 5 НАТО ВЕЦ

    22 1 Отговор
    Браво Валентин, браво Хаджийски. Достойна за Гьобелс пропаганда. Истината. Само истината, но никога цялата.
    Без да искаш обаче си написал и основната цел:
    Публикувано във факти.бг: Наболелите въпроси на класовата политика за пореден път бяха изтласкани от най-вулгарната identity политика.

    Да. Точно за това става въпрос. Подмяна на класовата самоидентификация, а от там и на класовата борба, с личностна обърканост.

    Колкото до "защитата" на жените и децата, Содомитската конвенция гарантира единствено узаконяването на насилието над децата още от люлката. Не ми е известно в страните, приели конвенцията да е намаляло, камо ли изчезнало насилието над жените.

    А "оправданията" за "грешка в превода" я пробутвай на някой друг.

    Ако не вярваш в "призраците" на содомизма, запознай се с практиките на образователните и "социални" системи в Швеция, Норвегия, Дания, Холандия и т.н. ратифицирали конвенцията.

    Пробутването на лобистки закони в пушилката на скандали, не е новост в бантустанът. Ако не беше конвенцията, щеше да е нещо друго. Да твърдиш, че острата реакция на този човеконенавистен документ е "липса на модерност" е скодоумие.

    Твърдиш че:
    Публикувано във факти.бг: Аналогично в САЩ олигархията държи в мъртва хватка бялата работническа класа и rednecks (селяните) чрез умело раздухване на социален консерватизъм – расизма и ксенофобията, мачизма и идеологията на gods and guns

    А не мислиш ли, че с индоктринацията с gender теорията, ще те държат
  • 6 чернобил

    8 22 Отговор
    Добичета...,годината е 2018,всеки може да е такъв,какъвто се е измислил.Нямам и идея как може да вълнува обратно нагънатите ви мозъчета как се чустват хората...Явно живота ви е напълно лишен от смисъл!!!

    Коментиран от #8

  • 7 gnida

    19 2 Отговор
    Баце веднъж сподели , че е модерно да си от другия бряг ...Пустата му и мода ...... Разговорът беше записан със срс от един вече много бившшш министър . Но баста по този въпрос ! Инак Господ като гледам греши все по-често и дава топки и мечове на едни меки китки дето не си знаят пола .... Кофти !
  • 8 НАТО ВЕЦ

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "чернобил":

    Ако ти/тя/то си самоизмислено добиче, извадено от "съркофага на Чернобил", аз съм самоосъзнат човек.
    Желаеш да си добиче? О.К.
    Не ангажирай обаче друг с обсесията си.

    Коментиран от #9

  • 9 чернобил

    2 16 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО ВЕЦ":

    Имаше една максима...най много роби има свободата...,но наслаждавай се...самоосъзнати човече...

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Kkkkk

    22 2 Отговор
    Наискачаха платени драскачи да ни обясняват колко важно е да приемем пустата конвенция и как никой нищо не разбираме.И как точно тя ще попречи на някой,който е решил да удари любимата си ?Ами ако тя го удари какво правим ????Изкарахте българските мъже някакви психопати само и само да успеете да си пробутвате глупостите.

    Коментиран от #12

  • 11 НАТО ВЕЦ

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "чернобил":

    Я се замисли какво каза. Нещо ти е объркано мисленето.

    Публикувано във факти.бг: Добичета...,годината е 2018,всеки може да е такъв,какъвто се е измислил.Нямам и идея как може да вълнува обратно нагънатите ви мозъчета как се чустват хората...Явно живота ви е напълно лишен от смисъл!!!

    Публикувано във факти.бг: Имаше една максима...най много роби има свободата...

    Нещо, а?!
  • 12 НАТО ВЕЦ

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Kkkkk":

    Когато почнат усилено да ти "обясняват", колко хубаво е нещо и какъв идиот си, че не го приемаш, значи не ще да е на хубаво.
  • 13 Гост

    14 0 Отговор
    Или е написана некадърно и трябва се преработи или прикрива други намерения. Да си кагат кое от двете е вярно та да сме наясно!
  • 14 Аристотел

    17 1 Отговор
    Джендър е Пол!Пол или Джендър е общото наименование на двата пола мъж или жена от хиляди години,но когато добавиш към тази дума Роля,Социален,Миш-Маш,Транс,Психо или друга вербална извратения се получава алогизъм или нещо лишено от смисъл!Полът е Божествено и Физично предопределен и не зависи от Лъжливи конвенции,които да изопачат реалността!
  • 15 Ироничен

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Никой не го е виждал, всички се боят от него

    То и с тока е така. Мога да покажа на автора защо.
  • 16 Kobra

    8 0 Отговор
    Абе хора, защо се мъчите акъла и след като има 240 храненикът в парламента от третия пол.
  • 17 чалма тв

    12 1 Отговор
    Всичко е примерено, всичко е в детайлите,малките букви,както и в договори с банка,никой не ги чете, но накрая ти си банкрут. Утре ще ни предложат да признаем педафилия и пак ще се намерят 200 нпо организации и учени и ББ ще каже -няма мърдане приехме го еди къде си и го подписахме,сега вече е късно.Не вярвате ли ? А преди 25 години вярвахте ли че ще има гей парад в София-,НЕ, преди те се криеха,сега навират оная работа в лицето ти...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мангалян

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "чернобил":

    Не бъркай свободата със свободия! Не сравнявай човеците с човекоподобни!
    ---------------------
    Относно...добичета/гоим/,за ОБИДА ли да го приемем?! Или да!
    Пожелавам ти да живееш в интересни времена...
  • 20 Различен

    10 0 Отговор
    Абе, аз съм съгласен да приемем конвенцията!
    Но да има една добавена точка. Всички пропагандиращи и желаещи тази конвенция, да носят отговорност, ако се окаже, че не е баш така и всичко е подвеждащо!
    И всеки обикновен гражданин, не джендер, като срещне няКОЙ от тези цървули на улицата да има правото да им играе по няКОЙ тупаник в муцуната!
    Защото ми писна, от простотиите на тези всичките, дето постоянно ни дават ОЦУ/особено ценни указания/! А резултатът е само един. Отвратително законодателство, в интерес на една точно определена каста, в интерес на престъпниците, в интерес на мафията, в интерес на корпорациите, краденето и унищожаването на държавата, без последствия за тези всичките!
  • 21 Петя

    7 1 Отговор
    Защо държавите неподписали не се
    споменават ,а на някои като нас се
    дава олтиматом.За всичко ЕС има
    двойственно отношение един вид
    ще служим като опитни зайчета.
    А по висшестоящите ще имат право на избор.Жалко ,че управниците
    са ни подхвърлили като мърша на
    кучетата.
  • 22 Петя

    4 1 Отговор
    Защо държавите неподписали не се
    споменават ,а на някои като нас се
    дава олтиматом.За всичко ЕС има
    двойственно отношение един вид
    ще служим като опитни зайчета.
    А по висшестоящите ще имат право на избор.Жалко ,че управниците
    са ни подхвърлили като мърша на
    кучетата.
  • 23 име

    6 0 Отговор
    цитат-
    Набиваш жена си,
    а онзи ге гледа изниско...ето я манипулацията на простака-жена си ..онзи те ...либераста,казва се ОНАЗИ .тъп джендър.автора бие ли жена си при липсата на тази отровна конвенция?
  • 24 Stoich

    2 0 Отговор
    Дано внук му доведе зет и да е жив да го види!
  • 25 aaaaaa

    0 2 Отговор
    ако бойко утре смени позицията да е против, бкп веднага ще станат за.