1 805 24

Какво да се прави и да не се прави?

Васил Василев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кюрдите сблъскаха Турция и САЩ. По-точно кюрдите са повод двете най-големи армии в НАТО да се изправят една срещу друга, макар и непряко и символично. Американците снабдяват кюрдите с оръжие, което обстрелва турците. Турция отговаря, като бомбардира летището, което ползват американските ВВС. То е на територията на Сирия, чието правителство се поддържа от Русия. Последната има влияние сред кюрдите, но те се поддържат сега от САЩ в разрез с интересите на Турция. Тя пък е в по-добри отношения с Русия, отколкото със САЩ. САЩ имат интерес кюрдският петрол и газ да стигнат Средиземно море, за да конкурират руските енергоизточници. Турция е против. Русия се прави, че загърбва кюрдите и подкрепя турците, но всъщност гледа да не пречи на влошаването на отношенията между Турция и САЩ. Това написа на страницата си във фейсбук Васил Василев и продължава:

По-подредено не можеше да бъде.

Нашият проблем е какво да правим ние ? Подготвяме ли си отговори на въпросите, пред които неминуемо ще се изправим ? А те не са малко :

Ако САЩ са решили да свалят Ердоган заради непокорството и приятелството с Путин, ще организират ли там революция от либийски тип, ще действат като в Ирак или в Сирия или ще изберат друг вариант?

Ако в Турция избухне гражданска война, вдъхновена от САЩ, ние какво ще правим ? Можем ли да спрем бежанците, които ще хукнат към Европа ? Ще сме по-скоро на страната на САЩ или на Ердоган ? Кое е по-малкото зло ? Ако вземем американската страна, няма ли Съединените щати да ни изпързалят, като уредят впоследствие отношенията си с Турция за наша сметка ?

Ако кюрдската държава получи излаз на Средиземно море и Турция загуби територии, ще се опита ли да компенсира загубата с наши земи, предварително населени с турски бежанци ? Ще и позволят ли ? Може ли не само да и позволят, но и да я поощрят ? Продали ли са ни вече САЩ на Турция ?

Какво ще прави Русия в такъв случай ? Ще загърби делото на Александър Втори или ще се хвърли да ни спасява ? Би ли се скарала Русия с Турция заради нас ? А със САЩ ? За какво би го направила ?

Каква би била реакцията на ЕС ? Ще ни подкрепи ли или ще ни изостави като Чехословакия в Мюнхен?

За да имаме относително правилни отговори, трябва да имаме стабилно разузнаване, добри анализатори и някаква самостоятелност във външната политика. Ако смятате, че ги нямаме в достатъчна степен, опитайте Вие да отговорите на горните въпроси. Ако не искате да оповестите мнението си, запазете го за себе си, но помислете. Може би, поотделно и заедно, ще намерим решението на съдбовния за държавата въпрос : " Какво да правим и да не правим ? ".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Единствен изход
  Отговор
  1 21:09  27.01.18
  Искандер м
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 21:15  27.01.18
  САЩ искали кюрдски пртрол и газ! Кюрдски петрол и газ няма има Сирийски! Кюрдски петрол и газ само в мечтите на САЩ и бг.русофобите има.
 • Гост
  Отговор
  3 21:17  27.01.18
  Кото и да праим ще ни изпързалят! А дойдат ли от Анадола фанатиците, всяка сутрин ще броим мъртвите, а нашите бургии- Всички ще порасна,2,10- 130 кила! България ще стане Батак!
 • Хасан
  Отговор
  4 21:27  27.01.18
  Ще има бум в продажбата на памперси

  Коментиран от #7


 • Всеки сам
  Отговор
  5 21:35  27.01.18
  Не разчитайте на някого да дойде да ни спасява. Най-добре е сами да се огледаме и да се спасяваме сами. Като правим мили очички (като Борисов) нищо няма да излезе. Докато си заряваме главата в пясъка и си мислим, че всичко е наред, доникъде няма да стигнем. Смяната на система е по-нужна отвсякога. Намаление на броя на депутати, съветнци и чиновници. Избиране на подготвени хора на съответните позиции, а не калинки. Но силата, която може да го направи не се показва на хоризонта. Засега
 • Хасан
  Отговор
  6 21:35  27.01.18
  Правиме като Бай Тошо..притихваме,свиваме и гледаме бурята да отмине..
 • точно тъй
  Отговор
  7 21:48  27.01.18

  До коментар #4 от "Хасан":

  Страшен си Хасане, и много радостен! То щото на тебе пък ще ти се размине!
 • Лост
  Отговор
  8 21:57  27.01.18
  Гъзари, ако стане патаклама в БГ, Боко е първия който ще избяга, с Кугара ахахахахахах, дерзай народе, овце...
 • Скорпион29
  Отговор
  9 21:57  27.01.18
  За вас не знам, ама станели война аз изчезвам нямам намерение да си рискувам живота за русофоби и гласоподаватели на ГЕРБ още по- малко 80% ! Кой кавото си дроби ще си го сърба без мен обаче

  Коментиран от #11

 • 555
  Отговор
  10 22:59  27.01.18
  Да бъда или да не бъда ..в туй е въпросът.
 • Гост
  Отговор
  11 23:13  27.01.18

  До коментар #9 от "Скорпион29":

  Това не е нужно да ни го казваш. Никой не очаква от продажен русофил да остане и да защитава родината си.

  Коментиран от #12, #14

 • Скорпион29
  Отговор
  12 23:29  27.01.18

  До коментар #11 от "Гост":

  Що трябва да те защитавам точно теб? Ти ще защитаваш US интересите в България и на Оеевски бизнеса и на Бойко милиярдите и фондациите на Сорос.Едно време всичко беше общо и имаше какво да защитаваш идеите бяха общи, а днес аз ще пазя интересите на някой какво ми пука.На теб обаче гледам че ти пука така че тренирай
 • Зидар
  Отговор
  13 23:30  27.01.18
  Сега нито САЩ, нито Русия ще се месят на Турция във войната с кюрдите...още е рано, но сигурно е че след случилото се ще бъдат против Турция... Докато не се прецени какво точно ще получи... България просто трябва да подкрепя добрия диалог...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  14 23:39  27.01.18

  До коментар #11 от "Гост":

  И ти русофобе няма какво да пазиш тука вече тая държава отдавна е продадена на З.Европа и САЩ единственото което е останало от нея е една шепа племе и едно име! И тая шепа племе не си заслужава и една капка кръв да се пролее за него! Левски и Ботев като си дадоха кръвта за племето какво стана? племето ги предаде
 • Българин
  Отговор
  15 23:56  27.01.18
  Какъвто и да е сценарията България трябва да направи две неща.Първото е да насърчи раждаемостта.Трябва да се дават държавни жилища на млади образовани семейства да им се помага по всякакъв начин.Целата е 4 деца в семейство.Второто е да инвестира много в съвременна боеспособна армия подобна на израелската. Всеки българин и българка трябва да преминат военно обучение и патриотичното обучение трябва да започва от ранна детска възраст.Да се обясни ясно на децата какво е турчин и какво носи тази напаст на Европа и България. Трябва да подобрим взаимодействието си с Гърция ,Сърбия и Румъния.Гърция е наясно че навлязат ли в България турските пълчища те ще са следващите.За това в случай на нападение на една от страните веднага обединен ответен удар.Това е въпрос на оцеляване. Трябва да се обясни в Европа и то на всички нива каква опасност дебне.Трябва да се търсят съюзници за създаването на фронт срещу ислямизма надигащ се от Турция.Само с общи усилия на цивилизованите хора може да се спре тази напаст.

  Коментиран от #16, #19

 • Българин
  Отговор
  16 00:02  28.01.18

  До коментар #15 от "Българин":

  Нещо стегаш комунизъм май ?

  Коментиран от #17

 • Българин
  Отговор
  17 01:01  28.01.18

  До коментар #16 от "Българин":

  Не сме Швеция там е комунизъм.Повече на Израел трябва да приличаме,че и нас като тях са ни натиснали мюслитата.

  Коментиран от #18

 • Българин
  Отговор
  18 01:12  28.01.18

  До коментар #17 от "Българин":

  Д ес те натискат вече и мюсюлмани ли ? Щото вчера бяха руснаци и русофили! Що все си мислиш че някой иска нещо от България?
 • Хасан
  Отговор
  19 08:24  28.01.18

  До коментар #15 от "Българин":

  И да се раздаде на населението безплатни памперси....то от страх се насира
 • Иван
  Отговор
  20 09:58  28.01.18
  Какво разузнаване с Генерал като Кирчо Киров ?

 • Иван
  Отговор
  21 10:01  28.01.18
  Какво разузнаване с Генерал като Кирчо Киров?
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  22 13:16  28.01.18
  Василев, Василев ,прекалено много въпроси задаваш братле.Боко не може да ги запомни та камо ли да мисли върху тях,дай да забършем каквото е останало , а народа и държавата кучета я яли.Това е философията на нашите управници.Но на телетата и дебилите това им се полага.
 • 23 20:26  01.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Христо
  Отговор
  24 20:35  01.02.18
  Дали и този път Русия ще ни спаси? Едва ли!Ние не заслужаваме,защото се продадохме на американците! Ха сега познайте кое иго ни разказа играта-руското или американското?Помислете добре! Още Алеко Константинов го е казал-управниците са маскари!

Напиши коментар:


Публикувай