Last news in Fakti

27 Януари, 2018 21:02 2 322 24

Какво да се прави и да не се прави?

  • турция-
  • сѝщ-
  • сблъсък
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кюрдите сблъскаха Турция и САЩ. По-точно кюрдите са повод двете най-големи армии в НАТО да се изправят една срещу друга, макар и непряко и символично. Американците снабдяват кюрдите с оръжие, което обстрелва турците. Турция отговаря, като бомбардира летището, което ползват американските ВВС. То е на територията на Сирия, чието правителство се поддържа от Русия. Последната има влияние сред кюрдите, но те се поддържат сега от САЩ в разрез с интересите на Турция. Тя пък е в по-добри отношения с Русия, отколкото със САЩ. САЩ имат интерес кюрдският петрол и газ да стигнат Средиземно море, за да конкурират руските енергоизточници. Турция е против. Русия се прави, че загърбва кюрдите и подкрепя турците, но всъщност гледа да не пречи на влошаването на отношенията между Турция и САЩ. Това написа на страницата си във фейсбук Васил Василев и продължава:

По-подредено не можеше да бъде.

Нашият проблем е какво да правим ние ? Подготвяме ли си отговори на въпросите, пред които неминуемо ще се изправим ? А те не са малко :

Ако САЩ са решили да свалят Ердоган заради непокорството и приятелството с Путин, ще организират ли там революция от либийски тип, ще действат като в Ирак или в Сирия или ще изберат друг вариант?

Ако в Турция избухне гражданска война, вдъхновена от САЩ, ние какво ще правим ? Можем ли да спрем бежанците, които ще хукнат към Европа ? Ще сме по-скоро на страната на САЩ или на Ердоган ? Кое е по-малкото зло ? Ако вземем американската страна, няма ли Съединените щати да ни изпързалят, като уредят впоследствие отношенията си с Турция за наша сметка ?

Ако кюрдската държава получи излаз на Средиземно море и Турция загуби територии, ще се опита ли да компенсира загубата с наши земи, предварително населени с турски бежанци ? Ще и позволят ли ? Може ли не само да и позволят, но и да я поощрят ? Продали ли са ни вече САЩ на Турция ?

Какво ще прави Русия в такъв случай ? Ще загърби делото на Александър Втори или ще се хвърли да ни спасява ? Би ли се скарала Русия с Турция заради нас ? А със САЩ ? За какво би го направила ?

Каква би била реакцията на ЕС ? Ще ни подкрепи ли или ще ни изостави като Чехословакия в Мюнхен?

За да имаме относително правилни отговори, трябва да имаме стабилно разузнаване, добри анализатори и някаква самостоятелност във външната политика. Ако смятате, че ги нямаме в достатъчна степен, опитайте Вие да отговорите на горните въпроси. Ако не искате да оповестите мнението си, запазете го за себе си, но помислете. Може би, поотделно и заедно, ще намерим решението на съдбовния за държавата въпрос : " Какво да правим и да не правим ? ".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единствен изход

    20 1 Отговор
    Искандер м
  • 2 Бесен Язовец

    40 7 Отговор
    САЩ искали кюрдски пртрол и газ! Кюрдски петрол и газ няма има Сирийски! Кюрдски петрол и газ само в мечтите на САЩ и бг.русофобите има.
  • 3 Гост

    10 13 Отговор
    Кото и да праим ще ни изпързалят! А дойдат ли от Анадола фанатиците, всяка сутрин ще броим мъртвите, а нашите бургии- Всички ще порасна,2,10- 130 кила! България ще стане Батак!
  • 4 Хасан

    18 10 Отговор
    Ще има бум в продажбата на памперси

    Коментиран от #7

  • 5 Всеки сам

    33 1 Отговор
    Не разчитайте на някого да дойде да ни спасява. Най-добре е сами да се огледаме и да се спасяваме сами. Като правим мили очички (като Борисов) нищо няма да излезе. Докато си заряваме главата в пясъка и си мислим, че всичко е наред, доникъде няма да стигнем. Смяната на система е по-нужна отвсякога. Намаление на броя на депутати, съветнци и чиновници. Избиране на подготвени хора на съответните позиции, а не калинки. Но силата, която може да го направи не се показва на хоризонта. Засега
  • 6 Хасан

    7 19 Отговор
    Правиме като Бай Тошо..притихваме,свиваме и гледаме бурята да отмине..
  • 7 точно тъй

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Страшен си Хасане, и много радостен! То щото на тебе пък ще ти се размине!
  • 8 Лост

    21 2 Отговор
    Гъзари, ако стане патаклама в БГ, Боко е първия който ще избяга, с Кугара ахахахахахах, дерзай народе, овце...
  • 9 Скорпион29

    26 10 Отговор
    За вас не знам, ама станели война аз изчезвам нямам намерение да си рискувам живота за русофоби и гласоподаватели на ГЕРБ още по- малко 80% ! Кой кавото си дроби ще си го сърба без мен обаче

    Коментиран от #11

  • 10 555

    7 0 Отговор
    Да бъда или да не бъда ..в туй е въпросът.
  • 11 Гост

    6 19 Отговор

    До коментар #9 от "Скорпион29":

    Това не е нужно да ни го казваш. Никой не очаква от продажен русофил да остане и да защитава родината си.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Скорпион29

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Що трябва да те защитавам точно теб? Ти ще защитаваш US интересите в България и на Оеевски бизнеса и на Бойко милиярдите и фондациите на Сорос.Едно време всичко беше общо и имаше какво да защитаваш идеите бяха общи, а днес аз ще пазя интересите на някой какво ми пука.На теб обаче гледам че ти пука така че тренирай
  • 13 Зидар

    14 0 Отговор
    Сега нито САЩ, нито Русия ще се месят на Турция във войната с кюрдите...още е рано, но сигурно е че след случилото се ще бъдат против Турция... Докато не се прецени какво точно ще получи... България просто трябва да подкрепя добрия диалог...
  • 14 Бесен Язовец

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И ти русофобе няма какво да пазиш тука вече тая държава отдавна е продадена на З.Европа и САЩ единственото което е останало от нея е една шепа племе и едно име! И тая шепа племе не си заслужава и една капка кръв да се пролее за него! Левски и Ботев като си дадоха кръвта за племето какво стана? племето ги предаде
  • 15 Българин

    19 5 Отговор
    Какъвто и да е сценарията България трябва да направи две неща.Първото е да насърчи раждаемостта.Трябва да се дават държавни жилища на млади образовани семейства да им се помага по всякакъв начин.Целата е 4 деца в семейство.Второто е да инвестира много в съвременна боеспособна армия подобна на израелската.
    Всеки българин и българка трябва да преминат военно обучение и патриотичното обучение трябва да започва от ранна детска възраст.Да се обясни ясно на децата какво е турчин и какво носи тази напаст на Европа и България.
    Трябва да подобрим взаимодействието си с Гърция ,Сърбия и Румъния.Гърция е наясно че навлязат ли в България турските пълчища те ще са следващите.За това в случай на нападение на една от страните веднага обединен ответен удар.Това е въпрос на оцеляване.
    Трябва да се обясни в Европа и то на всички нива каква опасност дебне.Трябва да се търсят съюзници за създаването на фронт срещу ислямизма надигащ се от Турция.Само с общи усилия на цивилизованите хора може да се спре тази напаст.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Нещо стегаш комунизъм май ?

    Коментиран от #17

  • 17 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Не сме Швеция там е комунизъм.Повече на Израел трябва да приличаме,че и нас като тях са ни натиснали мюслитата.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Д ес те натискат вече и мюсюлмани ли ? Щото вчера бяха руснаци и русофили! Що все си мислиш че някой иска нещо от България?
  • 19 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    И да се раздаде на населението безплатни памперси....то от страх се насира
  • 20 Иван

    6 0 Отговор
    Какво разузнаване с Генерал като Кирчо Киров ?
  • 21 Иван

    5 0 Отговор
    Какво разузнаване с Генерал като Кирчо Киров?
  • 22 Кумчо Вълчо

    7 0 Отговор
    Василев, Василев ,прекалено много въпроси задаваш братле.Боко не може да ги запомни та камо ли да мисли върху тях,дай да забършем каквото е останало , а народа и държавата кучета я яли.Това е философията на нашите управници.Но на телетата и дебилите това им се полага.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Христо

    1 0 Отговор
    Дали и този път Русия ще ни спаси?
    Едва ли!Ние не заслужаваме,защото се продадохме на американците!
    Ха сега познайте кое иго ни разказа играта-руското или американското?Помислете добре!
    Още Алеко Константинов го е казал-управниците са маскари!