30 Януари, 2018 06:32 2 125 8

Българските партизани на Истанбулската конвенция

  • истанбулска конвенция-
  • насилие-
  • жени

Струва ми се, че тази позиция премина всички разумни граници на един почтен и демократичен дебат

Българските партизани на Истанбулската конвенция - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През всички тези години след краха на комунизма съм подкрепял и партнирал с българската либерална общност по основните приоритети за превръщане на България в демократична и уредена европейска страна и държава. Западната принадлежност на България винаги е била обединяваща основа за единодействие на българската либерална общност с християндемократи, социалдемократи с некомунистически произход, либертарианци и други.

Това пише в профила си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

С присъединяването на България към НАТО и ЕС се създадоха естествени условия за разнообразяване на позициите - идейни и политически - на българската демократична общност, което отразява (все още) демократичния характер на обществения дебат, както и факта на реалния ценностен и идеен плурализъм в демократична Европа. Българската либерална общност (по същество - предимно ляво-либерална) наблюдава този процес на плурализиране на мненията в демократичната общност с притеснение и раздразнение.

Причината за това е фактът, че макар и доста влиятелна в публичните дебати,

либералната общност е доста крехка и малка.

Обособяването на други демократични, но нелиберални (в тесния смисъл на думата) позиции и движения в рамките на общата либерално-демократична общност превръща либералите (в тесния смисъл на думата) в уязвимо малцинство. Затова мнозина сред тях се изкушават шумно да говорят "от името на Европа", след като не успяват да говорят достатъчно убедително от името на широки слоеве български граждани извън границите на "Стамболова София". Този феномен за пореден път се наблюдава в острастената "защита" от страна на либералната общност на Истанбулската конвенция, която между впрочем не е отхвърляна от мнозинството българи, но някои нейни постановки предизвикаха обществен интерес и дебат. Възмутени от този дебат, либералните матросовци се хвърлиха на амбразурата за да предотвратят самата възможност нещо, "което идва от Европа" да бъде проблематизирано от провинциалните селяндури извън либералната общност.

Струва ми се, че

тази позиция премина всички разумни граници на един почтен и демократичен дебат.

Хора, които са неразделна част от демократичната общност със заявени идеи и позиции бяха обявени за "хибридчици" и "путинисти" в рамките на кампания за оплюване, която - за съжаление - се отрази върху възприятието на самата Истанбулска конвенция.

Последната - макар и с редица слабости във формулировките, неволни или не - все пак наистина е документ, който изразява позиции на необходима солидарност срещу насилието - над жени, деца и други общности...

Уплашени от еманципацията на различни идейни и политически движения в българската демократична общност, нашите леви либерали отново се проявиха като острастени балкански политически партизани. За мен резултатите от този факт ще бъдат негативни за самата либерална общност. Тя е малка, но важна част от българския демократичен дебат и значима гаранция - заедно с другите демократични движения, леви и десни - за необратимия европейски избор на България.

Поведението на нейните членове в стила "когато говориш с мене ще мълчиш" в крайна сметка накърнява образа на демократична Европа в очите на тези, които вярват на острастените либерали, че точно те са единствените легитимни представители и говорители на обединена Европа. Не, не са единствените!

И ако продължават по този начин, въобще ще спрат да бъдат представители на обединена Европа.

*Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    7 16 Отговор
    Отново точен коментар на Минчев, у нас сме свикнали да плюеме, не става въпрос за конвенцията, цялата държава говори САМО за това, по улиците, в магазина, в трамвая - материалските чорбаджии със задоволство коментират ,сякаш са победили ламята- единствената тема за усмивка, щот инак акъла им стига само да бъркат "еоедневната каша с л..на" , НИКОЙ НЕ ПРЕДЛОЖИ - "Абе дайте да редактираме тази конвенция, да извадим каквото не ни харесва и да покажем какво подкрепяме" , НЕ - материала е доволен че е преборил злото ама нищо не е преборил ами пак го водят за рогата, както Слави преди година му каза "Гласувайте 3 пъти да" и той гласува -без да знае какво е "мажоритарен"

    Коментиран от #7

  • 2 Аристотел

    33 4 Отговор
    Конвенцията ме може да се редактира или да се извади нещо от нея,тя е императив!Или я приемаме както е или я отхвърляме!Гнусното в Конвенцията е,че зад насилието на жени и деца се крият агресивни неопределени полово психари,които ни втълпяват,че да си Жена е просто социална роля!Жената не е социална роля,а биологично различие на което дължим и възможноста за размножаване на човешкия род!Няма човек,който да не е минал през Утробата на Жената и да не е усетил значението на Майката.Социалния пол заобикаля тази най-важна роля на жената,да бъде Майка.Да даде живот!Конвенцията е Гротеска от картина на Гоя!
  • 3 Аристотел

    16 6 Отговор
    Тази Конвенция е Комунистическа,защото принизява Жената до някаква социална роля на битието и дава възможност за недосегаемост на неопределени на психично ниво индивиди да изместят Жените и Майките.
  • 4 Morgoth

    19 0 Отговор
    Либерализма в която и да е област предполага свободно изказване на мнения и свободно дискутиране без табута. Също така предполага и минимална държавна намеса и минимални регулации.
    Има едни хора обаче, които се зоват либерали, но смятат че са говорители на една по-висша класа и разбират всичко по-добре от простолюдието. Те очакват техните виждания да бъдат защитавани на държавно ниво, а на несъгласните с тях устата да бъде запушена със закони. За тях има едно съвсем ново наименование - либерасти.
  • 5 Аристотел

    21 1 Отговор
    Това Насилствено налагане на Конвенцията ще има обратен ефект и вместо да защити хората с неопределени полове ще доведе до повече омраза и насилия над тях.Без Конвенция не ги забелязваме и ги отбягваме,а с Конвенцията ще трябва да се борим с тяхната агресия за доминиране и недосегаемост!
  • 6 Никой

    15 0 Отговор
    Аз не съм от никоя партия и не знам дали по убеждания съм ляв или десен. То не знам дали и тези от партиите знаят дали са такива. Това, което се забелязва в България, че държава няма. Няма МВР - личи си по контрола на движението по пътищата, където закона се нарушава всеки ден и от самите хора от МВР. Няма справедливост и съд. Примери много. Основен пример е, че и сега има доста закони за закрила на жените и децата и усещането е, че не се прилагат. Сега ни се предлага една конвенция, която е много рехаво написана. За научна конференция е ОК, но за законова рамка е много неточна. Примерни текстове от английската версия с мои преводи: “gender” shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men (“gender” трябва да означава социално конструирани роли, поведения, дейности и характеристики, които дадено общество разглежда подходящи за жените и мъжете). Тук няма реална конкретика. Кои са обществата в България? Едно ли е, 20 ли са? Кои са ролите, поведенията и т.н. във всяко едно от тях. Тук полето за интерпретация е огромно. Всичко може да влезе и да се тълкува като добро или лошо. Има и контролиращ орган -  GREVIO - който има изклютелни права да се меси, но не забелязва да има задължения. И самият орган (GREVIO), но се споменават и съпътстващи делегации, които имат същите права. Това, което ме притеснява мен е следното. Нямаме държава, значи няма кой да я прилага тази конв
  • 7 юрист

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    “...Публикувано във факти.бг: НИКОЙ НЕ ПРЕДЛОЖИ - "Абе дайте да редактираме тази конвенция, да извадим каквото не ни харесва и да покажем какво подкрепяме"...“ НЕ МОЖЕМ да редактираме ик, защото Р.България НЕ Е нейн автор! Не разбрахте ли, че точно онези членове и параграфи, които предизвикват отвращението на обществото, НЕ МОГАТ да бъдат “съборени“, “извадени“, “премахнати“ от съдържанието й? И не наричайте българския народ “матр'ял“, защото точно Вие нямате никакво понятие от материята, която дискутирате!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.