30 Януари, 2018 10:45 2 301 27

Искаме Русия без Путин!

  • алексей навални-
  • русия-
  • президент-
  • избори-
  • путин-
  • владимир путин

Президентските избори са нещо като театър

Искаме Русия без Путин! - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Стига вече!" - В неделя хиляди руснаци излязоха на протести по улиците на страната. Те скандираха: "Русия без Путин!" и настояха за честни избори. Организаторът на протестите Алексей Навални бе арестуван още на обяд.

"Гражданки и граждани, моля, освободете пътя. Пречите на пешеходците." Гласът на полицая прозвучава през няколко минути от високоговорителите на площад "Пушкин" в центъра на Москва. Само че участниците в неразрешената от властите демонстрация игнорират силите на реда. Демонстриращите са близо две хиляди, повечето от тях - млади хора. Вместо да послушат полицаите, те скандират лозунги като "Русия без Путин!" и "Русия ще бъде свободна".

Един от тях е Василий - той не се представя с истинското си име, тъй като се бои от репресалии.

"От 18 години ни управлява все същият президент. Стига вече!",

ядосва се той. "Искаме алтернатива на днешните управляващи и настояваме за свобода на словото", добавя една жена до Василий.

И един млад мъж, облечен в дебело черно палто, е възмутен. "Сегашните президентски избори са нещо като театър", казва той. А едно 14-годишно момиче, дошло на демонстрацията заедно със своя приятелка, добавя: "Един силен президент не би се страхувал от провеждането на свободни избори. Искам в моята страна нещата да се случват честно и според закона."

Според младата рускиня, днес Кремъл забранява на хората да гласуват за кандидата, за когото всъщност искат да гласуват много от руснаците.

Тя има предвид Алексей Навални, който всъщност трябваше да води неделните протести. Той обаче е арестуван светкавично на улицата - малко след като излиза от дома си в Москва. Научили за това, протестиращите на площад "Пушкин" са обзети от неудържим гняв. Те започват да сипят обиди срещу президента Владимир Путин. Един от тях нарича Путин "престъпник, който управлява Русия заедно с приятелите си от тайните служби". Хората около него кимат, съгласявайки се с думите му. Изведнъж някой се провиква "Забастовка!", което означава нещо като "стачка", "протест", "бойкот на изборите".

Протести из цялата страна

Протестиращите отново потеглят. А полицаите се въздържат от намеса. Редица телевизионни екипи отразяват демонстрацията. А тя е само една от многото, провели се в неделя в Русия.

Из цялата страна имаше протести в подкрепа на 41-годишния Алексей Навални. Той беше призовал за бойкот на предстоящите президентски избори, след като властите му забраниха да участва във вота - поради неоснователни причини.

Докато властите в повечето руски градове позволиха протестите, в Санкт Петербург и Москва те бяха изрично забранени. Въпреки това обаче и там демонстрантите излязоха по улиците. Само до ранните вечерни часове в Русия са били арестувани общо 185 протестиращи, като единият от тях е самият Алексей Навални. До края на деня броят на арестуваните най-вероятно е нараснал още.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    19 41 Отговор
    Русия ще се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
  • 2 ТАСС

    41 15 Отговор
    Краварите само на няколко хиляди ли можаха да платят ? Нещо и тях ги е налегнала криза .
  • 3 georgi

    46 13 Отговор
    Искате някой като Елцин, да си пие водката и се продаде на евреите и САЩ

    Коментиран от #5

  • 4 да да

    38 10 Отговор
    Не може пичове не може, защото вие сте по малко от привържниците на Владимир. Поняли.
  • 5 Е да де!

    33 8 Отговор

    До коментар #3 от "georgi":

    Това се цели!да бъде отстранен Путин и да може краварите да заграбят богатствата на ВЕЛИКА Русия ама това няма как да се случи,и всички Хамерикански подлоги да се успокоят и да знаят ,че е невъзможно да я ограбят!!
  • 6 един

    10 32 Отговор
    100 г. пещерен комунизъм в допотопната Русия не могат се оправи русначата още 1000 г.

    Коментиран от #25

  • 7 впечатлен

    11 33 Отговор
    Младите руснаци не искат Путин, защото са млади, все още непокварени, жадуващи за истински човешки права и свободи, дано само да няма жертви, за успех е трудно да се предполага. В същото време нашата партия, зовяща се БСП, разчита на Путин, и с негова помощ да вземе властта у нас, да обезцени всичко направено от правителството и да започне с репресии, забрани, заплахи и всички изпитани от комунистите методи на управление. Поведението на Корнелия Нинова и придворните й комунисти е доказателство за това какво очаква България, ако злобата, омразата, която се лее от редиците на БСП, се наложи като стил на управление.

    Коментиран от #9, #19

  • 8 ха ха ха

    21 5 Отговор
    Ем и ние много работи искаме - ма няма :D
  • 9 търпение се иска

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "впечатлен":

    нямаш никаква представа какво искат младите в Русия... ;)

    на изборите ще видиш, потърпи
  • 10 Ядеитн

    25 7 Отговор
    Може да искат разните там американци, европейци и местни продажници Русия без Путин, ама няма! Поне няма да е скоро. Опак народ като руснаците иска яка ръка, а Путин я има!
  • 11 Пънчев

    21 4 Отговор
    Хиляди срещу десетки милиони - "има" логика.
  • 12 Мадлин Олбрайт

    23 7 Отговор
    Не е честно Русия да притежава толкова ресурси, а да не ги дава на американските фирми, както прави България, например. И не само.
  • 13 Давидовски

    15 7 Отговор
    Ние тук си ги знаем като соросоиди там си ги знаят като пета колона предатели.И едните и другите бозаят от една и съща цица всички знаем коя нищо ново под слънцето.
  • 14 EЕЕ

    21 5 Отговор
    Путин върна Русия на международната сцена,а това не устройва краварите
  • 15 Пеньо

    7 16 Отговор
    Жалко е такава велика държава да се управлява еднолично от крадлив кагебист! Рано или късно руснаците ще прогледнат!

    Коментиран от #17

  • 16 Марони

    2 6 Отговор
    Единението между хората може да събори всяка тирания.Руснаците не са деца,за.да ги подстрекава някой.И те имат нужда от свобода за развитие,както всички здравомислещи хора по света!
  • 17 Марони

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Пеньо":

    Крадливия кагебист има към 75млд.щатски долара!
  • 18 no name no face no number

    12 3 Отговор
    Много скромни тия фондации бре само за 2000 човека намерили парички...2000 в Москва си е нищо. Само пречат на пешеходците , жалка картинка , както онзи прозападнал герой Дневалньо
  • 19 no name no face no number

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "впечатлен":

    къде ги видя тия истински човешки права бре??? Егати и наглия лъжец си Ти
  • 20 едикойси

    9 3 Отговор
    Путин тази година без да се напъва ще спечели изборите още на първи тур с 74% .Каквото и да е ,че КГБ бил диктатор бил е държавник а не управляващ.От 1999 когато прави преврата на Елцин пияницата до сега станаха отново световна сила.На руснаците им трябва твърда ръка (диктатура) за управление те са си диваци .За огромно съжаление ние сме същите 30г. (демокрация)-разграден двор ефектът е ясен от 25 икономика в света със 9 мил. население ,станахме 78 икономика в света с 6.9 мил. население .Това е най-ужасният реален извот ,че на нас ни трябва диктатура а това мене лично най-много ме е яд.
  • 21 Тодор

    13 3 Отговор
    Дойче веле!Нататък не четох!

    Коментиран от #26

  • 22 КАК МОЖЕ ЕДНА РУСИЯ

    3 5 Отговор
    ДА ви докара до такова дередже, че да ви стиска чипика? Та олигарсите с парите от РУСИЯ са на Запад. Банка Русия и РУБЛИТЕ са притежание на САЩ. Министерският съвет се подчинява на Департамента на САЩ. В КОНСТИТУЦИЯТА НА РУСИЯ Е ЗАЛЕГНАЛА ПОЗИЦИЯТА ЧЕ РУСИЯ ПРИЕМА ЕДНОПОЛЯРНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СВЕТА. С ДРУГИ ДУМИ САЩ Е ВИСШЕ СТОЯЩИЯТ НЕИН ОРГАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ. Е ТОГАВА , КОКВО ОЩЕ ВИ СТЯГА ЧИПИКА ? ИЗГЛЕЖДА ВИ ПРЕЧИ ВЪЛНАТА, КАКТО НА МЕКУШАВИЯ ! В ТАКЪВ СЛУЧАЙ, ЩЕ ГО ДУХАТЕ, ЗА МЕК ... ЛЕК НЯМА ! СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА ПУТИНУ !
  • 23 народ

    7 1 Отговор
    А бе,вие кого залъгвате с тия протести!Русия е 150 милиона.А тук излезли 2000 души.Навални лъже 14 годишни деца по форумите и вие сериозно смятате,че това са протести на нормални хора!Навални е платен сороски елемент и ако беше в Америка да приказва срещу тях,досега нямаше да е между живите!Учудвам се на търпението на Путин!Ако беше друг президент-например Жириновски-досега да го беше затворил доживот на тъмно!
    А някои тук се изхождат,че в Русия нямало демокрация.
  • 24 Хохи

    4 1 Отговор
    Забелязвам че има ДЕСЕТИНА ТЪПУНГЕРИ ПРОТИВ ПУТИН, ИЛИ СА МАНГОВЦИ, СОРОСЧЕТА, ИЛИ МИРИЗЛИВИ ДЖИХАДИСТЧЕТА, ВЪРВЕЙКИ ПРОТИВ ХРИСТЯНСТВОТО.
    Аглосаксонската ИЗМЕТ БАВНО СЕ САМОУБИВА

    НЕ СЕ КОРКАЙТЕ ЗЛОТО ЩЕ ЗАГУБИ, МНОГО СА ТЪПИ. ФАКТ, ФАКТ, ФАКТ ВСЕКИ ДЕН
  • 25 Рашън факт

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Пещерен бит е български-казвам го,за да затвориш устата си.
    Ти,нещасник,кво си въобразяваш-затова че спиш на чергата до врата на европа-СИ УСПЕШЕН,СИ НЕДОСЕГАЕМ?
    Тези републики,дето са след СССР не са сближили с европа в пъти са по-благополучни.В пъти!
    Овчарче,-научи реалноста!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.