Last news in Fakti

2 Февруари, 2018 09:30 2 185 21

Комунизмът - вечната болест

  • комунизъм-
  • партийни членове

Нима в ГЕРБ няма бивши партийни членове?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От известно време насам, но с доста ярък пик вчера (31 януари) и днес (1 февруари) отново ни залива политическият спор за комунизма, престъпленията и последствията му - трябва ли да се изучава, какво да се изучава, какво ще се изучава. Въпросът всъщност е много важен, но както обикновено дискусиите по него не стигат до същността.

А тя е много простичка - ще пише ли в новите учебници по история за X клас дали родата на сегашния политически елит, както и самият ни елит е бил част от управляващата върхушка? Ще пише ли и дали и в кои исторически събития, оказали пряко влияние на развитието на България по времето на комунизма, са участвали тези хора? Не за друго, а за да направим сравнение, както каза днес (1 февруари) един от събралите се рано сутринта да отдадат почит хора, които са били преки жертви на тоталитарния режим и чиито роднини също са били преки жертви.

Адекватното сравнение е много важен исторически урок. Защото тогава лъсва кой какво и защо. Големият проблем е, че за да има адекватно сравнение, трябва първо да има адекватна база за сравнение. А къде е гаранцията, че изготвянето на картината за комунистическия режим ще бъде точно?

Нима в ГЕРБ няма бивши партийни членове? Има - точно както и в БСП. Точно както и кажи-речи навсякъде в "пъстрия ни" политически живот. Затова и тези, които готвят учебници, би трябвало да бъдат представени на обществото - например чрез обществените телевизия (БНТ) и радио (БНР), та да ги видят хората, да разберат могат ли да им вярват, че са експерти и че ще свършат съвестно работата.

Да сме уверени, че децата ни действително ще могат да видят всички гледни точки за миналото, за да не повтарят всичките му глупости, гадости и грешки в бъдещето. Да си заложат авторитета един вид - и този залог да ги принуди да бъдат съвестни и точни. Всичко това ме кара да мечтая мъничко, НО е утопия. Не за друго, ами защото "властовият елит" сега е наследник на този, предишния. И се стреми да живее като предишния, с разликите на особеностите на времето. Че даже му се получава - доста добре.

Това е все едно да искате да се излекувате от грип, но докато имате температура и повръщате, постоянно да седите на терасата при минус 5-10 градуса и да пушите - няма да стане. А трябва да стане - но как? Как, без да се минава по историческия път на събития като Френската революция? Защото сега сме държава, която дори не може да се погрижи за две лъвчета, без да трябва да се намеси кой ли не по въпроса. Как тогава ще намерим хората, необходими да ни разкажат правдиво миналото ни и ще ги оставим да го сторят?!

Коментар на Ивайло Ачев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПЕЕВ

    6 4 Отговор
    АКО ИМА -ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ИЗКОРЕНЯТ.
  • 3 ЧеГеБара

    12 7 Отговор
    То краварския капитализъм, най-благата система на тероризъм. Маоизма няма да дискутирам, вижда се, че са най-напред . Като се знае, че комунизма засегна много малка част от света не трябва да се пените. Просто сте попаднали в тази част на свта. Гледайте от високо !
  • 4 Kcaniba

    15 19 Отговор
    Комунизмът е като СПИН,предава се по наследство,или по полов път!
  • 5 SDEЧЕВ

    13 19 Отговор
    Трябва първо Да се направи Паметник на Цар Борис 3 в центъра на София и да се издаде закон които да забранява използването на думата Монархофашизъм за правителствата до 1944. Трябва второ да се въведе в образованието образа на България като най проспериращата държава на Балканите преди ВСВ. Трябва да се излъчва многократно момента от вчера от народното събрание в който БСП отказаха да станат и отдадат почит на изкланите хора през 1945 ,дори предложиха да се поклоним на техните палачи.Това не забравяйте народе Тези БСП са същите змии като техните татковци и дядовци шумкарите. Ще си го запазя записа от народното събрание където се видя как се разграничиха БСП от клането. Музей да се направи за това клане 1945 и да се увековечи като датата на избиването на българския елит от шумкарите роднини на сегашните БСП. Вчера в Народното Събрание БСП го заявиха Ние сме същите които клаха хората 1945г отказвайки да отдадат почит на хората. Не го забравяйте когато дойде време за глас.

    Коментиран от #8

  • 6 lkjrthtr

    12 15 Отговор
    Комунизъм - анти човешка идеология скрита зад обещания за светлото бъдеще, наложена с убийства, лагери, репресии. Този строи ни завеща атеизъм, македонска държава, бедност и много омраза. Само дето не сме били 16 република??? Защо щом беше толкова хубаво децата на партийните лидери учиха в Англия и Франция...Забравяте че не можеше да разкажеш един политически виц, да си купиш кола чакаш с години, а да пътуваш по света беше привилегия само на Партийните функционери. никога повече комунизъм , а ако някои иска в Северна Корея все още е така да отиде там.

    Коментиран от #7

  • 7 Огънчо

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "lkjrthtr":

    То сега не е така ли ?
  • 8 САП

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "SDEЧЕВ":

    За издигане на паметник на Борис 3-ти съм съгласен. Макар, че и той има своите грехове. Той е допуснал доста безчинства в България. Включително е извършил суспендиране на конституцията.

    В България режима след смъртта му се превръща в монархофашизъм за съжаление това е факт.

    В годините на управлението му и особено след смъртта му. Политическия режим извършва доста зверства.


    След 9.9.1944г. в България наистина се извършат много престъпления. Причина за част от ,които е реваншизъм за извършените престъпления от предходния режим.

    За съжаление има и унищожаване на инакомислието по повеля на Сталин.

    За това че тези от БСП са змии си прав, но провери внимателно родословието на повечето от тях, и ще откриеш, че повечето от тях в момента са свързани с буржоазията преди 9-ти септември.

    Както винаги обикновените хора са използвани да поемат куршумите по време на промяната, а след това тихомълком са изтикани от лостовете на властта.

    Това се случило и 1944г. и 1989г. и ще се случи при следващата промяна независимо кога е тя.

    Коментиран от #15

  • 9 Поглед

    18 5 Отговор
    Комунизмът, със всичките си недостатъци, поне не засегна особено традиционната ценностна система, въпреки че я измести от религиозните й основи, а и на патриотичното възпитание се обръщаше внимание. А сега демокрацията какво ни доведе - джендъри, "нетрадиционни", феминистки, мигранти, родоотстъпничество... списъкът не е свършил.
  • 10 Стругацки

    0 3 Отговор
    МАССАРАКШ !!!
  • 11 Българофил

    17 8 Отговор
    Всичко е ясно отдавна. Комунизмът трябва да се учи.Ключови думи: терор, убийства, експроприация, окупация, ентусиазъм, електрификация, една партия, индустриализация, икономически постижения, които прерастват в тотален фалит на икономиката, липса на индивидуална свобода, АЕЦ, космонавтика, дефицит, корупция, почивно дело, частична модернизация, слушане на западна музика, компрометиране на идеята, перестройка, Чернобил, край на ентусиазма, доларът побеждава, 10 ноември, Тодор Живков, свален от своите, самоубийствена оценка на новия държавен глава за целия тоталитарен период, политическата власт се преобразува в икономическа. Липса на покаяние. Болезнено разделение на народа 28 г.

    Коментиран от #12

  • 12 ученик

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българофил":

    След написаното от теб става още по-интересно!
  • 13 АНТИКОМУНИСТА

    5 7 Отговор
    Комунизмът е обявен за престъпен режим. И всеки комунист да бъде излекувн принудително някъде като белене, за да не заразят младото поколение. Да се спрат всички привилегий за тях.
  • 14 Кирилизатора

    4 6 Отговор
    "Всички комунисти, дружно под земята !" Надпис в мина .
    Надявам се да го последвате .
  • 15 Дони

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Искам да попитам каква е реакцията на всяка държава срещу хора финансирани от чужда страна, тръгнали насилствено да свалят законното правителство.Сега ги наричат терористи, тогава в България са ги наричали шумкари. Лъжа ли е , че същите тези дошли на власт с помоща съветската армия " освободителка" избиха хиляди интелектуалци , земеделци и други хора затова , че са другомислещи.Има и още, но и това не е малко.
  • 16 БАТКОТО

    7 0 Отговор
    Новите учебници ще бъдат написани така ,че да обслужват интересите на новите управляващи...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 народ

    2 1 Отговор
    В България никога не е имало комунизъм!Имаше социализъм,който беше по-човешки от сегашния строй/Не знам какъв е сегашният строй/???
    По-скоро бих го определил като анархизъм,защото всеки прави каквото си иска и никой не носи отговорност за нищо.Шепа бивши комунисти ни продадоха държавата и никой не им потърси сметка,тотално безхаберие!
  • 19 народ

    3 1 Отговор
    Комунизма като идея съдържа и хубави неща-равенство,братство и дружба между народите.Има ли нещо лошо в този лозунг?Едва ли!
    Лошото идва от лакомията за пари и власт на тези,които вземат властта.Използваха честните хора да извоюват тази власт и след това ги отстраниха,както стана и в България.Остана ли един партизанин или ятак на власт след 9 септември 1944 г.Останаха на власт пак тези,които управляваха и преди 9-ти.
    Така че,не строя ни е виновен,а лакомията на управляващите!
    Както и в момента.

    Коментиран от #20

  • 20 Българофил

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "народ":

    Привидно сте прав! Тези идеи ги има във всяка религия.Затова комунистите бяха атеисти. Религията им пречеше. За този строй трябва да се преподава като за поредната УТОПИЯ! Но когато нарушаваш хилядолетна традиция-да унищожиш частната собственост, то тогава ти разрушаваш всичко. Само това да разберат другарите е достатъчно. Това крепи целия икономически ред! Без частна собственост няма стремеж към усъвършенстване, защото няма финансов стимул. Другото е уравниловка и вегетиране в общото блато.И финансов фалит.Това вече го видяхме вече.А отчуждаването на човека от земята? Другото голямо духовно престъпление...
  • 21 681 БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор
    КОМУНИЗМА Е РАВЕН НА ЧУМАТА !!!