2 560 6

Когато гърците недолюбваха Александър Велики

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците?

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъй като в момента Гърция и бившата югославска република Македония се опитват да уредят 27-годишния си спор за името, въпросът за гръцките корени на древна Македония изведнъж отново се оказа в светлината на прожекторите. Ето какво пише по темата агенция Франс прес:

За съвременните гърци Александър Велики е неразделна част от богатото им историческо наследство: един от най-великите завоеватели в историята, победил омразната Персийска империя и пренесъл гръцката култура до Египет и Индия. Макар че едновремешните гръцки градове-държави, които повече от десетилетие воюват срещу бащата на Александър, Филип Втори Македонски, едва ли са щели да споделят този ентусиазъм. Плутарх разказва, че когато Александър Македонски умира, атинският народ ликува: Тиранинът е мъртъв!

Филип, Александър и гърците

Филип е надарен пълководец и дипломат, успял да превърне Македон (тоест - античната Македония) от затънтено и изостанало племе в регионална суперсила. Филип дълго воюва срещу гръцките градове-държави и в крайна сметка унищожава Атина и Тива в битката при Херонея през 338 г. пр. Хр. Така, за пръв път в историята, по-голямата част от гръцката континентална територия попада в ръцете на един владетел, който слага край на десетилетните вътрешни войни.

"Филип е доста безскрупулен владетел, който се опитва - и накрая успява - да разшири македонската власт над останалата част от Гърция. Разбира се, срещу него има и голяма съпротива", обяснява Райнхард Зенф, научен директор на Германския археологически институт в Атина.

По онова време много гърци не смятат македонците за част от елинистичната традиция - независимо, че гърци и македонци говорят един и същи език и почитат едни и същи богове. Демостен, най-великият атински оратор от онова време, държи пламенни речи срещу Филип, наричайки го "варварин". Според Стивън Милър, професор в университета в Бъркли, този факт не бива да се надценява. "За Демостен варварин е всеки, който не е съгласен с него самия. „Варвари" той нарича дори някои от своите атински съграждани."

В един от най-разрушителните актове през своето царуване Александър изравнява със земята процъфтяващия град Тива, за да потуши тамошното въстание. Независимо от всичко това древните македонци много държат на гръцката култура и образование. Александър е запален почитател на Омировата „Илиада", а Филип дори кани великия атински философ Аристотел да стане учител на младия му наследник. "От петото столетие нататък царският двор в Македон старателно развива гръцката традиция. Те много уважават гръцката култура и образование", обяснява Зенф.

Подобно на предишните македон ски владетели, Филип също участва в Олимпийските игри, които по принцип са запазени само за гърците. Неговите коне печелят три последователни игри, а Филип по-късно посвещава на Зевс внушителен паметник в Олимпия, който увековечава собственото му име.

След Александър

"Можем да кажем, че още през 5 век пр. Хр. произходът на македонските владетели почти не се подлага на съмнение", казва Милър. Македонското царско семейство е признато като наследник на митичния гръцки герой Херкулес, но неговите поданици са третирани по различен начин от гърците.

"Самите гърци не ги смятат за гърци. Доколкото е известно, до края на класическия период единствено царското семейство е било допускано в Олимпия", обяснява Зенф, който ръководи разкопките в родното място на Олимпийските игри.

Завоеванията на Александър отбелязват зенита на гръцката власт и гръцкото културно влияние в Източна и Централна Азия, както и в Северна Африка. След смъртта му неговите наследници продължават да оперират в Египет, Турция, Сирия, Афганистан и Индия. Този период, известен като епохата на елинизма, продължава почти 300 години до възхода на Рим. По-късно римляните създават огромна провинция, наречена Македония, която включва части от съвременните държави Албания, Македония и България. Славяни започват да се заселват по тези земи от 6-и век нататък.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вечния кмет
  Отговор
  1 14:53  02.02.18
  Ако Александър е на македонците, а македонците са българи, това значи че Александър Велики е на българите. Елементарна логика...
 • Средна възраст
  Отговор
  2 15:08  02.02.18
  И тези от Африка ,защото човечеството е произлиза от там?
 • ОБЕКТИВЕН
  Отговор
  3 21:48  02.02.18
  АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, не звучи като АЛЕКСАНДРОС МАКЕНДРОС а ? Пълна глупост че е грък, бил велик пълководец . Велик велик ама и падение и разпад, така се получило и с този герой. И римската империя е била велика , Изчезнали са много цивилизаций и ще продължи това природно явление .
 • mediator37
  Отговор
  4 08:09  03.02.18
  Ако древните македонци са говорели гръцки, както пише в статията и са се разбирали с останалите гърчюля, какви да са, ако не гърци. За това се казва "майчин език", защото на бебето му говори майката и то най-напред усвоява нейния език. Тук не говорим на каква азбука са пишели македонците, защото в Европа тогава няма друга азбука освен гръцката и латинската, говорим за езика на общуване. Ако е бил гръцки, значи са гърци.
 • Решението
  Отговор
  5 17:17  03.02.18
  Географското име "Македония" е възкресено в Османската империя след освобождението на Гърция от нейния политически елит, който през 1844 г. дефинира своя великошовинистичен иридентистки идеал с т.н. Мегали (Велика) доктрина за "възстановяване на Византия като гръцка държава“ ! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че доминиращ етнос в геграфска област "Македония" е именно българският, а не гръцкият. Ето от къде идва проблемът, който Гърция се опитва да разреши в началото на 20 век чрез етническо прочистване и асимилиране на "македонските" българи. Затова при днешната реалност най-логичното решение би било името на появилата се след разпада на Югиославия нова държава да бъде "Нова Македония" ! Просто и приемливо за всички !
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 17:25  03.02.18
  И на гърците и на българите които живеят сега на земите на древна Македония им се иска да са потомци самоче на Мукавей. Македонците както и траките са били различни народи от древните елини!Все едно италианците да имат претенции че са латини! Или румънците Даки

Напиши коментар:


Публикувай