1 487 9

Покаяние

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944 година

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четири години преди да умре, Свобода Бъчварова завърши огромната си трилогия (общо към 2000 страници) „По особено жесток и мъчителен начин“. Тя беше от ултракомунистическо семейство – баща ѝ Тодор Ангелов-Божаната е интербригадист, участник в Съпротивата в Белгия, посмъртно произведен в полковник от белгийската армия, а майка ѝ Саша Маркова е обвинител в Народния съд.

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Даскалов.

Самата Свобода Бъчварова е завършила естетика в Ленинград. Написала е прекрасни романи, които ще останат – „Литургия за Илинден“, „Земя за прицел“, сценарист е на едни от най-хубавите български филми – „Мера според мера“, „Опасен чар“, „На всеки километър“.

В „По особено жесток и мъчителен начин“, който всъщност е цитат от Наказателния кодекс и който и на самия мен отдавна ми се е струвал подходящ за заглавие на роман, Свобода Бъчварова е разказала родовата си история и най-вече живота на своя баща. Но заедно с това и страданията на България в продължение на близо половин век.

Книгата започва с борбите в Македония и Винишката афера, навремето прочула се с жестоките изтезания, на които са подложени членовете на ВМРО. Разказва се за зверски заклания министър-председател Стамболийски, за погромите по време на септемврийския метеж и завършва със смъртта на Божаната в нацистки затвор в Белгия.

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти. Вместо да затвърди вярата ѝ в пролетарската революция, пребиваването й в Съветския съюз я кара да почва да се съмнява, за да стигне през последната третина от живота си до горчиво отрицание на комунизма.

Но намери сили да не се отрече от баща си и майка си. „Не исках да изглеждам като един духовен Павлик Морозов“, пише тя.

Но заедно с това – „Какво татко е знаел за грозната съветска действителност и за криминалното въплъщение на своите идеали? Доколко е вярвал и служил на лъжите на Партията? Доколко той е мамел не само себе си, но и мен, и много други?.

Мисля си, че България щеше да е по-добра, ако повече български комунисти можеха да мислят като Свобода Бъчварова.

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944 г.. Дотогава са убити трима министър-председатели и множество други политически дейци. През 1945 г. комунистите убиват четвъртия – Богдан Филов, а петият убит премиер е Андрей Луканов, вече в наши дни.

Но при комунизма насилието доби масовост и институционалност. И не само убитите, насилието беше върху всички. Насилие, страх и разврат.

Не мога да кажа как е било в царска България, но в НРБ беше така. Смачкването на днешните българи стана тогава.

Не деля жертвите на „наши“ и „ваши“, макар прадядо ми Иван Даскалов да е изкарал 9 години в комунистически затвор без вина – само защото му се свидело да се раздели с мелницата.

Но си мисля, че няма да стигнем до единението, ако една част от нацията продължава да отрича или да оправдава убийствата.

Няма спасение без покаяние. И Свобода Бъчварова ни научи на това.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българофил
  Отговор
  1 00:22  05.02.18
  Винаги първо е покаянието, след това е прошката! Катарзис! Страдание, което води до очистване, пречистване!

  Коментиран от #3

 • амгймгймгйчгйчгйчгймгймгйгмйг
  Отговор
  2 01:01  05.02.18
  КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА .....ЦИОНИЗМА. ....

  Коментиран от #4, #7

 • Чеко Зарзавата
  Отговор
  3 01:08  05.02.18

  До коментар #1 от "Българофил":

  Зелевата чорба бие махмурлука и сваля промилите- факт! Обаче Промилите правят НОВИНИТЕ ))) отново - ФАКТ!!!
 • 4 01:15  05.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Антикомунист
  Отговор
  5 03:10  05.02.18
  Комуниста е Антихрист и не подлежи на хуманизация,нито изпитва чувства!Покаяние от Дявола не чакай,няма да има!:)
 • Снайпериста
  Отговор
  6 03:12  05.02.18
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Брат ми
  Отговор
  7 06:42  05.02.18

  До коментар #2 от "амгймгймгйчгйчгйчгймгймгйгмйг":

  Абсолютно вярно.
 • Шаран БГ
  Отговор
  8 07:20  05.02.18
  "Не мога да кажа как е било в царска България.." Добре поне,че не се опитва да пише лъжи и за тогавашната "прелестна" България. Тъй като не е било "комунистическо" в царска България, всичко е било "по мед и масло " Само до 18-та година реки от кръв са текли по бойните полета. В името на н.в. Кобурга. След Освобождението от турско и т.н. "мирни години" са изпълнени с политически пристрастия и убийства до ВСВ. В тях военни години за масовите убийства и над мирното население помагат и сегашните "наши приятели" - САЩ и Англия. Вярно е - при комунизма насилието добива също " масовост и институционалност" ! И са се опитвали да го крият...... Жалкото е, че и СЕГА Е НАСИЛИЕ, СТРАХ И РАЗВРАТ! Под друга форма! Но чрез всички медии се насажда и внедрява до оглупяване сред народа!! И всички отговорни хора в страната вдигат ръце и ..... "Олеле, защо има насилие и сред децата?" Не само Божаната е жертва на фашистките изроди. Но техните паметници в западна Европа са под закрила. Нашите се поругават, защото са на "мандраджии" !? Интересно партизано, маки и прочие антифашисти в Европата,трева ли са пасли, докато воюват срещу германците ?? Кое е първо и кое второ ? Без престъпление - няма покаяние! Без чистосърдечно покаяние - няма прошка !! Първо е престъплението! И за съжаление - него първото , като че ли трябва да го има. Така великолепно е устроено най-мъдрото и мислещо създание на Земята
 • до шаран бг
  Отговор
  9 14:05  05.02.18
  Ти сам разбра ли какво си написал,или просто реши да се правиш на умен?

Напиши коментар:


Публикувай