4 Февруари, 2018 19:00 1 892 0

Да си върнеш стадион "Спартак" срещу загуби

  • варна-
  • стадион "спартак"-
  • стадион

Общинския съвет на Варна показа, че нищо не може да го спре в желанието му да прави неизгодни сделки

Да си върнеш стадион "Спартак" срещу загуби - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След шумни протести и скандали с местната администрация феновете на варненския футболен отбор "Спартак" заживяха с илюзията, че са спечелили битката за стадиона, който им бе отнет преди повече от десет години. Решение на общинския съвет от средата на миналата седмица обаче показа, че срещу тази "победа" стоят загуби и пропуснати ползи за общината.

Това пише за в. „Капитал“ Спас Спасов.

Всичко започва през 2006 г., когато администрацията на злополучния бивш кмет Кирил Йорданов влиза в съдружие с частната фирма "Барет ауто". Неин собственик е тогавашният общински съветник от ДПС Иван Славков, който е в близки роднински отношения с министъра на земеделието в тройната коалиция Мехмед Дикме. В новоучреденото дружество "Спортен комплекс Спартак" община Варна апортира едноименния стадион, две сгради и още няколко спортни съоръжения и строителни терени с обща площ близо 15 дка в жилищни райони на града. Всичко това е оценено на 3.2 млн. лв. при многократно по-високи пазарни цени. Така общината влиза в компанията с миноритарен дял от 34%, останалите 66% срещу обявена парична вноска от 6 млн. лв. получава Славков.

Родилните белези

Като "вдъхновител" на идеята за смесеното дружество е сочен неизменният общински съветник Янко Станев, сменил неколкократно лидерските си позиции в местните организации на СДС и ДПС, а откакто местната власт се доминира от ГЕРБ, осигуряващ с групата на политическите си съратници т.нар. прокметски мнозинства в съвета.

Според устава на дружеството Славков внася в капитала му само 25% от заявените 6 млн. лв. Каква е съдбата на останалите 4.5 млн. лв. не е ясно, но скоро след учредяването на компанията тя спира да изпълнява основната част от предмета на дейността си - "организиране и провеждане на спортни събития и мероприятия, изграждане, поддържане и експлоатация на спортни площадки, стадиони, басейни и други съоръжения за спортни и културни цели". Обяснението е, че няма пари.

Първият пропуснат шанс

През 2008 г. Славков е задържан по обвинение в трафик на хора и склоняване към проституция, пране на пари и притежание на наркотични вещества и съдружието с него става неудобно за местната администрация. Взето е решение акционерното дружество да изкупи мажоритарния дял на Славков въпреки наложеното от Търговския закон ограничение, че обект на подобна сделка не могат да бъдат повече от 10% от уставния капитал на компанията.

Според тогавашни общински служители това бил удобният момент след обезсилването на придобитите акции Варна да стане едноличен собственик на "Спортен комплекс Спартак". Но Янко Станев отново влиза в активна роля, като обявява, че е намерил купувачи за дела на Славков. Това са "Инжстрой холдинг", която получава 63.48 % от него, и "Стили роуд", собственост на "Инжстрой холдинг" - 2.52 %. Общинският съвет очаквано определя за свой представител в общото събрание на акционерите Янко Станев. Пред колегите си той прогнозира, че след две години футболният клуб ще е вече в "А" група, а стадионът му ще е обновен и модерен. Разбира се, нищо от това не се случва.

Спасителната акция

През 2012 г. от ФК "Спартак Варна" и фенклубът му обявяват, че спортната база се съсипва и дори са принудени да плащат наем, за да играят на собствения си терен. "Нещата могат да се определят само с една дума – батак. Затова твърдим, че апортирането на общински имоти в дружеството, в това число и стадиона, е безцеремонна кражба в особено големи размери", коментира пред "Капитал" членът на фенклуба "Синдикат 12" Стефан Калименов.

В одитния доклад към финансовия отчет на "Спортен комплекс Спартак" за 2015 г. се чете:

"Текущите пасиви на дружеството превишават активите му със 197 хил. лв. Всичко това показва наличието на съществена несигурност, която може да породи значително съмнение относно способността му да продължи да функционира като действащо предприятие."

Въпреки тежкото си финансово състояние дружеството предоставя банкови гаранции в полза на трето лице, а обезпечението с недвижими имоти е пред контролираната от Фуат Гювен Търговска банка Д. През същата 2015 г. то е предоставило като заем над 1.2 млн. лв. и е записало като "обезценка на вземания" също 1.2 млн. лв. Само за година данъчната му загуба нараства от 162 хил. лв. на над 550 хил. лв. Още по-показателен е отчетът за 2016 г., когато общо натрупаната загуба достига 2.23 млн. лв.

На тази ситуация от ФК "Спартак Варна" реагират със серия оглушителни протести, шествия с факли и среднощни мачове под прозорците на кабинета на кмета Иван Портних. В средата на октомври м.г. той им отговори през една от местните радиостанции: "За съжаление няма лост за влияние върху решенията на това дружество. Няма юридически механизъм, който дава право на общината да развали решението отпреди години за основаването на "Спортен комплекс Варна".

Дни по-късно премиерът Борсов свика в кабинета си среща с бивши и сегашни футболисти, членове на фенклуба, варненския кмет и министрите на финансите и на младежта и спорта. Според прессъобщението за нея именно Портних посочил "лост", като обяснил че "Инжстрой холдинг" заявила готовност да върне на общината стадион "Спартак" и прилежащите му спортни съоръжения.

С писмо до медиите от 25 октомври "Инжстрой холдинг" огласи предложението си да върне на общината стадион "Спартак" и прилежащите му спортни съоръжения, като посочва платените дългове на смесеното дружество, изкупуването на акциите на предишния съдружник на общината и започналото "активно изграждане и подобряване на експлоатацията на спортната инфраструктура".

"Инжстрой холдинг" и свързани с него компании са сред редовните печеливши във всички общински търгове за пътно и инфраструктурно строителство във Варна. Управител на холдинга е Пламен Стелиянов. Компанията участва като собственик в още 16 дружества, сред които със 100% от капитала и в "Стили роуд" ЕООД. През това дружество холдингът участва в 29 консорциума за пътно строителство и поддържане в цялата страна.

Делба "по братски"

На 25 януари мнозинството във варненския общински съвет одобри план за преобразуване на "Спортен комплекс Спартак" в две нови дружества - едното със същото име, другото с името "Стадион Спартак". В тях акционерите ще получат дялове, съответстващи на тези, които имат в сегашната компания, след това трябва да заменят акции без доплащане, така че община Варна да стане едноличен собственик на капитала на "Стадион Спартак", казано иначе - на съсипана спортна база, няколко игрища, тенис кортове и паркинг, които, за да бъдат използвани отново, се нуждаят от солидни инвестиции. Заедно с дружеството общината ще получи в задълженията му за близо 113 хил. лв., а вземанията, които сама ще трябва да си събере, са 104 хил. лв.

През второто дружество "Инжстрой холдинг" и "Стили роуд" ще запазят седем строителни парцела в гъсто населени райони, като два са в центъра на града. В проектните документи за новото дружество със същото име - "Спортен комплекс Спартак", което ще е еднолична собственост на "Инжстрой холдинг", терен от 5.8 дка се оказва разделен на пет по-малки, предназначени за високоетажно строителство. Друг от строителните парцели, апортирани в "Спортен комплекс Спартак" през 2006 г. е описан в активите му с площ от 2233 кв. м. Необяснимо как, в предложението за прехвърляне в новото едноименно дружество, което трябва да стане еднолична собственост на "Инжстрой холдинг", той е набъбнал до 2587 кв. м.

С пари от държавата

След срещата в кабинета си премиерът Борисов разпореди на Министерството на младежта и спорта да отпусне от бюджета си 1 млн. лв. за възстановяването на тревната площ на стадион "Спартак", без да е ясно за сметка на каква друга дейност ще бъдат отделени. Той нареди ремонтът му да приключи до 28 август, когато ще се чества 100 години от основаването на футболен клуб "Спартак". С подновена тревната настилка, нова трибуна и още няколко помощни помещения ще може да бъде получен лиценз от БФС за мачове от Професионалната футболна лига, коментират хора наясно с материята. За цялостен ремонт на стадиона обаче ще са нужни още много милиони, смятат те.

Есента на 2019 г. е друг, по-важен срок - местните избори. Всички, от чиято подкрепа ГЕРБ ще има нужда, ще са получили онова, което са поискали. Бизнес интересите зад "Инжстрой холдинг" - градски терени с висока стойност, футболните фенове – трибуни за емоциите си далече от сградата на кметството, а гражданите на Варна – илюзията, че проблемите се решават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА