Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 13:00 1 952 3

От иракския затвор - при дядо в Германия

  • ислямска държава-
  • германия-
  • държава

В иракските затвори лежат и съвсем малки германски деца, чиито родители са подкрепяли ИД

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Момчето е само на 14 месеца, родено е в северната част на Ирак. Родителите му са германци, които напуснали родината си през 2015 година, за да се присъединят към т. нар. „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак. Такива са обвиненията срещу тях, затова лежат в иракски затвор и някой ден ще бъдат изправени пред местния съд.

Майката на малкото момче, 30-годишната Сибел Х. е считана за убедена ислямистка. Тя на два пъти е пътувала до Ирак. Бащата се казва Даниз Б. Миналата година двамата се предали на пешмергите в Северен Ирак, след като ИД беше разбита. Оттогава насам двамата родители и малкото им дете се намират в предварителния арест. Голяма част от иракските затвори в момента са пълни с джихадисти от ИД. Понякога им се налага в продължение на месеци да чакат началото на съдебните процеси.

"Виновни ли са децата за деянията на родителите?"

Наскоро дядото на малкото момче получил разрешение да отведе внука си в Германия. Репортери на NDR, WDR и „Зюддойче цайтунг“ го придружили до Ирак. "Нима децата са виновни за действията на родителите си?", пита дядото на детето, който месеци наред се борил, за да успее да прибере внука си от чужбина. Дал е ДНК-проби, за да се установи роднинството му с едногодишното дете.

Момчето е първото германско дете, което е лежало с майка си в иракски затвор и сега получава правото да се върне обратно в Германия. Правителството в Берлин смята, че по този начин изпълнява задължението си да закриля свои граждани и се води от разбирането, че децата не са отговорни за деянията на родителите си. Иракското правителство приветства връщането на малки деца на чужденци, които са поддържали ИД, в родината на родителите им.

Има обаче и критични гласове. Шефът на Службата за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен на няколко пъти предупреди за опасностите, свързани със завръщащите се деца на джихадисти. "Някои от тези деца са идеологически индоктринирани или дори имат поръчение да извършват атентати", заяви Маасен.

И наистина, едва ли има друга терористична организация, която да е полагала повече усилия от ИД да влияе на малолетните и да им налага своята идеология. В училищата на териториите, намирали се преди под контрола на джихадистите, малки деца учеха математика като събираха и умножаваха различен брой автомати „Калашников“. ИД разпространяваше и пропагандни видеозаписи, на които се виждаше как съвсем малки деца убиват хора.

Но има и редица германски експерти, които не споделят становището на Маасен. Още повече, че голямата част от децата, за които става дума, са още съвсем малки. Клаудия Данчке от организацията "Hayat", която консултира германски семейства, чиито деца са се присъединили към ИД, казва: "Въпросните деца са се радикализирали тук – в Германия. Затова сме длъжни да се погрижим за тях. Освен това повечето от тези деца не са извършители на престъпления, а жертви".

Данчке смята, че в скоро време още много деца ще бъдат върнати на роднините си в Германия. Консултантската организация "Hayat" поддържа контакти с 30 възрастни и 25 деца в Сирия и Ирак. "Мащабите на явлението са значително по-големи, отколкото предполагахме. И Германия не е подготвена за тази ситуация“, казва експертката по въпросите на исляма.

В окаяно положение

Каква е реалната картина в иракските затвори? Репортери на NDR, WDR и „Зюддойче цайтунг“ наскоро имаха възможност сами да проверят това при посещение в сградата на централния съд в Багдад. Коридорите там са препълнени от ислямисти с белезници, които чакат да бъдат разпитани. В същата сграда преди няколко дни беше произнесена и смъртната присъда срещу германката Ламия К.

Друга германска гражданка, задържана там - Илкнур К. от Рюселсхайм дава интервю на репортерите, но отказва да говори за терористичната организация, към която се е присъединила доброволно. На въпроса дали сега гледа критично на ИД, тя отговаря: "Не желая да кажа нищо". Вместо това предпочита да говори за трите си деца. Казва, че на драго сърце би ги изпратила обратно в Германия при родителите си. 30-годишната жена описва състоянието в женския затвор като "окаяно". 106 жени и деца живеели в обща килия с една тоалетна. Жените и децата спели на тънки дюшеци на пода. Нейните деца постоянно кашляли и имали температура, а лекарска помощ нямало почти никаква.

Иракските власти от своя страна твърдят, че условията отговарят на стандартите. Малко вероятно е ситуацията на задържаните да се подобри в скоро време. Затворите са пълни с предполагаеми поддръжници на ИД и членове на техните семейства. Според журналистическото разследване на NDR, WDR и „Зюддойче цайтунг“ , само в Ирак са задържани девет германски гражданки с общо 14 деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виновни са разбира се

    14 1 Отговор
    След време ИМАМА ще му каже на това дете , ти знаеш ли твоите родители са били герои борци и не знам кви
    И си има готов саМоубиец . ВАЛЛА .
  • 2 незнайко

    5 0 Отговор
    Така ще се разпадне Европа. Дядото е този който е научил децата си да станат джихадисти ! Трябва избиване до крак !!! Децата не са виновни, докато не започнат да слушат родителите си !!!
  • 3 РЪЮ

    2 0 Отговор
    режи и хвърляй на прасетата , те ядът всичко