3 982 7

Улицата поема отговорността за здравето на децата

Нормативната база не се реализира

Светослава Ингилизова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имаме разработена нормативна база, но грешките и проблемите в организираното хранене на учениците са много. Това заяви диетологът проф. Донка Байкова за Факти.бг по повод провелата се вчера конференция в София с участието на европейски експерти относно здравословното хранене на децата.

Тя коментира сегашните практики и посоките, в които да се подобри грижата за детското хранене и навиците на подрастващите в тази област:

Храненето на децата в детските ясли и градини е значително по-добро, защото там отговарят здравните власти и менюто е съставено от специалист. Изведнъж същите тези деца, прекрачвайки прага на училищната сграда, като че ли улицата поема отговорността за тяхното хранене и здраве. Нито бюфетното, нито столовото хранене са на онова ниво, което бихме желали, въпреки че има Наредба №37, за здравословно хранене на учениците и Наредба (една на Министерски съвет, една на Министерството на земеделието и храните) за качеството на храните, която регламентира какви продукти трябва да приемат нашите деца.

Тази нормативна база не се реализира на практика. Причините за това са много: качественото хранене изисква повече и на държавата, и на семействата, уви, няма кой да подкрепи и "спонсорира" такова хранене, няма и регламенти фирмите снабдители да бъдат облекчени по някакъв начин и да бъдат стимулирани финансово или данъчно. Сега, гонейки своите печалби, предоставят на училищата евтини храни, но некачествени.

На тази конференция се заговори за политики за оптимизиране на храненето на деца и юноши. Това са и рисковите групи от населението, т. к. техните специфични физиологични потребности са високи, обмяната на веществата протича много интензивно и те трябва да имат качествена храна, съобразена обаче с не толкова високата им двигателна активност. В единица калории, които те приемат да има оптимално количество хранителна плътност тоест жизненоважни нутриенти - пълноценни белтък, мазнини, добри въглехидрати, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри.

Заключенията, които аз видях са, че Европейската комисия се ангажира да създаде Закон за храните, с който да налагат на държавите да оптимизират нашите закони за храните, като се включи регламент за рекламата и маркетинга на храни и напитки за деца. Идеята е да не се стимулират нездравословни образци.

Второ - обществените поръчки между фирми и детски заведения да бъдат най-добри по качество и достъпни по цена, досега беше основен критерий само цената.

Много е важно, че предстои разработването на директива за аудио-визуални медии по отношение на рекламата на храни, предназначени за деца. Това означава да се рекламират не "джънк фуд" и "фаст фуд", а здравословните храни.

Ще има и работа по реформулиране състава на храните. Тоест да се стимулират фирмите, които произвеждат храни с по-ниско съдържание на сол, мазнини и прости захари.

Аз съм оптимист, разчитам на повишаване на здравната култура и информираността на нашите деца. Нужно е включване в учебната програма на материали за здравословен начин на живот и в частност хранене. Това, до този момент, не е факт. Много години сме писали модули, изместват се и не се представят атрактивно на учениците. Това, което може да обедини децата ни е тяхното здраве, превенцията от хронични болести и двигателната им активност. Смъртността от тях в последната декада са над 60% от обществото. Трябва да се вземат мерки, храненето е споделена отговорност. Тя е на семейството, но и на производителите - не може само печалба, Е-та, само атракция и вкус, дълготрайност на продукта, заместители, с нищожни пълноценни съставки.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • истина
  Отговор
  1 14:32  07.02.18
  Храненето на децата в детските ясли и детски градини не е по добро защото там не отговарят здравните власти и няма специалист или диетолог има домакин и доставките на продукти са от частна фирма.Здравните власти или така наречената агенция по храните проверява както детските градини така и училищата. Проф. Донка Байкова да се разходи по обектите и да види каква е истината а не да пише глупости от дивана.
 • Аааа
  Отговор
  2 15:48  07.02.18
  Странно как човек с доста килограми , дава съвети за диети , здравословно хранене и т.н. !

  Коментиран от #5

 • Приятел
  Отговор
  3 19:21  07.02.18
  Всиччко е една игра на думи.Важно е да се лапа.За пари и дявола ще докарат.Видях как в болница сипаха на старец,,осигорен,,около 50. 70 грама супичка и една филиика хляб.Направо като в концлагер.
 • Аз съм Българче обичам
  Отговор
  4 21:54  07.02.18
  Защо само и единственно в България ддс на храните е 20% .Питайте ПАРАЗИТИТЕ в парламента тоест мършата.
 • 5 22:03  07.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 04:00  08.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иван Петров
  Отговор
  7 23:11  26.03.18
  Наскоро открих, че вече можем да сравним цените на лекарствата и здравните продукти на различните аптеки, събрани всички на едно място на https://lekarstva.top Само с един-два клика се достига до желаното лекарство или здравен продукт и цената му в различните аптеки. Изненадващо се оказва, че разликите в цената на един и същи продукт варира от няколко стотинки до повече от 10 лева.

Напиши коментар:


Публикувай