Last news in Fakti

9 Февруари, 2018 07:40 6 811 19

Големият проблем на армията е заплащането

  • съби събев-
  • заплащане-
  • армия

Генерал Съби Събев коментира идеите за въвеждането на доброволна служба

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Тези идеи за доброволна военна служба, които в последно време се лансират, са едни екзотични предложения. Проблемът е в ниското заплащане и ако от министерство на отбраната и правителството искат да решат този въпрос, там ще трябва да увеличат базовото заплащане на един новопостъпил професионален войник на минимум 850 или 900 лева.

Ние изоставаме сериозно и нашата армия трябва да се превъоръжи изцяло със системи и оборудване, които да са съвместими с тези на нашите съюзници от НАТО“.

Това заяви генерал Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ в интервю пред Факти.бг , който коментира предложенията за въвеждането на доброволна армия.

Смятате ли, че има смисъл от въвеждането на доброволна военна подготовка?

Службата в нашите въоръжени сили и сега е доброволна. Тези идеи за доброволна военна служба, които в последно време се лансират, са едни екзотични предложения. Те не внасят нищо ново. Просто се цели да се разшири военната подготовка на българските граждани за изпълнение на техния конституционен дълг.

Това обаче измества фокуса от решаването на проблемите на нашата армия в момента. Фокусът е пълното изграждане на кадровата армия. Премахването на големия некомплект в личен състав, който съществува и технологичното обновяване и превъоръжаване. Тези две неща водят до това, че нашите въоръжени сили са със силно занижена боеспособност в момента.

Вместо да се съсредоточат усилията натам обаче, министерството на отбраната сякаш се опитва да стартира една програма по една отделна писта, с доста съмнителни изгледи за успех. Това, което разрешава и сега законът за резерва, също позволява доброволна подготовка за българските граждани, които пожелаят това. Тя обаче е в рамките на един месец. Ресурсите, които ще са необходими за реализирането на амбицията на министерството на отбраната за по-масова военна подготовка на български граждани ще са сериозни. Те очакват така да решат проблема с некомплекта.

Това не е проблемът. Проблемът е в ниското заплащане. Ако от министерство на отбраната и правителството искат да решат този въпрос, там ще трябва да увеличат базовото заплащане на един новопостъпил професионален войник на минимум 850 или 900 лева. Това в рамките на 6 или 12 месеца ще даде ефект. Това не се прави. Вместо това се тръгва към нещо, с което ще се изразходи ресурс, който може да отиде за повишаване на заплатите на кадровите войници, които в момента имаме. Там некомплектът е доста значителен.

Трябва ли да се мисли за повече финансиране към професионалната армия и привличането на млади кадри, които да станат елитни военни?

Това е основното. За това от Атлантическия съвет на България и други организации настояваме за 2% от БВП да отиват за отбрана. Съгласно това изискване на НАТО нашата страна разработи такава програма. Тя обаче предвижда това да стане до 2024 г. Това е доста далече. Реално отговорността за достигането на този процент се прехвърля на следващото правителство, което и да е то.

Наистина се налагат спешни мерки. Нашето виждане беше, че това трябва да стане до 2022 г. Така ще могат да стартират основните проекти и да се повиши заплащането на кадровите военнослужещи и най-вече на войниците. Проблемът ще бъде разрешен така, а не чрез създаването на ново направление с доброволна военна служба с презумцията, че част от тези хора ще решат да станат кадрови войници и ще запълнят този вакум, който съществува. Това няма да стане при това ниско заплащане.

Няма толкова желаещи и при сегашните курсове за доброволно обучение, които съществуват по закона за резерва. През 2016 г. бяха обучени около 105 души. През 2017 г. имаше само един курс или около 60 човека. През 2018 г. министерството добави 4 курса по 90. Да видим какво ще стане.

Тук няма желаещи, а те очакват младите хора да се съгласят на 6-месечно обучение във въоръжените сили. Хора, чийто основен стремеж е тяхното образование и намирането на работа.

Залага се на една хипотеза, която най-вероятно няма да се сбъдне. Нужни са социологически изследвания сред това младо поколение. Нека да видим колко от тях искат това и тогава да се върви към него. Иначе се впускаме в една инициатива, за която ще се изразходва значителен финансов ресурс, който ще бъде отклонен именно от армията, а резултатът ще е спорен. Откъде да сме сигурни, че някои паравоенни организации, които провеждат такава подготовка, няма да насърчат своите симпатизанти да се подложат на тази подготовка и да бъдат обучени за сметка на държавата.

Към какво трябва да бъдат насочени ресурсите на държавата? Към състава на армията или към превъоръжаването?

Основните усилия и ресурси на държавата трябва да бъдат насочени към укрепването на кадровата армия, която е изцяло професионална. Колкото се може по-бързо трябва да бъдат стартирани тези основни мобилизационни проекти. Не става въпрос само за нови изтребители. Говорим за нова бойна машина за пехотата, за нови кораби. Нашата армия трябва да се превъоръжи изцяло със системи и оборудване, които да са съвместими с тези на нашите съюзници от НАТО. Ние изоставаме сериозно. В това отношение сме на опашката. Ние губим доверие сред съюзниците от НАТО, че можем да допринесем сериозно за колективната отбрана.

Вместо това ние тръгваме да обучаваме повече хора. Според мен правителството трябва да обмисли друг подход. Ние имаме сериозен резерв от млади хора, които преди 8 или 10 години са преминали редовна казарма. Те сега са на възраст между 29 и 38 години. Говорим за поне 90 000 души. С много по-малки средства могат да се насрочат курсове за освежаване на тяхната подготовка, вместо да се търси обучение на млади хора.

Те и сега имат тази възможност. Няма обаче много желаещи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 3 Отговор
    Дайте на младите пари някаде около 1200,1500 лева и да видите как ще има кандидати .Ние искаме със трици маймуни да хващаме!Знаете ли колко взима един войник във европейска страна минимум около 2500евро !!!!!
  • 2 Това

    21 2 Отговор
    което си спомням е, че още като наближеха абитуриентските балове родителите започваха да търсят връзки от немай къде за да уредят синчето, а и покрай самите балове задължително се канеха близки и далечни познати военни. Но явно паметта на някои хора е къса
  • 3 запасняка

    13 3 Отговор
    Мантрите на Костов-Малка но добре оборудвана и екипирана армия ?!Да де но то ни едното ни другото.Сега подобни "алианси атлантически" и "офицери" НЕ НАПРАЗНО ГИ ПИША В КАВИЧКИ подобните на тях разпиляха армията ни както и башибозук не би успял сега ще ни поучават отново хаде баста не ви искаме съветите !
  • 4 офицер от запаса

    19 2 Отговор
    Не знам какви са заслугите на този генерал по време на прехода, но мисля, че докато не бъдат вкарани в затвора хората, които почти унищожиха Българската армия и въоръжението й. Хиляди танкове, самолети, оръдия, бронетранспортьори бяха унищожени или продадени. Ракетите ни бяха нарязани под натиска на натовските ни приятели. Хиляди достойни офицери бяха освободени принудително от армията! Не може да се искат милиарди за въоръжаване, а да няма правосъдие!
  • 5 Член

    20 2 Отговор
    ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ДЪРЖАВАТА Е ЗАПЛАЩАНЕТО.
  • 6 😀😀😀

    7 11 Отговор
    Колкото работят, толкова им плащат. Не ми се мисли ако им се наложи реално да работят, сигурно ще напуснат като онези "летци".
  • 7 54321

    17 2 Отговор
    И заплащането е проблем,а и управляващите са проблем,как аз ще пусна сина си да се сражава/защитава хора ,които тласкат държавата към конфронтации,а те управляващите ще се скрият в някоя държава и ще гледат сеир.НИКОГА,НИКОГА,НИКОГА,при такива управляващи!!!
  • 8 Дедо Грую

    10 0 Отговор
    Да оправят нещата костов, пародията - ген. семерджиев и всички престъпници, съсипали армията и военнопромишления комплекс! Има крещяща нужда от Народен съд, но не като оня комунистическя, наистина народен за всички "политици", докарали страната ни до този хал!
  • 9 Къде не е проблем

    14 1 Отговор
    В коя сфера заплащането не е проблем? В образованието заплатите трябва да са поне два пъти по-високи, ако искаме въобще да имаме образование. В здравеопазването също и т.н. От къде пари? Ами оптимизация на чиновническия и управленския състав. Там където в други държави работи един чиновник и се справя, в България са трима и не се справят. Може да почнем в броя депутати. Както разбравме от Цветанов гласуването се управлява със СМС-и, т.е. голямата маса депутати взимат заплати само за да им казват как да гласуват. Тази работа и 100 депутати могат да го правят. След това в МВР имаме по 1 поличай на 250 души, но от 10 поличая, 8 никога не излизат на улицата. Напълно излишни началници без подчинени. Половината може да се съкратят. Аналогично по министерства и общини. В София 69 съветници - 21 са достатъчни. веднага ще се освободят между 6 и 10 милиарда. Достатъчни за вдигане на заплатите на войниците, учителите и т.н. За децата.
  • 10 да ама не

    10 0 Отговор
    Проблема смешни заплати на армия , учители , лекари и т н.
    Всичко е в кацата бг.бюджет . Математиката вероятно е горе долу така: плащащ 50 млн. за избори и крадеш 5 млрд.Факт 2 млрд. за стеропор в края на 2017г., а заплати за овцете -трохи.
  • 11 Резервист

    22 0 Отговор
    Офицер от резерва съм. 5 години са ме обучавали да бъда офицер. Изхарчени са милиони левове, за да мога аз и моите колеги да бъдем офицери и накрая ни освободиха и ни казаха търсете си друга работа. Сега имали недостиг на войници и офицери.
    Ще има разбира се. Не е само заплащането да знаете. Несигурността също играе роля. Не става да си военен 10-15 г.примерно и някой НАТОвец да дойде и да каже това поделение се закрива и всички се уволняват. Точно така стана през 2002 г.когато закриха нашето поделение. Дойдоха някакви генерали от щаба, някакви хАмерикански генерали. Гледаха, обсъждаха, приказваха и на следващият ден командирът на бригадата ни събра и каза, че поделението се закрива и всички отиваме на борсата. Дори не спазиха закона за минимум 6 месеца предизвестие, а само за месец ни ликвидираха. Поделението беше секретно РЕБ (РадиоЛокационнаБорба). Вероятно сме пречели на някой. Всички поделения за радиолокация бяха просто ликвидирани за отрицателно време и мога да ви кажа, че в момента сме "слепи". Преди прихващахме всичко, коуто се движи на до 200 км от нашата граница навътре в съседните държави и при съмнително раздвижване на войскови части можехме своевременно да реагираме. В момента ще влязат войски на наша територия и дори няма да разберем. Убиха армията и държавата. Това е истината за съжаление.

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 12 Агресор

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Резервист":

    Точно това е самата истина .Ей тия хамери ни разбиха армията да дойде някой хамер да ти диктува какво да правиш,е това го няма никъде !!И стигам до извода че всичко се е правило умишлено във полза на някой!И какво излиза нас ни разоражиха а комшията на изток се е въоражавал до дупка!!
  • 13 კავკასიონი

    3 0 Отговор
    заплата минимум 3000 и всичко ще е ок
  • 14 321

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Резервист":

    Не очаквах да прочета толкова смислен коментар. Това е толкова логично, че няма какво да се добави. Имаме нужда от няколко такива поделения, няколко с нови комплекси за ПВО отбрана и няколко ВВС с 3-4 ескадрили нови качествени самолети и да построим и втората АЕЦ и си решаваме въпроса за сигурността за 2-30 години напред.
    А заплата от 1000 лева за прост среднист, за нищоправене, никак не са малко, при положение, че начинаещ лекар в средна болница почва със 700-800 лева. На новопостъпил редови полицай стартовата му заплата е към 600 лева.
  • 15 мнение

    2 0 Отговор
    Идеята на Каракачанов освен че е екзотична, е крайно необмислена. Става въпрос за младежи, които доброволно ще се обучават във военни дейности, боравене с различни видове оръжие, това сигурно с някаква прехрана, минимални суми и помещения за пребиваване. Ще има ентусиасти, но колко млади хора ще отидат, за да се научат да стрелят и да ползват различни взривни устройства. При тези прояви на насилие, побоища за щяло и нещяло, безотговорност и своеволие какво би станало, ако в държавата се навъдят хора с престъпни намерения, добре обучени в "доброволните" казарми? Народът казва, сто пъти мери, веднъж режи! Мислете, господа управляващи, преди да говорите, мислете! Колкото до според всички във форума, заплащането, то никога няма да бъде достатъчно. Хайде сега да видим дали заплащането на полицаите е достатъчно? Никога не е! Те непрекъснато искат още, и още, и привилегии, и безплатна прехрана, и кубинки, и униформи и какво ли още не. От друга страна пак да попитам, имаме ли ефективна полиция? Каква работа вършат освен че по цял ден стоят по канцеларии и дават съвети как да се пазим сами от престъпниците? С какво се справиха? Дали с телефонните изнудвачи, дали с обирите въпреки монтираните видеоустройства. Никога никого не разпознават, като навсякъде по света тези камери са изключително полезни за залавяне на престъпници, за доказателства и т.н. Доброто заплащане не прави никого по-ефективен. Не е само до парите, трябват и много други неща.
  • 16 Я изкарай Гано

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Резервист":

    И нас ни "оритъха" 2002 по същия начин, 5години училище ВВВУ, две служба и "капълъ". Че ми загубиха и дипломата от средното и военната книжка. Остана ни по една офицерска снимка от производството. Това заслужава ТАЗИ армия, не я искахте - ето, ВЕЧЕ Я НЯМА! Всичко е точно, "просото се движи по стереотип". Де да стане сега нещо, да ни събират резервисти - "няма да бутна...", да си търсят Свинаров!! Само правят "смешни паради" да се гордеят пенсионерите на какво са служили 75-76година. Имало облаци, няма ги самолетите... смях! Хвърчила изкарайте тази година!
  • 17 ussr

    2 0 Отговор
    Заплатите са проблем на цялата страна!!!Така ли никой не го разбра?!?!?!?!?
  • 18 бай село

    0 0 Отговор
    Каракачанов , се запъна за референдум за прословутата конвенция , а сега за доброволната армия мълчи. Нима не трябва да се пита този , който ще издържа тая армия ? Пуснаха питомното сега ще гонят дивото! Когато разваляха казармите и разпродадоха военната техника , а една част харизаха на Македонците не им ли беше на ума , че държава без армия и граници няма ? Сега се сетиха , да правят граници и армия . Премахнаха наборната военна служба , прогониха годните за войници в чужбина , а които останаха ги направиха наркомани и сега кършат пръсти. Каракачанов се сетил за армия , за да има какво да командва , иначе без армия няма министър! Боеспособна армия лесна се разваля , но трудно се създава ! Не е проблема само със заплащането, армия не се прави само със заплати. Къде е материалната база , къде са школите , които обучаваха офицери и сержанти , къде е военната техника , която имахме , къде са полигоните , а ракетите ? Друг е въпроса , ако трябва да съберат една сган от няколко стотин души с високо заплащане , и Каракачана да докладва на натовците , че имаме армия, така да , но за истинска професионална армия не ! Защо не се зададе въпроса , има ли нужда от армия ? Има ли нещо за опазване в нашата държава ? Всичко ценно е зад граница (имам предвид младите хора),а туй , което не можаха да окрадат и съборят , го дадоха на чужди фирми , които ни дерат кожите ! Армията кого ще пази , Американските електроцентрали и полигони ли ? Няма държава по света ,
  • 19 Мнение

    1 0 Отговор
    В армията проблемът е същия като в останалите министерства. Основната част от бюджета отива за тлъсти заплати на администрацията и корупционни разхищения, а реално действащите хора на терен, които извършват същинската част от работата са оставени с мизерни заплати. Резултата демотивация и напускане на сбособните. Остават некадърните, тях ги устройва това положение, без да ги е грижа за състоянието на съответното министерство. Може да се оправи всичко но трябва начело да застане истински лидер милеещ за държавата.