2 266 13

Тактиката "Хрушчов" няма да сработи

Шенген и еврозоната

Капитал
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през 1960 г. един дипломат обвинява в ООН Съветския съюз, че потиска народите от Източна Европа, тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов изригва в яростна тирада, която според легендите приключва с това, че той си събува обувката и започва да удря с нея по трибуната. Историята мълчи дали последният детайл наистина е автентичен, но този епизод остава в аналите като символ на яростното отричане на очевидни истини.

Подобна тактика в момента е избрало българското правителство, за да постигне напредък по влизането в Шенген и еврозоната. България отдавна изпълнява формалните изисквания, но я спират "политическите критерии" - деликатното определение за корупцията и превзетите институции тук.

Вместо да се опита да покаже някакъв напредък в отстраняването на тези проблеми, правителството реши да обяснява, че всъщност тук не се случва нищо необичайно и че изследванията за корупцията не са достоверни.

Тактически това е правилен ход. Сега има благоприятно стечение на политически обстоятелства - ЕС има желание да покаже жизнеността на европейския проект, а европредседателството ни дава някакво, малко по-голямо влияние. За България е много по-добре да бъде корумпиран член на еврозоната, отколкото пак корумпирана, но във втората скорост на съюза.

Проблемът е, че тактиката "Хрушчов" очевидно не сработва. Тази седмица холандският премиер каза в очите на Борисов, че преди влизането в Шенген има да се свърши още работа. Президентът на Бундесбанк заяви по повод намеренията на България да кандидатства, че "едно прибързано присъединяване – на всяка цена – в крайна сметка не е от полза нито за съответната държава, нито за валутния съюз и ЕС като цяло".

Накратко, няма да стане без борба с корупцията и здрави институции. И тъй като за това не се работи, още по-накратко - няма да стане.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 15:08  10.02.18
  Шенген и Еврото вървят в екип!При положение,че банките ви са в ръцете на КГБ-ДС олигарси,Енергетиката също и т.н.,то ще чакате!:):):)
 • агмагмюмщюмгюмгймгйгй
  Отговор
  2 15:19  10.02.18
  КАК ДА СТАНЕ КАТО ТИКВАТА ВЧЕРА ЗАВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНАТА НЕЗАВИСИМА ТЕЛЕВИЗИЯ. .....ХА ХА ХА

  Коментиран от #5

 • Merkel
  Отговор
  3 16:13  10.02.18
  България е класическа мафиотска структура, където масата обикновени членове- дребни мафиоти ( 6-7 млн., които също крадат , лъжат и далаверстват ) избират и поддържат в парламент и правителството мафиотите от високо ниво.
 • 4 17:31  10.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • onq s konq
  Отговор
  5 18:34  10.02.18

  До коментар #2 от "агмагмюмщюмгюмгймгйгй":

  Сигурно говориш за някакъв еротичен тв-канал защото само те са независими,но в случая в.Капитал се опитва да бистри политиката в БГ и нека не смесваме нещата.
 • Прасчо
  Отговор
  6 19:10  10.02.18
  " да покаже някакъв напредък" Мъ ни мъ интирисува НЯКАКЪВ напредък ве. Искам да се реши проблема. Все едно отивам да си купувам сирене. И показвам НЯКАКВИ пари и желание да платя сиренето. На всичко отгоре критикувам продавачката че не си ми дава сиренцето
 • Кво остана
  Отговор
  7 19:53  10.02.18
  ....няма да стане без борба с корупцията и здрави институции.... Това ми хареса, но дали ще го чуят. ББ прави отстъпки, да си няма проблеми и от всичко го е страх. Доган си гледа кръговете. Корнелия гледа само Русия. Патриотите гледат само да правят циркове. Ми то кво остана ? Сал един Радан Кънев ?
 • ХМЯ
  Отговор
  8 21:06  10.02.18
  Не само, че не се работи, даже се прехвърля икономиката и насилниците в ръцете на съветския агентурен апарат: - апаратчиците ...
 • ШМЕНТИ КАПЕЛЛИ
  Отговор
  9 21:14  10.02.18
  Ааааааааъъъъъ ние ако искахме правила отдавна да сме ги въвели. Ще ни приемат по наште правила, демек без. Законът на джунглата, или силният на демя . Правилата на нашия чюек, работи безотказно. Ще продължаваме да имитираме дейносттт.
 • ASD
  Отговор
  10 07:58  11.02.18
  Пред Европа се открива ПОСЛЕДЕН шанс да интегрира България в ЕС, като я приеме в Шенген и европейското валутно пространство. Русия засилва влиянието си. САЩ отслабват с всеки изминат ден все по-бързо и изпадат във вътрешни борби. На този фон ако ЕС не приеме България в шенгенското пространство, то шансовете страната да остане в Ес немеляват експоненциално.....
 • JJivanov
  Отговор
  11 12:22  11.02.18
  Исказването на Никита Сергеевич е перфектно.. Прегледайте видео филми ..КАто лидер на най важната тогава страна в Света победителка във Втората световна война съобщава ВАЖНО ще ще ликвидIра робството и апартейда АМИ Браво Успя..
 • ПЕЕВ
  Отговор
  12 15:30  11.02.18
  КОМУНИСТИТЕ СА СРАСНАЛИ С ДЪРЖАВАТА-НЯМА КОМУНИСТИ НЯМА ПРОБЛЕМ.
 • Driving pleasure
  Отговор
  13 18:12  12.02.18
  Може само да се радваме, че няма да стане, щото не сме готови и влизането ни сега е равносилно на самоубийство! Лошото е, разбира се, че няма да видим и никаква промяна, никаква реформа, никакво стабилизиране а тиквун ще си дирибейства подкряпян от циганските гласове и платените клакьорки.

Напиши коментар:


Публикувай