1 655 11

Емил или за възпитанието

Има Съвет за електронни медии, но и в магазин за 1 лев да го продават, не си струва да си го купим

Веселина Седларска

Веселина Седларска, "Редута"

В БНТ върви виц: попитали Каменаров защо Емил Кошлуков показва среден пръст в ефир. Каменаров отговорил: Защото може!

Кошлуков може да покаже среден пръст по много причини. Първата: Колкото и да е странно, тя се намира още в първите редове на трактата „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо и гласи: „Всичко добро излиза из ръцете на твореца, всичко се изражда в ръцете на човека“. За възпитание става дума при Емил на Жан-Жак Русо, за невъзпитание става дума при наш Емил. Направи онова нещо с ръка, защото му идва отръки. Влече го. Втората причина: защо да не го направи след като номерът минава. Народът ще се повайка, ще отбележи нов подземен етаж в потъването към дъното и …толкова. Къде всъщност е написано, че не може да покаже среден пръст?

Тук идваме до основната причина – никъде не е написано, че водещ на телевизионно предаване не може да покаже среден пръст. Виждала съм етичния кодекс на обществената телевизия ВВС. Това е една доста дебела книга, в която всеки може да намери отговор на всеки въпрос. За журналистите тя е като десетте божи заповеди, не, нещо повече от това е, защото написаното в кодекса се спазва за разлика от божиите заповеди. И ако мислите, че средният палец го няма там, грешите. Има го в онази част, в която се казва, че когато журналистите трябва да съобщят за плакат, изявление, разпространена брошура или каквото и да било от този род с неприлично, расистко, ксенофобско и т.н. съдържание, те трябва не да четат буквално текста, а да обяснят съдържанието му по приемлив за зрителите и слушателите начин. Защото самото цитиране на, да речем ксенофобски документ, е вече само по себе си разпространение на ксенофобски текст. По подразбиране, така е и с жестовете. Написано е в кодекса на общественото радио и телевизия ВВС. По тази причина там водещ, колкото и голям простак да е, колкото и да му идва отръки да размахва среден пръст, не може да го изобрази, а ще го опише с думи.

Къде е етичният кодекс на БНТ? Би трябвало да е на сайта на обществената телевизия, за да може всички ние да го знаем и съответно контролираме – нали ние сме работодателите на БНТ? Не, няма такова нещо на сайта. Има ли изобщо БНТ етичен кодекс, от който да става ясно, че Кошлуков не може да покаже среден пръст от екрана? След като няма – защо да не го покаже? Има Съвет за електронни медии, ще кажете. И аз съм чувала слухове, че има. Нямам представа колко ни струва на данъкоплатците това образувание, но и в магазин за 1 лев да го продават, не си струва да си го купим. Той вече и без това е продаден, ще кажете. И ще бъдете абсолютно прави.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тв тв тв (гост)
  Отговор
  1 19:22  13.02.18
  Ами по една друга ефирна телевизия, като гледате от години едно дълго същество и някой се радват на простотиите му, явно е дошло време и на БНТ да навакса.

  Коментиран от #5

 • знаещият (гост)
  Отговор
  2 19:27  13.02.18
  Няма етичен кодекс на сайта на БНТ,защото има неща които се учат през първите седем години ...Трябва ли непремено да бъде написано в кодекс ,че е неприлично да показваш среден пръст ...Навремето имаше предмет в училище :"Естетическо възпитание".Кошлуков явно е отсъствал от тези часове .
 • Ads (гост)
  Отговор
  3 20:27  13.02.18
  И без да показва среден пръст, не става човека за водещ. Каква е тая позьорщина и фамилиарничене не мога да разбера.
 • onq s konq (гост)
  Отговор
  4 21:01  13.02.18
  Имам впечатления за Кошлуков,имам и за Колтуклиева.Няма да съдя нито единия,нито другия,само ще кажа мнението си7АКО КОШЛУКОВ НЕ БЕ ПОКАЗАЛ СРЕДЕН ПРЪСТ,ЗАЩО ДА Е В ТВ-ТО И ДА ВЗЕМА ЗАПЛАТА?!Обичам хора с мнение,което ТОЧНО НЕ СЕ ХАРЕСВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ПЛУЖЕЦИ!!!
 • Къртев (гост)
  Отговор
  5 21:35  13.02.18

  До коментар #1 от "тв тв тв":

  Хахаха! Е Кошлуков ли точно ще стигне дългия от другата телевизия? Само, че забелязал ли си, че оня дългия от другата телевизия е възпитан и интелигентен.

  Коментиран от #7

 • Факт (гост)
  Отговор
  6 22:19  13.02.18
  Кошлука е тъпо парче от край време !
 • културен ли (гост)
  Отговор
  7 22:44  13.02.18

  До коментар #5 от "Къртев":

  Културата на дългия, като избълва поредна простотия е точно като на бай Ганьо когато се извинява, че е човешко да се оригне.
 • Димитър Димитров (гост)
  Отговор
  8 11:12  14.02.18
  Кошлуков е от неудобните журналисти. Може и да допуска не благов и дни жестове, но поне не е миги тука и е откровен. Мен ме кефи. Задава въпроси които другите журналисти мижитурко се страхуват дори да си ги помислят.
 • ЦВО (гост)
  Отговор
  9 11:40  14.02.18
  Не го гледам, тъп и гаден, жалко за БНТ. Да слагат червена точка.
  Заради просташкото му поведение децата да не го гледат.
 • Гост (гост)
  Отговор
  10 13:47  14.02.18
  Не му върви предаването той това го разбира, зрителите не го харесват и не го гледат, прави отчаяни опити да се задържи. Жалка картина толкова ли няма един кадърен журналист в БНТ.
 • Този (гост)
  Отговор
  11 16:30  14.02.18
  Този овчар кой го домъкна в БНТ

Напиши коментар:


Публикувай