1 066 3

Израел не иска мир с палестинците

Израел в момента само управлява кризата, но не е готова да я реши

Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел не е готова и не е решена да поеме каквито и да е стъпки за мирно решение на конфликта с палестинците. Израелците в момента само управляват кризата, но нямат дългосрочен план за решаване на дълго бушуващия конфликт в региона.

Това заяви пред Факти.бг преводачът и поет Хайри Хамдан, роден в Палестина, но живеещ от десетилетия в България. Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е рисковано, макар да е логично за държавния глава от политическа гледна точка.

Защо Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и защо го направи точно в този момент?

През 1995 година Конгресът прие решение да се премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но до този момент нито един президент не предприе тази стъпка. Има няколко фактора, които накараха Доналд Тръмп да реши да предприеме тази стъпка. Преди да вземе решението си той посети Рияд и получи зелена светлина. Вторият фактор е общата обстановка, в която се намира регионът и повечето арабски столици. Войната в Сирия продължава, положението в Ирак също не е розово. Войната в Йемен и ембаргото срещу Катар също трябва да се споменат. Това отслабва позициите в региона.

В Съединените американски щати Доналд Тръмп има и вътрешни проблеми. Американският президент е критикуван на домашната политическа сцена. Той смята, че това решение ще му даде шанс да повиши своя имидж. Всичко това доведе до тази стъпка. Стъпката е рисковата, тъй като говорим за един много труден регион, който не търпи прекомерна сила и прекомерно насилие. Всички страдат от такова насилие.

Очаквахте ли толкова силна реакция от страна на ООН и международната общност срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим?

Тук говорим не за силна реакция, а за нормална такава. Ерусалим е окупиран през 1948 година. Източен Ерусалим е окупиран през 1967 година – това е според Организацията на обединените нации. Освен това самият Европейски съюз е против такава стъпка, тъй като в Ерусалим се намира и свещена за мюсюлманите джамия, както и свещената църква „Възкресение Христово“. Така че за тези реакции имат законови норми.

Как виждате отношенията между Израел и Палестина? Можем ли да очакваме подобрение в климата или точно обратното?

Политиката, която води израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, е такава отдавна. Политическите му партньори също са в крайнодясно. Те знаят, че са силни и са господарите на момента, и няма защо да отстъпват. Никой не гледа състоянието на региона след десет или петнадесет години. Всеки гледа от призмата на момента – какво може да диктува. Затова Израел диктува със страшна сила и знае, че отсреща няма блокиращи или отбранителни механизми.

Но това отново е много рисковано, трябва да се акцентира върху това. На този етап израелците не са готови, не са решени да поемат каквито и да е стъпки за мирно решение. Израел в момента гледа само да управлява кризата, управление ден за ден. Не виждам в моментната геополитическа ситуация изгледи ситуацията да се подобри, всякакви преговори са блокирани. Не се приемат никакви стъпки за решаване на конфликта.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 11:52  13.02.18
  Конфликт няма,Ерусалим винаги е била столица на Израел!Джамията е откраднат храм от Християните,от Саладин!:):):)
 • ГОСТ
  Отговор
  2 12:00  13.02.18
  Публикувано във факти.бг: защо го направи точно в този момент?
  ами защото точно в този момент е президент на САЩ
  ако го направи
  заварчик счетоводител или касиер
  надали ще се коментира
 • впечатлен
  Отговор
  3 13:31  13.02.18
  Ерусалим е християнски град, както и голяма част от Израел. Църкви, католически катедрали, храмове, родното място на Христос, на Света дева Мария, всичко се намира там. Свети библейски места! Какъв мир с палестинците? Какъв мир с Ислямска държава, с Иран, как биха могли да постигнат мир с едни лукави и мързеливи хора, които се интересуват само как да се въоражават в името уж на религията си, която колкото и да е свещена, като всяка религия, направи от тях терористи. Да убиваш хората в гръб, да ги замеряш с камъни, да буташ децата си напред, за да ревеш после, че били ранени, да взривяваш невинни жени и деца говори за липса на достойнство и е отвратително. Някой може ли да изрази друго мнение по въпроса? В течение на много време обучавахме палестинци, иракчани и всякакви ислямисти в тероризъм, Хизбула също е под наша закрила, ненапразно Цацаров не споменава тази терористична организация при случая с атентата на летище Сарафово. Позицията ни е неясна и изгодна за определени кръгове, които тайно търгуват с оръжие под закрилата на Русия.

Напиши коментар:


Публикувай