1 286 7

Израел не иска мир с палестинците

Израел в момента само управлява кризата, но не е готова да я реши

Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел не е готова и не е решена да поеме каквито и да е стъпки за мирно решение на конфликта с палестинците. Израелците в момента само управляват кризата, но нямат дългосрочен план за решаване на дълго бушуващия конфликт в региона.

Това заяви пред Факти.бг преводачът и поет Хайри Хамдан, роден в Палестина, но живеещ от десетилетия в България. Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е рисковано, макар да е логично за държавния глава от политическа гледна точка.

Защо Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и защо го направи точно в този момент?

През 1995 година Конгресът прие решение да се премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но до този момент нито един президент не предприе тази стъпка. Има няколко фактора, които накараха Доналд Тръмп да реши да предприеме тази стъпка. Преди да вземе решението си той посети Рияд и получи зелена светлина. Вторият фактор е общата обстановка, в която се намира регионът и повечето арабски столици. Войната в Сирия продължава, положението в Ирак също не е розово. Войната в Йемен и ембаргото срещу Катар също трябва да се споменат. Това отслабва позициите в региона.

В Съединените американски щати Доналд Тръмп има и вътрешни проблеми. Американският президент е критикуван на домашната политическа сцена. Той смята, че това решение ще му даде шанс да повиши своя имидж. Всичко това доведе до тази стъпка. Стъпката е рисковата, тъй като говорим за един много труден регион, който не търпи прекомерна сила и прекомерно насилие. Всички страдат от такова насилие.

Очаквахте ли толкова силна реакция от страна на ООН и международната общност срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим?

Тук говорим не за силна реакция, а за нормална такава. Ерусалим е окупиран през 1948 година. Източен Ерусалим е окупиран през 1967 година – това е според Организацията на обединените нации. Освен това самият Европейски съюз е против такава стъпка, тъй като в Ерусалим се намира и свещена за мюсюлманите джамия, както и свещената църква „Възкресение Христово“. Така че за тези реакции имат законови норми.

Как виждате отношенията между Израел и Палестина? Можем ли да очакваме подобрение в климата или точно обратното?

Политиката, която води израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, е такава отдавна. Политическите му партньори също са в крайнодясно. Те знаят, че са силни и са господарите на момента, и няма защо да отстъпват. Никой не гледа състоянието на региона след десет или петнадесет години. Всеки гледа от призмата на момента – какво може да диктува. Затова Израел диктува със страшна сила и знае, че отсреща няма блокиращи или отбранителни механизми.

Но това отново е много рисковано, трябва да се акцентира върху това. На този етап израелците не са готови, не са решени да поемат каквито и да е стъпки за мирно решение. Израел в момента гледа само да управлява кризата, управление ден за ден. Не виждам в моментната геополитическа ситуация изгледи ситуацията да се подобри, всякакви преговори са блокирани. Не се приемат никакви стъпки за решаване на конфликта.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 11:52  13.02.18
  Конфликт няма,Ерусалим винаги е била столица на Израел!Джамията е откраднат храм от Християните,от Саладин!:):):)
 • ГОСТ
  Отговор
  2 12:00  13.02.18
  Публикувано във факти.бг: защо го направи точно в този момент? ами защото точно в този момент е президент на САЩ ако го направи заварчик счетоводител или касиер надали ще се коментира
 • впечатлен
  Отговор
  3 13:31  13.02.18
  Ерусалим е християнски град, както и голяма част от Израел. Църкви, католически катедрали, храмове, родното място на Христос, на Света дева Мария, всичко се намира там. Свети библейски места! Какъв мир с палестинците? Какъв мир с Ислямска държава, с Иран, как биха могли да постигнат мир с едни лукави и мързеливи хора, които се интересуват само как да се въоражават в името уж на религията си, която колкото и да е свещена, като всяка религия, направи от тях терористи. Да убиваш хората в гръб, да ги замеряш с камъни, да буташ децата си напред, за да ревеш после, че били ранени, да взривяваш невинни жени и деца говори за липса на достойнство и е отвратително. Някой може ли да изрази друго мнение по въпроса? В течение на много време обучавахме палестинци, иракчани и всякакви ислямисти в тероризъм, Хизбула също е под наша закрила, ненапразно Цацаров не споменава тази терористична организация при случая с атентата на летище Сарафово. Позицията ни е неясна и изгодна за определени кръгове, които тайно търгуват с оръжие под закрилата на Русия.
 • 4 13:55  19.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • kroks
  Отговор
  5 13:58  19.08.18
  Известни личности за евреите “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22) "Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, І в. сл. Хр. "Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас." - Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр. Мохамед: "Всички до един са мошеници." “Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.” Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в. “Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ.” - Мартин Лутер, църковен реформатор – протестант. “По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.” - Мартин Лутер. Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука." Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.: "Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе." Гьоте: "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците." “Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, спо
 • kroks
  Отговор
  6 14:18  19.08.18
  Гьоте: "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците." “Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!” император Наполеон Бонапарт, (из негова реч в Сената през 1806 г.) Виктор Юго: "Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение." Бисмарк: "Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик." “В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово.” - Бенджамин Франклин, (XVIII в.) – американски учен и държавник. “…Атеизмът (безбожието) е чифутска болест...” - Достоевски, писател “Евреите в целия свят разрушават патриотизма и здравите основи на държавата” - княз Мобучум Окума, японски учен и военен от XIX в. Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите. Марк Твен Христо Ботев и Любен Каравелов често пишат за “великите юдейски царе на капитала”, които са извор на злото в света. Ботевите и Каравеловите издания (”Свобода”, “Независимост”, “Знаме”) бичуват “обрезаните и необрезани еврейски екселенсии”,
 • kroks
  Отговор
  7 14:19  19.08.18
  "В тези железници се срещаш с безподобно отвратителни жидовски фигури, които, щом те подушат, че си българин, считат за непременна обязност да ти изкажат своето съчувствие към нашата политика, да похвалят гения на нашия народ и неговите водители, да пуснат някои псувни по адреса на нашите врагове и да ти поласкаят националното самолюбие чрез едно сравнение със сърбите... Ицик Цвиблман или Мойше Келенкопф да ти изказва братско съчувствие!... Да го цапнеш по разлигавената доброжелателска мутра!" Алеко Константинов - "До Чикаго и назад" “...Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) – там положително ще намерите евреи...” - Хенри Форд, индустриалец, изобретател и издател Коментарите на Форд за Протоколите на ционските мъдреци "Убий евреина и бъди патриот." Хуан Перон, аржентински президент, съпруг на Евита Перон. “Луциферианството, масонството, ционизмът, болшевизмът и глобализацията са глави на едно и също чудовище – световното еврейство!” - Никола Николов, публицист “Евреите не могат да бъдат превъзпитани и не трябва да им се дава никаква власт.” - Борис Миронов, публицист - “За еврейския фашизъм”. "Твърде характерно явление е, че както простия народ, така и истински образованите хора са антисемити. Първите се подчиняват на естествения природен инстинкт на самосъхранение, вторите идват до същия извод по пътя на научното размишление. Между природните и научните юдофоби се намира достатъчно дебел слой юдо

Напиши коментар:


Публикувай