1 055 15

БСП: Г-н премиер, реабилитирайте фашизма или се изправете срещу него

БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма

БСП: Г-н премиер, реабилитирайте фашизма или се изправете срещу него
Светослава Ингилизова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БСП излезе с гневна позиция по повод на планирания Луковмарш. "Или ще реабилитирате фашизма, или ще се изправите срещу него", се казва в обръщение на ИБ на Националния съвет на БСП към премиера, разпространо чрез медиите.

Ето и целия текст на позицията на социалистите:

Господин Министър-председател,

Повод за този наш апел е предстоящата, станала вече редовна февруарска политическа провокация, наричана от организаторите ѝ Луковмарш.

Още през август 1941 г. в Атлантическата харта правителствата на Великобритания и САЩ заявяват, че „след окончателното унищожаване на нацистката тирания страните се надяват да се установи мир“. Хартата е в основата на Декларацията на Обединените нации, подписана на 1 януари 1942 г. от представителите на 26 страни, воюващи срещу Тристранния пакт, както и на подписаната по-късно Харта на Обединените нации.

Очевидно, манифестиращите през последните петнадесет години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания. Ако някой не познава действителната история на БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЛЕГИОНИ (БНЛ), може да се подведе и да привиди в БНЛ организация на честни и ентусиазирани патриоти.

Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания. Народът ни ги е нарекъл Втора национална катастрофа. БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма.

БНЛ е организация, изградена върху идеите за омразата и насилието. Това е фашистка организация – най-мощната сред дузината подобни, които са възниквали в България след Първата световна война.

През 1947 г. в Париж Обединените народи от Антихитлеристката коалиция сключват мирен договор с България. В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации.

БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на българското правителство, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата Луковмарш е на правителството на България.

Господин Премиер, давате ли си сметка, че това се случва по време на Вашето управление? Никакви официозни посещения, например на паметни места на почит към жертвите на Холокоста, не могат да затъмнят факта, че по време на Вашето управление български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист.

Наскоро идейни съмишленици на тази кауза ясно заявиха намерението чрез Луковмарш София да стане общоевропейско място за почит към нацизма. Отговорността за противодействието на тези стремежи е и на Външното, и на Вътрешното и на Правосъдното министерство и най-вече лично Ваша, като човек, оглавяващ българското правителство. Големият въпрос е за популяризирането и налагането на фашистки, нацистки и други радикално антидемократични идеи в днешна България. Фюрерското начало е ключова характеристика на фашистките режими.

Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност.

Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.

Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста „Рим - Берлин - Токио“.

Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него!

Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Наблюдател
  Отговор
  1 10:04  14.02.18
  ==== В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации.=== БКП/БСП са също организации от този тип /фашистки/ и Корнелия няма никакво морално право да говори за забраната на фашистки партии преди, да разпусне БСП.
 • Жоро
  Отговор
  2 10:06  14.02.18
  СКРИЙ СЕ НЯКЪДЕ И ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ ИЗКУКУРИГАЛА ЧЕРВЕНА КРАНТА!!!
 • Гост
  Отговор
  3 10:23  14.02.18
  Овца
 • Чеп
  Отговор
  4 10:28  14.02.18
  Нидей рива!

 • Пеньо
  Отговор
  5 11:07  14.02.18
  А от БСП кога ще заявят, че фашизмът и комунизмът са двете лица на една монета? Кога?
 • истината
  Отговор
  6 11:17  14.02.18
  Няма по голямо зло от комунизма, фашизмът е само бледо копие на комунизма. Сталин е измислил лагерите, при чистките са избити и вкарани в лагери 20 000 000 руснаци и други граждани! Хитлер е бледо копие на Сталин, най-големия злодей и изверг в историята на човечеството, а Г. Димитров е бил неговият изверг в България и е действал по същата методика. Концлагерите за политически затворници са построени от майките и бащите на членовете на БСП, предишната БКП, там са избити хиляди без съд и присъда, след ВСВ! БСП носи пряка отговорност за жестокостите, но все още не е получила наказанието си, а на всичкото отгоре и акъл дават. В България никога не е имало фашизъм, но комунизъм е имало, както и хиляди убити от комунистическия режим, което е факт.

  Коментиран от #14

 • аве фюрер
  Отговор
  7 11:26  14.02.18
  Да живее генерал Луков , един истински българин патриот !!! Не обръщайте внимание на долния про московски слугинаж на комунистите , от това най много ще ги заболи . Да живее Луков марш .
 • Антикомунист
  Отговор
  8 11:39  14.02.18
  Убийците на Генерала са същите долни и мръсни комунисти,като Нинова и цялото БСП! Нинова трябва да бъде Осъдена за думите си!Тя защитава Убийците на един Български Генерал от Запаса!Убийцата е комунистка и го е застреляла в гръб!Комунистите Убиват в гръб хората и Генералите,те взривиха и Цярквата Света Неделя!И пак биха го направили,защото не са хора а болшевики!!!!
 • истината
  Отговор
  9 14:16  14.02.18
  Публикувано във факти.бг: Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие............... История на трудовите лагери в България (1944 – 1989) Необходимо и неизбежно военновременно правосъдие .... до 1989 г! На всичкото отгоре е НЕОБХОДИМО, това е обръщение към жертвите на комунизма! Доказателство, че БСП и БКП винаги са били една партия! Никога няма да се оправим, ще страдаме още дълго, докато тези комунист-фашисти държат властта и притежават икономиката!
 • Защо
  Отговор
  10 15:29  14.02.18
  Защо до 22 юни 1941 у нас е нямало антифашисти? Защото СССР и Германия са съюзници до тази дата. Защо думата " монархофашизъм" още се употребява? Нима СССР и Германия да не са републики? Защо всички, които не обичат комунизма, с лека ръка се наричат фашисти? Хубаво е , че някой се е борил срещу фашизма, но защо се е борил и срещу капитализма? За да дойде комунизмът? И сега наново да правим капитализъм.Нека др.Нинова да отговори на тези въпроси!

  Коментиран от #11

 • мнение
  Отговор
  11 15:55  14.02.18

  До коментар #10 от "Защо":

  Комунизмът се оказа една химера и нищо друго. Както казваше и Т.Живков, "комунизмът е едно недоносче, другари". На теория изглежда добре, много хора бяха заразени от тази идеология за равенство, братство, някакви фалшиви и невъзможни принципи като всеки според способностите си, всекиму според потребностите и други небивалици. Спекулирането с тази идеология продължава и в наши дни по един изключително грозен, недопустим, крайно нелогичен и невъзможен начин. Какви комунисти са олигарсите простаци, които разграбиха държавата?! Нахалната им тъпотия няма граници. Това личи и в поредния свръх тъп и невъзможен ултиматум на всеизвестната Нинова! "или ще реабилитирате фашизма, или се изправете срещу него!" Тази жена си позволява да говори без да мисли, а нейните подопечни се правят на наивни!
 • гост
  Отговор
  12 17:06  14.02.18
  за Нинова и нашите днешни комунисти един поздрав: https://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/img/poziv-tristranen-pakt.jpg препечатано

  Коментиран от #13

 • Защо
  Отговор
  13 21:41  14.02.18

  До коментар #12 от "гост":

  Прочетох линка.Благодаря! Към широката аудитория- подробности за международната политика и дипломация за периода 1939-1941 има в забележителната документална книга на Игор Бунич-" Операция "Буря" на изд."Прозорец".
 • Kcaniba
  Отговор
  14 12:57  15.02.18

  До коментар #6 от "истината":

  И доживяхме синът на коменданта на лагер Белене, да открива народното събрание!СРАМ и ПОЗОР!
 • Гост
  Отговор
  15 09:13  17.02.18
  Прокуратурата да се самосезира за поредния опит за реставрация на боршевизма от страна на БСП и Курнелия Нинова

Напиши коментар:


Публикувай