3 491 10

Само във Факти: Захри не е бил член на Ислямска държава, а фалшификатор

Балканите са вход за джихадистите от конфликтни региони в Близкия изток

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли спящи джихадисти в България? Този въпрос става все по-актуален, след като българските власти обявиха, че са арестували Науфал Захри. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че задържаният е бил високо в йерархията на Ислямска държава.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разкри, че той е бил в група от 27 души, преминала нелегално границата на 13 януари тази година.

Самият Науфал Захри е бил задържан по информация от мароканските власти, уточни Валентин Радев. От избухването на кризата с бежанците България активно работи и с Интерпол. Именно справка в информационните масиви на тази служба разкриват самоличността на арестувания мароканец.

Разследване на Факти.бг установи, че самият

Науфал Захри не е бил член на Ислямска държава, а фалшификатор.

През последните месеци той е работил активно за изготвянето на подправени документи за бежанци. В момента властите разследват дали те не са били използвани от опасни джихадисти за прехвърлянето им от Сирия на Балканите и Европа.

Експертите припомнят, че терористичните организации използват наличните канали от организираната престъпност като наркотрафик, трафик на бели робини и фалшифициране на документи.

При разпитите Науфал Захри е посочвал, че не се е сражавал в редовете на Ислямска държава. Дори и след неговият арест българските власти продължавали работа по разплитането на канала.

Халифатът на Абу Бакр ал Багдади, вдъхновителят на Ислямска държава, е проникнал на Западните Балкани.

За това преди близо три години предупреди германското разузнаване. То с тревога наблюдавало тенденцията на Западните Балкани за изграждане на увеличен брой мрежи на радикални ислямисти.

Така Балканите станали вход за джихадистите от конфликтни региони в Близкия изток.

Салафистки имами набират бойци от Босна и Херцеговина, Албания и Македония за участите в конфликтите в Сирия и Ирак. Само от Косово за кризисните региони са заминали 250 джихадисти, което измерено спрямо населението прави тази държава рекордьор в това отношение в Европа, писа преди месеци в. „Велт ам зонтаг".

Джихадисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия минават през Западните Балкани с коли.

Пожелали анонимност източници на Факти.бг посочват, че в момента е известно, че Науфал Захри е подготвял фалшиви документи за бежанците, използващи Балканския път за достигане в Западна Европа.

Остава властите да отговорят дали има спящи ислямистки клетки в България. Липсата на адекватна политика за интеграция на бежанците и техните семейства ги прави желан обект на проповедите на радикални ислямистки имами.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 14:05  14.02.18
  Незнам джихадисти има ли, ама има едни хора които също извършват Геноцид спрямо определен народ (жокер Българския) + (Жокер тези хора работят в Българския Съд) ама да Ви кажа щом народа не се усеща нека го затрият.
 • 2 15:20  14.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ххх
  Отговор
  3 17:50  14.02.18
  В България няма спящи или каквито и да било други клетки,това е с цел да се провокира обществото!Аз като мусюлманин НЕ виждам пречки човек да изпълнява религиозните си обреди,че чак да има нужда от това "уродливо" нещо наречено"Ислямска държава",по скоро това е АНТИИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.
 • Расулюлах
  Отговор
  4 18:43  14.02.18
  Като стане воината с Ердоган отивам да се сражавам с турците против българското робство щото то е наи страшно и тогава ше видите дали има спящи клетки

  Коментиран от #5


 • 54321
  Отговор
  5 18:49  14.02.18

  До коментар #4 от "Расулюлах":

  "ти"ще се сражваш ама само с голяма лъжица
 • фонзи
  Отговор
  6 20:43  14.02.18
  Джихадисти незнам ама има много спящи джендъри
 • 7 22:15  14.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • коминтерна
  Отговор
  8 00:00  15.02.18
  Ако са противник на джендърчета фурнаджии и корумпираната бюрокрация в българия . Тогава са наши партньори.
 • Бай онзи
  Отговор
  9 00:04  15.02.18
  И аз ако Турция нападне бургаристан на боко тиквата и неговата клика античовешка веднага отивам под знамената на падишаха. Дори и ще приема исляма. Но българските политици от последните 40 години да ги изправя пред трибунал и после доживотна каторга. Това искам. И ще бъде.
 • Салама Алеко
  Отговор
  10 21:24  20.02.18
  Тоя е правил фалшиви документи за тези дето имат пари(нашите хора) така че гътнете го с нещастен случай!

Напиши коментар:


Публикувай