Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 13:00 2 694 15

Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор?

  • бсп-
  • народен съд-
  • ньойски договор

Отричат ли социалистите поуките от световните войни, довели до създаването на ЕС?

Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БСП произведе огромен скандал вчера, публикувайки декларация, в която се казваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

В редактирания вариант на декларацията обаче все още може да се прочете следното изречение:

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания."

Това повдига няколко важни въпроса.

1. Какви точно според БСП са основанията, според които България е толкова жестоко наказана след Първата световна война? Да припомним - тогава окончателно губим излаз на Бяло море, както и Южна Добруджа, която успяваме да си върнем през 1940 г.

2. Дали пък социалистите не мислят, че Първата световна война е прогресивно събитие за човечеството, тъй като тя до голяма степен е помогнала на болшевиките да извършат преврата в Русия?

Третият въпрос всъщност е може би най-важният, защото касае настоящето, а и бъдещето. Той обаче предполага известно обяснение. Ньойският договор от 1919 г. е част от т.нар. Версайска система от мирни договори. С тези договори победителите в Първата световна война се разправят жестоко с победените и ги подлагат на невиждано унижение. Още при подписването представителите на Германия заявяват, че това не е мирен договор, а примирие за 20 години. Така и става - през 1939 г. избухва Втората световна война. Когато се е създавала Версайската система, Хитлер е бил никому неизвестен ефрейтор и посредствен художник. Причините за неговия бъдещ политически успех в Германия се коренят именно в тази система от мирни договори, които са по-скоро примирие за 20 години.

В края на Втората световна война същите тези победители показват, че са си взели поука. И започват да работят за обединението на Европа с цел премахването на напреженията, довели до двете световни войни. В резултат на това в крайна сметка е създаден Европейският съюз. И в този смисъл:

3. Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни? Какво предпочита БСП - ЕС, който осигурява мир в Европа, или разпадане на ЕС, което работи за интересите на една велика сила, намираща се на североизток от нас?

Другарки и другари, това, че се покаяхте за Народния съд - добре. Но махнете и изречението за Ньойския договор. В противен случай за пореден път доказвате, че сте всичко друго, но не и българска партия, която работи за интересите на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    22 12 Отговор
    Комунисти......
  • 2 комунисти

    35 9 Отговор
    Автора не е разбрал замисъла на изречението - според комунистите (социалистите както се представят днес) Ньойския договор е заслужен, защото България се сражава на страната на Централните Сили срещу Русия. В тази война има и няколко сражения между българи и руснаци на територията на Южна Добруджа, където на няколко пъти българите, въпреки голямото числено превъзходство на врага, обръщат румънците и елитните руски казашки ескадрони в бяг. Героят в тези сражения се казва генерал Иван Колев - име което руснаците се опитват да изтрият от историята, за това и не се споменава в учебната програма. Комунистите дори забраняват издигането на паметник в негова чест.
  • 3 народ

    35 4 Отговор
    Ние българите никога не сме имали свестни управници и затова сме на тоя хал!Що комунисти,що капиталисти,що демократи-все тая!
    Всеки като се докопа до кокала и забравя народ и родина!
  • 4 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    26 13 Отговор
    Нормалните позитански идиотизми. Нищо ново при тия...
  • 5 Русенец

    18 11 Отговор
    Автора на статията бърка следствието с причината и обяснява историята от позициите на човек знаещ последиците ! В България никой не е против ЕС, никой не си мисли, че Русия отново ще владее Европа. Нормалните хора просто искат Русия да е предвидима държава, а не да е източник на бандитизъм и емиграция. Русия е нужна на ЕС като източник на евтини суровини, които без единно управление, рязко ще поскъпнат и ще намалеят. Русия е най-големия пазар за техническите продукти на ЕС и това също е изгодно. Противник на нормалните отношения Русия - ЕС са САЩ, защото те са ненужни в тях.
  • 6 Рудолф Хитлер

    17 8 Отговор
    Бе във България са избити най-малко виновници за това,че сме били на губещата страна.Във Франция са убити 40 000 предатели и помагачи на германците.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Тръмп

    23 16 Отговор
    Комунистите са Дебили и нищо не е в състояние да ги убеди в противното!Партия за прости козари и овчари!Овчаров и Луканков са им любимите обозначителни знаци!:):)
  • 8 Съчувствен

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Рудолф Хитлер":

    Съдени са 40 000, убити около 9000-10 000. В България на глава от населението най- много.
  • 9 фашизъм равно на комунизъм

    27 12 Отговор

    До коментар #6 от "Рудолф Хитлер":

    Тук говорим за БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, убивани са адвокати, инженери, лекари, цялата интелигенция, кви помагачи на германците те гонят, като царят и управлението е било на страната на германците, но не сме участвали във военни действия и сме наутрални до към края на войната, когато влизаме, по принуда започват бомбандировките над София!
    Има документи и свидетелства за около 25 000 избити след 9 септември 1944 г. и около 250 000 репресирани в лагери и затвори, където има данни за убити още над 1000 души, и то по най-зверски начин!
    Отделно техните роднини до 9-то коляно години наред нямат право, примерно да учат и са дискриминирани, имат досиета, къде пише, че еди кой си роднина е бил "фашист".
  • 10 Пеньо

    21 5 Отговор
    Партията-старица скоро няма да се нормализира!
  • 11 Простак

    7 9 Отговор
    Първо изучете малко историята и тогава пишете. Омръзна ми от посредственост.
  • 12 Stefan

    7 2 Отговор
    Хитлер е ранен по време на сражение в 1та св. война. Лежи известно време в болница, с незарастнали рани отива пак на фронта.
  • 13 тъпчо

    9 4 Отговор
    Абсолютна наглост е на унищожиш над 2500 души елит на нацията! И да кажеш, че това е военновременна неизбежна необходимост.
    А международният съд от съдии от всички страни участници във Втората световна война осъдиха САМО 12 Хитлеристи на смърт.
    Ето техните внуци и деца до къде ни докараха.
  • 14 стоян георгиев

    7 5 Отговор
    бсп показва че европеиска партия няма как да стане,колкото и да лъже че е такава.
  • 15 Владо

    2 2 Отговор
    Във Франция са убити повече от 60000 официално осъдени за колаборация с Хитлер ова Германия. В България-2730, от съд наложен ни от победителите във ВСВ-най вече по настояване на Чърчил. Да не забравяме символичната война обявена на САЩ и Англия, от царското правителство 1941г. Моля тролове те да четат, преди да коментират. Зная, че трябва да хранят семейства, но все пак....