1 837 15

Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор?

Отричат ли социалистите поуките от световните войни, довели до създаването на ЕС?

ClubZ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БСП произведе огромен скандал вчера, публикувайки декларация, в която се казваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

В редактирания вариант на декларацията обаче все още може да се прочете следното изречение:

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания."

Това повдига няколко важни въпроса.

1. Какви точно според БСП са основанията, според които България е толкова жестоко наказана след Първата световна война? Да припомним - тогава окончателно губим излаз на Бяло море, както и Южна Добруджа, която успяваме да си върнем през 1940 г.

2. Дали пък социалистите не мислят, че Първата световна война е прогресивно събитие за човечеството, тъй като тя до голяма степен е помогнала на болшевиките да извършат преврата в Русия?

Третият въпрос всъщност е може би най-важният, защото касае настоящето, а и бъдещето. Той обаче предполага известно обяснение. Ньойският договор от 1919 г. е част от т.нар. Версайска система от мирни договори. С тези договори победителите в Първата световна война се разправят жестоко с победените и ги подлагат на невиждано унижение. Още при подписването представителите на Германия заявяват, че това не е мирен договор, а примирие за 20 години. Така и става - през 1939 г. избухва Втората световна война. Когато се е създавала Версайската система, Хитлер е бил никому неизвестен ефрейтор и посредствен художник. Причините за неговия бъдещ политически успех в Германия се коренят именно в тази система от мирни договори, които са по-скоро примирие за 20 години.

В края на Втората световна война същите тези победители показват, че са си взели поука. И започват да работят за обединението на Европа с цел премахването на напреженията, довели до двете световни войни. В резултат на това в крайна сметка е създаден Европейският съюз. И в този смисъл:

3. Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни? Какво предпочита БСП - ЕС, който осигурява мир в Европа, или разпадане на ЕС, което работи за интересите на една велика сила, намираща се на североизток от нас?

Другарки и другари, това, че се покаяхте за Народния съд - добре. Но махнете и изречението за Ньойския договор. В противен случай за пореден път доказвате, че сте всичко друго, но не и българска партия, която работи за интересите на България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 13:11  15.02.18
  Комунисти......
 • комунисти
  Отговор
  2 13:20  15.02.18
  Автора не е разбрал замисъла на изречението - според комунистите (социалистите както се представят днес) Ньойския договор е заслужен, защото България се сражава на страната на Централните Сили срещу Русия. В тази война има и няколко сражения между българи и руснаци на територията на Южна Добруджа, където на няколко пъти българите, въпреки голямото числено превъзходство на врага, обръщат румънците и елитните руски казашки ескадрони в бяг. Героят в тези сражения се казва генерал Иван Колев - име което руснаците се опитват да изтрият от историята, за това и не се споменава в учебната програма. Комунистите дори забраняват издигането на паметник в негова чест.
 • народ
  Отговор
  3 13:25  15.02.18
  Ние българите никога не сме имали свестни управници и затова сме на тоя хал!Що комунисти,що капиталисти,що демократи-все тая! Всеки като се докопа до кокала и забравя народ и родина!
 • БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА
  Отговор
  4 13:25  15.02.18
  Нормалните позитански идиотизми. Нищо ново при тия...

 • Русенец
  Отговор
  5 13:46  15.02.18
  Автора на статията бърка следствието с причината и обяснява историята от позициите на човек знаещ последиците ! В България никой не е против ЕС, никой не си мисли, че Русия отново ще владее Европа. Нормалните хора просто искат Русия да е предвидима държава, а не да е източник на бандитизъм и емиграция. Русия е нужна на ЕС като източник на евтини суровини, които без единно управление, рязко ще поскъпнат и ще намалеят. Русия е най-големия пазар за техническите продукти на ЕС и това също е изгодно. Противник на нормалните отношения Русия - ЕС са САЩ, защото те са ненужни в тях.
 • Рудолф Хитлер
  Отговор
  6 14:02  15.02.18
  Бе във България са избити най-малко виновници за това,че сме били на губещата страна.Във Франция са убити 40 000 предатели и помагачи на германците.

  Коментиран от #8, #9

 • Тръмп
  Отговор
  7 14:41  15.02.18
  Комунистите са Дебили и нищо не е в състояние да ги убеди в противното!Партия за прости козари и овчари!Овчаров и Луканков са им любимите обозначителни знаци!:):)
 • Съчувствен
  Отговор
  8 15:28  15.02.18

  До коментар #6 от "Рудолф Хитлер":

  Съдени са 40 000, убити около 9000-10 000. В България на глава от населението най- много.
 • фашизъм равно на комунизъм
  Отговор
  9 15:43  15.02.18

  До коментар #6 от "Рудолф Хитлер":

  Тук говорим за БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, убивани са адвокати, инженери, лекари, цялата интелигенция, кви помагачи на германците те гонят, като царят и управлението е било на страната на германците, но не сме участвали във военни действия и сме наутрални до към края на войната, когато влизаме, по принуда започват бомбандировките над София! Има документи и свидетелства за около 25 000 избити след 9 септември 1944 г. и около 250 000 репресирани в лагери и затвори, където има данни за убити още над 1000 души, и то по най-зверски начин! Отделно техните роднини до 9-то коляно години наред нямат право, примерно да учат и са дискриминирани, имат досиета, къде пише, че еди кой си роднина е бил "фашист".
 • Пеньо
  Отговор
  10 15:59  15.02.18
  Партията-старица скоро няма да се нормализира!
 • Простак
  Отговор
  11 16:05  15.02.18
  Първо изучете малко историята и тогава пишете. Омръзна ми от посредственост.
 • Stefan
  Отговор
  12 23:09  15.02.18
  Хитлер е ранен по време на сражение в 1та св. война. Лежи известно време в болница, с незарастнали рани отива пак на фронта.
 • тъпчо
  Отговор
  13 09:26  16.02.18
  Абсолютна наглост е на унищожиш над 2500 души елит на нацията! И да кажеш, че това е военновременна неизбежна необходимост. А международният съд от съдии от всички страни участници във Втората световна война осъдиха САМО 12 Хитлеристи на смърт. Ето техните внуци и деца до къде ни докараха.
 • стоян георгиев
  Отговор
  14 12:33  16.02.18
  бсп показва че европеиска партия няма как да стане,колкото и да лъже че е такава.
 • Владо
  Отговор
  15 19:34  16.02.18
  Във Франция са убити повече от 60000 официално осъдени за колаборация с Хитлер ова Германия. В България-2730, от съд наложен ни от победителите във ВСВ-най вече по настояване на Чърчил. Да не забравяме символичната война обявена на САЩ и Англия, от царското правителство 1941г. Моля тролове те да четат, преди да коментират. Зная, че трябва да хранят семейства, но все пак....

Напиши коментар:


Публикувай