18 Февруари, 2018 10:00 3 118 39

В Турция нищо не се е променило

  • дениз юджел-
  • турция-
  • журналисти-
  • промяна-
  • арест-
  • преврат-
  • ердоган

Над 100 турски журналисти все още са зад решетките

В Турция нищо не се е променило - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Познавам Дениз Юджел отдавна. В продължение на шест години работехме заедно почти всеки ден. Спорихме често за това коя да е водещата ни статия. Спорихме и за заглавията. И това невинаги ни доставяше удоволствие. Но винаги бяхме напълно отдадени на работата.

Научих много от Дениз. От неговата всеотдайност. Той е великолепен и смел журналист, пълен с оригинални идеи. Умее да описва прекрасно - в своя собствен, чувствителен, на моменти дори поетичен стил. Дениз обаче може и да се бунтува. Той знае много добре как да привлече вниманието. И да го задържи.

Това качество притежават и много от неговите приятели. Именно те бяха тези, които не престанаха да се борят за освобождаването му - организираха концерти на солидарност, автомобилни шествия из германските градове, демонстрации. И навсякъде носеха плакати, балони и тениски с хаштага #freeDeniz.

Хепиенд? Не съвсем.

Именно тази сила на обществения протест не позволи на германската политика да загърби своята отговорност в случая с Дениз Юджел. Очевидно и в нощта преди освобождаването му са се водили преговори на най-високо държавно ниво. Конкретният вид на сделката обаче не е известен на никого - поне засега.

След една година и два дни, прекарани в затвора, Дениз Юджел най-после беше пуснат на свобода. Когато разбрах, не можах да сдържа сълзите си. Този свободен дух прекара толкова много дни и нощи зад решетките при строг режим!

Когато вчера се появиха първите снимки след освобождаването му, на които се вижда как Дениз прегръща любимата си Дилек под открито небе, вероятно мнозина са проронили сълзи. Защото болката е дълбоко изписана в лицето на Дениз. Той се е хванал като удавник за съпругата си, с която се ожени, докато беше в затвора.

Разтърсващ хепиенд? Не съвсем. Защото при цялата тази радост и облекчение от неговото освобождаване не бива да забравяме едно: Дениз е само един от над 100 арестувани журналисти в Турция. И който си мисли, че с това решение турският президент Реджеп Ердоган започва нова ера на политическо разведряване, се заблуждава. Защото непосредствено след новината за освобождаването на Дениз Юджел стана ясно, че верните на Ердоган съдии са осъдили на доживотен затвор шестима турски журналисти. В този момент Дениз дори още не беше напуснал затвора.

Битката не бива да спира

Понеже тези хора не са германски граждани, това намалява възможностите на германското правителство да влияе по дипломатически път. За обществото обаче гражданството на тези журналисти не бива да стои на първо място.

Може би беше изненадващо, че през изминалата година толкова много хора се застъпиха за освобождаването на Дениз Юджел. С неговото освобождаване обаче тази битка не бива да спира. Защото по света над 300 журналисти и журналистки са в затвора, само защото са се борили за свободата на медиите. Някои от тях дори биват измъчвани.

И при цялата тази радост и облекчение особено днес не бива да забравяме следното: дори и само един журналист да е хвърлен в затвора заради своите критични статии, не бива да преставаме да критикуваме, не бива да преставаме да искаме от политиката да се намеси и да се бори за освобождаването му. Сигурна съм, че и Дениз си пожелава в момента точно това, завършва Инес Пол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Константинопол

    11 10 Отговор
    Ще се промени ,скоро,скоро!!Времето наближава!
  • 2 Журналист

    12 8 Отговор
    Eрдоган скоро не се ли среща с папата? Турция си има собствена политики и си я следва , а Дениз да стои малко в затвора за да преосмисли къде в бъдеще ще си развява байраците.
  • 3 Хасан

    12 12 Отговор
    Немски агент под прикритие на журналист беше заловен и ще го трампят за гюленист....а соса е ”демокрация”,”човешки права”...хаха

    Коментиран от #5

  • 4 гйлгюлгюлгйлгйлгйлгйлф

    3 7 Отговор
    ОСВЕН ШАЛВАРИТЕ И ФЕСОВЕТЕ ....MADE IN CHINA
  • 5 стоян георгиев

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    немски агент под прикритие???няма никакво прикритие хасанчо,журналиста е евопеиски агент напълно осъзнат и осветен и не се е крил.проблема е в кво се превръща турция след като такива като него опасни агенти им се дават доживотни присъди.другия проблем е ти що се радваш или злорадстваш?тези актове на ердоган не са в твоя полза ни като етнически турчин ни като български гражданин!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Osman

    9 11 Отговор
    Кюрдските маймуни търпят поражение след поражение в Африн. Д момента 1630 терористи са избити. Обкръжаването на град Африн върви по план. Убити са и чуждестранни терористи биещи се на страната на кюрдите. Това са скорошни лешове https://anfenglish.com/rojava/two-internationalist-fighters-martyred-in-afrin-25000

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Ако някой ” Дениз Юджел ” се появи в Германия и почне да прави това за ДАИШ, да описва терористичните актове като ”средство за борба ” тогава какво ще кажеш????

    Коментиран от #11

  • 8 Гого

    7 1 Отговор
    То и във България нищо не се е променило освен цените и данъците по високи същите комунисти ни управляват с модерното име Герб.
  • 9 стоян георгиев

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    да убити са 200000 терориста от воюващи 10000 смяхх!!!!иначе да загиват и доста християни от европеиските страни които се бият като доброволци на страната на сирииския демократичен съюз.там има звено само от християни една част са асириици другите са доброволци от европа сащ ,австралия ,канада...и операцията не върви по-план клепоушко освен ако плана не е 5 км придвижване за месец и загубата на около 200 човека от страна на турците и съюзниците им!та стига лъга!

    Коментиран от #10, #33

  • 10 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Тия европейци са «терористи»...не може да отидат и да подкрепят тер организация..това е подсъдимо...това да си асириец или християнин не те оневинява...

    Коментиран от #12

  • 11 стоян георгиев

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    има и то не един.има немски проповедници в джамии в германия които са фенове на радикалния ислям и то не един.в случая обаче става въпрос за съвършенно различно нещо,а именно за журналист от консервативен немски вестник.разбираи вестник далеч от комунизма затворен заради работата си.освен него има още поне 100 такива от различни медии основно турски които са против политиката на ердоган!!!!и след тези актове ти нямаш и грам безпокоиство?даже ги оправдаваш!!!!в турция въпреки политическите катаклизми такова не е било от времето на султана сигурно ,но за теб тва е безпроблемно!!!!интересна работа си ти хасане!
  • 12 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    и сега кво ?ти ще пишеш лъжи ,а аз ще повтарям как стои работата???!!!!ок.сирииския демократичен съюз не е терористична организация и не е призната от никого в света за такава.в сирииския демократичен съюз влиза и партията на асирииците християни демек ердоган ги нападна и тях ,а плановете му да създаде кордон около турция биха подложили и градовете им на обстрел и окупация.асирииците са били подлагани на геноцид от турците така че не са хич фенове на ердоган и съвсем очаквано да воюват срещу него.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Не ми се вярва Ердоган да има негативно отношение към християните...аз като кемалист съм против например реставрацита на Желязната църква и връщането на имртите...така също реставрации на много арменски и гръцки църкви и манастири...в светска държава такива неща не би трябвало държавата да ги прави

    Коментиран от #16

  • 14 Хасан

    4 5 Отговор
    Терористите от така наречената «сирийски демократични сили»са последния шанс на европейците да се задържат в тоя район...последната им колония ..и затова е цялата патардия..преди сто години дойдоха и е редно вече да се приберат на континента...от сто години в тоя район има само колониализъм ,войни и хаос..

    Коментиран от #17

  • 15 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Крайно време вече да повдигнем въпроса за болестта на старата Европа—фашизма.В Еврропа се завръща призрака на фашизма..навсякъде националистически партии,антисемитизъм,антиислям...опожаряват се джамии и синаноги,убийства и нападения..

    Коментиран от #18

  • 16 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    тва дето прави ердоган е демагогия.хич не го брига ни за християни ни за гявол,а и тая църква не доказва нищо.в истанбул отдавна няма българи в турция също.тва да въстановиш църква на несъществуваща популация е като узея за мечките на витоша!все едно сега да обяснят тия дето са направили музе как се грижат за изтребените мечки !!!!
  • 17 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    кои са дошли преди 100 години?и кви европеици кви пет лева?тва са местни хора дето нещат ердоган и асад.ти обичаш да потдържаш неистини ,като тази че в османската империя региона бил мирен.значи точно преди 100 години точно в този регион османската държа изби над милион арменци.и до днес всеки които повдигне въпроса в турция е обявяван за престъпник.преди това в региона има етнически конфликти почти непрестанно,туркмени,араби и кюрди се трепат,християните също са подложени на трепане и така от как свят светува в тези места.та не лъжи!!!!и ми посочи една държава да обявява сирииския демократичен съюз за терористи.

    Коментиран от #19

  • 18 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    хасанчо ти се моли мюсулманите да не направят някаква голяма беля,тогава ще видиш фашизъм.няма да ви се вярва!!!!заради агресивната политика която определени среди сред мюсулманите потдържат срещу християнския свят ,както и след атаките в европа и сащ ,населението почна да се радикализира там.ако да речем ислямска държава успее да направи глобален терористичен акт.да речем да успеят да унищожат ню йорк или берлин с огромен ядрен атентат или друга система за масово поразяване мюсулманите ще влезете в ролята на индианците.казвам ти без да се шегувам.вместо тва разни мюсулмански посредствени тарикати натискат в тая посока.партии от нациски тип навсякъде в християнския свят набират скорост и ако стане някаква голяма трагедия няма да избутат напред тръмп ,а направо новия хитлер.от тва ще страда цялото човечество ,но проблемите за мюсулманите ще са огромни.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    450години живяха в мир и само последните 50г от империята имаме хаос и войни породени с помощта на европейските държави..Ако знаеш Гертруд или Лорънс...
    Посяха семената на насилието и оттогава село със село,брат с брата се бие там.. а знаеш ли Асала ,арменската терористична организация която убиваше турски дипломати и служители???.само след като взривиха офис на Турските авиолинии в Париж убиха цивилни френски граждани бяха обявени за терористо по цял свят...

    Коментиран от #22

  • 20 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Не разбирам....мюсюлмани не са нападнали християнска държава...мюсюлмани нямат атомна бомба....може някой неонацист или евреин да направи таково и да обвинят мюсюлманите....след като се разпаднаха империите,идеологиите и етнодържавите дойде време да изчезнат религиите...християнството стана бутикова религия...и на цел е мюсюлманството

    Коментиран от #23

  • 21 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Сред СДС няма християни а има разни платени наемници от цял свят..садисти,педофили,дезертьори от армии,убийци които се търсят ,маниаци и всякаква измет

    Коментиран от #24

  • 22 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    значи терористичната организация на арменците е достатъчна причина за избиването им до крак?ами тогава да ви почваме !!!!има барем 10 терористични организации на мюсулмани трепащи християни по целия свят ,обявени за такива.да почем да речем във франция събираме 4 млн.мюсулмани и ги караме пеша до аляска ,щото един ненормалник бутна 100 човека в париж!!!!после същото в англия ,после в германия и така !!!!егати логиката !и не лъжи бе хасанчо.империята на османите е същото като ислямска държава в момента никва разлика като управление закони структура и резултати.било мирно 450 години и дошли европеиците и го разбунили.ти вярваш ли си въобще!!!!империята няма спокоен период тя или агресивно завладява или е в пълна вътрешна разправия и упадък.тя няма позитивен период.затова и нищо не успя да съгради тази империя ,само рушеше .дори символа и църквата света софия не е неино творение.нали ти казвам не лъжи,няма никакъв смисъл ,а и няма кого!кажи ми едно значимо световно постижение постигнато в тази империя за 500 години .едно!!!само кланета и разправии.друго нищо.

    Коментиран от #25

  • 23 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    ами гледаи телевизия бе хасане,мюсулмани нападнаха европа и сащ обявяваики джихад.при всяка възможност въпросните радикали убиват християни дори в европа и сащ,въпреки че са приемани толерантно в страните където убиват.и да нямат атомни бомби и бая други бомби нямат ,но забравят че християните имат и за сега не ги използват само поради моралните си стереотипи,но те не са безкраино издръжливи .да речем ако европа я командваха политици с манталитета на ердоган на мюсулманите ви беше спукана работата,но както се казва подобното привлича подобно.единия вариант е силните европеиски политици да предизвикат образуването на силни мюсулмански ,но толерантни такива ,другия е мюсулманските радикали да предизвикат развитието на християнските радикали,което и в момента е много вероятно.и ми е много смешно как разните камилари подценяват християнството.то като религия не е толкова видимо,но е много видимо като култура и мислене.та ситуацията е много рискова и не се знае дали няма да се взриви всеки момент.

    Коментиран от #28

  • 24 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    ти вярваш ли вярно в тия неща или си поредния платен трол!!!!само забрави да напишеш и фашисти за християните дето се бият на страната на кюрдите за да си напълно адекватен на останалите тролове.в северна сирия в раиона на град хаска живее голямо християнско малцинство.то е в съюз с кюдрите още като свалиха асад в тази зона .въпросните асириици си имат партия както и въоръжени части част от сирииския демократичен съюз.те имат на униформите си кръст за да се показва че са християни. в рака бяха около 20-30 % от освободилите града.ето ти ги като организация.не са педофили нито намници пазят си земята :https://en.wikipedia.org/wiki/Syriac_Military_Council

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Пак не ме разбра...събитията от 1915 г нямат нищо общо с Асала...през 1915 г има кавказки фронт ..руснаците въоръжават арменски чети в турския тил които нападат села и градове...погледни опожаряването на град Ван...и тогава османската власт взима решение за депортация на арменци от тия вилаети в други вилаети на империята...и тия условия на гражданска война разбира се че има много човешки трагедии от всички страни ..

    Коментиран от #32

  • 26 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ами прочети турски вестник или интернет ..там ги има по име ..холандски наемник,испански наемник и немец...ама не е кюрд ами холандец...турските спец части му пръсват главата при опит да взриви камион с взривове...нали ти казвам това са нацистки,престъпни наемници формирования...изроди разни..педофили и психопати...

    Коментиран от #29

  • 27 Хасан

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Кръстоносци викаш...с кръстове...хаха..Ричард лъвското сърце...хаха..

    Коментиран от #30

  • 28 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Ах бе стояне...защо християнската култура не успя да стане ваксина срещу болестта фашизъм,комунизъм,колониализъм,расизъм??Исус Христос беше мургав арабин ,но последователите му в Сащ станаха Куклускланове с расистки църкви...

    Коментиран от #31

  • 29 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    ами то твоето ниво хасане е на турските вестници дето са разрешени.другите дето пишат друго са фашиски !!!!та въпросните дето турците им пръскали тиквите имат рода дома в испания в англия в австралия,тия вкъщи четат кво пише за брат им сина им и т.н. убит след като турската армия е навлязла в сирия и хич не им харесва.после се чудиш що ерозира отношението към турците????та тва е педофилите за теб и терористите за теб са съвършенно ралично за твоите вече бивши съюзници.тук идва драмата която ще доведе след себе си и последствия.щото турция може да изнудва запада с 3 млн. мигранта и 10000 идилци.наистина тва е проблем ,но преодолим,но запада може да прецака турция с безброи милиарда пазари ,технологии и да върне поне 10 млн.турци.постави двете неща на кантара и виж кое е и за кои е по-голям проблем!
  • 30 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    не викам нищо.тва е обозначението им.кръста е стилизиран и невиждам кво те притеснява.туркмените в сириискя демократичен съюз също имат свое обозначение,арабите също,кюрдите също.кво е смешното?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    аз много добре те разбрах,а и много добре познавам историята ,но тва да прекараш над милион човека пеша през пустинята като ги биеш изнасилваш и трепаш през цялото време ,няма нищо общо с депортацията.освен тва убииства и то масови на арменци се извършват в истанбул ,одрин,анкара...демек навсякъде където ги има без никаква необходимост.лошото е знаеш ли кое хасанчо че ги трепат обикновенните хора .излизат в почивка на чаршията организират се и трепат .та питаше за хитлер ,що бил при християните???ами тва на кво ти прилича,а ?дали избиването на арменци,гърци,българи на етнически принцип в османската империя не е вид фашизъм,а?между другото в хитлеровите полкове има много мюсулмански.всичките те са били в сс и много са харесвали идеите му.босненски,албански,татарски ,кавказки...та да те питам пак.сега в квартали на париж ,марсилия,брюксел има мюсулмани и то много подкрепящи идил.трябва ли белгииската армия да загради тези квартали да изтрепа мъжете без значение кои кои е ,да изнасили жените и да изколи децата,както го е правила турската армия при подобен тип проблеми с арменците?отговори ми на въпроса!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Tr.tc

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Teнеса доброволци а платени престъпници-обийци-!!
  • 34 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Пак не си прав..проблема с арменците единствено в източните райони...около арменската граница...в Истанбул и Одрин няма депортация...разбира се през 30 г на миналия век много страни са били заразени от идеите на Хитлер..българите също...питай македонците и сърбите за зверствата на фашисткия режим в царска България..и сега даже има...опитват се да ”побългарят” македонци,помаци и даже..турци..това за Арфин ..има ли разлика между англичанина Махмуд от Лондон който отива да се бие за ИД в Сирия и англичанина Джон който отива да се бие в Африн за кюрдска или азирийска държава?????и двамата са си терористи,които убедени в нещо отиват да убиват ...

    Коментиран от #36

  • 35 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Депортацията едва ли може да,се,сравни с концлагери където оргснизирано и систематично са били убити жени и деца....или пък с,атомната бомба над Хирошима...или пък зверствата на френския легион в Африка....или опожаряването цели градове от Кръстоносците ...и много други геноциди и насилие на ”хуманния ”бял европеец....Босна,Ирак,Либия,Сирия....

    Коментиран от #37

  • 36 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    значи пак не отговаряш на въпроса?било в източаната част демек не се брои и нямало в истанбул ,одрин или другаде.ами чети бе убавец чети преди да лъжеш.в градовете арменците ги трепат техните конкуренти от турските дюкяни хасанчо.да речем българските арменци не са дошнили от крас ,а от региона и от дошлите половината рода им е дала фира.и кво за да станем всички маскари и българите претопявали турци и помаци ,а и македонци!!!!само да ти кажа помаци и македонци са част от българския народ ,обезбългарена по една или друга причнина,но чети внимателно в турция има повече помаци като броика от българия или поне е имало само че до един са асимилирани и вече не знаят ни език ни фолклор ни имат самоопределение като такива.в лошата българия турците и помаците са сравнително постоянни и дори в един период силно нараснаха и пропорционално и абсолютно,за сравнение в турция българите изчезнаха ,помаците също.
  • 37 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хасан":

    виж белият европеец ако го настъпиш по мазола е наи-жестокото същество на тоя свят ,тва е факт абсолютно доказан,но не ми обясняваи как османската империя била мирна и спокоина и не става въпрос за депортация ,а за геноцид.демек избиване на цял народ.турците са го направили умишлено ,подобно на сърбите в сребреница ,но в стотици пъти по-големи размери.и лошото е че явно турците нищо не сте научили от тази свинщина и вместо да се извините или поне да не я повдигате на въпрос аругантно обяснявате за някакви депортации.така може да каже и някои хитлерист че не избивали евреи ,а ги депортирали в газовите камери.та които не си е научил урока от историята хасанчо ще плаща два пъти за едни и същи грешки.
  • 38 Birkenau

    1 1 Отговор
    Нацистите в прав текст взимат идеята за холокоста от Турция.Хитлер е смятал Ататюрк за голям политик,и е взаимствал някой идей от него.3567
  • 39 Г.З.

    1 0 Отговор
    Точно един политик от типажа на Ердоган да дойде на власт в Германия и всички проблеми в близкия изток и Европа ще се решат.