Last news in Fakti

18 Февруари, 2018 13:00 16 567 54

Пращат руските наемници на смърт, за да не им плащат

  • русия-
  • наемници-
  • сирия-
  • вагнер-
  • частна военна компания

Ако попаднат в плен в Украйна, ще се обадят за откуп, но в Сирия това е много по-трудно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер праща наемниците си умишлено на смърт в края на договорите им. Целта е да им се плати по-малко.

Това споделя пред опозиционното издание "Щорм" руснак на име Роман С. Той за малко да бъде привлечен в ЧВК на Вагнер като вербовчик, но в последния момент се отказал.

Поводът за интервюто с него са съобщенията, че голям брой наемници от тази компания са убити в Сирия на 7 февруари при американски въздушен удар. Според различни съобщения жертвите варират от няколко десетки, през 200, та чак до 600, пишат от Клуб "Z".

Чак на осмия ден руското външно министерство призна за жертви, но съобщи, че става дума само за "петима души, вероятно руски граждани".

Роман С. е на около 30 г. и живее в Рязанска област. Служил е в десантните войски и владее самбо.

Макар официално в Русия частните военни кампании да са забранени, те действат с благословията на властите. И им позволяват да се разграничават от тях в случай, че бъдат разкрити в чужбина.

С Роман се свързали полковници и генерали от резерва. Предложили му огромна сума пари, за да търси доброволци сред хората, с които е служил. А те трябвало да отидат да воюват в Донбас и Сирия.

"Точно тези хора ми разказаха за огромните и реални загуби, които ЧВК на Вагнер търпи и които трябва постоянно да бъдат попълвани. Става дума за 6-70- на сто от личния състав. Аз обаче се отказах", споделя бившият командос.

Той не желаел да праща на сигурна смърт бойните си другари.

Според него ръководството на компанията умишлено праща на заколение хората си:

"За да бъдат по-малки разходите по изплащането на пари. Няма човек - няма проблем. Роднините няма да прибегнат до съда, нали не съществуват никакви официални документи. Че и към кого да предявяват претенции, щом ЧВК в Русия са извън закона? Всичко се държи на честна дума. Някой казва, че в случай на "товар 200" (кодово название за ковчези с останките на убити военнослужещи - б.р.) на близките ни ще бъде платено, за да мълчат, но няма никакви гаранции."

Напълно възможно е и сега с руските наемници в Сирия да е постъпено така заради пари. Роман С. не вярва на думите на Министерството на отбраната в Москва, че не е знаело за тяхното местонахождение и че не е следяло придвижването им.

Ако някой наемник попадне в плен в Украйна, ще му бъде позволено да се обади на своите хора и да им каже да платят откуп за него. В Сирия обаче това би станало много трудно.

"Не препоръчвам на моите познати да ходят там", заявява Роман.

При опита да бъде взет за бербовчик му била предлагана доста голяма сума. С нея той много можел да си купи нова западна кола. Много хора се съгласяват заради добрите пари.

Ако се обвържеш с ЧВК, после е много трудно да се откачиш от нея, тврди бившият десантчик. Те се ръководят от много опасни и безмилостни хора, свързани с най-високите етажи на властта. Компаниите често биват попълвани с казаци от военизирани формирования.

Шефовете обаче пазят своите любимци от смърт. Всички останали са пушечно месо, от което те печелят пари.

"Това за тях е бизнес, акар младите като че ли не го разбират съвсем. Те възприемат отиването на война като романтика и приключения. Не си дават сметка, че вместо тях у дома може да се завърне "товар 200", изтъква Роман С.

Той смята, че на държавата вероятно е изгодно да има такива компании, макар и незаконни. Боец, завърнал се от гореща точка, където е бил наемен убиец, вече го държат здраво и е наблюаван от органите, като е изцяло управляем. Фактически той вече е престъпник, който трябва да бъде подведен под отговорност. А щом това не се случва, значи, някой е заинтересован да бъде така.

Освен това ЧВК са фантоми с голям бюджет, за който те не трябва да се отчитат и да плащат данъци. Ако ги узаконят, укриването на информацията вече няма да бъде възможно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    96 43 Отговор
    Колко демократично и хуманно постъпват бротушкити,америте има още много да учат.
  • 2 Dhjfrthhg

    82 59 Отговор
    Цялата руска армия си е пушечно месо
  • 3 Kcaniba

    88 74 Отговор
    Империята на злото и лъжата! Жалко за руския народ! Докога ще търпите братя??? Режима в Кремъл е токсичен за всички!
  • 4 Kcaniba

    71 55 Отговор
    Санкциите срещу Русия ще започнат да дават плодове! Деньги нет!
  • 5 лилипутин

    64 60 Отговор
    проссия една жалка страна скоро ще и се види края.
  • 6 пепи

    52 32 Отговор
    Нищо ново под слънцето.Още Рим е постъпвал така.А и не забравяйте кога беше пика на зелени карти за Сащ.Когато пращаха безчет войници в Ирак.
  • 7 дженерейшън Z

    43 40 Отговор
    " Клуб " Z " или zombie , луксозно списание финансирано от Козяк за вдъхновение на местните активисти, списвано от "журналисти" на "Дневник". Начин да им плащат легално, по-скоро.
    Айде няма нужда, от такава досто(не)верна информация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 клуб Zombie

    48 28 Отговор
    В това списание има и статия че готвача на Путин ги е наел .
    ЩО НЕ Я ПУБЛИКУВАТЕ И НЕЯ !? Туй е сто процента вярно .
    ФАКТ!
    Освен това той, готвача, набута и Тръмп във властта ! А е правил и други работи. Едвам му остава време да сготви нещо набързо за Путин.

    Коментиран от #26

  • 10 Наблюдател

    53 50 Отговор
    Руските гниди са победени, но истината си е истина. Руснаците никога не са ценили човешкия живот, а още по-малко този на войниците. Руските командири винаги са се ръководили от правилото "Берегите лоша дейност, солдат не жалет, бабы новых нарожают !" Превеждам за путиноидите "Пазете конете, войниците не жалет, жените ще родят нови"

    Коментиран от #13

  • 11 бай Тодор

    31 30 Отговор
    Това са глупости!Нали пак ще им трябват за други мисии и други печалби!
  • 12 Маг

    59 37 Отговор
    Наивен народе,след като прочетохте,веднага ли повярвахте ,че това е самата истина???
  • 13 как ги измисляте

    35 18 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Сигурно нямаш предвид генерал Столетов , Гурко или Суворов, нали. Иначе би било много нелепо.

    Ти от къде наблюдаваш, от Босфора ли ? Ако пък си падаш фен на джихадистките момчета, пак може да си пристрастен и ле-еко да си поизмисляш "ФАКТИ".
    То тука има най-разнообразни "ФАКТИ".

    Коментиран от #16

  • 14 Вяра

    40 32 Отговор
    До МАГ. Веднага повярвах. В Русията никога не са ценяли човешкият живот.
    В ПСВ - загинали милиони.
    В болшевишката революция загинали милиони.
    В сталинските репресии - загинали милиони.
    Във ВСВ - загинали милиони.

    Коментиран от #15, #17, #21

  • 15 А стига бе

    37 33 Отговор

    До коментар #14 от "Вяра":

    Спри се малко бре с тия милиони..то народ не остана в тая Русия бре...
  • 16 Наблюдател

    39 26 Отговор

    До коментар #13 от "как ги измисляте":

    Винаги е било така и сега продължава да бъде. "Гения" на Жуков е убил повече руснаци, отколкото операциите на немските генерали. В Чечня пускаха необучени 18-годишни момчета срещу обучени бойци. Никой така и не разбра колко руснаци загинаха там. Както и няма да се разберат колко са жертвите в Сирия.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Да го кажем направо.

    41 26 Отговор

    До коментар #14 от "Вяра":

    САЩ..в Гражданската война милиони,, в Корея 0,5 милиона ...във Виетнам 0,4 милиона...А във Втората Световна само 300 хиляди--защото се включиха накрая..А за другите конфликти не се знае--тайна!!! Това Ангола,Ирак,Афганистан,Чили,Куба,Панама,Судан,Венецуела,Иран,Йордания...там е пълно затъмнение за американските наелонови чували...
  • 18 Румен

    36 29 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Ти много си се загрижил за руснаците ? От сутринта ги ненавиждаше-сега си загрижен? На 18 били...и моя пра-дядо е бил на 16 години когато е воювал на Сливница- без да има даже патрони за пушката си..отивали са в атака "на нож"...---и какво сега...да виним управниците на тогавашното време!?!? Айде без твойто соросоидно лицемерие тук.

    Коментиран от #24

  • 19 ВЛКСМ

    26 18 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    За това разбрахме колко деца бяха застрелеляни във Флорида,Чворове който не си пият хапчетата..

    Коментиран от #22

  • 20 Факт

    32 15 Отговор
    То по тази логика-на соросоидите от Z --наемниците не трябва да ги пращат в горещите точки. Наемника за това е наемник-да воюва там където го изпратят. Все едно да кажат ,че Френският Легеон го пращат специално на смъртоносни задачи та да не им плащат...или американците от Блеклотър-пратиха ги в Донбас и Афганистан да ги изтрепят та да не им плащат---тотална малоущина и кретенизъм..-присъща за соросоидите.

    Коментиран от #23

  • 21 да не скромничим

    39 17 Отговор

    До коментар #14 от "Вяра":

    Интересно как американците, в днешно време ценят човешкия живот:
    В Ирак - 2 милиона и два пъти повече осакатени.
    Афганистан - милиони
    Сирия - милиони
    Либия - милиони
    Виетнам - милиони
    Камбоджа - милиони
    Латинска Америка - милиони
    Финансиране на всякакви терористични групировки - милиони
    Финансиране на нацистки партии - милиони
    Обаче вярно ценят човешкия живот ! С атомни бомби , напалм и дронове, бомбардиращи безогледно.
    Но каква радост - тези масови убийства не са на американци !
    Обаче все пак сигурно си гледал и документални филми за американските ветерани... И за войниците с които са провеждани опити... Първо на американските войници се изпитва новото оръжие, нали знаеш.
    Може да гледаш и американския филм " Огледална Кожа", за моряците и войниците които са били дислоцирани в региона на Бикини, когато американците изпитват водородната бомба.
    А как пък нахраниха с ГМО цялото си население, те това беше най-хуманния акт на човечност, и то в мирно време ! 300 000 000милиона на веднъж, барабар с децата .
  • 22 Наблюдател

    17 15 Отговор

    До коментар #19 от "ВЛКСМ":

    В Беслан така и не ги разбрахме колко са.

    Коментиран от #28

  • 23 Наблюдател

    21 17 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Френския легион няма нищо общо с Блекуотър, неграмотник. А Чвк Вагнер у създадено от ФСБ, това са зелените човечета и великите хора, които завзеха Крим. Но уж са си купили дрехите и оръжието във военторга и Путин се прави, че нямат нищо общо с руската армия.

    Коментиран от #25, #36

  • 24 Наблюдател

    29 24 Отговор

    До коментар #18 от "Румен":

    Не съм се загрижил, просто излагам факти. А пра-дядо ти със сигурност би те заплюл ако те видеше как усърдно лижеш руски задници.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Да си знаеш

    20 16 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    ОФффчиииии..Блекуотър да не са създадени от светец бе?? Създадени са от Пентагона бе шушякЧО -и от там са въоражени и сплнсорирани. И каква е разликата? А стига с твойте дивотии вече. Лицемерничиш като прос..утка

    Коментиран от #30

  • 26 БъХъ

    25 17 Отговор

    До коментар #9 от "клуб Zombie":

    Готвача на Путин наричат олигарха Евгений Пригожин, който е шеф на ЧВК Вагнер. Рашките не бият ли шута на лилипутин от Кремъл нищо добро не ги чака!
  • 27 Факт-до тьбия

    10 7 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Дал съм ти като пример и двете организации-и американската и Френският Легеон-къде съм кахал че имат нещо общо? Ти явно си много "умен".
  • 28 ВЛКСМ

    15 18 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    За това пък разбрахме как болен индианец в Лас Вегас застреля 60 нищо не подозиращи хора,а пък в Орландо,негар на амер.аспирин утрепа 50 невинни...Американски Чворове..гълтайте си илачите..
  • 29 Абе Пепинчо..

    15 12 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Ти си експерт по всичко-по военно дело,по меж.отношения,по дипломация,по финансовите въпроси,по социалните проблеми,по историята,по генното инжинерство и най-вече по гей-културата и джендърството.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян георгиев

    25 15 Отговор
    дано не е вярно казаното от руснака ,щото е наистина брутално.лошото е че именно тва е практиката в путинова русия.преди години путин за да възобнови чеченския конфликт събори няколко блока пълни с руснаци обвиняваики чеченците.стана лошо когато един комите от самоохраняващи се блокаджии хвана тези дето слагаха взрива.стана лошо за тези дето разследваха случая само да уточня!!!!а на путин не му се случи нищо напротив оказа се че привържениците му са забравили за тва негово престъпление .сега пак ще забравят или за по-лсено ще обвинят гадния запад!

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 такивамити работи

    13 15 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Това за блоковете е вярно. Обаче малко след това Буш вдигна мизата и в Ню Йорк също паднаха два близнака . Плюс и едно здание на ЦРУ в съседство. То падна даже без да му монтират самолет, просто така, - стоя пет часа и половина и си падна. А една журналистка от ВВС даже го обяви половин час по-рано. Голям конфуз .

    Коментиран от #34

  • 34 стоян георгиев

    15 11 Отговор

    До коментар #33 от "такивамити работи":

    и ква връзка има падането на близнаците в сащ с другото?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ВЛКСМ

    10 14 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Имаш,, много здраве,,от Димитрий Уткин,той,,разпиля,,негрите в Донбас..без дронове,с голи ръчички..

    Коментиран от #38

  • 37 SAAB

    7 1 Отговор
    Нашите стават само за това да им плащаме ......:)
  • 38 Наблюдател

    12 12 Отговор

    До коментар #36 от "ВЛКСМ":

    Уткин сега има 314 причини да се замисли къде да се скрие. И всеки ден нарастват. Така, че не му е изобщо да праща поздрави.

    Коментиран от #39

  • 39 ВЛКСМ

    4 12 Отговор

    До коментар #38 от "Наблюдател":

    Що да се крие..идва 18 март,ще излезе на слънце..и ще чуете за него,само че от друг континент..
  • 40 соросоидни кърлежи

    17 15 Отговор
    Четиво за идиоти, без капка мозък, но все пак 1-2 ма ще повярват на тези фалшиви новини...Всеки ден ни заливат с такава помия, защо ли? Вече сте забравили за Трети пол..нали,покрай лошата Русия ще ни го вкарат педафили като най прилежни граждани.Мерси на соросоидни кърлежи...

    Коментиран от #41

  • 41 Рубладжийче

    20 17 Отговор

    До коментар #40 от "соросоидни кърлежи":

    Ама ти, руска гнидо изобщо ли не вярваш че над 300 ГРУЗ 200 заминаха от Сирия за кочината? Да не би да мислиш, че братушките ти са безсмъртни? Вече официално има признати за 10 убити., има и имена. След време ще станат 20, 30, 50 и т. но., но няма да признаят за всички, докато джуджето е на власт. А ти вярвай, че е фейк.

    Коментиран от #47

  • 42 Един мармот

    12 9 Отговор
    Ама че глупости! Освен, че близките му получават последната заплата, има и солидно обезщетение! Стига сте промивали мозъците на джендърите!
  • 43 Тихо

    10 12 Отговор
    Цялата тази история е такава елемнтарна и зле скалъпена лъжа, че само дете ще и повярва. Четох "подробности", само космическия кораб Ентърпрайз и джедаите не намесиха, че са убивали руснаци в Сирия.
    Всеки, който има познания по военно дело и техника веднага ще разбере, че всичко е измислица и то скалъпена от не особено умни и компетентни хора
  • 44 смехурко

    3 3 Отговор
    ХА-ХА-ХА
  • 45 Насо

    8 10 Отговор
    И в Русия има такива опозиционни списания,които са финансирани "отвън" ! Ясно се виждат "белите конци" на тази история!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пълно е с луди

    2 1 Отговор
    И тук е така. Наемат те да сечеш една гора и те държат за гушката. Я си мръднал, я "товар 200". Сечеш и мълчиш. Стрщал съм с Страндажа цигани само с гащи и резачка, друго няма и не му трябва.
  • 49 Гьобелс

    4 5 Отговор
    На това му викахме в казармата Пропаганда ! Дезинформация ! Промивките на празните кратуни продължават с краварските пари.

    Коментиран от #52

  • 50 Грую

    2 1 Отговор
    Как така? Доколкото знам всички наемници имат застраховка и ако не се върнат застрахователната премия се изплаща на близките им!
  • 51 Я изкарай Гано

    2 3 Отговор
    Идва 18март - президентските избори в Русия. Много статии се печатат в последният момент. Американците как могат да повярват, че сами си го избрагха смешника - те, най-красивите, най-умните, най-почтените, най-заслужаващите, водачите на слепци, освободителите на поробени, и избраха тиква??!!
    Сега ще сеят смърт, ще свалят самолети, ще разхождат Разрушители, следва терор в Украйна, само и само да провалят Путин. Руснаците не са толкова глупави да си отсекат главата!
  • 52 Дони

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Гьобелс":

    Нали и ти за краварски пари пишеш тук.Не ме убеждавай , че предпочиташ рубли.
  • 53 Пук

    0 1 Отговор
    Сигурно ей тея войничета от снимката вече са товар 200!
  • 54 Чапай

    0 0 Отговор
    Русия винаги е водила завоевателни воини да ограбва и пробва това това са фактите .Само неграмотен тиквеник с изпит от алкохол мозък или платен несреник трол може да твърди обратното ,да има една прослойка неграмотници от мутренския преход едните облажели се от източването на държавата а другите изпаднали от клона мутрета с умствен капацитет-0 или малко над с по няколко дела исторически неграмотни диви примати