18 Февруари, 2018 16:00 3 304 18

Тука има, тука нема Луковмарш

  • турция-
  • дениз юджел-
  • журналист-
  • журналистика

С едната ръка правителството спира марша, а с другата сочи накъде да марширува

Тука има, тука нема Луковмарш - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Веселина Седларска, "Редута"

Преразказ с елементи на разсъждение. БСП публикува „Обръщение към министър-председателя Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш“. Това е много емоционален партиен документ, а обичайно пестеливо употребявани думи като фашизъм и неоназицъм са наръсени в него по рецептата „колкото поеме“ на готвач с едра шепа. И правилно. Хайде да вземем да наричаме нещата с истинските им имена. В един момент обаче – ни в клин, ни в ръкав – сега пък по рецептата „манджа с грозде“, – се появява изречението: „Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.“ Ей така, насред зверствата на фашизма и попълзновенията на нацизма, има и такова изречение.

Както може да се очаква, медиите забелязват точно това изречение и го извеждат в заглавията. Забелязват го не просто защото не се връзва с другите изречения, а защото да наречеш Народния съд правосъдие, се иска или много да си невеж, или много да си нахален. Всички се занимават с точно това изречение, а не с призива да не се провежда Луковмарш.

Изведнъж изречението изчезва. Не му било мястото там. Не че било грешно. Кой го е сложил? Ако съдя по стила, вика Александър Симов, Жаблянов. И още, вика, по-важното е, че ген. Луков е фашист. Наистина е по-важното. Самото обръщение е адресирано до премиера. Това по всяка логика означава едно нещо: ако Луковмарш се проведе, отговорността пада върху премиера, ние сме чисти, обяснихме ви защо не бива да се провежда.

Да си представим сега един човек, който се колебае дали да участва в марша. Някак на две е. Не му ли мина вече времето на този марш, пита се човекът. И в този момент прочита, как БСП е казала, че Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Народният съд, както знаем е видял сметката на доста почитатели на ген. Луков. О, така ли, казва си човекът, ще отида на марша да видят те, че нищо не е забравено и нищо не е простено, защото вместо да си изживяват вините, са тръгнали да обясняват, че те били ползи. И се обажда човекът на още няколко човеци да ги мотивира да се строят в марша.

Това направи БСП със своето обръщение – с едната ръка удари плесница на участниците, с другата подтикна колебаещите се да станат участници. На това му се вика и вълкът сит, и председателството изядено. А виновникът е посочен в адреса.

От своя страна правителството реагира с осъждане на планирания Луковмарш. Тук също има забележително изречение, то принадлежи на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Той каза: „Бих се радвал, ако този марш на омразата не се проведе.“ Би се радвал. Той би се радвал. Нещо като „бих бил радостен“. Бил съм се бил напънал да родя планина, ама се роди мишка.

Робърт Сингър, вицепредседател на Световния еврейски конгрес предаде на премиера Борисов петиция, в която стоят 175 000 подписа, протестиращи срещу провеждането на събитие на името на човек, имащ близки връзки с Третия райх.

Десните хора в България са оставили този кахър на управляващите и на опозицията. Нито една дясна партия не е издигнала глас срещу планирания Луковмарш, дори че биха били радостни не намериха енергия да произнесат. Няма ги – в смисъла на „хич ги няма“, но също така и липсват.

Общинските съветници се записаха с декларация. И ето че идваме да мнението на много важен човек, от който зависи редът в столицата, кмет Йорданка Фандъкова. Тя каза: “Режимът е уведомителен. Получихме преди няколко месеца уведомление за провеждане на такова събитие. Поисках становище от компетентните органи – МВР, СДВР, Главна прокуратура и ДАНС за това, че мероприятието крие риск за нарушаване на обществения ред и с препоръка да бъде променен маршрутът. На основание на тези писма съм изготвила уведомление, че не е съгласувано провеждане на факелно шествие. Единствено могат да бъдат поднесени цветя на паметника на ул. „Тракия.“ Получих уведомление – изготвих уведомление. Невинна.

След всичко това организаторите на Луковмарш отсякоха, че шествие ще има и съгласуват маршрута му със СДВР. Което ни повече, ни по-малко означава, че с едната ръка правителството спира марша, а с другата сочи накъде да марширува.

Нищо ново всъщност. Този театър се разиграва вече петнайсет години. Очакваше се тази година да е различно. Не, разбира се, заради това, че събитието е срамно и опасно, а защото е несъвместимо с европредседателството. Още в началото на месец ноември миналата година Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че е забранила провеждането на факелното шествие през 2018 година. Ето най-после една категорична дума: забранила. Тя беше казана достатъчно рано, преди три месеца. Какво се случи междувременно, та органите на министерството, което беше уведомено, че маршът е забранен, сега съгласуват маршрута му?

Да се обяснява кой е ген. Луков и дали е бил фашист е излишно усилие по много проста причина – или знаеш какъв е бил генералът, или не си съгласен, че е бил такъв. Така че тук прескачам неговата личност. Много по-важно е какви са участниците. Видяхме ги неотдавна във филма на Адела Пеева „Да живее България“. Общият им профил е ясен. Млади хора от бялото гето. Неудовлетворени, търсещи. Най-вече търсещи нещо, с което да се извисят над други хора, да се почувстват нещо повече от себе си. А това най-лесно става като мразиш други хора и с това ги поставяш под себе си. Кои са най-лесни за мразене? Циганите. Колкото повече вътре в себе си се чувстваш като тях, толкова повече компенсаторно ги мразиш, за да превържеш раната, че всъщност си като тях – необразован, беден, безперспективен. Следващите – евреите. Защо? Ами…,защото Хитлер ги е мразил. Ясно. След това идват турците, хомосексуалните… Така се тръгва и се стига до инвалидите, червенокосите, зеленооките. В началото на червенокосите и зеленооките не им пука за циганите, евреите и турците. После вече е късно.

Чувала съм какво се крещи на такъв марш: „Свободен! Национален! Социален!“ Съединете последните две думи. Нациналсоциализъм. В България се употребява по-краткия синоним – нацизъм. Понякога и хитлеризъм.

Да оставим ген. Луков на историците. Съмнявам се дали тези млади хора, облечени в черно, захлупени с качулки, понесли факли, крещящи на уж траурно шествие знаят кой е ген. Луков. Те са там не заради него. Те са там, защото са гневни, объркани, неудовлетворени, незначителни. И ще бъдат все по-незначителни в държава, в която нищо няма значение, следователно ще стават по-гневни. И все повече.

А тези, които ги удариха с една ръка и подкрепиха с другата, си измиха ръцете. И седнаха на коалиционно-опозиционната трапеза. Клатушкаща се, но все пак трапеза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аве фюрер

    31 15 Отговор
    Седласка , като виждам че повтаряш една и съща изтъркана песен, в тази поръчкова статийка ,стигам до извода ,че този път са ти платили със жълти стотинки , та изобщо не си се напънала да родиш нещо смислено ... Да живее генерал Луков , истински българки герой и родолюбец , да живее Луков марш.

    Коментиран от #17

  • 2 Познаващ автора

    9 31 Отговор
    Уникален анализ! За съжаление маргиналните хора създават хаос-червенокафяв! Тези, които съзиждат са вдясно- консерватори! Те са гръбнакът на всяка икономика!
  • 3 ймкмгймгйлгйлгйлгйлгймгймгй

    25 5 Отговор
    ДА ПЛЮЯТ НЕКВИ ДЖЕНДЪРИ ЧИФУТИ ОТ ЧУЖБИНА ПО БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ ....Е СЕ ЕДНО БЪЛГАРИН ДА СА ИСПИКАЙ НА ГРОБА НА ТЕОДОР ХЕРЦЕЛ ИЛИ НА ГОЛДА МЕИР. .......АКО ЗНАЕ ...КОИ СА ТИЯ ЧИФУТИ ...УВАЖАЕМАТА ....СЕДЛАРСКА
  • 4 Тръмп

    22 7 Отговор
    Седларска прескача Генерал Христо Луков по две причини,защото е Необразована и е Комунистка!Забравила е Кой преби с чукове Боян Расате!Забравила е,че Дебилите не са 80%,а тези подкрепящи БСП,ДПС и Атака!Комунистката оправдава пребиването с чукове и подлото убийство в гръб от комунистка-терористка с еврейска жилка Виолета Бохот Якова на Български Генерал без Съд и Присъда пред дома му!!!!!Това ли са евреите борещи се за Ненасилие чрез Атентати?????Седларска премълчава и декларацията на Американското посолство,което е дипломатически гаф и намеса във вътрешните работи на България!Седларска не знае,че и Хитлер е с еврейска жилка!!!!!Образовайте се преди да се опитате да пишете пасквили без цел и смисъл!:):):)
  • 5 Тръмп

    19 7 Отговор
    Участниците били от бели гета и още 20етикета измукани по комунистически от опорни точки!Били Незначителни,а срещу тях впрегнаха цялата държавна машина за мачкане-БСП,ГЕРБ,МВР,ДАНС,ЦРУ,КГБ, Еврейските организации,Фандъкова и неин приятел Немски кмет,платени професори,СУ,контрапротест с изнасилена от Мутрите-червени и за десерт Америка и ембасито+2Разрушителя в Черно море!!:):):):)Боян Расате се оказа Хитлер и всеки момент ще избие половината свят!!!!:):):)Всички които се напънаха срещу Луков марш се оказаха Антибългари и съучастници на комунягите,срещу които е и марша!:):)Видяхме,че Америка и Израел подкрепят Комунизма и Беззаконието в България!!!!!!!Мерси за представлението, наистина се смяхме от сърце на глупостта и безочието Ви!!!!!:):):)Тази година 500,а догодина 500хиляди!!!!!:):):):):)
  • 6 Morgoth

    18 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те са там, защото са гневни, объркани, неудовлетворени, незначителни. И ще бъдат все по-незначителни в държава, в която нищо няма значение, следователно ще стават по-гневни. И все повече.

    Всъщност има доста интелигентни и успели хора, които също подкрепят националистическата идея, но това не променя факта, че горното е много вярно. Какво обаче да се направи? Да застанам с железен юмрук срещу Луков марш, като по този начин дадем още една причина на тези хора да са гневни? Дали така няма само да увеличим тяхната бройка?
    А първите в списъка на "лесните за мразене" дали не са лесни, защото има основателна причина да бъдат мразени? Какво да правим с тях?
    А какво да правим с другите крайни течения, които се рекламират с подобни събития (гей-паради и джендъри), които е много трудно да се изчисли каква вреда нанасят, но със сигурност не са полезни? Тях да ги забраним ли или да ги оставим понеже са модни, удобно забравяйки, че са модни защото имат сериозен финансов гръб?
    Трудни въпроси за които едно е сигурно - отговорите им са като скачени съдове, налееш ли вода в единия тя ще се прелее и в другите.
  • 7 Оптимист

    13 4 Отговор
    Хора, престанете да се вторачвате в миналото! Това ни пречи.Дайте да правим бизнес! България няма друг шанс!

    Коментиран от #11

  • 8 Тръмп

    17 6 Отговор
    Седларска ако беше оседлана не на село,щеше да проследи по същото време Истински Неонацистки марш в Дрезден и да ходи да протестира!:):):) Неонацисти в България няма,а има Антикомунистически Луков марш!Това притеснява всички комунисти и техните спонсори и глашатаи!:):)Седни си,Седларска!!!:):):):):):)
  • 9 Тръмп

    15 6 Отговор
    Пречи ни само едно,Комунизма никога не си е тръгвал от България,а само се е префасонирал удобно!:):):)А това е гаранция за бедност!:):)
  • 10 Тръмп

    14 7 Отговор
    Точно такива необразовани,като Седларска разединяват обществото!:):):)Тя е закърмена с комунизма и мозъка и е промит с клишета за историческите събития до 1944г.Тя е учила Историята по комунистически и няма собствена позиция за даден Генерал!А може би е просто от партизанското племе????:):)
  • 11 ВМОРО

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Оптимист":

    Народ без история е народ без бъдеще. Вторачваме се миналото, за да не повторим старите грешки. Отговорите на много днешни въпроси се крият в миналото. О, минало незабравимо! О, пресвещени старини!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оптимист

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "ВМОРО":

    Разправии от 28г. Прав сте, но разбрах, че вече е безмислено.Комунистите нищо не си признават, дори в деня на прошката.Така че нека да сме по- добри!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Легионер

    8 3 Отговор
    Уникално слаба статия! Уникално слаб "журналист"!
  • 16 един

    9 1 Отговор
    Аман от глупости! Писна ми от маршове, конвенции, тъпотии и простотии! Отварям сайта и какво да видя, нищо не е помръднало! Същите гадости и словоблудства. Вече трети ден! Тъпата Валерия още се кипри с мнението си, но снимката не е нейната, кой знае защо на Коларова така е по-обидно за коментираната! Пред закриване ли сте, или така ми се струва? По села, забравени от Бога, хора се убиват, мрат в пълно забвение, чудейки се това държава ли е, или един Господ знае какво, по градове футболни хулигани рушат, щуреят, предварително пияни и надрусани, нехайството и безсилието на полицията е пословично. И в същото време докога ще ни занимавате с глупости, докога?! Народе български, вземи се в ръце, че националният ни герой май е само един единствен - Васил Левски! И с неговата памет пълно преиграване. Всяка година се чудим какво да говорим, напълно се изчерпахме!
  • 17 Чапай

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "аве фюрер":

    Луков=Хитлер

    .....през 1941 година, под ръководството на полицията, на Младежката организация "Бранник", на легионерите (членове на друга младежка организация ......... връща се в спомените Рашка Димитрова. Започнали гонения, чупели се стъклата на прозорците на еврейски жилища, били нанасяни побоища над възрастни хора, младежи, деца. Животът станал много тежък за тях. Веднъж един от братята й се върнал целия в кръв, със счупени от бой зъби. .....

    Коментиран от #18

  • 18 аве фюрер

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чапай":

    Кажи нещо конкретно за генерал Луков , недей да ми четеш еврейски позиви . Какъв Хитлер , какви пет лева , изчаткала работа ...