19 Февруари, 2018 10:16 6 489 72

Левски пред турския съд: Опасно е да се обърнем към чужди държави

  • васил левски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес България почита паметта на своя най-велик син - Васил Левски, обесен край София преди 145 години.

Обесването на Левски е според присъдата на турския съд. От протоколите от разпитите на Апостола на свободата се вижда, че основната мисъл на Левски е била да запази, доколкото е възможно, създадената с толкова усилия вътрешна революционна организация. Сред отговорите на Левски обаче могат да се намерят и такива, които пряко кореспондират с неговите политически идеи, споделени в документите, свързани с революционната му дейност.

"Чак тогава, когато съберем и четирите краища на Българско в едно..."

Левски например казва пред съда, че не одобрява четите като средство за борба. И изтъква, че българите не трябва да търсят помощ от чужди държави. Той специално отбелязва, че неговата дейност не е била насочена срещу мюсюлманите, като допълва, че те са щели да бъдат поканени да подкрепят българите.

Ето някои извадки от казаното от Васил Левски пред турския съд:

- Как е името ти, как е името на баща ти, откъде си, какво е занятието ти, на колко си години?

- Васил, на баща ми – Иван, от Карлово съм [и] съм на двадесет и шест-двадесет и седем години, занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.

- Кога излезе от родното си място Карлово и къде ходи?

- Излязох преди седем години, отидох в Сърбия и обикалях из Влашко.

- С какво се занимаше в Сърбия и Влашко?

- В Сърбия ходих да се уча в училище, а от Сърбия ме извикаха в бунтовническия комитет, във Влашко.

- Викаха те в бунтовническия комитет за каква служба?

- Възложиха ми да обнадеждявам цяла България.

- В какво се състои това твое обнадеждяване и как щеше да го извършваш?

- Данъци много, а нямаш спокойствие. [Ето], за това щях да ги обнадеждявам.

- Къде ходи с тая цел и какво правеше из местата, където ходеше?

- Ходих в Свищов, Ловеч, Търново и Пловдив, защото Сърбия, Влашко, Черна Гора и Гърция са готови да заграбят България, затова, за да не дадем земята си. Обикалях [и] в местата, дето ходех, оставях книжа; три пъти идвах [и] в София...

Още когато бях в училището, чух, че във Влашко се образувал комитет. Отидох в Букурещ, намерих Хаджи Димитра, попитах за организацията им. Той ми каза. Тяхната организация не ми хареса, защото бяха около стотина души, затова се върнах обратно. Постъпих във военното училище, после Ценович ми изпрати едно писмо [и] ме извика. Съдържанието на писмото беше: "От всички страни се събраха българи, образува се комитет, да дойдеш час по-скоро!" Заминах за Букурещ, намерих Ценовича, той ми каза, че от всички краища на България имало много хора; дошлите тука [хора] ще избират комитетски членове; поради това, че те се намират в постоянни вземания и давания, в събранието ще влизат с маска. Тия маскирани хора ще гласуват за избиране на шест члена. Тогава, за да ме опознаят, не [ми] поставиха маска. Тия маскирани ме видяха, за да ме познават в местата, които [ще] обикалям.

- Къде отиде при второто ти връщане в Букурещ, какво прави и кога мина пак отсам?

- При връщането ми в Букурещ, тоя път, по силата на необходимостта, четири-пет месеца не минах отсам. Малко преди обира на хазната заминах през Цариград по суша за Пловдив. Когато пристигнах там, от Букурещ дойде едно писмо, в което беше казано: "Хазната, която отивала за София, била обрана; поради това задържан бил някой си Димитър; ако по тоя случай се заловят и комитетските хора, ти дай знак за повдигане на общо въстание, ние ще пишем на всички войводи [и] те ще ти се притекат на помощ". След като прочетох това писмо, аз размислих: поради това, че обирът на тая хазна е разбойничество, не намирах за подходящо да се повдигне въстание. Затова писах на намиращите се в цяла България комитети, за идването от Букурещ на такава заповед, и че понеже в случая се касае за разбойничество, няма основание за въстание. В същия смисъл отговорих и на Букурещкия комитет. След тоя отговор Букурещкият комитет искаше да ме отстрани и освободи от работа. Сетне аз реших да отида в Цариград, да потърся големи личности като вас и, признавайки престъплението и грешката, да поискам прошка и да разправя от начало до край с всички подробности положението.

- Какво ти попречи да изпълниш това си намерение?

- Възнамерявах, щях да отида в Русчук, а оттам щях да отида в Цариград, обаче между това ме раниха и ме заловиха...

- Кажи какво беше съдържанието на раздадените от тебе предписания на Ловчанския, Видрарския, Тетевенския и други комитети?

- Колко оръжие, колко мюсюлмани, колко християни, колко животни, колко зърнени храни, колко постъпили в комитета хора има в селските комитети, влизащи в находящия се на всяко място Централен комитет и дали е време [за въстание]. Статистическите сведения ще се прегледат и преценят от Букурещкия комитет. [Щеше] да се предложи веднаж на мюсюлманите [да подкрепят българите], приемат ли, нищо не ще им се случи, не приемат ли, ще се въстане и срещу тях. Щеше да се изготви друг правилник, който да обезсили първия и да определи начина как да стане, и ще се вдигне бунтът. Докато не се даде някому специална заповед да има право да кореспондира с други народи, това право остава на Централния комитет. Заповедта за започване на бунта щеше да се приведе в изпълнение, когато Централният комитет намереше времето за подходящо. Ако един комитетски човек усети, че някой външен желае да постъпи в комитета, той [му] открива отдалече; след като проучи намеренията му, ще [трябва] да съобщи на най-близкия по-малък комитет; в случай че казаният комитет не се усъмни [в неговото] желание да постъпи, както и в неговите способности, той се съгласява на приемането му, но да не се съобщава [за това] на жените и децата. Това ми е останало в ума от съдържанието на устава. Може да има и други някои неща, но не ги помня.

- През [време на] тая си обиколка как намери настроението на народа и по какъв начин се приближи до всекиго?

- Начетените българи, които очакваха напредъка чрез просветата, намираха за опасно и неуместно искането на права с оръжие. Те бяха на мнение, че вместо да се прави това, напредъкът и просветата, [както] и тия работи, да се уредят чрез държавата, помощта на чужди народи да се избегне. По такъв начин те се държаха настрана от нашите комитетски работи. Обаче селяните, които са залагали тапиите си за сто гроша, които след няколко години ставаха хиляда [бяха на друго мнение]. Десетте кола сено, чрез услугата на мухтарите са били записвани от юшюрджиите – петнадесет, десет овце се записваха от бегликчиите – петнадесет. Тия селяни в такова тежко положение, когато им се говореше за какъвто и да е бунт, с надежда че ще се отърват от това зло, идваха на където ги теглехме. Това са моите впечатления.

- Не одобри ли ти тия техни мнения? [т. е. мненията на начетените].

- Да, и аз разбрах, че вървим по погрешен път. По едно време бях дори намислил да намеря някакво средство да отида в Цариград и да вляза във връзка с властта, да разкажа теглото на народа, та дано се намери някой лек. Отдавна бях разбрал, че мнението да се обърнем към чужди държави е твърде опасно за нашия народ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    51 52 Отговор
    Русия в лицето на граф Игнатиев,имат най-голямата заслуга за участта на Апостола на свободата!140г.русия е против България и българщината!

    Коментиран от #2, #10, #69

  • 2 Смешен си

    61 35 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Какво е виновна Русия, освен, че ти сега не носиш чалма? Защото тогава 3 заптиета са го пазили от Ловеч до София и пак такива като теб не са си мръднали пръста да направят нещо. Иначе много знаем на компа

    Коментиран от #5, #59

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един

    61 2 Отговор
    Левски е една от най-светлите личности в нашата история. От така поднесената информация, извадена от архивите, се вижда, че той е бил честен, откровен човек, няма шикалкавене, личат колебанията му, за които говори открито, някои неща са го смущавали. Лошото е, че Апостола е идеализиран образ, много неща се премълчават, не е ясно за какво точно е обесен, поне според горепоместеното. Всяка година повтаряме едно и също, почитаме паметта му, но малко са хората в България, които могат да вникнат истински в същността на Левски точно благодарение на премълчаваните факти. Всеизвестно е, че идеални хора няма. Вечна му памет, той винаги ще остане наш национален герой.
  • 5 бат мишо

    23 29 Отговор

    До коментар #2 от "Смешен си":

    ти там ли беше като са го водили тия три заптиета
  • 6 Гоуст

    33 7 Отговор
    Хахаа, чета и се смея. Левски информатор да беше, нямаше такива подробности да каже
  • 7 Васил Левски

    60 20 Отговор
    Комунизмът изкриви представите за Кунчев!Фактите са съвсем различни от Мита!Фактите са,че Кунчев е предвидил руското робство и Съседските войни за Българска територия! Фактите са,че Кунчев се е вслушал накрая в Начетените и Умните! Кунчев е Осъзнал,че Образованието е Силата на Нацията,а не Оръжието! Кунчев е тръгнал за Цариград,като Дипломат,а не като Революционер!Освобождаване не е имало и до днес!!!Руското робство все още продължава!!!!!Днес България е управлявана от Олигарси създадени от КГБ и Кремъл!И нацията е разделена на русофили и българи!!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    35 11 Отговор
    Човека е имал идеал и си е дал живота...но той е най употребяваната личност в историята...всеки си го разказва както на него му се иска....а най простото е че бил републиканец..искал е парламентарна република и гражданско управление а не диктатура...и едва на 10.10.1989 му се сбъдна мечтата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил Левски

    31 17 Отговор
    Кунчев е Осъзнал,че Селските въстания не могат да променят ситуацията с тежките данъци,които ги поробват!И се оказва прав,нито едно Въстание не променя нещата и не облекчава данъчното иго!За това е решил по Дипломатски път да търси решение на селските тегоби,а не с Революция!След смъртта на Кунчев,Революцията се осъществява с руска помощ и ни поробват!
  • 12 българин

    30 8 Отговор
    Тука някой яко се окака!
    Какво общо има Васил Левски с комунизма,с Русия и всички бръщолевения,изказани в безумен безпорядък?
    Пък и българина си е българин и може да бъде патриот,независимо дали е русофил или русофоб!
    Ходи се лекувай някъде,че яко се оплете-КГБ,олигарси,комунизъм,Кремъл,остана и КТБ да намесиш.
    Не осквернявай паметта на великия апостол с подобни дивотии!
  • 13 до N 2

    37 20 Отговор
    а бе рубладжия смешен , ти ли брои заптиетата дето са пазили Левски ??? по-добре кажи защо големия българомразец - руския шпион Игнатиев не си е мръднал пръста за Апостола ! потривал е доволно ръчички че ще се отърват от най-великия българин ....
  • 14 стоян георгиев

    28 4 Отговор
    поредната статия в която заглавието не кореспондира с материала.в поместените разпити левски смесва лъжи и истини с цел веднъж да прикрие съратниците си и втори път да рекламира деиността на българската революционна организация пред наблюдаващите западни консули.неговия разпит няма как да бъде възприет като едва ли не негова концепция. тои е имал идея за република с равни права на етносите в нея ,както и негативно отношение към външните сили опитали се да кадруват в българската революционна организация.по- добре тези дето ги интерасува да прочетат писмата му.там апостола е искрен .
  • 15 Васил Левски

    34 15 Отговор
    За Комунистите беше най-важно да опишат Кунчев,като Революционер и близък по идеи с Болшевишката Революция на Ленин!!!!!Фактите обаче са други и Кунчев е разбрал,че Образованието и Преговорите за правата са много по-силно оръжие от Селските Въстания и Революцията!!!!
  • 16 Бесен Язовец

    27 9 Отговор
    Тия начетените са точно чорбаджийските дечица които им е било хубаво при турците и не са искали да дават грошове за оръжие! Кой по онова време е могъл да учи и да се образова в чужбина?
  • 17 Реалист

    26 5 Отговор
    Левски е от едната шепа истински родолюбци.Но до 10 години както е тръгнало ще се обяви официално от историците терорист.
  • 18 българин

    19 4 Отговор
    И недей да пишеш от името на Васил Левски,защото е богохулство от твоя страна!
  • 19 Захари Стоянов

    40 15 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…
  • 20 Историк

    42 5 Отговор
    В. Левски
    „Никому не се надявайте – говореше той. – Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода. А който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство“.

    Коментиран от #29

  • 21 Гост

    3 20 Отговор
    След тия показания и филма от оная вечер за него, много ми се промени мнението за него а ми беше идол и го приемах за светиня.

    Коментиран от #54

  • 22 до Захари Стоянов

    15 30 Отговор
    Захари,Захари,колко слаб ученик си бил!Навярно си повтарял 1 клас 3 години.Трябвало е да учиш повече,а не да ръсиш тъпотии и да преиначаваш историята!Всички наши изтъкнати българи са обичали Русия и са очаквали от нея помощ.
    Такъв маразъм ,че руския камшик бил по лош от турския,чувам за пръв път и това е пълен идиотизъм!За 500 години турско робство ние нямаме крачка напред.Сигурно си турчин,та хвърляш такива бисери.
    Ходи си в Анадола и не се бъркай в наште работи!

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Българофил

    16 0 Отговор
    "ЛЕВСКИ"- историческият роман на Яна Язова и монографията на проф.Иван Унджиев.Наистина сериозна литература! По- добре да помълчим днес!
  • 24 Васил Левски

    22 16 Отговор
    Преди Руско-Турската война с какво Русия е помогнала на Кунчев,Ботев и останалите Български Патриоти???????С нищо!!!!!Руската дипломация можеше да Спаси Кунчев от Обесване,но Не го направи!!!Русия е За Обесването на Кунчев,като обикновен убиец!!!Русия и Турция Обесиха Васил Левски!!!!!!!

    Коментиран от #67

  • 25 Захари Стоянов

    21 12 Отговор

    До коментар #22 от "до Захари Стоянов":

    Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”.
  • 26 Захари Стоянов

    16 7 Отговор

    До коментар #22 от "до Захари Стоянов":

    И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
    Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирал
  • 27 Васил Левски

    22 7 Отговор
    Яна Язова е убита от ДС-КГБ,а ръкописите са изчезнали и книгата" Левски" е издадена през 1987г. от Комунистите,13години след като са я убили!"Левски" не е писана от Яна Язова от БКП,ДС,КГБ и Николай Хайтов-крадеца на ръкописите!!!!Това е ставало в Комунистическа Руска България!!!!!!Комунистите обезличиха Кунчев с лъжи,кражби и убийства!!!!!!!!
  • 28 Просто и ясно

    18 2 Отговор
    Русия си има по-важни протежета от нас на Балканския полуостров - Сърбия и Гърция. А те са против нас. За кого ще се застъпи Русия тогава? Толкова е просто. Ако ние сами се подлагаме и не си търсим правата, не може да разчитаме на други.
  • 29 Стефан

    5 11 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Соросоиди и национални предатели като тоя горе не се посвениха да фалшифицират дори Левски, за да си леят скудоумната русофобия!!!

    Четете, отпадъци:

    - официална позиция на Министерството на културата:

    http://mc.government.bg/newsn.php?i=1&n=2468

    - професор Пламен Павлов:

    http://focus-news.net/opinion/2016/03/24/37500/prof-plamen-pavlov-nyama-fraza-koyto-ni-osvobodi-toy-shte-ni-porobi-v-dokumentalnoto-nasledstvo-na-vasil-levski-poyavata-y-e-mistifikatsiya.html
  • 30 Васил Левски

    14 6 Отговор
    Стефан е типичен Комунист-лъже и обвинява другите в своите Грехове!:):)Защото е образован по комунистически в лъжи и страх от Русия! Русофилите са Основните Жертви на Руското робство и пропаганда!:):):)

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Васил Левски

    10 6 Отговор
    Стефан е типичен Комунист-лъже и обвинява другите в своите Грехове!:):)Защото е образован по комунистически в лъжи и страх от Русия! Русофилите са Основните Жертви на Руското робство и пропаганда!:):):)
  • 33 Васил Левски

    18 3 Отговор
    Такива са съвременните русофили,за тях българина който не е комунист е боклук и ако можеха пак биха избили не-комунистите с Народен Сталински Съд!:):):)

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Васил Левски

    14 5 Отговор
    Проф.Павел Павлов:Русия е била против Васил Левски и думите на граф Игнатиев след присъдата са:завършило е благополучно/за нас Русия/!!!!!!!:):):)С лъжи нищо не може да се изгради,само се руши!Русия и Турция обесиха Кунчев!!!!
  • 36 Васил Левски

    10 7 Отговор
    Пиша безплатно!Защото не съм комунист и национален предател!!!:):):)

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наблюдател

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Стефан":

    Нещо много си се радикализирал :"Четете отпадъци"!!!!

    Долнопробна руска слугиня си и такава ще си останеш. Денонощно киснеш по форумите ипишеш глупост след глупост.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пръцльо

    24 0 Отговор
    Тефик бей влиза замислен в кабинета си и в пълно мълчание сваля ордените. Не отговаря на въпросите на своя подчинен. А после признава поражението си:

    - Хитър и прозорлив е...Умен човек,има честни очи,които дълбоко в мене гледат….Ако не бях турчин и не бях миралай, щях да тръгна след този човек!

    - Ти си луд, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.

    - Не! Започват от бесилото!Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!...

    Признанието на врага е най-голямото признание за един воин. Един враг на всичко българско удря плесница в лицето на позора ни български и ни дава урок по чест и благородство!...
  • 42 Учуден

    11 6 Отговор

    До коментар #40 от "Стефан":

    В такъв ден не се посвенихте да се карате злобно! Поклон пред ЛЕВСКИ и РУСИЯ! Просто вината на Русия е , че ни "освободи" за втори път през 1944г.и сега се чудим как да станем нормална държава!

    Коментиран от #44

  • 43 Наблюдател

    8 4 Отговор

    До коментар #40 от "Стефан":

    Ха-ха-ха-"Четете отпадъци!"
    Веднага личи че си образован и ерудиран русофил.


    1/Цитираното от теб министерството на културата говори за предсмъртно писмо на Васил Левски
    2/ цитирания от теб професор казва, че подобна фраза "Който ни освободи, той ще да ни и зароби" няма в ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА АПОСТОЛА.
    Българофобите като теб трябва да знаят, че цитираната фраза е от Биографията на Апостола „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97
    “Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

    През 1883 година Захари Стоянов още не е "русофоб" както вие руските слуги обичате да го наричате. Отричайки казаното от Апостола , цитирано от З. Стоянов вие отричате и "Записки по българските въстания". И всичко това, защото сте руски слуги и българофоби!

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стефан

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    Оня горе ми твърдеше, че Левски бил казал подобно нещо. Е, не е казвал.

    А какво е написал Захари Стоянов във все пак художествено произведение, няма нищо общо с твърдението, че това го бил казал Левски. Последното просто не е вярно. Имайки предвид, че двама професори по-горе твърдят, че това не е вярно, най-вероятно и то е поредният фейк.

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Стефан

    2 5 Отговор
    Имаше тук един "специалист", който ми твърдеше, че двама конституционни съдии и един водещ и доказал се адвокат по международно право... не разбирали нищо от право и говорели глупости. Сега тук друг един индивид ми твърди, че двама професори-историци не разбират нищо от история. Без по-нататъшен коментар.
  • 47 Наблюдател

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Стефан":

    Захари Стоянов е разпитал десетки съратници на Левски. И в думите му ако забелязваш не присъства думата Русия, а само "който не освободи, той ще да ни и зароби". И още нещо повтарям годината на издаването е 1883-а. Събирането на спомените е отнело около две години. Значи е писано много по-рано.И не е художествена измислица както на вас руските мекерета ви се иска.

    Коментиран от #49

  • 48 Наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Стефан":

    Чети руско българофобче част от писмото на Апостола до Филип Тотю от 18 април 1871- година:
    "Това, брате Филипе, ако си забравил да им кажеш на горните господиновци, то аз имам и закона в пазвата си от 67-ма, а и всички войводи изпълниха ли както им налагаше законът, то не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пак за тях си, щяха да изгубят най-добрите си юнаци, на които в ръцете стои българската свобода, пък тогава нека отсвирва [2] България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, за да престанат от ония бърборения. С факт имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя без да знам в 69-та, препоръчан единият от одеските българи за добър помощник на българите; пък не излезе така. Улових му няколко шарлатанлъци и хайде откъдето е дошъл. Кога стане нужно, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!!

    Коментиран от #50

  • 49 Стефан

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Наблюдател":

    "Като историк (с неохота) започнах да свиквам с “модерни четива” и прочие художествени текстове, убеждаващи ни, че сме по-древни от Потопа, по-цивилизовани от всички народи, най-мъдрите, най-добрите, най-силните... Ала моля ви, господа “алтернативни историци”, не посягайте на паметта на Левски, не “доукрасявайте” неговата достатъчно впечатляваща личност с емоционално-патриотарските продукти на собствената ви фантазия.
    Истинска История се прави с действия, а не със сценарни похвати!"

    и

    "Не може да се манипулира това, което е казал Левски." - в горния случай беше "Който ни освободи, той ще ни пороби" като фраза в документалното наследство на Левски. А такава няма. Възмутих се против това, че в интернет е пусната една еднозначна фалшификация с единствената цел да се извличат изгоди от нея за днешни пропагандни цели. Сега изведнъж се оказва, че не бил точно той, и не било точно неговото наследство, ами някой бил казал, а друг написал, каквото е поискал.

    Нямам какво повече да добавя.

    Коментиран от #52

  • 50 Стефан

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Наблюдател":

    И?

    Хванал одески "българин" да мами.

    Коментиран от #51

  • 51 Наблюдател

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Стефан":

    Хванал одески българин "руски агент"!

    Коментиран от #53

  • 52 Наблюдател

    8 3 Отговор

    До коментар #49 от "Стефан":

    Единствено вие, русофилите досега сте посягали към българската история и сте я идопачавали в полза на Русия. Като се започне с фамозните 200 000 руски жертви, премине се в "геройството" на русофилите свалили Батенберг, та се стигне д "патриотизма " на генерал Заимов и "освобождението" на България от Червената армия. А Левски наистина е казал тези думи "който ни освободи, той ще да ни и зароби", много от дсъратниците му си спомнят за това. само, че вас, руските мекерета това не ви отърва, защото индиректно е насочено към русия и събитията станали след войната.

    Коментиран от #55

  • 53 Стефан

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Наблюдател":

    Не, хванал измамник. А "Който ни освободи, той ще ни пороби" от това по-вярна ли става?
  • 54 Дълбок Поклон

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ти мислиш ли,че това,което пишат в статията е истина:Левски ще разказва на турците какво е правил и за какво се е борил....Той нищо не им е казал,а статията не знам кой я измисли....
    Дълбок поклон пред Васил Левски!
    Оставете го да почива в мир ! Амин
  • 55 Стефан

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    Лъжеш, ето го доказателството:

    - официална позиция на Министерството на културата:

    http://mc.government.bg/newsn.php?i=1&n=2468

    - професор Пламен Павлов:

    http://focus-news.net/opinion/2016/03/24/37500/prof-plamen-pavlov-nyama-fraza-koyto-ni-osvobodi-toy-shte-ni-porobi-v-dokumentalnoto-nasledstvo-na-vasil-levski-poyavata-y-e-mistifikatsiya.html

    Коментиран от #56, #58

  • 56 Наблюдател

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "Стефан":

    Стига си манипулирал българофоби, отговорих ти вече на инсинуациите ти. Или си забравил от къде си взел копи -пейста и си го повторил още веднъж. Ако е така виж ми отговора по-долу. русофилите сте национални предатели и българофоби, това е истината и гледате да омърсите всеки българин, който е бил против официална Русия..

    Коментиран от #57

  • 57 Стефан

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател":

    Тц, не съм забравил нищо. Я сега си сложи очилата и виж накъде води първият линк - GOVERNMENT.BG дали ти говори нещо?

    Започваме да се въртим в омагьосан кръг.

    Айде, достатъчно пари ви изкарах днес (ако ви плащат на брой постове). Отивай да се изхождаш по другите новини.

    Коментиран от #60

  • 58 Хр Ботев

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "Стефан":

    И Ботев ли лъже, руско мекере?
    А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българск¬ите колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожела¬хме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от то¬ва намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не остави¬ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!...
  • 59 Алфа Ромео

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смешен си":

    Тва не е вярно че са го водили само три заптиета, също не е вярно че не са опитали да го освободят. Просто не имало информация откъде и кога ще го карат към София. Нападнали са влак като са мислели че с него карат Левски но за съжаление не е бил във него.
  • 60 Наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #57 от "Стефан":

    Там пише за фалшифицирано предсмъртно писмо на Левски лъжецо,което е бродило из виртуалното пространство от три-четири години т.е. от 2007-8 година. Тогава нито руската кочина беше нападнала Украйна и не анексира Крим, нито водеше хибридна война срещу България и ЕС. А истината на думите на Апостола го доказват спомените на неговите съратници , включени в биографията на Апостола издадена през 1883- година. "

    Публикувано във факти.бг: “Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

    Но вие, русофилите от съединението насам сте доказвали, че сте готови да оплюете, продадете и закопаете България стига да е в угода на Москва.
  • 61 смях в залата

    8 6 Отговор
    Не знаех че било ,, опасно"" българите да търсят помощ от други държави според Левски ....което никога не го е казал ...и колко опасно е освобождението ни е от Турско робство от Русия...Не знаех че Освобождението е ,,лошо' нещо И сега не е ли ,,Опасно'' нещо да чакаме помощ от нато и от Американските Бази в България а не с собствени сили ... Направо да се обърка човек

    Коментиран от #65

  • 62 Терминал 1

    8 2 Отговор
    Ако Левски е е българин и аз съм българин.
    Но ако и борисоВ е българин, аз не съм българин ! А ти ?

    Коментиран от #64

  • 63 ДДД

    5 0 Отговор
    А ТАКА
    Публикувано във факти.бг:начетените българи намираха за опасно и неуместно искането на права с оръжие
    КАТО СМЕ МНОГО УМНИ СЕ КРОТВАМЕ СЯ И СИ ТРАЕМ:)
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Рубладжийче

    4 4 Отговор

    До коментар #61 от "смях в залата":

    По принцип русофилите сте объркани хора и нищо не разбирате. дори и да ви се обяснява дълго няма да вденете.

    Коментиран от #66

  • 66 смях в залата

    2 9 Отговор

    До коментар #65 от "Рубладжийче":

    А ми вие Русофобите сте сбъркани ...хем сте срещу чужда намеса отвън както цитирате Левски
    ... хем благославяте Нато и американските бази в България ...много ви е сбъркан софтуера
  • 67 nik

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Васил Левски":

    Русия воюва с туркиа , защото тур.владеят Йерусалем и не дават на рус.да увеличат броя на монасите си и влиянието си в свещения за всички град!
  • 68 Г.З.

    3 0 Отговор
    Никога Апостола не е заявявал бублично че иска помощ от вън,вътрешно въстание е идеята му,и затова се създава тези комитети.Без това нямаме дипломация.Първите Български дипломати идват след въстанието и те са чужденци,политици от Англия и журналисти от Америка.
  • 69 Радев

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    За чиста и свята европейска колония????
  • 70 Някой си

    3 3 Отговор
    Прочетох много малко от коментарите, но пак едно и също за Русия и против Русия,истината е една че сега можеше да има една "маслинова клонка" не срещу кюрдите а срещу българите,които видиш ли имали планове да правят държава.Е нека спрем глупостите и благодарим за подарената свобода,защото сами надали сега щеше да ни има като държава.
  • 71 Историк

    4 1 Отговор
    Тъжно е как изкарвате Левски някакъв не много умен човек!!!!
    1.Съотношението на силите България/Турция през 1873 са същите както и сега. Колко дена мислите са нужни да ни премажат???
    2.Пряката цел на Априлското възстание не е да бъде освободена България поради точка 1.
    3.Целта на А.В. е да се запали искрата на война между Турция и друга Велика сила.
    4.Коя е тази сила в т.3?? Англия и Франция са на страната на Турция, Австро-Унгария не и се занимава с Турция така че много ясно че е Русия.
    5.Ботев, Каравелов и други революционери са биле в Русия и те знаят че Русия само си търси повод да нападне Турция(без повод дори и формален няма как да стане).

    Извод: Левски и другите революционери са умни и решителни хора които имат план и смелост да го осъществят. Организират АВ което да подпали искрата на късият Руски фитил.
    И накрая едва ли са мислели за напред какво ще стане точно след като България бъде освободена. Всички мисли са биле хвърлени в освобождението и никой не е мислел какво ще стане за после.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.