Last news in Fakti

19 Февруари, 2018 10:59 3 324 10

Един призрак броди в НЗОК

  • нзок-
  • проф. камен плочев-
  • оставка-
  • здраве

Държавният натиск в здравеопазването е факт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един призрак броди в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този на оставката на шефа на Здравната каса. Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев бе категоричен, че няма да подаде оставка и само Народното събрание може да го освободи.

Той разкри, че оставката му е била поискана заради писмо, което написал по решение на дирекционния съвет на НЗОК заради опасността до края на годината да не можем да се плати лечението на пациенти в Европа и те да бъдат върнати.

В петък здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси

проф. Камен Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с министерството на здравеопазването и правителството.

България дължи най-много пари на Германия, Франция и Италия и по-малко – на Австрия и на Белгия за лечението на българи. Този проблем не е от вчера, този проблем е от много отдавна.

Междувременно депутатът от БСП Славчо Велков посъветвал управителя на НЗОК да не подава оставка, понеже той е избран не от министъра на здравеопазването, а от Народното събрание, и то с 205 гласа.

Чрез мой най-близък приятел ми беше предадено сам да си дам оставката и да се разделим с добро, защото иначе няма да може да си намеря работа не в управлението, а в държавна болница, нищо че съм професор, разкри проф. Плочев.

Самият Славчо Велков поиска НСО да пази проф. Камен Плочев.

Както и да завърши скандала с НЗОК, проблемите обаче остават.

Около 20 общински болници в страната са в тежко финансово състояние и може да фалират, твърдят пред Факти.бг експерти, пожелали анонимност. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения трупат дългове, а заплатите на персонала са замразени. От Националното сдружение на общините и Лекарския съюз искат държавата да вземе мерки за решаване на проблема.

По данни за Министерството на здравеопазването общинските болници в страната са 121. Дори и в София болниците, които са на общински бюджет, не са в цветущо състояние.

Вече от месеци се обсъжда идеята, общинските болници в столицата да бъдат окрупнени.

Експертите посочват, че стъпките трябва да водят до

демонополизация на НЗОК.

От 2006 г. Здравната каса е монополист. Така се стигна до сегашната ситуация на практика държавата да решава колко пари да се отпускат за лечение.

Именно постепенното одържавяване на касата и на практика все по-малката роля на управителя й за сметка на правомощията на Надзорния съвет на фонда най-вероятно са една от неизказаните гласно причини и за оставката на предишния управител на Касата в лицето на д-р Глинка Комитов. Въпреки че той така и не обясни публично защо е решил да се оттегли, в последните месеци от управлението му конфликтът с Надзорния съвет (респективно държавата) ставаше все по-явен.

Ако не се реши този проблем при новия управител проф. Камен Плочев, то един призрак ще продължи да броди в коридорите на НЗОК.

В същото време работещите българи няма да могат да избират къде да се лекуват. Те ще бъдат закрепостени към НЗОК.

Демонополизацията на Здравната каса и приемането на факта, че здравето струва пари ще е първата стъпка към решаването на проблемите.

1,3 млн. души в работоспособна възраст не се трудят и не си търсят работа. Това показват статистическите данни на НСИ за последното тримесечие на миналата 2017 година. В същото време част от тях са потребители на здравни услуги. Сметката за лечението им остава в болниците, защото голяма част от този 1,3 млн. души не са правили вноски за здраве.

Всичко останало е демагогия. А тя няма да спаси от фалит, дори и болниците в София....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    13 0 Отговор
    Последния абзац казва всичко - или работиш и си плащаш, или не си гражданин на тая държава т.е. умирай в гетото.
    Не ми пука за мангалите ако не работят. Сред тях има свестни, но има и много батак.
    Бърза помощ (линейките) трябва да се забрани. Който го е закъсал да вика медицинско такси. И без това такситата са по-бързи и редовни от линейките. А мангала дето е на зор ще се принуди да закара болния но още на портала ще трябва да си плати мед.осигуровки за да влезе. Колко милиарда ни струва за миналата година така нареченото "здравеопазване"? Наливаме в каца без дъно. Ами тея пари могат да отиват за учители и инфраструктура...

    Коментиран от #2

  • 2 щткшщ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Наливате точно една трета от необходимото и две трети от минималното за оцеляване на системата.
  • 3 aaaaaaaaaaaaa

    5 5 Отговор
    По новините казаха, че е излъгал, че не е пратил той писмото, бил му фалшифициран подписа. Това си е повод за оставка, но нещо го пропускат сайтовете. А както го е осиновил тоз загрижен депутат от БКП съвсем става съмнителен. Дали не сънува министерски пост, само да им помогне да съборят правителството.
  • 4 ЦРУ

    12 1 Отговор
    Факти:Ананиев е автор на Бюджет-2018 в който не е включен плащанията към ЕС-касите,а също беше Надзорник в НЗОК и много добре знае всичко и за дълговете,и как се иска оставка на шефа на НЗОК!Ананиев знае,че Жени Начева е уволнена за Злоупотреби,като шеф на НЗОК само два месеца след заемането на поста,а сега същата е Надзорник на Касата,която Тя е Обрала!Ананиев и Начева са Престъпници и Крадци!!!!!

    Коментиран от #8

  • 5 07111111

    8 0 Отговор
    Докато имаме тази структура в здравеопазването, джипита, специалисти, общински, регионални, университетски, дублирани от частни болници и клиники, частни кабинети, здравна каса, каца без дъно, жив българин няма да остане. Сега излиза, че български лекари от чужбина и те от народа беден кожи дерат. Стига с тази здравна реформа, ако не сте кадърни за нещо по добро ново не развалят работещо то старо Цял живот работим и не може повече да ви хрантутим, че и за сметка на здравето на децата и внуците ни СТИГА..........

    Коментиран от #6, #10

  • 6 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "07111111":

    Нещо не ми стана ясно, кого си мислиш че "хрантутиш". Ако говориш за работещите в "здравеопазването", в дълбока грешка си.

    Няма да влизам в подробности, защото повечето така или иначе няма да разберат.
    Просто ще ви дам един пример: Във ВМА на господин премиерът са поставени 4 броя вътреставни инжекции с цена на бройката по-висока от коментирания дълг. Няма да казвам точната им цена. Който желае, ще я открие. Познайте обаче, кой ще плати масрафа.
    Това е само "дребен" пример.
  • 7 Гражданин

    4 0 Отговор
    Ананиев и госпожата зам. Да си хващат парцалите и да се омитат. За професор Плочев само едно мога да кажа превъзходен лекар и човек. Ония двамцата отгоре не стига че са се оакали в собствените си далавери и мизерии и лапат за сметка на гражданите. Иначе не разбирам ъова бездействие толкова години
  • 8 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Браво много добре казано!
  • 9 Гражданин

    1 0 Отговор
    Ананиев и госпожата зам. Да си хващат парцалите и да се омитат. За професор Плочев само едно мога да кажа превъзходен лекар и човек. Ония двамцата отгоре не стига че са се оакали в собствените си далавери и мизерии и лапат за сметка на гражданите. Иначе не разбирам ъова бездействие толкова години
  • 10 Лекар

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "07111111":

    Не повтаряй простотиите на тиквата,че български лекари в чужбина точели българската каса,не ставай простак като него.Я да ги каже кои са тези лекари,че да му спретнат едно дело и да му вземат милиардите.