3 197 3

Там смятат жените с менструация за "нечисти"

В Индия жената в цикъл е смятана за омърсена

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Индийският филм "Pad Man" разказва в боливудски стил историята на Арунахалам Муруганатхам, изобретателя на машина за производството на евтини дамски превръзки. Един ден той забелязал, че по време на менструация съпругата му използва вестници и парцали, тъй като нямала достатъчно пари за хигиенни материали. В Индия филмът се радва на голям успех. Сценарият се базира на книга на индийската писателка и бивша актриса Туинкъл Кана. 43-годишната Кана, която е и продуцентка на филма, признава, че с тази история е искала да наруши едно табу в Индия.

Парцали, листа и пясък вместо превръзки

Според официална държавна статистика, по-малко от половината жени между 15 и 24 години в селските региони на Индия използват по време на месечния си цикъл хигиенни материали. Повечето жени са принудени да използват хартия от вестници или парцали, а някои прибягват дори до листа от растения, пясък и пепел. "Това често води до възпаления", казва Триша Шети от "SheSay". Нейната организация е внесла жалба във Върховния съд на Индия срещу високия данък, с който се облагат дамските превръзки. В момента той възлиза на 12%. Начинът, по който много млади жени се опитват да се справят с месечния си „проблем", оказва пагубно влияние не само върху здравето им. "Когато са в цикъл, близо 23% от момичетата не ходят на училище", казва Триша Шети.

Жената в цикъл е смятана за омърсена

Индийките, които имат средства за закупуването на хигиенни продукти, ги получават обикновено крайно дискретно: в магазините продавачките ги опаковат в черни торбички. В Индия се смята, че по време на цикъл жените и момичетата са омърсени. В някои семейства налагат на жените и момичетата в менструация строги забрани: те нямат право да сядат на семейния диван, не могат да посещават храмове и да докосват религиозни предмети. Забранено им е дори да пипат консервирани зеленчуци - в страната е разпространено суеверното схващане, че те ще се развалят от докосването на тези „нечисти" жени.

Този анахронизъм се дължи най-вече на липсата на образование и на факта, че менструацията е превърната в срамна тема. Учителите говорят с момичетата за месечния цикъл едва в осми, девети или десети клас. При много девойки обаче менструацията се появява доста по-рано. Често учителите напълно игнорират темата, тъй като им се чувстват неудобно да я обсъждат. Точно поради тази причина индийското семейство Гупта и Тахин Паул са издали през 2014 година комикс с името "Менструпедия", който трябва да обясни на учениците какво точно представлява женският цикъл. Според авторите, книгата е достигнала до 150 000 момичета и се чете в над 250 училища в страната.

Гупта и Тахин Паул приветстват филми като "Pad Man". Те обаче се съмняват, че филмът ще успее да прогони предразсъдъците, свързани с менструацията. "Тук става дума за нещо, което е дълбоко загнездено в нашата култура", казва Гупта Тахин.

Пакистан забрани "Pad Man"

Подобна е и ситуацията в съседен Пакистан. Там филмът "Pad Man" дори бе забранен. Пред "The Indian Express" Ишак Ахмед от Държавната служба за налагане на цензура казва, че няма да бъде позволено в страната му да бъдат внесени филми, които са насочени срещу "нашите традиции и култура".

Бързо след решението на Пакистан в социалните медии се надигна мащабен протест. Появиха се множество снимки на дамски превръзки и тампони, придружавани от хаштага #PadManChallenge. Някои от потребителите на Туитър и Фейсбук адресираха следните постинги до Службата за налагане на цензура: "Ти си роден, защото майка ти има менструация. Човек не трябва да се срамува от темата за женския цикъл".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емил
  Отговор
  1 19:13  19.02.18
  Защо само там?! Тезата за "нечистите" дни при жените е иудейска и се приема от християнството (като религия - не като учение на Христос). Това е една от основните причини да няма жени свещенници!
 • учудване
  Отговор
  2 19:34  19.02.18
  това , като куриоз ли препечатвате , не знаете какъв е света там или не познавате биологията на половете?
 • vasik atanasova
  Отговор
  3 02:20  20.02.18
  ЦИГАНИ

Напиши коментар:


Публикувай