6 202 8

Ситуацията на Балканите е взривоопасна

Според професор Вихрен Бузов България няма потенциал за лидер в региона

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Росен Стойчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината държави от ООН Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания" е един от най-активно развиваните националистически проекти на Балканите от войните през 90-те насам.

Военен конфликт може да се появи като опасност и дори актуална заплаха по две линии - от замразените конфликти в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, провокирана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. България няма потенциал за лидер на Балканите, защото лидерството сега се осъществява от САЩ.“ Това заяви в интервю за Факти.бг експертът по национална сигурност и преподавател във ВТУ „Св. Кирил и Методий” професор Вихрен Бузов.

През последните дни се появиха нови призиви за обединяване на Косово и Албания, които предизвикаха недоволството на Сърбия. Според вас това провокации ли са, или ситуацията в региона започва да ескалира?

Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината държави от ООН Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания" е един от най-активно развиваните националистически проекти на Балканите от войните през 90-те насам. Този проект заплашва и целостта на Македония.

На него противостоят и други - сръбски с идеята за разпадане на Босна и Херцеговина и присъединяване на Р. Сръбска към Сърбия, гръцки, великорумънски, свързан с идеята за обединение с Молдова.

Изобщо изборът на Балканите е между връщане към края на 19 и началото на 20 век или нормално развитие, което да се опре на здравите сили в региона.

А това са членовете на ЕС - България, Румъния, Гърция, които могат да станат основа на едно балканско обединение по модела на Вишеградската четворка, и да се опитат да поставят по-остро нашите проблеми - да се спре нелегалната миграция, да се разрешат замразените конфликти, да получим реален достъп до предимствата на интеграцията в ЕС. Можем да приобщим към този проект и Турция, която не е престанала да търси сближаване с ЕС и не се е отказала от интеграцията.

През последните седмици на Балканите се появиха няколко сериозни въпроса. Ситуацията в преговорите между Косово и Сърбия се усложнява. В същото време Турция и Гърция буквално си отправиха заплахи за агресия след сблъсъка на два кораба в спорния район на Имиа и Кардак. Гърция се затруднява да реши въпроса с името на Македония?

Позицията на Гърция за Македония и нейното име не може да бъде преодоляна с натиск. Както и няма сръбски политик, който ще се съгласи да признае държавата Косово. Суперсилите и другите силово намесващи се фактори на Балканите като ЕС, не са в състояние да разберат съдбоносния характер на тези обстоятелства. Може да се говори и за голяма доза неадекватност на гръцките политици, която доведе до това изостряне на отношенията. Турският президент протегна и поиска зачитане на мюсюлманското малцинство в Гърция, но не бе разбран.

Създават ли се условия за военен конфликт на Балканите?

Военен конфликт може да се появи като опасност и дори актуална заплаха по две линии - от замразените конфликти в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, провокирана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. Отново повтарям, че рецептата е в създаване на съюз на балканските държави, които е време да поискат да бъдат не обект, а субект на политика в защита на своите интереси. Трябва да се признае и стабилизиращата роля на Турция, която чрез Конвенцията от Монтрьо регулира пътешествията на кораби из Черно море до 21 дни. Нека припомним позицията на Борисов за Черно море - да бъде място за туризъм, а не за конфронтация.

България показа намерения да бъде лидер на Балканите. Как страната трябва да реагира в подобна сложна ситуация около себе си и трябва ли открито да заема страна на някоя от спорещите държави?

Не бива да заемаме страна в замразените конфликти, а да държим на справедливото им разрешаване. Нямаме потенциал за лидер на Балканите, защото лидерството сега се осъществява от САЩ. Има нужда от баланс обаче - може би чрез проникването на Китай. Но и не бива да се поддаваме на всякакъв диктат - да купим най-скъпите самолети или кораби, да минем на "сгъстен газ", за да направим Америка "отново велика" като отхвърлим по-изгодни проекти.

Напоследък все по-усилено се говори, че ЕС е отворен за членство на Западните Балкани. Това ли е универсалното решение на конфликтите в региона?

Смятам, че обещанието за реализация на тези проекти в 2025 г. сега се използва по подобие на обещанието Аляска да се върне на Русия след 100 г., изтекло през 1999 г. Ще дойде тази година и ще има още отлагане. И това не се дължи само на нерешените конфликти и на факта, че множество джихадисти свободно се разхождат из този район. По-реалистична е перспективата да се офертират тези страни за НАТО, за да се избегне сигурното разпадане на Босна и Херцеговина и намесата на Русия в този конфликт на страната на сърбите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • qqqqqq
  Отговор
  1 06:47  23.02.18
  За да си лидер, трябва да имаш и силна армия. А ние нямаме такава. Най бедния на Бълканите няма как да е лидер.
 • 2 06:58  23.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • mediator37
  Отговор
  3 07:20  23.02.18
  Българският войник яхнал щраус (нали превърнаха казармите в щраусови ферми), с мощен вик ура и тежко въоръжен с пистолет "Макаров" ще респектира всяка държава на Балканите, която дестабилизира този взривоопасен регион.
 • ВМОРО
  Отговор
  4 07:34  23.02.18
  С думата "велик" напоследък доста се преекспонира. Вменява й се погрешно негативен заряд. Европейските велики сили (без изключение) заложиха бомби с часовников механизъм на Балканите през 19 и 20 век. Целокупна Албания? Защо не? Целокупна България? Защо не? Целокупна Румъния? Защо не? Кой се страхува от силни и централизирани национални държави на Балканите? Кой има интерес да създава нации и да дели еднородни нации? Кой има интерес да се създават квазидържавици? Кой има интерес да има нестихващо напрежение? Разделяй и владей е древен принцип. Топлата вода е отдавна открита. Колелото се върти и всичко се повтаря. Никога обаче не сме били така неподготвени...

 • НЯКОЙ СИ
  Отговор
  5 08:01  23.02.18
  БАЛКАНИТЕ......БАРУТНИЯ ПОГРЕБ НА ЕВРОПА.... СЪР УИСТЪН ЧЪРЧИЛ
 • БАЙ ОЙ
  Отговор
  6 09:35  23.02.18
  Муахахаххаах........България лидер на Бълханите
 • Доцент Носов
  Отговор
  7 13:11  23.02.18
  "Професор" Вихрен Бузов да си гледа бузите! Тъкмо нещата тръгнаха към мирни договорки и добри междусъседски отношения и се намира някой "експерт", който да се изкаже на метеното! И това ако не е чугун - здраве му кажи!
 • Терминатора
  Отговор
  8 16:49  23.02.18
  Вместо хора нашите военни предприятия трябва да се насочат към създаване на армия от дронове способни да се сражават............това е бъдещето..........

Напиши коментар:


Публикувай