Last news in Fakti

23 Февруари, 2018 06:29 6 993 8

Ситуацията на Балканите е взривоопасна

  • балканите-
  • вихрен бузов-
  • сърбия

Според професор Вихрен Бузов България няма потенциал за лидер в региона

Ситуацията на Балканите е взривоопасна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината държави от ООН Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания" е един от най-активно развиваните националистически проекти на Балканите от войните през 90-те насам.

Военен конфликт може да се появи като опасност и дори актуална заплаха по две линии - от замразените конфликти в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, провокирана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. България няма потенциал за лидер на Балканите, защото лидерството сега се осъществява от САЩ.“ Това заяви в интервю за Факти.бг експертът по национална сигурност и преподавател във ВТУ „Св. Кирил и Методий” професор Вихрен Бузов.

През последните дни се появиха нови призиви за обединяване на Косово и Албания, които предизвикаха недоволството на Сърбия. Според вас това провокации ли са, или ситуацията в региона започва да ескалира?

Бих определил ситуацията в Западните Балкани и по-специално в непризнатото от половината държави от ООН Косово като взривоопасна. Проектът "Велика Албания" е един от най-активно развиваните националистически проекти на Балканите от войните през 90-те насам. Този проект заплашва и целостта на Македония.

На него противостоят и други - сръбски с идеята за разпадане на Босна и Херцеговина и присъединяване на Р. Сръбска към Сърбия, гръцки, великорумънски, свързан с идеята за обединение с Молдова.

Изобщо изборът на Балканите е между връщане към края на 19 и началото на 20 век или нормално развитие, което да се опре на здравите сили в региона.

А това са членовете на ЕС - България, Румъния, Гърция, които могат да станат основа на едно балканско обединение по модела на Вишеградската четворка, и да се опитат да поставят по-остро нашите проблеми - да се спре нелегалната миграция, да се разрешат замразените конфликти, да получим реален достъп до предимствата на интеграцията в ЕС. Можем да приобщим към този проект и Турция, която не е престанала да търси сближаване с ЕС и не се е отказала от интеграцията.

През последните седмици на Балканите се появиха няколко сериозни въпроса. Ситуацията в преговорите между Косово и Сърбия се усложнява. В същото време Турция и Гърция буквално си отправиха заплахи за агресия след сблъсъка на два кораба в спорния район на Имиа и Кардак. Гърция се затруднява да реши въпроса с името на Македония?

Позицията на Гърция за Македония и нейното име не може да бъде преодоляна с натиск. Както и няма сръбски политик, който ще се съгласи да признае държавата Косово. Суперсилите и другите силово намесващи се фактори на Балканите като ЕС, не са в състояние да разберат съдбоносния характер на тези обстоятелства. Може да се говори и за голяма доза неадекватност на гръцките политици, която доведе до това изостряне на отношенията. Турският президент протегна и поиска зачитане на мюсюлманското малцинство в Гърция, но не бе разбран.

Създават ли се условия за военен конфликт на Балканите?

Военен конфликт може да се появи като опасност и дори актуална заплаха по две линии - от замразените конфликти в Западните Балкани или от ескалацията в Черно море, провокирана от военните кораби и дрънкането на оръжия там. Отново повтарям, че рецептата е в създаване на съюз на балканските държави, които е време да поискат да бъдат не обект, а субект на политика в защита на своите интереси. Трябва да се признае и стабилизиращата роля на Турция, която чрез Конвенцията от Монтрьо регулира пътешествията на кораби из Черно море до 21 дни. Нека припомним позицията на Борисов за Черно море - да бъде място за туризъм, а не за конфронтация.

България показа намерения да бъде лидер на Балканите. Как страната трябва да реагира в подобна сложна ситуация около себе си и трябва ли открито да заема страна на някоя от спорещите държави?

Не бива да заемаме страна в замразените конфликти, а да държим на справедливото им разрешаване. Нямаме потенциал за лидер на Балканите, защото лидерството сега се осъществява от САЩ. Има нужда от баланс обаче - може би чрез проникването на Китай. Но и не бива да се поддаваме на всякакъв диктат - да купим най-скъпите самолети или кораби, да минем на "сгъстен газ", за да направим Америка "отново велика" като отхвърлим по-изгодни проекти.

Напоследък все по-усилено се говори, че ЕС е отворен за членство на Западните Балкани. Това ли е универсалното решение на конфликтите в региона?

Смятам, че обещанието за реализация на тези проекти в 2025 г. сега се използва по подобие на обещанието Аляска да се върне на Русия след 100 г., изтекло през 1999 г. Ще дойде тази година и ще има още отлагане. И това не се дължи само на нерешените конфликти и на факта, че множество джихадисти свободно се разхождат из този район. По-реалистична е перспективата да се офертират тези страни за НАТО, за да се избегне сигурното разпадане на Босна и Херцеговина и намесата на Русия в този конфликт на страната на сърбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    50 4 Отговор
    За да си лидер, трябва да имаш и силна армия. А ние нямаме такава. Най бедния на Бълканите няма как да е лидер.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 mediator37

    37 2 Отговор
    Българският войник яхнал щраус (нали превърнаха казармите в щраусови ферми), с мощен вик ура и тежко въоръжен с пистолет "Макаров" ще респектира всяка държава на Балканите, която дестабилизира този взривоопасен регион.
  • 4 ВМОРО

    27 2 Отговор
    С думата "велик" напоследък доста се преекспонира. Вменява й се погрешно негативен заряд. Европейските велики сили (без изключение) заложиха бомби с часовников механизъм на Балканите през 19 и 20 век.
    Целокупна Албания? Защо не? Целокупна България? Защо не? Целокупна Румъния? Защо не?
    Кой се страхува от силни и централизирани национални държави на Балканите? Кой има интерес да създава нации и да дели еднородни нации? Кой има интерес да се създават квазидържавици? Кой има интерес да има нестихващо напрежение?
    Разделяй и владей е древен принцип. Топлата вода е отдавна открита. Колелото се върти и всичко се повтаря. Никога обаче не сме били така неподготвени...
  • 5 НЯКОЙ СИ

    19 6 Отговор
    БАЛКАНИТЕ......БАРУТНИЯ ПОГРЕБ НА ЕВРОПА....

    СЪР УИСТЪН ЧЪРЧИЛ
  • 6 БАЙ ОЙ

    15 3 Отговор
    Муахахаххаах........България лидер на Бълханите
  • 7 Доцент Носов

    6 7 Отговор
    "Професор" Вихрен Бузов да си гледа бузите! Тъкмо нещата тръгнаха към мирни договорки и добри междусъседски отношения и се намира някой "експерт", който да се изкаже на метеното! И това ако не е чугун - здраве му кажи!
  • 8 Терминатора

    5 0 Отговор
    Вместо хора нашите военни предприятия трябва да се насочат към създаване на армия от дронове способни да се сражават............това е бъдещето..........