25 Февруари, 2018 14:01 3 922 13

Дилемата с танковете за Турция

  • танкове-
  • турция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският оръжеен експорт за Турция е обвързан с ясно условие: това оръжие да се използва само за отбрана. Специалистите обаче се съмняват, че в случая със Сирия Анкара спазва правилата.

Снимки на една турска информационна агенция доказват, че турската армия използва и германски танкове "Леопард-2" при офанзивата си срещу кюрдските милиции в Сирия. Много политици в Берлин реагират с възмущение. Правителството в Анкара не намира нищо лошо в това да използва германски оръжия. "Нали сме ги купили за такива ситуации като сегашната. Кога да ги използаме иначе", заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Освен това Турция била задължена да отбранява южния фланг на НАТО, обясни той при посещението си в Берлин на 15 февруари и допълни: "Това е отговорност и на Германия като член на НАТО". Йълдъръм смята, че като бави обещаната модернизация на танковете "Леопард-2", германското правителство същност затруднява турската офанзива. Окончателното решение по тази сделка трябва да вземе новото германско правителство.

Оръжейните сделки между Германия и Турция имат дълга традиция. От 1980-те години Турция купува, наред с друго въоръжение, също и танкове "Леопард" на оръжейните заводи Rheinmetal и Krauss-Maffei Wegmann. Дотук Турция си е набавила вече няколкостотин такива танка. А "Леопард-2", който е на въоръжение и в Бундесвера, е най-модерната му версия, която се цени изключително високо на глобалния оръжеен пазар.

Предимство за партньорите от НАТО

Само интересът на някоя страна обаче не е достатъчен, за да се осъществи покупко-продажбата. Съответният производител трябва да поиска това официално от германското правителство, което решава дали да одобри сделката. При вземането на решения то се ръководи от т.нар. "Насоки за износа на оръжие", приети през 2000-та година от тогавашната коалиция между германските социалдемократи и Зелените.

На партньорите от ЕС и НАТО, към които принадлежи и Турция, в документа е посветена отделна глава. Те са смятани за заслужаващи доверие приемни страни и германското правителство може да въведе ограничения за продажби на оръжия само по особени политически причини и в отделни случаи. Някои от оръжейните доставки за Турция бяха обвързани с допълнителни условия, като това за т.нар. "натовска помощ за отбрана". С тях Турция се задължаваше да използва германските оръжия само за отбрана на страната, а не при вътрешни конфликти като този с кюрдите, например. Много наблюдатели обаче се съмняват, че Турция се придържа към това задължение. Продажбата на 350 танка "Леопард-2" беше обвързана и с отделна клауза, която не позволява тяхната препродажба.

По-малко разрешителни

През изминалите десетилетия германските фирми доставяха на Турция главно малокалибрени оръжия, танкове и бойни кораби. Сделките вървяха гладко. От гледна точка на кюрдския конфликт и състоянието на човешките права в Турция, най-вече левите и Зелените постоянно настояват за спиране на оръжейните доставки. Те бяха прекратени едва след опита за преврат в Турция през юли 2016 година - германското правителство се опасяваше, че Анкара може да използва германски оръжия за репресиите и ограничи до минимум разрешителните за доставки на оръжия за Турция. Това обаче не спря напълно оръжейните сделки: през първите четири месеца на 2017 година Германия е издала още 57 разрешителни за доставка на оръжия. Фракцията на Зелените заяви по този повод в Бундестага, че "състоянието на човешките права в Турция не е върховен принцип за федералното правителство". По-важно за него било да не ограничава износа на оръжия за партньора от НАТО-Турция.

Задържането на германски граждани в Турция също допринесе за замразяването на оръжейните сделки. Не без основание журналистът Дениз Йоджел упорито се противопоставяше на това, освобождаването му да не бъде обвързано с "мръсни сделки", тоест с одобряването на някакви оръжейни сделки. Германското правителство отрича да е давало каквито и да било обещания. "Не е имало нито чисти, нито мръсни сделки", заяви външният министър Зигмар Габриел. Неговият колега Мевлют Чавушоглу също потвърди, че "никога не е имало някаква сделка".

След освобождаването на германския журналист обаче турското правителство демонстрира интерес за производството на танкове съвместно с германски фирми. И то така, сякаш е преодоляно някакво важно препятствие. Междувременно все повече депутати и правозощитници настояват за пълно прекратяване на износа на оръжия за Турция.

Производство на танкове в Турция?

В средносрочна перспектива Турция иска да стане по-независима от оръжейните доставки от чужбина. Затова и разширява собствената си оръжейна индустрия. Турското правителство планира производството на 1000 турски танкове тип "Алтай". Това обаче не е възможно без експертиза, лицензи и обмен на технологии от чужбина. И ето че в играта отново влизат германски фирми като Rheinmetal. През 2016 година компанията създаде смесено дружество с една турска фирма. И тази фирма се кандидатира за разработката и производството на танковете "Алтай". И докато не трябва да бъдат закупувани никакви оръжейни части от Германия, този род технологичен трансфер няма нужда от разрешително от Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    19 22 Отговор
    Още Ванга го е казала, че на турците не бива да им се вярва!

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Реалист

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Кой те кара да вярваш, важното е че германците вярват:)

    Коментиран от #4

  • 3 Салама Алеко

    15 8 Отговор
    Абе давайте им танкове, и на едните и на другите! Нека да играят, парата да върви, и да понамалеят малко!

    Коментиран от #11

  • 4 Реално

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Боли го фара немеца !!Има ли баламеки ще има евраки.
  • 5 Абе

    9 19 Отговор
    Къде са коментарите на помака Хасан, който твърдеше за турските танкове? Оказа се че турцитд и един болт не могат сами да направят?

    Коментиран от #7

  • 6 касапина

    7 12 Отговор
    Могат да правят само боза, баклава и ръчно изработени килими , нищо свързано с техника.
  • 7 Нерон

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Хасан се е прекръстил на Реалист

    Коментиран от #10

  • 8 Бай Пешо

    3 2 Отговор
    Абееее те ще се разберат и ще се оправят некакси, а нийй що че делаем ? На марко Тотеф чифтету ? Я сядам за още една ракийка па ке видимо.
  • 9 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Остави женицата бе...какво общо има тя с турците..
  • 10 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нерон":

    Аз пиша само под тоя ник..понякога ми забраняват ..
  • 11 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Салама Алеко":

    Поживем увидим....ще вземат руски танкове...Русия не пита къде ще ги ползва..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Насо

    2 1 Отговор
    Карабините си правят каквото си поискат. Не ги брига за никои няма нато, няма оон камули САЩ ,никои не съществува за тях. Така и трябва и ножа в тях и салама. Ердуган не е като нашата тиква, като удари по масата е половин Европа се разтриса. Турците не слушат и не се съобразяват с никои. Най-голяма грешка ще е ако влязат в ЕС ,но това няма как да стане според мен.