9 767 33

Как живееха ромите у нас, когато бяха просто цигани

Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До 1989 г. нашенецът знаеше, че ром е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. След началото на демократичните промени обаче се възприе за политически по-коректно това понятие да се използва и за циганин. Дотогава официално във всички документи от следвоенния период за наименуване на тази етническа общност се използва понятието цигани. Затова и ние за исторически по-коректно решихме да използваме понятието „цигани” и „циганско население”, пише socbg.com.

Циганската общност от Втората световна война до Априлския пленум

По време на Втората световна война циганското население, наред с евреите, е засегнато от расисткото законодателство на българското правителство. Свидетелство за това са редица ограничения във всекидневния им живот. Забранено е да посещават централните квартали в София, да се возят в трамваите, а чрез купонната система получават по-малко храна и от евреите.

След 9-ти септември 1944 г. циганите за първи път стават обект на целенасочена политика, целяща пълноценното им включване в обществено-политическия, социално-икономическия и културния живот на страната. Първоначало отношението на правителството на Отечествения фронт към циганите е свързано с убеждението, че те са естествени съюзници и че трябва да се подпомогне тяхното издигане в обществото. Поради най-голямата изостаналост на циганското население, спрямо останалите малцинствени общности, то се ползва с най-големи грижи за преодоляване на този проблем от страна на властта.

Така в първите години след войната се забелязват усилията на новото правителство за провеждане на социалистическо национално изграждане на циганското население и самоопределянето му като такова. Това е и времето, в което то се ползва с най-много права и свободи.По време на Втората световна война циганското население, наред с евреите, е засегнато от расисткото законодателство на българското правителство. Свидетелство за това са редица ограничения във всекидневния им живот. Забранено е да посещават централните квартали в София, да се возят в трамваите, а чрез купонната система получават по-малко храна и от евреите.

След 9-ти септември 1944 г. циганите за първи път стават обект на целенасочена политика, целяща пълноценното им включване в обществено-политическия, социално-икономическия и културния живот на страната. Първоначало отношението на правителството на Отечествения фронт към циганите е свързано с убеждението, че те са естествени съюзници и че трябва да се подпомогне тяхното издигане в обществото. Поради най-голямата изостаналост на циганското население, спрямо останалите малцинствени общности, то се ползва с най-големи грижи за преодоляване на този проблем от страна на властта.

Така в първите години след войната се забелязват усилията на новото правителство за провеждане на социалистическо национално изграждане на циганското население и самоопределянето му като такова. Това е и времето, в което то се ползва с най-много права и свободи.

През пролетта на 1946 г. в София е създадена „Единна общокултурнопросветна организация на циганските малцинства“ под председателството на Шакир Пашов. Започва издаването и на вестник за циганското малцинство списван на техния език. Същата година Шакир Пашов е избран за народен представител, което го прави и първият циганин в парламента. Последвалата сталинизация в Източна Европа се отразява и на циганската общност.

Този период се изразява в подозрителност към всички различия, водещи до ограничаване на правата на етническите общности. На първо място е извършена репресия над най-значимия циганин по това време Шакир Пашов. Първоначално е изключен от редиците на БКП, а в последствие е изпратен в лагера на остров Белене. Промяната засяга и вестника, който спира да се издава. Друго доказателство за промяна е изселването на част от турското малцинство през 1950-1951 г. В изселническата вълна взимат участие и турчеещи се български цигани.

Точният им броя трудно би могъл да се определи, но се приема, че става въпрос за около 5000 души. Те стават и причина през 1951 г. турските власти да затворят границата, с което да се спре процеса на изселване. След смъртта на Сталин и най-вече след Априлския пленум от 1956 г. се наблюдава постепенно „размразяване“ на отношението към циганската общност.

1956 – 1989 г. – 33 годишната интеграция в социалистическото общество

След прословутия Априлски пленум започва и същинската интеграция на циганите в българското общество, наричано тогава с термина приобщаване. Новото ръководство на БКП начело с Тодор Живков, започва кампания за интеграция на етническите общности, в това число и циганите, която има за цел постепенната им асимилация и създаване на единна „българска социалистическа нация“. Това е период, през който се провежда политика за приобщаване на циганите към „социалистическия начин на живот“, чрез издигане на техния бит и култура.

По това време е реабилитиран и Шакир Пашов. Националният съвет на ОФ започва да издава нов цигански вестник „Нов път“, като този път той излиза само на български език. Този вестник е уникален с това, че е първия в Европа, който е предназначен за национално малцинство. В него се разглеждат широк кръг въпроси, свързани с образованието, здравеопазването, спазването на закона, нов социалистически морал. Вестникът се издава до ноември 1988 г. Този първи период завършва през декември 1958 г., когато се приема Постановление на министерски съвет (ПМС) № 258, регламентиращо усядането на циганите чергари. С него за пръв път в страните от бившия соцлагер се урежда въпроса на циганите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българин
  Отговор
  1 19:16  25.02.18
  И сега,когато са роми,пак не стават и за сапун!
 • 2 19:39  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НЕразбирач
  Отговор
  3 19:41  25.02.18
  До ден днешен "ромът" е онова - от определението в първото изречение и циганинът си е същия циганин! Може ли да изпиеш два големи циганина? Не! Пиеш два големи рома! И..за пръв път чувам, че имали език: "техния език", както сте написалЕ! Я вземете един от тез вестницЕ, та дайте да го видим този език "техниот"! Интеграция без "трудовите войски" отпреди 89-та НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Там ги научаваха да работят, на ред и им даваха професия, разбирай "хляба" в ръките!

  Коментиран от #8

 • 4 19:53  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • ИВАН
  Отговор
  5 20:18  25.02.18
  От дългогодишен опит, белия човек е разбрал, че циганина НЕ СТАВА, тогава всеки по пътя си, сори :)
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  6 20:31  25.02.18
  До нас живееха едни, преди да им бутнат къщите. Спомени отпреди 1989г: Имах едно камионче - самосвал, като ЗиЛ. Достатъчно голямо да се вози дете. Откраднаха го отпред нашата къща. Познайте къде го намериха нашите. Единственият път, когато ни бяха разбивали колата (Застава) беше, когато някаква циганка я отворила през малкото триъгълно прозорче. Видяла маслини в колата, защото. И те така. Същата песен, но в по-ниска тоналност.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  7 20:37  25.02.18
  Още едно. Едно от дворните места, които дядо и баба (светла им памет) обработваха (и единственото оградено с ограда!) беше в близост до цигански къщи извън града. Почти всеки път като отивахме там имаше циганчета вътре. Ябълки, грозденце, доматчета. Що да не чорнат. Към 1988г някъде това.
 • Учуден
  Отговор
  8 20:45  25.02.18

  До коментар #3 от "НЕразбирач":

  Не сте ли слушали как говорят??? Знаете ли колко лекари има цигани от тогава??? Ще се учудите!!! А учители, инжинери, кметове???

  Коментиран от #10

 • Лост
  Отговор
  9 20:48  25.02.18
  В днк-то им е чалгата, кражбите, педофилията, кръвосмешението, измамите и лъжите. Циганин на снимка да го видиш- шамар му удари!
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  10 20:50  25.02.18

  До коментар #8 от "Учуден":

  Има едно младо момче лекар и го даваха доста пъти по телевизията. Такива примери трябва да се поощряват и му правя евала. Уви, засега е изолиран случай.

  Коментиран от #26

 • Реалист
  Отговор
  11 20:51  25.02.18
  По-добре тогава един циганин можеше да се издигне до първи секретар на ЦК на БКП и да клати народа както иска:) В демокрацията не може:))

  Коментиран от #24

 • Тъй Тъй
  Отговор
  12 21:11  25.02.18
  Няма по-крадлива и лъжлива сган от циганите. Не, че и другите етноси не крадат и лъжат. Ама циганите са поголовно лъжци и крадци. Брутални са просто. Читавите сред тях са единици и по-скоро са изключение. Не случайно умните глави в чужбина ни ги връщат с гръм и трясък. Щом са навити да приемат всякакви арабели и негри, а циганите ни ги връщат, смятайте. При това онези не са от ЕС, пък нашите цигани са европейци, така да се каже.
 • Иво
  Отговор
  13 21:15  25.02.18
  Първоначално искам да отбележа ,че има много расизъм в Бг. Това е слабост Другото е ,че кой унищожи държавата българите или циганите заповядайте в Шумен,Разград,Русе,Силистра,Търговище да видите как живеят циганите и как живеят българите не че всички цигани са добри в Бг но. Неса лоши мафиоти убийци като някои българи жиейте в мир а не като свине
 • 14 22:57  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иван
  Отговор
  15 23:16  25.02.18
  Ромът е за пиене, циганинът е за биене! ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!

  Коментиран от #16

 • Реалист
  Отговор
  16 23:43  25.02.18

  До коментар #15 от "Иван":

  Бай Тошо,Чирков,Кацарова и тях ли да ги бием:)
 • vasik atanasova
  Отговор
  17 00:01  26.02.18
  МРЪСНИ ГАДНИ ЦИГАНИ НАРОДИХА СЕ КАТО ХЛЕБАРКИ
 • 18 00:03  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Селянина с колелото
  Отговор
  19 02:25  26.02.18
  Какви роми....това са ОРКИ
 • Димитър Кънев
  Отговор
  20 04:54  26.02.18
  Известен факт е че Тодор Живков е от цигански произход,за това той им смени имената през близката 1962 г.За да не се изселат в Индонезия,защото малко известен факт е който се пази в тайна е сключена спогодба за изселване в островната държава
 • purko
  Отговор
  21 04:57  26.02.18
  В цяла Европа са цигани,само тука са роми,щото така било на техния език. Ми като дойде някой англичанин в България инглишмен ли да му викам.А на виетнамец?
 • 22 05:47  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 23 08:31  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Коко
  Отговор
  24 09:26  26.02.18

  До коментар #11 от "Реалист":

  Пич в тая ялова демокрация всеки политик клати народа той затова е сложен там от империята на злото наречена САЩ

  Коментиран от #25

 • Боко
  Отговор
  25 11:09  26.02.18

  До коментар #24 от "Коко":

  И какво общо има това със темата.Изборите са в България и българи участват в тях.Ама да си заработиш нещичко.
 • Българин
  Отговор
  26 11:42  26.02.18

  До коментар #10 от "Дикембе Мутомбо":

  Прочети История на България от Петър Мутафчиев!Там пише че е намерен текст в архивите в Константинопол от турски хронист от 11 век където пише:"По пътя си ние завладяхме едно племе наричащо себе си "ченгани".Жените им не стават за харем,мъжете им не стават за работа нито за война.Могат само да пеят и танцуват."No coment!
 • Ебача
  Отговор
  27 11:53  26.02.18
  Вие сте по големи цигани нема как да стигнете циганите.сори

  Коментиран от #29

 • Stoich
  Отговор
  28 15:21  26.02.18
  Независимо от професията, която практикува, циганина си остава циганин! Рано или късно проявява своята същност. Както те самите се изразяват: " Шукар боти, ама романи." Тоест: "Хубава работа, ама циганска."
 • Кой те знае ,че си жив
  Отговор
  29 18:50  26.02.18

  До коментар #27 от "Ебача":

  Какво има да им стига на гуреливите, сополиви цигани обикновенния работещ ,гледащ децата си и учещ ги на семейни ценности българин.ТОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ СТИГА

 • ССсссссс
  Отговор
  30 22:25  27.02.18
  Всички са "кандидатБългари " !!!
 • 31 11:33  28.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бррр
  Отговор
  32 23:20  28.02.18
  Имало само един умен циганин-доктор.А Иван Костов какъв е?Или вече забравихте как ни разката фамилията на всички!Циганина и за сапун не става,защото пак ще мирише на лошо-уууф!От тая измет нищо не става,трябва да се спасяваме от тях,да ги изпратим в Африка.Там и без това имат недостиг от население!
 • iforgotmyname
  Отговор
  33 18:22  20.04.18
  Драги злобни българи, жал ми е за вас как си изкарвате злобицата.Не само циганите не стават за нищо, защо слагате всички под общ знаменател ? От човек до човек има Балкан разлика. Кой от вас българи е перфектен, кой не е грешал ? Не ние циганите сме се срамували да се наричаме "цигани" ,а вие.... ,, О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“Това напомня ли ви за нещо ? Повечето войни ,които се загубили са били от предателства , от кого ? Да ви кажа ли , от българи ,а това,че циганите са ви помагали в сраженията в Априлското въстание, Шипка и т.н ? Това да не се пише никъде,а колко от вас българи знаете историята си,защото аз знам моята и вашата знам, можете ли да ми кажете без да проверявате в интернет кога е Покръстването ? Или битката при р.Ахелой ? Или кога България е освободена от османско иго , аз съм от ромски произход и знам,а вие псевдо патриоти ? Не забравяйте,че всички сме под едно слънце, колкото и да не ви се иска. Поне бъдете хора.

Напиши коментар:


Публикувай